Boek met onze 4 zekerheden

Reisplanner India

Hier vindt u een overzicht van reismogelijkheden naar India. U kunt op deze pagina inspiratie op doen om uw eigen reis door dit fascinerende land samen te stellen. Door het offerteformulier in te vullen ontvangt u van ons vervolgens een uitgewerkt reisplan thuis.

India is het land van de tegenstellingen. De economie ontwikkelt zich in snel tempo, maar eeuwenoude tradities blijven onveranderd. Hindoes, moslims, sikhs, jain, farsi en christenen leven naast elkaar. De wegen zijn gevuld met snelle auto’s, oude bussen, trage ossenkarren en kleurrijk versierde fietsriksja’s. Reizen door India is inspirerend, vermoeiend, enerverend en fascinerend.
Combineer een reis naar India met een bezoek aan Nepal.
 
Klik op de kaart om deze uit te vergroten.

Delhi

De hoofdstad Delhi is een smeltkroes van traditioneel en modern, van oosters en westers, van arm en rijk, van chaos en rust. Als bezoeker komt u ogen en oren te kort. Met een riksja kunt u onder meer een bezoek brengen aan Oud Delhi. Hier liggen het indrukwekkende Rode Fort en de Jama Mashid, de grootste moskee van India. In de kronkelende straatjes van het oude centrum zijn talloze kleurrijke winkeltjes gevestigd.
In het midden van New Delhi ligt Connaught Place. Dit is het oude centrum van Brits-Delhi met onder meer India Gate en de regeringsgebouwen. Ook een bezoek aan de tombe van Humayun, de 2e Moghul keizer, is de moeite waard.

Rajasthan

U gaat met uw auto met chauffeur naar het westen en komt achtereenvolgens door Shekawati, Bikaner, Jaisalmer, Jodhpur, Pushkar, Udaipur en Jaipur. U maakt dan een rondje linksom vanaf Delhi.

Shekhawati ligt niet ver ten oosten van Delhi. In deze landelijke regio liggen dorpjes en kleine steden verspreid over de velden. Er staan prachtig versierde herenhuizen. In de oude handelsstad Bikaner proeft men nog de sfeer van voorbije tijden, toen karavanen vanuit de woestijnen in het oosten de stad binnentrokken. In de ommuurde binnenstad met zijn wirwar van steegjes is sindsdien maar weinig veranderd.

Hoog boven Jodhpur ligt Meherangarh, het imposante fort waarvandaan vroeger de maharaja heerste over een groot gebied. Staand op de muren ziet u direct waarom Jodhpur ook wel de Blauwe Stad wordt genoemd.
Het kleine stadje Pushkar ligt aan de rand van een woestijn en aan de oevers van een klein meer. Het meer is heilig voor Hindoes en de tientallen tempels van Pushkar worden dan ook door veel pelgrims bezocht. De sfeer en het kleurrijke en fascinerende straatleven maken Pushkar tot één van de favoriete bestemmingen van veel reizigers.

Op weg naar Udaipur kunt u stoppen bij de Jain-tempels van Ranakpur. Jainisme ontstond in de 6e eeuw als een afsplitsing van het Hindoeïsme. De tempels uit 1439 zijn versierd met indrukwekkend verfijnd beeldhouwwerk. Jains mogen niets en niemand doden en de in het wit geklede monniken die bij de tempels rondlopen dragen kapjes voor hun mond om te voorkomen dat ze per ongeluk een vliegje inslikken.
Udaipur ligt in het zuiden van Rajastan en is voor veel mensen de meest sprookjesachtige en romantische stad van India. Aan de oevers van een groot meer ligt het prachtige City Palace. Bij een rondleiding door dit paleizencomplex raakt u onder de indruk van de grandeur en rijkdom van de vroegere Maharadja’s. Vergeet niet hier ook ’s avonds een wandeling te maken door de sfeervol verlichte binnenplaatsen en tuinen.
Midden in het meer ligt het Lake Palace. Dit witmarmeren paleis, ’s avonds ook sfeervol verlicht, was ooit het decor van de James Bondfilm Octopussy.
 

