Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Maleisië is een bijzonder gevarieerd land, zowel qua bevolking, landschap en bezienswaardigheden. Het land bestaat uit twee delen, gescheiden door de Zuid-Chinese Zee. In West-Maleisië vind je het koloniale verleden en de smeltkroes van culturen in plaatsen als Kuala Lumpur en Penang. Oost-Maleisië, ook wel Maleisisch Borneo, staat met name bekend om haar wilde natuur die een thuis biedt aan onder meer orang oetans en neusapen. Daarnaast kent Maleisië vele schitterende tropische eilanden waar je heerlijk tot rust kunt komen.

Beste reistijd en klimaat
Maleisië kent een equatoriaal klimaat gekenmerkt door hoge temperaturen en behoorlijk wat regen. Tropische regens komen in de vorm van de noordoost moesson (tussen oktober en maart) en de iets zwakkere zuidwest moesson (tussen mei en oktober). De buien zijn vaak kort en hevig, waarna de zon vaak weer doorbreekt. In de wat hoger gelegen gebieden zoals de Cameron Highlands is het vaak wat koeler en droger.

Beste reistijd voor de westkust
De westkust van Maleisië is het gehele jaar door prima te bereizen. Tijdens de zuidwest moesson van mei tot oktober valt er iets meer regen dan normaal. Dit zijn echter vaak korte, hevige buien aan het eind van de middag. De rest van de dag schijnt de zon ook regelmatig. Duiken en snorkelen is wel wat lastiger in deze periode wegens de verminderde zichtbaarheid onder water.
 
Beste reistijd voor de oostkust
De noordoost moesson brengt van oktober tot maart veel regen en wind mee. Veel eilanden zoals Pulau Perhentian en Tioman gaan dan ook dicht in deze periode. In onze zomertijd is dit gebied juist heel fijn om te verblijven met weinig regen en aangename temperaturen. Op de eilanden kun je genieten van een verkoelende zeewind die de gevoelstemperatuur wat aangenamer maakt.
 
Beste reistijd voor Sarawak
Het westelijk deel van Borneo ontvangt het hele jaar door flink wat regen. Met name tijdens de noordoost moesson kan het bijna dagelijks regenen. De maanden mei tot en met augustus zijn de gunstigste maanden om te reizen, maar ook hier zul je zeker een regenbui meemaken.
 
Beste reistijd voor Sabah
De oostkust van Borneo kent ook relatief veel regen, met name van oktober tot januari. De beste reistijd loopt ongeveer vanaf februari tot mei.

Taal
De officiële taal in Maleisië is het Maleis, ook wel Bahasa Malaysia genoemd. Ook wordt er Tamil, Mandarijn, Hokkien en Kantonees gesproken. Door het Britse koloniale verleden wordt door veel mensen ook relatief goed Engels gesproken.

De keuken van Maleisië
Door het handelsverleden van het land is de Maleise keuken een mix van de Indische, Chinese, Portugese en Maleise keuken. Er wordt veel rijst gegeten, bijvoorbeeld in nasi lemak, rijst gekookt in kokosmelk en geserveerd met groente en vlees. Noedels worden veel gegeten in de Chinese keuken met gerechten als Hokkien mie. Populaire streetfoods zijn onder meer saté, lok-lok en tong sui.
Vers fruit is overal te krijgen zoals bananen, guave, papaua en ananas. Een bijzondere vrucht is de doerian, die bekend staat om de penetrante geur.

Feestdagen
Door de vele verschillende culturen en geloven heeft Maleisië een behoorlijk aantal feestdagen, zowel nationaal als op regionaal niveau. Een aantal belangrijke feestdagen zijn:
14 januari Kings Birthday
1 mei Labour Day
31 augustusHari Merdeka (National Day)
16 september Malaysia Day
25 december Kerstmis
 
Maulidur Rasul
Chinees Nieuwjaar
Wesak Day
Deepavali
Hari Raya (Suikerfeest)
Awal Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)

De tijd in Maleisië
Maleisië valt in tijdzone UTC+8. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Maleisië 6 uur later is en tijdens onze wintertijd 7 uur later dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Kuala Lumpur kun je hier kijken.

Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kun je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Maleisië. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Maleisië is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Als je voor een langere tijd in Maleisië blijft is het slim om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste providers zijn Celcom, Hotlink. Digi en Tune Talk.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 999 / 112
Politie: 999 / 112
Ambulance: 999 /112
Brandweer: 994 / 112
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Maleisië is de ringgit. Voor de actuele koers kun je kijken op www.wisselkoers.nl. Op de meeste plaatsen in Maleisië kan je pinnen met je eigen bankpas en op zeer veel plaatsen wordt een creditcard geaccepteerd. Behalve wat contante dollars of euro’s voor noodgevallen is het dus niet nodig contant geld mee te nemen. Wisselgeld kan nog wel eens een probleem zijn, het is vaak handig om wat kleine coupures op zak te hebben.

Controleer voor vertrek of je bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door de bank. Neem contact op met de bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zul je in Maleisië gemiddeld ongeveer 25 USD per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
Het geven van fooien is niet gebruikelijk in restaurants. Vaak wordt een service charge automatisch bij de rekening opgeteld. Een extra fooi wordt uiteraard wel gewaardeerd aangezien dit rechtstreeks naar de serveerder toegaat.
Het is wel gebruikelijk om portiers en piccolo’s een kleine fooi tussen de 2 en 10 ringgit te geven.

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Maleisië is de voedingsspanning 240 volt bij 50 hertz. De stopcontacten hebben normaal gesproken een type G stekker nodig, deze wordt ook in het Verenigd Koninkrijk gebruikt. Het handigste is om een wereldstekker mee te nemen.

Kleding
Dunne, los vallende kleding is in Maleisië het prettigst. In de zon kan het erg warm zijn en vooral heel vochtig. In de hooglanden kan het behoorlijk afkoelen, neem dus zeker ook een warme trui mee. Door het vochtige klimaat is een regenjack ook zeker nodig.
Om een tempel of moskee te betreden moeten de schouders en knieën bedekt zijn.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort dat bij aankomst in Maleisië nog 6 maanden geldig is, is vereist. Een visum is niet nodig voor reizigers uit de EU voor een verblijf van minder dan 90 dagen.
Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Maleisië, wij raden je aan toch een internationaal rijbewijs mee te nemen. Sommige autoverhuurders kunnen hier wel om vragen.
 

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over de reisbestemming vind je hier.

Muggen
Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij je aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.
 

VERVOER

Huurauto
In West-Maleisië kun je uitstekend zelf met een huurauto op pad. De huurauto's en de wegen zijn van goede kwaliteit.
Je hebt een creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder. De borg wordt van de creditcard afgeschreven en na de reis wordt dit bedrag weer teruggeboekt.
Een internationaal rijbewijs is niet verplicht maar raden wij wel aan omdat autoverhuurders hier soms naar kunnen vragen.
 
Het is belangrijk dat je bij het ophalen van de auto goed controleert hoe de auto er op dat moment uit ziet. Normaal gesproken neem je dit met de verhuurder door. Maak voor de zekerheid ook foto’s en controleer de banden.
 
Een aantal belangrijke verkeersregels:
– Je moet links rijden en rechts inhalen.
– Op een kruising verleen je voorrang aan verkeer van links, tenzij anders is aangegeven.
 
Navigatie
Wij raden je aan om de applicatie maps.me of Google Maps te downloaden op je smartphone of tablet. Via deze app kun je wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heb je dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden.
 
Tanken
Tanken doe je in de steden en langs hoofdwegen bij Petronas, Shell, Petron, Chevron Caltex en BHP.

Tolwegen
Op veel wegen in Maleisië dien je tol te betalen.

Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in Maleisië bestaat uit treinen, boten en bussen. West-Maleisië beschikt over een goede infrastructuur, vooral aan de westkust. De (airconditioned) bussen rijden snel en op tijd. Er zijn 2 grote treinlijnen in Maleisië: van Singapore naar Kuala Lumpur en Penang (eindigend in Bangkok) en de junglelijn vanuit Gemas naar Kota Bharu. Op Borneo wordt veel gereisd per transfer, touringcar of boot.

Vliegtuig
Maleisië heeft een uitgebreid netwerk van binnenlandse vluchten, de belangrijkste plaatsen zijn per vliegtuig te bereiken. Vliegen binnen Maleisië is relatief goedkoop en kan een goed alternatief zijn om lange afstanden te overbruggen en de reistijd te reduceren.