Boek met onze 4 zekerheden

Vanaf € 2699,-

Offerte aanvragen

30 dagen Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam: Langs de oevers van de Mekong

 • 3-daagse Shompoo cruise in Laos
 • 4000 eilanden in de Mekong
 • Dwars door de Mekong Delta

Wie naar Zuidoost-Azië gaat kan er niet omheen: de machtige Mekong rivier. Met zijn bijna 5000 km is het één van de langste rivieren van Azië. De Mekong ontspringt in de bergen van China en baant zich een weg door Laos, Myanmar en Thailand, om tenslotte uit te monden in een wijdvertakte delta in Cambodja en Vietnam.

Wij kennen de rivier als de 'Mekong', maar de locals geven er zo hun eigen benaming aan. Zo noemen de Chinezen de rivier de 'Langcang Jiang', wat zoveel betekent als 'tumultueuze rivier'. Niet verrassend, want met een afdaling van in totaal 4500 meter wordt hij bruusk geremd door smalle doorgangen en de vele rotsen. Voor de Laotianen is de Mekong een handige route voor handel, maar het zorgt ook voor een vruchtbare bodem en een rijke oogst. Voor hen is de Mekong dan ook de 'Moeder van alle wateren'. Voor de Cambodjanen is het de 'Tonlé Thom', de 'Grote rivier'. Wanneer de Mekong in Vietnam aankomt, splitst deze zich in een wijdvertakte delta met negen armen. Vandaar de naam 'Rivier van negen draken'. De delta is onmisbaar in de rijstproductie die hier op grote schaal plaatsvindt.

Sinds jaar en dag is de Mekong van levensbelang voor wie er wonen. De eerste nederzettingen dateren van 2100 voor Christus. In 1540 ontdekte de Portugees Antonio de Faria de rivier. Pas honderd jaar later begonnen de Hollanders aan een expeditie en jaren later volgden ook de Fransen die tot de Vietnamoorlog de controle hadden over een groot gebied dat Indochina werd genoemd. In 1995 werd de MRC (Mekong River Commission) opgericht. Dit samenwerkingsverband tussen Cambodja, Laos, Vietnam en Thailand moet voorzien in een duurzame ontwikkeling van de Mekong. Aangezien de rivier voor circa 60 miljoen mensen onmisbaar is als bron van voedsel, irrigatiewater, vervoer en nog veel meer, is dit een positieve ontwikkeling.

De Mekong kent een enorme diversiteit aan vissen. Zeker 1100 verschillende soorten vissen zwemmen hier rond. Bijzondere soorten zijn enorme pijlstaartroggen, grote meervallen en de met uitsterven bedreigde Irrawaddy dolfijnen (al zijn dat eigenlijk geen vissen). Naast vissen zijn er tal van vogelsoorten, reptielen, zoogdieren en wel 20.000 plantensoorten. Alleen de Amazone kent een grotere biodiversiteit.

Helaas kent de rivier ook een aantal bedreigingen. Zo heeft de bouw van enkele dammen voor het opwekken van elektriciteit, mogelijk een negatief effect op de waterstanden en daarmee ook op de visstand en de rijstproductie. De effecten van klimaatverandering zijn ook merkbaar in de Mekong regio met mogelijk desastreuze gevolgen. Als de landbouw wordt aangetast, zal er minder voedsel en minder werkgelegenheid zijn. Over het algemeen is het water schoon, maar bepaalde delen van Thailand en Vietnam hebben te kampen met vervuiling. En hoewel er veel vis is, is ook overbevissing een bedreiging voor de Mekong.

Tijdens deze reis kom je langs de hoogtepunten van de Mekong. Van een riviercruise in Noord-Laos reis je over land door het oude Indochina, om je vervolgens bij de '4000 eilanden' weer helemaal onder te dompelen in het leven aan de oevers van de rivier. In Cambodja kan je het bijzondere Tonlé Sapmeer per boot oversteken om Phnom Penh te bereiken. Je sluit de reis af met een mooie tocht over en langs het water, dwars door de Mekong Delta.

 • Programma
 • Route & Hotels
 • Impressie
 • Prijs
 • Klantenervaringen
 • Offerte

Dag 1 Vlucht naar Bangkok

Je vertrekt naar Bangkok, waar je de volgende dag aankomt.

