Boek met onze 4 zekerheden

Vanaf € 3499,-

Offerte aanvragen

19 dagen Borneo en Brunei: Borneo en Brunei

 • De bijzondere grotten van Mulu
 • De pracht en praal van het oliestaatje Brunei
 • Prachtig snorkelen op Lankayan

Je reist dwars door het prachtige Borneo en het bijzondere sultanaat Brunei. Ongerepte jungle, bijzondere grotten, op palen gebouwde waterdorpen en een heerlijke afsluiting op een paradijselijk eiland.  

Via Kuala Lumpur kom je aan in Kuching, de hoofdstad van Sarawak. Kuching, ook wel 'Cat City', is een gezellige stad met Chinese invloeden die absoluut de moeite waard is om te bezoeken. Kuching is de uitvalsbasis voor een bezoek aan de jungle van het prachtige Bako NP. Dit is een van de beste plekken in de wereld voor een ontmoeting met de koddige neusapen.

Vervolgens reis je per binnenlandse vlucht door naar Mulu National Park. In een afgelegen gebied midden in het regenwoud liggen de mooiste grotten, klaar om door jou ontdekt te worden. Het uitvliegen van rond de 2 miljoen vleermuizen bij schemering is een gezicht dat je niet snel zult vergeten.  

Vanaf Mulu vlieg je naar het plaatsje Miri, waar je per auto met chauffeur verder reist naar het kleine oliestaatje Brunei. Naast een bezoek aan het rijkversierde paleis van de sultan ga je ook op bezoek bij het grootste water village in Maleisië.

Met het vliegtuig ga je naar Sandakan. Tijdens een onvergetelijke driedaagse excursie bezoek je Turtle Islands Park, waar je grote zeeschildpadden in trance eieren ziet leggen. Als je geluk hebt komen er ook jonge schildpadjes uit de eieren gekropen, op weg naar hun avontuur in zee. De volgende dag vaar je terug naar het vaste land waar je het beroemde Orang Utan Rehibilitation Centre van Sepilok bezoekt, het grootste revalidatiecentrum voor orang oetangs ter wereld. Hier ontmoet je deze ontroerende dieren, midden in de jungle. Daarna vaar je per boot over de machtige Kinabatangan rivier, op zoek naar neusapen, orang oetans, neushoornvogels en dwergolifanten.

Je sluit de reis af met een verblijf aan de prachtige zandstranden van het paradijselijke Lankayan Island. Het eiland is een paradijs voor duikers en snorkelaars en is een perfecte plek om deze reis in alle rust nogmaals in gedachten te herbeleven.

 • Programma
 • Route & Hotels
 • Impressie
 • Prijs
 • Klantenervaringen
 • Offerte

Dag 1 Vlucht naar Kuching

Je vertrekt naar Kuching, waar je de volgende dag aankomt.

Dag 2-3 Kuching

Transfer luchthaven - hotel Kuching

Kuching is de hoofdstad van de provincie Sarawak en is een gezellige en interessante stad. Door de mooie parken, historische gebouwen, gezellige waterkant, schilderachtige markten, verscheidene Chinese tempels en één van de beste musea die in Azië te vinden is, het Sarawak museum, is het hier goed vertoeven. Kattenliefhebbers moeten absoluut een bezoek brengen aan het kattenmuseum, uniek in de wereld. Even buiten de stad ligt het Semenggoh Wildlife Rehabilation Centre, een opvangcentrum voor onder andere orang oetangs die worden voorbereid op hun terugkeer naar de wildernis.

Dag 4 Bako National Park

Privétransfer Kuching - Bako Village (ca. 0,5 uur)

Bako National Park is één van de beste nationale parken in Maleisië om de prachtige regenwouden om het bijzonder wildlife in hun natuurlijke omgeving te zien. Dieren die regelmatig gezien worden zijn onder meer de neusaap, mutslangoer, java-aap, wild zwijn en vele soorten vogels. Je wordt 's ochtends vroeg opgehaald bij je hotel in Kuching en reist in een half uur naar Bako Village, waar je op de boot stapt naar het hoofdkwartier van het park. Onderweg kun je al krokodillen, zeearenden en andere vogels tegenkomen. Na aankomst bij het hoofdkwartier ga je met de gids de vele wandelpaden van het park ontdekken. Je luncht en dineert bij het hoofdkwartier. Na het diner ga je nog op een avondwandeling, op zoek naar dieren die 's nachts actief zijn. Je overnacht in de accommodaties van het park.

