Boek met onze 4 zekerheden

Myanmar reisplanner

Hier vindt u een overzicht van reismogelijkheden naar Myanmar. U kunt op deze pagina inspiratie op doen om uw eigen reis door dit fascinerende land samen te stellen. Door het offerteformulier in te vullen ontvangt u van ons vervolgens een uitgewerkt reisplan thuis.

Myanmar, het voormalige Birma, is eindelijk toegankelijk voor reizigers. Dat is goed nieuws, want het boeddhistische land heeft veel te bieden! Maak kennis met de vriendelijke bevolking, de rijke historie en de wijsheden van het boeddhisme. U reist comfortabel per auto met chauffeur, zodat u optimaal kunt genieten van al het moois dat dit land te bieden heeft. Reis terug in de tijd in het ‘gouden land’ van de monniken en de tempels. U reist voornamelijk door het centrale deel van het land, met als hoogtepunten het Inle-meer, de pagodes van Bagan en Mandalay, maar ook de kleinere plaatsjes zijn een stop waard.

Klik op de kaart om deze uit te vergroten.

Rondom Yangon

Begin uw reis in Yangon, bereikbaar met een overstap vanuit Amsterdam of bezoek Myanmar als verlenging van uw reis naar Thailand met een korte vlucht vanuit Bangkok. Yangon is door de glimmende pagodes en de meren een bijzondere stad met als hoogtepunt de Shwegadon Pagode. Via Bago reist u naar de heilige Kyaikhtiyo Pagoda. Bij westerlingen staat deze pagode ook wel bekend als de Golden Rock Pagoda.
Rij langs de cashewnoot plantages naar Taungoo om vervolgens aan te komen bij het paradijs voor wandelaars: Kalaw. Rondom het Inle meer hangt een sprookjesachtige sfeer doordat de omliggende Blue Mountains vaak zijn omgeven door mist. De Intha bevolking bouwt de eigen dorpjes op palen in het water en hebben voor de landbouw graseilandjes gecreëerd van modder en riet.

Uitgelicht: 2-daagse trekking bij Kalaw
Maak een schitterende wandeltocht van Kalaw richting het Inlemeer. Onderweg kunt u overnachten bij mensen thuis of in een heus klooster!

Ten oosten van Yangon vindt u Hpa An, hoofdstad van de regio Kayin met weidse meren, kalksteenbergen en hoge bergen aan de horizon. Via Lumpani Park aan de voet van de Zwegabin komt u bij Mawlamyine voor een bezoek aan het eiland Bilu. De Mon-inwoners maken hier allerlei gebruiksvoorwerpen uit natuurlijke grondstoffen. Via het kustplaatsje Kyaikkhami rijdt u terug naar Yangon, voor een vlucht naar uw volgende bestemming.

Noord-Myanmar

Per nachtbus of vlucht reist u verder naar het culturele centrum van Myanmar: Mandalay. Om Mandalay heen liggen de oude verlaten stadjes Inwa (Ava), Amarapura en Sagaing die tijdens een dagexcursie te bezoeken zijn. In deze stadjes staan monumenten uit onder andere de 13e en 14e eeuw, de periode van de oude koningssteden. De bootexcursie naar Mingun is ook de moeite waard.

U gaat verder naar Sagaing, gelegen aan de voet van de heuvels,  en kunt een bezoek brengen aan pagodes, kloosters en nonnenverblijven. Op 2 uur rijden van Mandalay ligt Pwin U Lwin. In dit hooggelegen bergstadje zochten de Engelsen kolonisten in hun vrije tijd verkoeling.
U reist door naar Monywa in de Chindwinvallei waar de gelijknamige rivier doorheen stroomt. Monywa ligt op de oostoever, op de westoever vindt u de indrukwekkende grottempels van Po Win Taung en Swhe Ba Tung. Pakokku ligt op 3,5 uur rijden en is een bloeiende handelsstad aan de Ayeyarwaddy. Zorg dat u hier een zonsondergang meemaakt!
Het volgende hoogtepunt is Bagan met ruim 3000 tempels en pagodes in de stad zelf en de omgeving. Dit uitgestrekte gebied is daarom het beste te verkennen met de fiets. Maak vanuit Bagan een uitstapje naar de berg Popa, gevormd door een vulkaan die zo’n 250.000 jaar geleden uitbarstte. Lopend door het dorpje Setsetyo ziet u kinderen met traditionele haardracht en leert u meer over het dagelijkse dorpsleven.

Uitgelicht: Kengtung
Vanuit Mandalay kunt u een vlucht nemen naar Kengtung voor een tocht door de groene en heuvelachtige omgeving langs vele verschillende etnische minderheden en de kleurrijke markt.

Langs de kust

Breid uw reis door Myanmar uit door een bezoek aan Sittwe en Mrauk U. Bezoek de havenstad met verschillende indrukwekkende tempels en maak een schitterende boottocht over de rivier langs mensen van de Chin-stam. Deze zijn bekend om de vrouwen met volledig getatoeëerde gezichten.
Vlieg naar Thandwe voor een heerlijke afsluiting aan de mooie stranden van Ngapali.

Beelden van Birma. Het land waar de klok achteruit loopt.

Geniet van de schoonheid van Birma, maar sluit je ogen niet voor de schaduwkanten. Hoe je verantwoord naar Birma reist, lees je in "Beelden van Birma" van Peter de Ruiter: een reisverhaal met meer dan 300 foto's, facts & feelings en adviezen van het Birma Fonds over hoe je de bevolking het beste helpt. Zie http://www.pixelperfectpublications.com/birma voor meer informatie.