Dag 2-4 Bangkok

Het drukke en bruisende Bangkok is rijk aan cultuur. Naast de drukke verkeersaders die de stad doorkruisen is het heerlijk om rond te zwerven door de wirwar van kleine straatjes met leuke winkeltjes en markten. De Chao Phraya rivier met zijn vele kanaaltjes, klongs geheten, stroomt dwars door de stad. Qua cultuur heeft de Thaise hoofdstad veel te bieden, bijvoorbeeld het enorme tempelcomplex Wat Pho waar de grote 46 meter lange liggende Boeddha te bewonderen is. Wat Arun, de tempel van de dageraad, met zijn 86 meter hoge koepel en haar met porselein ingelegde muren, het koninklijk paleis of Wat Phra Kaew met zijn smaragden Boeddha's zijn nog maar een paar van de vele bezienswaardigheden die Bangkok rijk is. 

Een echte aanrader is een fietstour door Bangkok, zo krijg je een goede (eerste) indruk van de stad en kom je op bijzondere plekken waar je anders als toerist niet zou komen. Ook kan je een bezoek brengen aan het Nationaal Museum met een collectie aan Thaise kunst, een klong-tour maken met de riviertaxi om een beter beeld te krijgen van het leven aan de waterkant of de drijvende markt bezoeken. Een markt die niet op het lijstje mag ontbreken is de gigantische Chatuchak markt, een waar openluchtmuseum met de raarste artikelen. Laat je vervoeren per Tuk-Tuk, een driewielige taxi, wat op zichzelf al een beleving is.

De Thaise keuken heeft een uitstekende naam en liefhebbers van (heet) gekruid voedsel kunnen hier kun hart ophalen. Aan leuke restaurantjes en streetfoodstalletjes geen gebrek. Wil je de stad van bovenaf bewonderen? Bezoek dan één van de vele skybars en geniet onder het genot van een drankje van de adembenemende skyline.

Dag 5 Chiang Rai

Je vliegt van Bangkok naar Chiang Rai.

Chiang Rai is de meest noordelijke stad van Thailand. De veelzijdige provincie, prachtige natuur en indrukwekkende historie brengen reizigers naar de stad. Op 15 kilometer buiten de stad ligt de ‘witte tempel’ Wat Rong Khun. Een unieke tempel, zo anders dan alle andere tempels, ook vanwege haar vreemde afbeeldingen en versieringen. De stad kent een gezellig centrum met een leuke avondmarkt, zoek verkoeling bij de Nam Tok Khun Korn waterval.

Chiang Rai dé perfecte uitvalbasis voor een bezoek aan de Gouden Driehoek, het drielandenpunt van Thailand, Laos en Myanmar. Hier geniet je van een wijds uitzicht over de Mekong rivier. Vroeger berucht vanwege de opiumhandel. Tegenwoordig hebben de opiumvelden plaats gemaakt voor koffie-, thee- en bloemplantages. Bezoek de Mae Salong theeplantages, in een bergdorpje op de grens met Myanmar. Het House of Opium in Sop Ruak is een klein museum waar men iets over de opiumcultuur van deze omgeving kan opsteken.

Dag 6 2d/1n Shompoo cruise Huay Xai - Pakbeng

Vanaf de vroege ochtend gaat er elk uur een bus naar Laos. Laat je afzetten bij de ‘Friendship bridge’ bij Chiang Khong aan de grens. Een tuk-tuk brengt je verder naar de grens, waar je bij aankomst een Laos-visum voor 30 dagen kunt kopen. Neem een tuk-tuk voor het laatste stukje naar Huay Xai in Laos. 

In 2 dagen vaar je in een langzame boot de Mekong af. Het lokale leven trekt langzaam aan je voorbij, af en toe passeert een kleurige vissersboot of een andere slowboot drijft langzaam voorbij. Vanaf het open dek maak je alles van dichtbij mee en er zijn fotomomenten in overvloed. Je vertrekt vanuit Huay Xai naar Luang Prabang met een tussenstop in Pakbeng.

