Boek met onze 4 zekerheden

Reisplanner Colombia

Hier vindt u een overzicht van reismogelijkheden naar Colombia. U kunt op deze pagina inspiratie op doen om uw eigen reis door dit fascinerende land samen te stellen. Door het offerteformulier in te vullen ontvangt u van ons vervolgens een uitgewerkt reisplan thuis.

Colombia is nog niet door toeristen overspoeld. Schitterende natuur, koloniale steden, zeer gastvrije mensen en tropische stranden wisselen elkaar af. Een land dat erom vraagt om ontdekt te worden! Reizen doet u in Colombia het beste in een combinatie van bussen, vluchten en privévervoer. Van de reiziger wordt flexibiliteit gevraagd aangezien het toerisme nog in de kinderschoenen staat. Een reis naar Colombia is te combineren met o.a. Brazilië en Ecuador.

Klik op de kaart om deze uit te vergroten

Bogotá

De hoofdstad van Colombia ligt op een hoogte van 2600 meter boven zeeniveau waardoor het er redelijk koel is. Ondanks dat Bogotá een grote moderne stad is, heeft het zijn koloniale verleden zeker niet verloren. In de wijk la Candelaria kunt u heerlijk ronddwalen door oude kleine straatjes met typische huizen met binnenplaatsen. Het wegennetwerk is opgezet in het bekende Spaanse schaakbordpatroon wat de stad erg overzichtelijk maakt en u zult dan ook niet snel verdwalen. Het openbaar vervoer is erg goed georganiseerd en met bus, tram of met de zogenaamde Transmilenio  kunt u de hele stad verkennen. Bovendien is iedere zondag autovrije dag en kunt u dus het best met de fiets de stad bezoeken.
Voor een mooi uitzicht over de stad kunt u lopen naar de kerk van Montserrate, een pelgrimsoord waar de "Santa Cristo Caído" bewonderd en geëerd kan worden.
Twee musea die u zeker niet mag missen in Bogotá zijn het Museo del Oro en het Botero museum. De eerste is uniek in zijn soort, dankzij de schat aan gouden objecten uit de koloniale tijd die hier tentoongesteld is. In het Botero museum vindt u de onmiskenbare schilderijen van dikke mannen en vrouwen van de beroemde schilder die u overal zult tegenkomen in Colombia.
 

Villa de Leyva en San Gil

Vanuit Bogotá kunt u naar het noorden reizen en komt u eerst via de zoutkathedraal van Zipaquira voor u in Villa de Leyva aankomt. In de staat Boyacá is veel strijd gevoerd tegen de Spanjaarden in dit gebied en de gedenkstenen herinneren hieraan. De koloniale geschiedenis wordt ook duidelijk door de kleurrijke dorpen en huizen. Het Plaza Mayor van Villa de Leyva is het grootste centrale plein van Latijns Amerika. De plaats is door de Colombiaanse overheid uitgeroepen tot nationaal monument om het koloniale verleden te bewaren. Villa de Leyva is ook voor Colombianen een beroemde weekend- of dagtocht bestemming.
Reis je verder naar het Noorden dan komt u bij San Gil, de plek voor actieve sporten in de Andes als abseilen, kanoën en paragliden. Ook zijn er veel grotten te ontdekken. Nog iets noordelijker komt u in het prachtige koloniale dorpje Barichara.
 

Caribische kust

Helemaal in het hoge noorden komt u bij de Caribische kust. Eerst komt u bij Santa Marta. Santa Marta is ook een favoriete vakantiebestemming voor Colombianen. De stranden zijn heerlijk en het NP Tayrona is dichtbij. Je kan in de wat duurdere accommodaties verblijven in het nationale park Tayrona maar ook kiezen voor de goedkopere opties in Palomino of wat meer landinwaarts genieten aan de Rio Magdalena bij Taironaka. Deze laatste plek is een goede uitvalsbasis voor wat actieve excursies zoals hiken en tuben en ligt in de Sierra Nevada de Santa Marta.

Uitgelicht: trekking naar Ciudad Perdida
U kunt hier een 6-daagse wandeltocht ondernemen naar de Ciudad Perdida, één van de archeologische schatten die Colombia rijk is. Het is een pittige trekking door een fantastisch mooi gebied! Vraag onze experts voor meer informatie.

Meer naar het westen aan deze kust vindt u mooie stranden en ook veel cultuur in de koloniale stad Cartagena de Indios. Deze stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is zeker de moeite van een bezoek waard. De typisch Colombiaanse muziek de Vallenato komt hiervandaan en u zult merken dat de sfeer en de mensen hier totaal anders zijn dan in het berggebied in het zuiden. Er is veel muziek op straat en de mensen dansen en zingen veel. Ook het uiterlijk van de mensen is anders, aangezien hier door de slavernij veel zogenaamde mulatten leven; een mix tussen Spanjaarden, Mestiezen en Afrikanen. Vanuit Cartagena pak je de boot naar een van de eilanden van de Islas de Rosario, hier vindt je prachtige stranden en kleinschalige accommodaties. Duiken en snorkelen behoort hier ook tot de mogelijkheden.
 