Dag 5 Bako National Park, terug naar Kuching

Privétransfer Bako Village - Kuching (ca. 0,5 uur)

Na het ontbijt ga je met de gids weer de jungle in op zoek naar zeldzame vogels, reptielen of apen zoals de neusaap, die alleen op Borneo voorkomt. Je geniet van de lunch in het park voordat je weer teruggebracht wordt naar Kuching. Hier kom je halverwege de middag weer aan. De precieze tijden kunnen enigszins afwijken in verband met het getij.

Dag 6-7 Mulu

Je vliegt vanuit Kuching naar Mulu.

Gunung Mulu National Park is het grootste nationale park van Sarawak en heeft alles wat de avonturier zoekt: je kunt er rotsen beklimmen, jungletrekkings maken, mountainbiken, kayakken, raften en 's werelds grootste grottenstelsel bezoeken. Het grottenstelsel is tot nu toe voor 310 kilometer onderzocht, men denkt dat dit nog maar éénderde van het gebied is. Vier van de grotten zijn goed belicht en toegankelijk voor toeristen. De Deer Cave en de Lang Cave liggen op 3 km afstand van de hoofdingang en zijn te bereiken via een pad van planken. De Mulu Pinnacles is een bijzonder karstrotsformatie die door middel van een zeer uitdagende trekking te bereiken is.

Inbegrepen excursie
Mulu Lang Cave

Excursie Deer & Lang Cave

Na de lunch vertrek je vanuit het hoofdkwartier van het park via een 3 km lange houten wandelpad door primair regenwoud naar de Deer Cave. De Deer Cave is 's werelds grootste grotdoorgang. De schaal van de grot is enorm en als je bij de ingang aankomt zul je versteld staan van dit enorme monster. De entree is 150 meter breed en 120 meter hoog, nergens in de grot is het plafond lager dan 90 meter. Naast de Deer Cave ligt de Lang Cave. De stalagmieten en stalactieten in deze grot zijn enkele van de mooiste kalksteenformaties in het park. Nadat je beide grotten verkend hebt breng je een bezoek aan het Bat Observatory net buiten Deer Cave. Tegen zonsondergang kun je meer dan 2 miljoen vleermuizen zien die de grot verlaten, op zoek naar eten. Met een zaklamp loop je weer terug naar het hoofdkwartier, waar je de nacht doorbrengt.

Duur: circa 4-5 uur, privétour

Inbegrepen excursie
Mulu Clearwater Cave

Excursie Clearwater & Wind Cave

Rond een uur of negen vertrek je per boot naar de Wind Cave, met zijn indrukwekkende King's Chamber. Hier vind je stalactieten en stalagmieten met zeer fijne kant-achtige patronen. Via een korte wandeling en beklimming van een stenen trap kom je bij de ingang van de Clearwater Cave. Zoals de meeste grotten in Mulu biedt de Clearwater Cave een leefomgeving voor unieke plantensoorten. Zo is de one-leaf plant alleen in Mulu terug te vinden. Lichtgevoelige algen groeien op rotsen en vormen naaldachtige formaties die naar het licht groeien. Vlakbij de Clearwater Cave is een prachtig zwemgebied in de schaduw van enorme woudreuzen. Je kunt hier picknicken, zwemmen of even ontspannen voor je weer teruggebracht wordt naar de accommodatie.

Duur: ca. 4-5 uur, inclusief lunch, privétour

Dag 8 Vlucht Miri, transfer Brunei

Groepstransfer Miri - Brunei

Je wordt vandaag per transfer naar het vliegveld gebracht voor je vlucht naar Miri. Bij aankomst word je per auto met chauffeur in zo’n 2,5 uur naar Brunei gereden. Je passeert de kleine dorpjes Tutong, Seria en Kuala Belait voordat je de grens overgaat bij Sungai Tujuh. Na de stempels in je paspoort word je naar het hotel in de hoofdstad Bandar Seri Begawan gebracht. Brunei  oftewel, Brunei Darussalam, wordt geheel omringd door Maleisië. Brunei is sinds 1984 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en staat bekend om de vele olie- en gasvelden in het land.  Deze rijkdom die dit met zich meebrengt, kun je terugzien aan de grote paleizen en de dure auto’s.