De gids wacht op je om 08:30 uur voor het Laos immigratiebureau. Nadat je de visa procedure hebben afgerond, gaan we naar de Huay Xai pier met een tuk tuk. Vervolgens ga je aan boord van één van onze luxe boten voor de Mekong cruise. Onderweg zal de boot zijn eerste stop in Pak Tha maken om de nodige bootdocumenten te ondertekenen. Je vaart verder naar een dorpje langs de Mekong waar de Kamu stam woont. De gids zal je meer vertellen over hoe deze mensen leven. Lunch wordt geserveerd aan boord, tijdens de middag kan je ontspannen en genieten van lokale gerechten met seizoensgebonden snacks en drankjes. De boot komt voor de zonsondergang in Pakbeng aan, waar je de nacht doorbrengt in je accommodatie.

Dag 7 2d/1n Shompoo cruise Pakbeng - Luang Prabang

Al vroeg in de ochtend om 8 uur vertrekt de boot verder richting het oosten door het bergachtige Laos. Lunch wordt geserveerd aan boord, in de middag stop je twee keer. Eerst bezoek je de beroemde Pak Ou Caves (Tham Ting). Hier vind je duizenden Boeddha beelden. De tweede halte is in het Lao Lao dorp, algemeen bekend als de whisky Village. Hier geeft de gids informatie over de lokaal gemaakte rijst whisky, en je krijgt natuurlijk de kans om het te proeven.. Ook heb je de tijd om te genieten van de charme van dit kleine en authentieke dorp. In de middag krijg je een typisch snack en drankje aan boord. Rond 16:30 uur kom je aan in Luang Prabang.

Dag 8 Luang Prabang

Deze historische tempelstad staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO, en niet zonder reden, want in dit stadje staan hoogstwaarschijnlijk meer tempels dan huizen. De beste manier om deze pracht op je gemak te bekijken is per fiets. De bekendste tempel is de Phu Si, gelegen op de top van een honderd meter hoge heuvel, die een prachtig uitzicht biedt over Luang Prabang en de Mekong. De omgeving is bezaaid met schilderachtige dorpjes. Hier zie je ook veel monniken. Sta vroeg op om een glimp op te vangen van de bijzondere Tak Bat ceremonie. De monniken lopen in een langzame stoet door de straat en ontvangen allerlei aalmoezen. Je kunt ook een bezoek brengen aan de prachtige Kuang Si Falls en de grotten van Pak Ou.

Dag 9-10 Vang Vieng

Bus Luang Prabang – Vang Vieng (ca. 7 uur)

Vang Vieng is een vriendelijk, klein stadje gelegen aan de Nam Song rivier. Hier kan je heerlijk genieten van het luieren aan de oever van de rivier of juist wat adrenaline opwekken door in grote rubberen banden stroomafwaarts te glijden. Vraag een inwoner om je, tegen een kleine vergoeding, met een bootje naar de grotten van Tham Jang te brengen. De legende vertelt dat er geesten in de grotten en tunnels ronddwalen. Zelf kan je ook op pad om de andere grotten, op 2 km loopafstand van Vang Vieng, te bezoeken of een wandeling langs de rivier maken.

Dag 11-12 Vientiane

Bus Vang Vieng – Vientiane (ca. 4 uur)

De Laotiaanse hoofdstad Vientiane is één van de drie Zuidoost-Aziatische steden die in klassiek Europese architectuur is gebouwd (samen met Saigon en Phnom Penh). De Franse invloed is duidelijk zichtbaar, van stokbrood tot een replica van de Arc de Triomphe. Vientiane is een stad van tempels en markten, waar je al slenterend de tijd vergeet. Het is ook mogelijk dagtours te maken naar dorpjes in de omgeving. Nong Kai is de grensplaats tussen Thailand en Laos en is met Vientiane verbonden door de Friendshipsbridge.

Dag 13 Pakse

Je vliegt van Vientiane naar Pakse.

Pakse is gelegen in het zuiden van de provincie Champasak en ligt aan de Mekong en de Se Don rivier. De stad is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan het Bolaven plateau dat ten oosten van de stad ligt. Hier vind je verschillende koffie- en theeplantages. Het plateau is rijk aan etnische groepen, waarvan de Laven de grootste zijn. De kleurrijke dorpjes zijn zeker een bezoekje waard. Deze omgeving is ook rijk aan watervallen, waarvan de Tad Fane de hoogste van de provincie is.

