Jodensavanne
Jodensavanne is een historische nederzetting in het district Para, ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Paramaribo, Suriname. In de 17e eeuw vestigden Sefardische Joden zich hier, op de vlucht voor vervolging in Europa en Brazilië. Ze stichtten een bloeiende gemeenschap met suikerplantages, een synagoge en begraafplaatsen. De nederzetting kreeg bijzondere privileges, waaronder religieuze vrijheid en een eigen rechtssysteem, waardoor het een unieke semi-autonome Joodse gemeenschap werd in de Nieuwe Wereld.
Op het hoogtepunt rond 1700 telde Jodensavanne ongeveer 500 Joodse bewoners en 9.000 tot slaaf gemaakte Afrikanen die op de omliggende plantages werkten. De gemeenschap kende echter tegenslagen door aanvallen, economische neergang en uitputting van de landbouwgrond. In 1832 werd de nederzetting grotendeels verwoest door een brand tijdens een opstand van tot slaaf gemaakten. Sindsdien is het gebied niet meer permanent bewoond.
Tegenwoordig zijn de ruïnes van de synagoge Beracha ve Shalom, de oudste van het Amerikaanse continent, en de omliggende begraafplaatsen nog te bezichtigen. In 2023 werd Jodensavanne, samen met de Cassipora-begraafplaats, opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst vanwege de uitzonderlijke getuigenis van de Joodse diaspora in het Atlantische gebied.
Je gaat met een gids op pad die je helemaal terug in de tijd meeneemt. Je gaat op ontdekking naar de Jodensavanne waar je een bezoek brengt aan de afgebrande synagoge. Daarnaast bezoek je een historische waterbron, het cordonpad en de indrukwekkende oude begraafplaatsen.