Jaipur, de hoofdstad van Rajastan, staat bekend als de Pink City, vanwege de roze kleur van de stadsmuren en de huizen in het oude centrum. Jaipur is een levendige en kleurrijke stad die de bezoeker ongekend veel heeft te bieden. In het sfeervolle ommuurde centrum liggen onder meer het Paleis der Winden, het City Palace en de Jantar Mantar, een observatorium uit de 18e eeuw.
Elf kilometer ten noorden van de stad ligt Amber, de vroegere hoofdstad van de Maharadja’s van Jaipur. Boven Amber ligt het indrukwekkende Jaigarh fort. Als u zin heeft in een wandeling kunt u de weg over de heuvelrug volgen. Deze leidt naar Nahargarh. Vanuit dit fort heeft u een weids uitzicht over het centrum van Jaipur.

Uttar Pradesh en Madya Pradesh

Reist u vanaf Delhi richting het oosten, dan komt u in de staat Uttar Pradesh. Onderweg van Sariska naar Agra kunt u stops maken in Keoladeo, een bijzonder vogelreservaat, in de oude stadjes Deeg en Bharatpur of bij Fatehpur Sikri, de vroegere hoofdstad van de Moghuls.
In Agra staat het beroemdste monument van India. Een bezoek aan de onwaarschijnlijk mooie Taj Mahal is voor veel bezoekers een hoogtepunt van hun reis. Het grafmonument werd gebouwd door keizer Shah Jahan als herinnering aan zijn vrouw Mumtaz Mahal. Het is aan te raden de Taj Mahal op verschillende momenten van de dag te bezoeken. De kleur van het marmer verandert onder invloed van de stand van de zon.
Agra heeft meer te bieden dan alleen de Taj Mahal. Verderop aan de rivier ligt het grote Rode Fort. Als zetel van het bestuur van de Moghuls zijn de fortificaties indrukwekkend en de paleizen prachtig. Aan de andere kant van de rivier ligt de Itimad-ud-daulah, ofwel ‘Baby Taj’. Deze graftombe is veel kleiner dan de later gebouwde Taj Mahal maar ook zeer mooi.

Nog wat oostelijker ligt Varanasi, de heiligste stad van India. Pelgrims uit het hele land komen hiernaar toe om zich te baden in de Ganges, de heilige rivier, of om hun overleden familieleden op de oevers te cremeren. De straten worden bevolkt door pelgrims, sadu’s (heilige mannen) en koeien. Een wandeling over de ghats (de trappen langs de rivier) of een boottocht over de rivier zijn ervaringen die u niet snel zult vergeten.

Iets zuidelijke in de deelstaat Madya Pradesh ligt Khajuraho. Dit beroemde tempelcomplex is voor veel bezoekers een grote verrassing. Het imago van India is dat van een kuis en zelfs preuts land. De tempels van het dorpje Khajuraho plaatsen dit imago in een ander licht. Rond het jaar 1000 na Christus was Khajuraho het centrum van een groot rijk. De heersers van dit rijk lieten een groot aantal tempels bouwen, versierd met verfijnd beeldhouwwerk. De taferelen die op de tempels werden uitgebeeld zijn die van halfnaakte en verleidelijke vrouwenfiguren en mannen en vrouwen die in de meest fantasierijke standjes seks hebben. Het is een vreemde ervaring om in een zedig Indiaas plattelands dorpje pornografie van hoog niveau te bestuderen.

Ladakh

Vliegt u vanuit Delhi naar het noorden dan komt u in een totaal andere wereld: de bergen van Ladakh. Ladakh ligt geïsoleerd in de bergen tegen de Tibetaanse grens. De indrukwekkende natuur en de boeddhistische cultuur maken dit tot een bijzondere bestemming.
U komt aan in Leh. Deze kleine stad ligt op 3500 meter hoogte in een zij-dal van de Indus-vallei. Eeuwenlang vertrokken hiervandaan karavanen voor hun tocht over de hoge bergpassen naar steden als Kashgar en Yarkand in Centraal-Azië. Het oude centrum en het vervallen paleis van de plaatselijke heersers herinneren aan deze tijd. Vanwege de hoogte is het verstandig de eerste dag rustig aan te doen.
Vanuit Leh maakt u verschillende excursies naar omliggende kloosters, paleizen en kleine dorpjes.