Dag 14-15 Champasak

Champasak ligt op circa 40 kilometer ten zuiden van Pakse aan de Mekong. Tot 1945 was Champasak de hoofdstad van het gelijknamige koninkrijk, maar dit is door de Fransen opgeheven.
De ruïnes van de nabijgelegen Wat Phou tempels uit het Khmer tijdperk zijn een must voor elke bezoeker. Bezoek eerst het museum met een collectie aan voorwerpen die bij Wat Phou zijn gevonden, zodat je een beter idee krijgt van wat je gaat zien. De tempels zijn gemaakt door Suryavarman II, die ook verantwoordelijk is voor de tempels van Angkor Wat. Beklim de tempel voor een indrukwekkend uitzicht over de omgeving.

Dag 16-17 Don Khong (4000 eilanden)

In het zuiden van Laos, vlakbij de grens met Cambodja ligt Si Phan Don, oftewel 'de 4000 eilanden' die verspreid in de Mekong liggen. Een groot deel is onbewoond en wordt bij vloed overspoeld met water. De grootste eilanden zijn Don Khong, Don Khone en Don Det. Don Khong is het grootste eiland van het gebied (8×18 km) en de beste manier om het eiland te verkennen is per fiets. Onderweg zie je rijstvelden, landbouw en waterbuffels. 

Maak een uitstapje naar het eiland Don Khone (ook wel Don Khon) met de schitterende Li Phi watervallen. Hou je ogen open, want je hebt de kans om de zeldzame Irawaddy dolfijn te spotten! Je kan ook een bootje nemen om ze van dichterbij te zien. Het eiland is met een brug verbonden met Don Det. Je vindt er nog de overblijfselen van de enige spoorrails die ooit in Laos is aangelegd.

Bezoek ook zeker de Khone Phapheng stroomversnellingen, waar de doorgaans zo rustig meanderende Mekong verandert in een wilde watermassa.

Dag 18 Pakse

Je slaapt deze avond nog in Pakse voordat de reis verder gaat.

Dag 19-21 Siem Reap

Je vliegt van Pakse naar Siem Reap.

Siem Reap is dé toegangspoort voor de wereldberoemde tempels van Angkor Wat. Deze tempels stammen uit de tijd dat de Khmer-cultuur op haar hoogtepunt was. De 1100 jaar oude tempelstad was ooit de koninklijke hoofdstad van het oude Khmer-rijk, dat zich uitstrekte van Vietnam tot zuid China en westwaarts tot de baai van Bengalen. In de 18e eeuw werd het complex herontdekt en zijn diverse tempels volledig gerestaureerd. Ook zijn er juist tempels waar je goed kunt zien hoe de jungle de tempels overwoekerd heeft, bijvoorbeeld bij de Ta Prohm tempel (bekend van de film Tomb Raider). Het is een indrukwekkend gezicht hoe enorme woudreuzen de tempel overwoekeren. De imponerende Bayon tempel met 54 mysterieus ogende Boeddhabeelden is een ander highlight van het bezoek.
 
Je kunt dagen uittrekken voor een bezoek aan de tempels van Angkor Wat, er is zoveel te zien. Dwaal tussen de tempels, beelden en historische reliëfs. Tip: huur via ons een chauffeur voor een dag die je per tuk-tuk van tempel naar tempel brengt.
 
Siem Reap zelf is een gezellig plaatsje met een leuke avondmarkt, vele restaurants en mooie hotels. Veel gebouwen zijn in de Franskoloniale stijl. Vanuit Siem Reap kan je verder uitstapjes maken naar het platteland, de rijstvelden en Tonle-Sap meer. Maak hier zeker een boottocht over het meer en proef de sfeer van het lokale leven op en langs het water.

