Boek met onze 4 zekerheden

Reisplanner

Hier vindt u een overzicht van reismogelijkheden naar Guatemala. U kunt op deze pagina inspiratie op doen om uw eigen reis door dit fascinerende land samen te stellen. Door het offerteformulier in te vullen ontvangt u van ons vervolgens een uitgewerkt reisplan thuis.

Guatemala is kleurrijk en hier kunt u nog echt kennis maken met de oude indianenculturen. Oude ruïnes vertellen u eeuwenoude verhalen en tradities die u nog lang na het bezoek aan Guatemala bij zullen blijven. In de afgelegen gebieden bestaat de bevolking uit directe afstammelingen van de oude Maya’s, die een hoge vorm van beschaving kenden. Het landschap kent een grote verscheidenheid; van ruige vulkaangebieden in het westen tot aan de witte zandstranden aan de Caribische kust en de zwarte stranden aan de Pacifische kust. Maar ook levendige steden en traditionele dorpen nodigen u uit om meer te weten te komen over dit boeiende land.

Klik op de kaart om deze uit te vergroten

Guatemala-Stad en Antigua

De hoofdstad Guatemala-Stad is typisch een grote Latijns-Amerikaanse stad; druk, warm en hectisch. Hier studeren jongeren aan universiteiten en het is het economische centrum van het land.  Reizigers hebben veel meer aan een bezoek aan het oude Antigua wat veel gemoedelijker en mooier is. De stad kent nog een groot aantal gebouwen uit de koloniale tijd en is door de vele sfeervolle pleinen, smalle straatjes, leuke restaurantjes en markten erg gezellig. In de nabijheid van Antigua kunt u bovendien een paar actieve vulkanen beklimmen, zoals de Pacaya.

Lago de Atitlan

Op weg naar Panajachel passeert u eerst Sololá waarvandaan u een uniek uitzicht hebt over het meer van Atitlan! Het plaatsje zelf is een schilderachtige plek om een kijkje te nemen; witte huizen, bevolking in kleurrijke kleding en een mooie klokkentoren. Hier is een markt op dinsdag en vrijdag die de moeite waard is. Bekijk de traditionele kleding van de lokale bevolking en ontdek de verschillende betekenissen van de patronen en kleuren die gedragen worden.

Aan het schitterende meer van Atitlan liggen enkele pittoreske dorpjes. Het grootste dorp, Panajachel, is een uitstekende uitvalsbasis voor tochten over het meer. Elk dorpje kent zijn eigen gebruiken en heeft een specifieke klederdracht. Tip: bezoek op één dag de verschillende dorpjes achter elkaar; gemakkelijk te organiseren per lokale watertaxi.

Uitgelicht: Markt Chichicastenango
Eén van de beroemdste indianenmarkten van Latijns-Amerika vindt elke donderdag en zondag plaats in Chichicastenango. Indianen uit de omgeving komen naar dit stadje om er hun waar aan te bieden. Deze variëren van groenten en fruit tot handgeweven kleding en gebruiksartikelen. Door de verschillende klederdrachten van de indianen is het een kleurrijk geheel. Boek een excursie via Vamonos Travels en beleef een onvergetelijke en kleurrijke dag.

Livingston en Río Dulce

Livingston is de enige Caribische kustplaats van Guatemala en er heerst een heerlijke relaxte sfeer. Het wonderlijke van deze plaats is de bevolking die bestaat uit Mayas, Mestizos (zogenoemde afstammelingen van Spanjaarden en Mayas) en afstammelingen van afrikaanse slaven. Dat deze bevolkingsgroepen strikt gescheiden leven is zichtbaar en ook voelbaar als u over straat loopt.

Het plaatsje Rio Dulce is het startpunt van de boottocht naar Livingston. Het plaatsje zelf is mooi gelegen aan Lago Izamal. Het wordt omgeven door tropisch regenwoud. Het is een kleine havenstad waar veel koopwaar op straat wordt verkocht, denk hierbij voornamelijk aan heerlijk vers fruit. In Rio Dulce zijn mooie lodges te vinden die excursies bieden in de groene, waterrijke omgeving; spot vele diersoorten en ontdek de schoonheid van dit gebied per boot.

Tikal

De provincie Petén staat bekend om zijn nog onontdekte Maya complexen. Het gebied is zo onbegaanbaar dat het waarschijnlijk nog eeuwen duurt voordat alle ruïnes zijn ontdekt en uitgegraven.

Wél ontdekt en grotendeels gerestaureerd, is het complex van Tikal. Zo’n duizend jaar geleden werd deze stad op het hoogtepunt van haar macht plotseling verlaten om een nog onbekende reden. Om Tikal te beschrijven, schieten woorden te kort. U moet het gewoon meemaken: een zonsopgang op de tempel van de Jaguar en daarna een wandeling door de ontwakende jungle, het neemt u mee in een sprookjesachtige belevenis.

Toekans, herten en vele soorten apen kruisen uw pad. Misschien komt u wel de uiterst zeldzame quetzalvogel tegen. En dan als ultieme ervaring een tijdje wegdromen op de hoogste tempel en uitkijken over het woeste landschap, waarboven hier en daar een tempel uitrijst.

Uitgelicht: Meerdaagse tour Tikal
Laat u meevoeren in de ongerepte jungle, de mysterieuze verhalen over de Maya’s en ontdek hun bewaard gebleven geheimen. Een meerdaagse tour door de jungle met als hoogtepunt een bezoek aan Tikal is een unieke ervaring! De tour is op maat aan te passen en geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.