Cali en zuidwest Colombia

Eenmaal terug in Bogota vanuit het noorden gaat u nu per bus naar het zuiden. Via Aipe reist u naar de woestijn van Tatacoa.

Uitgelicht: overnachting in de Tatacoa woestijn
U verblijft geheel in stijl in een tent voor een unieke ervaring in de woestijn. Geniet van de stilte en de prachtige sterrenhemel. De volgende ochtend maakt u met de gids een wandeling door de woestijn.

Na de woestijnwandeling vertrekt u per bus naar San Agustin. U bent hier voor een bezoek aan het archeologische park dat net buiten het stadje ligt. Actieliefhebbers kunnen ook raften op de Rio Magdalena. Naast Ciudad Perdida in het noorden van Colombia zijn er in het zuiden ook een aantal opgravingen te vinden van bevolkingsgroepen die het land voor de kolonisatie bewoonden. Een van de mooiste en bekendste hiervan is San Agustin. Het gebied was al verlaten voor de Spaanse verovering en er is nog steeds weinig bekend over de San Agustin-Indianen.

U gaat weer per bus naar het noordelijke gelegen Popayan. Deze kleine koloniale stad is prachtig bewaard gebleven en wordt ook wel de witte stad genoemd. Het ligt aan de zuidkant van de Cauca vallei. De stad is bekend vanwege de enorme feesten tijdens Semana Santa (de Heilige week) met Pasen. Breng een bezoek aan een van de vele kerken en musea of ga zoeven door de boomtoppen in het natuurreservaat Las Ardillas.

De bus brengt u in Cali. Hier kunt u genieten van een vriendelijke bevolking en eeuwig lenteweer. In de stad geeft de wijk
San Antonio u een goede indruk van het oude koloniale verleden van de Salsa-stad en in de wijk Granada vindt u ’s avonds de leukste restaurants en cafés. In de Valle del Cauca wordt suikerriet (caña de azúcar) verbouwd en u kunt het hele proces bekijken in het Museo de la Caña. Het Lago Calima ligt ook in de Valle del Cauca en is bij uitstek een bestemming voor de watersporter.

Zona Cafetera en Medellin

Iets noordelijker komt u aan in de koffiedriehoek die bestaat uit Manizales, Armenia en Pereira.  Het is hier een must op een van de nog werkende koffiehaciënda's te overnachten, zo leer je alles over het koffieproces. Wij bieden dit onder andere aan bij Armenia in Haciënda Combia en in de buurt van Manizales bij Haciënda Venecia. Vanuit Armenia kunt u met een gids een bezoek brengen aan de Valle de Cocora en het lieflijke stadje Salento.

Uitgelicht: koffie-excursie
Maak bij Haciënda Venecia een excursie waarbij u kennismaakt met het hele koffieproces.

Manizales is de ideale uitvalsbasis voor het indrukwekkende Parque Nacional Los Nevados. In het park zijn de toppen boven de 4800 meter altijd besneeuwd, "nevado" in het Spaans. Daarnaast vindt u er veel riviertjes, watervallen, warmwaterbronnen en vulkanen. Sommige delen van het park zijn momenteel afgesloten door vulkanische activiteit.

 

Weer wat noordelijker komt u in Medellín. Waar deze stad vroeger het hoofdkwartier van de drugsindustrie was, is het nu een voorbeeld van vooruitgang. De stad staat vol met moderne architectuur en interessante musea en mooie parken. Begin met een bezoek aan het Plaza Botero en geniet van de grote hoeveelheid aan beelden die hier staan van deze kunstenaar. Aan ditzelfde plein ligt het Museo de Antioquia wat u niet mag missen. Voor een mooi uitzicht over de stad neemt u een van de kabelbanen die als openbaar vervoer dienen naar de omliggende heuvels. Een verblijf in de studentenwijk El Poblado is een goede keuze, je kan hier 's avonds veilig over straat lopen naar een van de vele, gezellige restaurantjes en barretjes. Een keer per jaar in de maand augustus is er een enorm feest in Medellín, de Feria de las Flores. Gedurende dit feest komen de dorpelingen uit de regio met bloemenoffers op hun rug in grote optochten de stad in gewandeld. Hieromheen is een 10 dagen durend carnavalesk feest gebouwd wat zeker een bezoek waard is.
 

Amazone

Vanuit verschillende plekken in Colombia kunt u vliegen naar Leticia in de Amazone. Het Amazonegebied beslaat circa 40% van het landoppervlak van Colombia en is tevens het dunstbevolkte gebied van het land. Speciaal aan deze regio is dat er nog veel indianen leven volgens traditionele leefwijze in harmonie met de natuur. Dit gebeurt nog maar in weinig gebieden in Latijns Amerika. Veel vogels, alligators, slangen en de roze zoetwaterdolfijnen behoren tot de bezienswaardigheden. Een tocht over de Amazone-rivier, een bezoek aan het Lago Tarapoto (bekend om de grote hoeveelheid dolfijnen die hier leven en regelmatig met de boot mee zwemmen) en verschillende indianengemeenschappen maken een verblijf in de jungle onvergetelijk.