Dag 22-23 Phnom Penh

Bus Siem Reap – Phnom Penh (ca. 6,5 uur) 

Phnom Penh ligt op een driesprong van rivieren, waaronder de Mekong en de Tonle Sap. Hierdoor heeft het een bijzondere ligging. Er valt genoeg te beleven in deze stad. Enkele pagodes zijn het bezoeken waard, zoals de Wat Phnom, gelegen op een 27 meter hoge heuvel, waar volgens de overlevering 4 boeddha-beelden aanspoelden die door een vrouw, Penh genaamd, werden ontdekt. Hier komt de naam Phnom Penh vandaan, wat de heuvel van Penh betekent. De Royal Palace en de Silver Pagoda zijn niet te missen bezienswaardigheden. De vloer van de Silver Pagoda bestaat uit meer dan 5000 zilveren tegels. Het complex herbergt een massief gouden boeddha die versierd is met 9584 diamanten. De hoofdstad van Cambodja kent een vreselijke geschiedenis. Een bezoek aan de voormalige Khmer Rouge gevangenis Tuol Sleng is erg indrukwekkend en geeft een goed beeld van wat voor gruwelijks er zich in Cambodja heeft afgespeeld. 15 Kilometer van de stad verwijderd liggen de “Killing Fields” van Choeung Ek, waar tussen 1975 en 1978 meer dan 10.000 mensen de dood vonden.

Dag 24 3D/2N Mekong delta - Chau Doc

Vandaag begint een driedaagse tocht dwars door de Mekong Delta naar Ho Chi Minh. Je gaat op eigen gelegenheid naar de pier om de boot te nemen en gaat aan boord van de Vincab speedboot (vertrek 13:30 uur) voor een tocht van circa 4 uur naar Chau Doc.

Dag 25 3D/2N Mekong delta - Can Tho

Je begint de dag met een verkenning van Chau Doc, waar verschillende mooie pagodes en tempels te vinden zijn, waaronder de Lady Chua Xu, de Tay An of de Thoai Ngoc Haub. Dan reis je over land door naar Can Tho. Een rit van ongeveer 120 km.

Dag 26 3D/2N Mekong delta, aankomst Ho Chi Minh

Vandaag staat een lange, maar interessante dag op je te wachten. In de vroege ochtend ga je aan boord van een boot, voor een bezoek aan de drijvende markt Cai Rang. Dit is de grootste en meest levendige markt van de Delta. Het water is een enorm labyrint van boten met mango's, bananen, papaja, ananas en zelfs smokkelwaar (bijv. sigaretten). Aan de stok op de boot kan je zien wat er wordt verkocht. Rond 9 uur is de grootste drukte voorbij en ga je op verkenning in de wat meer afgelegen wateren en kanaaltjes om meer te zien van het dagelijks leven op deze bijzondere plek.

Per auto rijdt je van Can Tho naar Ho Chi Minh. Onderweg stop je in My Tho, een levendige stad in dit gebied dat leeft van de landbouw. Ga naar binnen in de Vinh Trang pagode; een schitterende tempel gebouwd in Euraziatische stijl.
Vervolgens ontdek je per boot de zogenaamde ‘eilanden in de Mekong’. Stop bij een fruitteler voor een vers stuk fruit en een kopje thee. Vervolgens verken je de smalle waterwegen op het eiland met een klassieke sampan. Per auto reis je door naar Saigon, waar je overnacht.

Dag 27-28 Ho Chi Minh

Ho Chi Minh is een dynamische en bruisende stad waar je ogen te kort komt. Musea, pagodes, tempels, smalle straatjes met markten, verkeerchaos door brommers, cyclo's, fietsers en voetgangers van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, zorgen ervoor dat je deze stad niet snel zult vergeten. Verken de stad per cyclo, de fietstaxi, en de bestuurder brengt je overal naartoe. De officiële naam van de stad is Ho Chi Minh City, maar iedereen hier heeft het over Saigon. Ho Chi Minh is meer op het westen gericht dan Hanoi. Er zijn meer eetgelegenheden, (sky)bars en bioscopen en er wordt meer Engels gesproken. Verspreid door de stad, tussen de tempels en pagodes, staan prachtige koloniale huizen, waarbij de okergele Franse villa's het meeste opvallen. Overal zijn marktjes en staan straathandelaren tot laat in de avond hun waar aan te prijzen. In Ho Chi Minh hoef je je niet te vervelen.
 