Goa

Vliegt u vanuit Delhi naar het zuiden dan komt u in Goa. Geniet hier van de prachtige stranden. Voor wat actie fietst u door de jungleachtige omgeving en rijstvelden of breng een bezoek aan het Cotigao Wildlife sanctuary.

Kerala

Reist u nog verder naar het zuiden dan komt u in de deelstaat Kerala, de deelstaat van de theeplantages en wildparken in de heuvels, de oude havenstad Cochin, de rust van de “backwaters ” en de prachtige stranden van Varkala en Kovalam.
Eeuwen geleden bezochten Chinezen, Portugezen en Hollanders de havenstad Cochin. Nu is het een van de meest sfeervolle en boeiende steden van zuidelijk India. In de wijken Fort Cochin en Mattanchery staan eeuwenoude koopmanshuizen en pakhuizen, sommige nog met het logo van de Verenigde Oost-Indische Compagnie op de poorten. Aan de waterkant gebruiken vissers fotogenieke netten voor het aan land brengen van vis. Koop de vis direct van de visser en laat alles tien meter verderop naar eigen keus bereiden. Veel verser kan niet.

Uitgelicht: tour door de Backwaters
U wordt ’s ochtends opgehaald in uw hotel in Cochin en rijdt naar Allepey. Hier begint uw boottocht over de backwaters: het netwerk van rivieren, meren, vennen en sloten dat direct achter de kustlijn ligt. U vaart op een omgebouwde rijstboot die is voorzien van een comfortabele slaapkamer, een badkamer en een heerlijke veranda. De bemanning bestaat uit twee bootsmannen en een kok die speciaal voor u de heerlijkste gerechten klaarmaakt. Vanaf de langzaam varende ‘houseboat’ bekijkt u in alle rust het alledaagse leven van de bewoners van het platteland. Een leven dat zich bovendien grotendeels op datzelfde water afspeelt.
’s Ochtends wordt u gewekt door de kreet van een visser, die zijn vangst vanuit zijn kano verkoopt. In witte jurkjes geklede schoolmeisjes worden met een bootje overgezet naar de oever waar de school staat. En ook de kruidenier komt bij zijn klanten langs varen. De 1e nacht slaapt u aan boord; de 2e nacht slaapt u in een comfortabel resort midden in de backwaters, in Kumarakom.

Op de grens tussen de deelstaten Kerala en Tamil Nadu ligt Periyar, een van de populairste natuurparken van India. De tijgers en luipaarden die hier leven laten zich zelden zien. Maar tijdens een boottocht door het park komt u talloze andere dieren tegen. In de omgeving van Periyar liggen verder watervallen en specerijenplantages.

Tamil Nadu en Chennai

Vanaf Periyar reist u naar Tamil Nadu en komt u vervolgens langs de ongekend kleurrijke tempelcomplexen van Tanjore en Madurai voor u de kust bereikt bij Chennai.

Uitgelicht: Sri Meenakshi tempel Midden in de oude stad Madurai ligt de Meenakshi-tempel. De vele torens van dit complex zijn versierd met ontelbare afbeeldingen (33 miljoen!!) van goden, dieren en demonen, allemaal geschilderd in felle kleuren.

Zuiderlijker geniet u van de stranden bij Mahabalipuram. Hier bezoekt u de Shore Temple, een tempelcomplex direct aan het strand dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.
Iets zuidelijker ligt Pondicherry, de stad van stokbrood, kepies (de typisch Franse politiepetten) en op elke straathoek een vriendelijk ‘bonjour’. Wandelen over de boulevard van de voormalige Franse kolonie voelt niet als India. Deze bijzondere sfeer maakt ‘Pondi’ tot een leuke tussenstop op weg naar het zuiden.

Als u helemaal afzakt naar het meest zuidelijke punt van India komt u bij de witte stranden van Kovalam. Kovalam was ooit een vissersdorpje maar is nu een gezellige badplaats helemaal in het zuiden van Kerala. Voor een mooi uitzicht kunt u de vuurtoren beklimmen!