Dag 9 Brunei

Je wordt vandaag per transfer naar het vliegveld gebracht voor je vlucht naar Miri. Bij aankomst word je per auto met chauffeur in zo’n 2,5 uur naar Brunei gereden. Je passeert de kleine dorpjes Tutong, Seria en Kuala Belait voordat je de grens overgaat bij Sungai Tujuh. Na de stempels in je paspoort word je naar het hotel in de hoofdstad Bandar Seri Begawan gebracht. Brunei  oftewel, Brunei Darussalam, wordt geheel omringd door Maleisië. Brunei is sinds 1984 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en staat bekend om de vele olie- en gasvelden in het land.  Deze rijkdom die dit met zich meebrengt, kun je terugzien aan de grote paleizen en de dure auto’s.

Inbegrepen excursie

excursie Bandar Seri Begawan citytour & Water Village

Je wordt opgehaald bij uw hotel door de gids. Hoogtepunten van de tour zijn een mooie boottocht door het grootste Maleise Water Village ter wereld, waar je het dagelijks leven van een bewoner van de stelthuizen in Brunei kunt observeren. Je bezoekt daarnaast het Brunei Museum, de Omar Ali Saifuddien Moskee, de Royal Regalia Exhibition Hall, de entree van het Royal Palace en de oogverblindende Hassanil Bolkiah Moskee. Aan het eind van de tour word je weer afgezet bij je hotel.

Duur: circa 4 uur, groepstour, incl. Engelssprekende gids en vervoer

Dag 10 Vlucht naar Sandakan

Je vliegt van Brunei naar Sandakan.

Sandakan is een klein kustplaatsje in de noordoostpunt van Sabah. Het is de uitvalsbasis voor de natuurwonderen van dit deel van Borneo. Op 25 km van Sandakan bevindt zich het Orang Utan Rehabalitation Centre van Sepilok. Dit is het grootste rehabilitatie centrum voor orang oetans ter wereld en ligt midden in het ongerepte oerwoud. Gewonde en getraumatiseerde apen worden hier naartoe gebracht en verzorgd totdat ze de vrije natuur weer in kunnen. Vanuit de haven van Sandakan vertrekken boten naar onder meer Selingan Turtle Island, Lankayan Island en de rivierlodges van de Kinabatangan.

Dag 11 3D/2N Kinabatangan

Busretour Sandakan - Sepilok 

Boottocht Sandakan - Sukau

Je wordt opgehaald in Sandakan en naar het Sepilok Orangutan Sanctuary gebracht. Hier zie je hoe de gevangen orang oetans klaargestoomd worden voor een terugkeer in het wild. Je kunt de aimabele dieren observeren bij een aantal voedingsplatforms. Hiernaast ligt het Bornean Sun Bear Conservation Center, waar gewerkt wordt aan het behoud van de Maleise beer. Rond 11:15 verlaat je Sepilok en stapt in Sandakan op de boot naar Sukau. Je komt rond 13:30 aan bij de Kinabatangan Riverside Lodge, precies op tijd voor de lunch! Aan het eind van de middag maak je een riviercruise over de Kinabatangan en Mananggul rivieren op zoek naar dieren als neusapen, neushoornvogels en ander wild.

Dag 12 3D/2N Kinabatangan

Om 6:30 staat de volgende bootcruise op het programma. Je gaat op zoek naar nog meer wildlife in de omgeving van het Oxbow Lake. Na de ochtendcruise ga je ontbijten. De rest van de ochtend en middag is op eigen gelegenheid door te brengen. Aan het eind van de middag ga je weer met de boot de rivier op voor een laatste echte riviercruise.

Dag 13 terug naar Sandakan

Boottocht Kinabatangan - Sandakan

Na het ontbijt vertrek je rond 9:30 over de weg weer naar Sandakan. Je luncht in een lokaal restaurant en wordt bij het hotel of het vliegveld afgezet.

Dag 14-17 Lankayan

boottocht Sandakan - Lankayan (ca. 1,5 uur)

je wordt opgehaald bij je hotel en gebracht naar de pier van Sandakan. Hier vertrek je naar het prachtige tropische eiland Lankayan. In zo'n anderhalf uur vaar je naar het eiland. Lankayan maakt deel uit van een marien natuurreservaat en wordt onder andere door schildpadden als broedplaats gebruikt. Het is een ideale strandafsluiting van je reis door Borneo. De komende dagen kun je uitgebreid ontspannen op het strand, snorkelen, duiken of zwemmen. Aan het eind van je verblijf word je per boot weer teruggebracht naar Sandakan.

