Boek met onze 4 zekerheden

Reisplanner China

Hier vindt u een overzicht van reismogelijkheden naar China. U kunt op deze pagina inspiratie op doen om uw eigen reis door dit fascinerende land samen te stellen. Door het offerteformulier in te vullen ontvangt u van ons vervolgens een uitgewerkt reisplan thuis.

China is een reusachtig land van extremen. Moderne steden als Shanghai en Hongkong staan tegenover traditionele hutongs in Beijing en eeuwenoude binnenplaatsen in Pingyao. Er zijn drukbevolkte industriële gebieden maar nog veel meer prachtige rustige natuurgebieden. Door de variatie en grootte van het land is er voor ieder wat wils te vinden in China. De enorme afstanden kunnen redelijk gemakkelijk worden overbrugd door het uitstekende netwerk van treinen en binnenlandse vluchten.

Klik op de kaart om deze uit te vergroten.

Centraal-China

Beijing is de hoofdstad van China en spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. Op een eerste reis door China kan een bezoek aan Beijing dan ook niet overgeslagen worden. Binnen de stad zijn talloze bezienswaardigheden zoals het Tiananmenplein, de mysterieuze Verboden Stad, de Tempel van de Hemel en het Zomerpaleis. Even buiten de stad slingert de Chinese Muur door de bergen. Naast al deze bouwwerken is het in Beijing ook leuk om een glimp van het dagelijkse leven op te vangen. De traditionele hutongs (stegen) zijn ’s avonds levendig en waar kunt u beter Pekingeend eten dan in de stad waarnaar het gerecht vernoemd is?  

Vanuit Peking reist u met de trein binnen enkele uren naar Pingyao. Dit bruisende stadje uit de Qing-dynastie is een van de best bewaard gebleven traditionele dorpen in China. Omgeven door prachtige stadsmuren is het oude centrum het China dat we kennen van de plaatjes: kasseienstraatjes met rode lantaarns, tempels en binnenplaatsen. Prachtig verlicht neemt Pingyao u vooral ’s avonds mee naar een totaal andere wereld.

De volgende stop op de treinroute is Xi’an, thuisbasis van het beroemde Terracotta Leger. Vlak buiten de stad is de indrukwekkende verzameling stenen soldaten en paarden te bezoeken. En dan te bedenken dat de opgravingen nog steeds bezig zijn. In Xián zelf kunt u een leuke fietstocht over de gerestaureerde stadsmuren maken.  

Verder ten westen ligt Chengdu in de provincie Sichuan. Deze miljoenenstad is vooral bekend om het pandacentrum, waar u vele exemplaren van deze bedreigde diersoort kunt bekijken. Daarnaast zijn er in de omgeving van Chengdu verschillende interessante bezienswaardigheden zoals het reusachtige Boeddhabeeld van Leshan en de heilige berg Emeishan.  

Uitgelicht: Juizhaigou National Park
Ten noorden van Chengu ligt een van de mooiste natuurgebieden van China: Jiuzhaigou, letterlijk de Vallei van Negen Dorpjes. Het park is bezaaid met meer dan honderd meren in de meest prachtige kleuren blauw. U kunt hier verschillende wandelingen maken langs de meren en dorpjes.

Zuidelijk China

Gelegen in het zuidoosten van China ligt de mysterieuze en controversiële provincie Tibet. Gelegen aan de voet van de Himalaya is dit een bijzonder stukje China, dat totaal anders is dan de rest van het land. Om door Tibet te reizen heeft u een speciale vergunning nodig en moet er te allen tijde een gids bij aanwezig zijn.  

Verder naar het westen is de Tibetaanse invloed nog te proeven bij het plaatsje Zhongdian, tegenwoordig ook wel Shangri La genoemd. Er zijn hier allerlei mogelijkheden om te wandelen, paard te rijden of kloosters in de omgeving te bezoeken. Per bus kunt u verder reizen naar Lijiang, waar u onderweg langs de Tiger Leaping Gorge komt. De oude stad van Lijiang is een groot doolhof van kasseienstraatjes en bezaaid met winkeltjes en restaurants.

De volgende stop met de bus is Dali, waar u de Bai minderheid tegenkomt. De markten van de Bai zijn kleurrijk, er worden talloze producten verhandeld. Een boottocht op het Erhai meer is zeker een aanrader in Dali.

Van de provincie Yunnan reist u door naar de provincie Guangxi.  Vanuit Guilin is een fantastische boottocht te maken over de Li rivier door het karstgebergte rond Yangshuo. In deze omgeving kunt u ook mooie wandel- of fietstochten maken. De Dragon’s Backbone Rice Terraces zijn een andere aanrader om vanuit Guilin te bezoeken.   

Uitgelicht: minderhedentour rond Kaili
Per auto met chauffeur ontdekt u de Dong, Miao en Shui minderheden die in de bergen tussen Guiyang en Guilin wonen. U rijdt door schitterende natuur, kleurrijke marktjes en komt oude wind- en regenbruggen en trommeltorens tegen.  

Aan de zuidwestkust van China liggen enkele grote steden zoals Guangzhou en Hongkong. Guanzhou kent u misschien beter als het voormalige Canton. Als voormalige handelsstad is Guangzhou nog steeds een belangrijk verkeers- en handelsknooppunt in China. De metropool Hongkong is hypermodern en verspreid over verschillende eilanden. Vanaf Victoria Peak heeft u een fantastisch uitzicht over de skyline van de stad.

Oostelijk China

Een paar honderd kilometer noordelijker ligt die andere moderne metropool: Shanghai. In Shanghai is echter ook voldoende historie te vinden naast de wolkenkrabbers van Pudong. Het uitzicht op die wolkenkrabbers is bijvoorbeeld het beste van de historische Bund, een boulevard met koloniale Engelse gebouwen. De French Concession is de Franse buurt met wat kleinere straatjes uit de tijd van de Franse bezetting.

Een uur met de trein vanuit Shanghai komt u in Hangzhou. Deze stad staat bekend om het bijzondere West Lake. Dit prachtige meer heeft allerlei mooie tempels, gebouwen en bruggen en u kunt hier mooi fietsen langs het meer. Andere leuke steden in de buurt zijn de waterdorpen zoals Suzhou en Tongli.  

Als u per trein doorreist langs de oostkust, komt u bij Nanjing, de vroegere hoofdstad van China. Er zijn nog verschillende overblijfselen uit de Mingperiode terug te vinden in deze huidige miljoenenstad. Qufu is de geboorteplaats van China’s bekendste wijsgeer: Confucius. U kunt hier onder meer de begraafplaats en Mansions van Confucius bezoeken. Een laatste stop op weg terug naar Peking is Tai’an, waar u de heilige berg Taishan vindt.