In de omgeving van de stad zijn vele excursies mogelijk. Een must-see zijn de Cu Chi tunnels die tijdens de Vietnam oorlog werden gebruikt als schuilplaats. Indrukwekkend om zelf deze tunnels van binnen te zien en in het museum meer te weten te komen over hoe de Vietnamezen tijdens de oorlog in deze tunnels leefde. Een andere excursie is een dagtocht naar de Mekong-delta met haar floating markets. Tijdens deze tocht krijg je een goed beeld van het dagelijks leven van de deltabewoners en het gebied waarin zij leven.

Dag 29-30 Vlucht naar Amsterdam

Je vliegt vanaf de luchthaven van Ho Chi Minh terug naar huis.

Dag Plaats Vervoer Hotel
1 Vlucht naar Bangkok
2-4 Bangkok
Siam Heritage
5 Chiang Rai
Wiang Inn
6 2d/1n Shompoo cruise Huay Xai - Pakbeng
Pakbeng Sanctuary Lodge
7 2d/1n Shompoo cruise Pakbeng - Luang Prabang
Villa Chitdara
8 Luang Prabang
Villa Chitdara
9-10 Vang Vieng
Vieng Tara Villa
11-12 Vientiane
Mandala Boutique
13 Pakse
Champasak Grand
14-15 Champasak
River Resort
16-17 Don Khong (4000 eilanden)
Kongmany
18 Pakse
Champasak Grand
19-21 Siem Reap
Sokharoth Hotel
22-23 Phnom Penh
252 Boutique Hotel
24 3D/2N Mekong delta - Chau Doc
Chau Pho
25 3D/2N Mekong delta - Can Tho
Iris Hotel Can Tho
26 3D/2N Mekong delta, aankomst Ho Chi Minh
Au Lac Legend
27-28 Ho Chi Minh
Au Lac Legend
29-30 Vlucht naar Amsterdam
Periode Prijs
Laagseizoen v.a. € 2699,-
Hoogseizoen (juli, augustus, december) v.a. € 2899,-

Wij maken altijd een persoonlijke offerte op maat. De reissom per persoon kan variëren door de beschikbaarheid van de vluchten, de vertrekdatum en de kamerindeling.
Bovenstaande prijzen zijn vanafprijzen per persoon op basis van een reis voor twee personen.

Inclusief

 • Vlucht Amsterdam – Bangkok // Ho Chi Minh – Amsterdam met Emirates
 • Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslag
 • Transfer bij aankomst in Bangkok
 • Alle hotelovernachtingen op basis logies en ontbijt.
 • Vlucht Bangkok – Chiang Rai met Air Asia
 • 2d/1n Shompoo cruise Huay Xai – Pakbeng, incl. overnachting in hotel in Pakbeng, Engelssprekende gids, maaltijden obv volpension
 • Vlucht Vientiane – Pakse – Siem Reap
 • 3d/2n Mekong Delta, incl. Engelssprekende gids, maaltijden obv volpension, boottickets, vervoer, entreegelden
 • Bussen Luang Prabang – Vang Vieng – Vientiane en Siem Reap – Phnom Penh

Exclusief

 • Stoelreservering intercontinentale vluchten
 • GreenSeat CO2-compensatie: € 15,50 per persoon
 • Overige maaltijden
 • Overige transfers van en naar de luchthaven en openbaar vervoer, zoals aangegeven.
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Visumkosten
 • Reserverings- en ticketingkosten: € 30,00 per persoon
 • Bijdrage SGR: € 5,00 per persoon
 • Bijdrage calamiteitenfonds: € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Offerte aanvragen

Via onderstaand formulier kun je een reisvoorstel voor deze voorbeeldreis aanvragen. Je krijgt een reisvoorstel op maat per e-mail toegestuurd.

Bestemming(en)

Reisvoorkeur

*) Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn dienen deze velden te worden ingevuld.

Contactgegevens

*) Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, dienen deze velden te worden ingevuld.

Plaats toevoegen

Hartelijk dank voor uw interesse in Vámonos Travels.

Binnen 3 tot 5 werkdagen ontvangt u van ons een uitgebreid reisvoorstel. Als wij nog vragen hebben over uw aanvraag, zullen we eerder telefonisch of per email contact opnemen.