Dag 18-19 Sandakan en vertrek

boottocht Lankayan - Sandakan (ca. 1,5 uur)

's Ochtends vroeg vaar je weer terug naar Sandakan. Vanaf hier vlieg je via Kuala Lumpur weer terug naar huis, waar je de volgende dag aankomt.

Kies een hotelcategorie:

ABS
Dag Plaats Vervoer Hotel
1 Vlucht naar Kuching
2-3 Kuching
Basaga Holiday Residences The Waterfront Hotel The Ranee Boutique Suites
4 Bako National Park
Bako National Park Chalet Bako National Park Chalet Bako National Park Chalet
5 Bako National Park, terug naar Kuching
Basaga Holiday Residences The Waterfront Hotel The Ranee Boutique Suites
6-7 Mulu
Mulu Park HQ Mulu Marriott Resort & Spa Mulu Marriott Resort & Spa
8 Vlucht Miri, transfer Brunei
Terrace Hotel The Centrepoint Hotel Radisson Hotel Brunei Darussalam
9 Brunei
Terrace Hotel The Centrepoint Hotel Radisson Hotel Brunei Darussalam
10 Vlucht naar Sandakan
S'kan Styles Hotel Sabah Hotel Four Points by Sheraton Sandakan
11-12 3D/2N Kinabatangan
Kinabatangan Riverside Lodge Kinabatangan Riverside Lodge Kinabatangan Riverside Lodge
13 terug naar Sandakan
S'kan Styles Hotel Sabah Hotel Four Points by Sheraton Sandakan
14-17 Lankayan
Lankayan Island Dive Resort Lankayan Island Dive Resort Lankayan Island Dive Resort
18-19 Sandakan en vertrek
Periode Hotelcat. A Hotelcat. B Hotelcat. S
Laagseizoen v.a. € 3499,- v.a. € 3699,- v.a. € 3799,-
Hoogseizoen (jul, aug, kerst) v.a. € 3749,- v.a. € 3949,- v.a. € 4049,-

Wij maken altijd een persoonlijke offerte op maat. De reissom per persoon kan variëren door de beschikbaarheid van de vluchten, de vertrekdatum en de kamerindeling.
Bovenstaande prijzen zijn vanafprijzen per persoon op basis van een reis voor twee personen.

Inclusief

 • Vlucht Amsterdam – Kuala Lumpur – Kuching – Mulu – Miri // Sandakan – Kuala Lumpur – Amsterdam met Emirates en Malaysia Airlines
 • Vlucht Brunei – Kota Kinabalu – Sandakan met Malaysia Airlines
 • Transfer na aankomst in Kuching
 • 2d/1n programma Bako NP, incl. alle maaltijden, zie hieronder
 • 3d/2n programma Mulu, incl. alle maaltijden, zie hieronder
 • Transfer Miri – Brunei
 • City- en water village tour Brunei
 • 3d/2n programma Sepilok/Sukau, incl. alle maaltijden
 • Verblijf op Lankayan inclusief diner
 • Alle overige hotelovernachtingen op basis van logies en ontbijt

Exclusief

 • Overige maaltijden
 • Overige transfers en openbaar vervoer
 • Toeristenbelasting (10 MYR per kamer per nacht, ter plaatse te voldoen)
 • GreenSeat CO2-compensatie: € 15,50 per persoon (optioneel)
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Reserverings- en ticketingkosten: € 30,00 per persoon
 • Bijdrage SGR: € 5,00 per persoon
 • Bijdrage calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Offerte aanvragen

Via onderstaand formulier kun je een reisvoorstel voor deze voorbeeldreis aanvragen. Je krijgt een reisvoorstel op maat per e-mail toegestuurd.

Bestemming(en)

Reisvoorkeur

*) Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn dienen deze velden te worden ingevuld.

Contactgegevens

*) Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, dienen deze velden te worden ingevuld.

Plaats toevoegen

Hartelijk dank voor uw interesse in Vámonos Travels.

Binnen 3 tot 5 werkdagen ontvangt u van ons een uitgebreid reisvoorstel. Als wij nog vragen hebben over uw aanvraag, zullen we eerder telefonisch of per email contact opnemen.