Boek met onze 4 zekerheden

Nicaragua Reisplanner

Hier vindt u een overzicht van reismogelijkheden naar Nicaragua. U kunt op deze pagina inspiratie op doen om uw eigen reis door dit fascinerende land samen te stellen. Door het offerteformulier in te vullen ontvangt u van ons vervolgens een uitgewerkt reisplan thuis.

Nicaragua staat als vakantieland nog in de kinderschoenen. Dat is tevens één van de charmes van dit prachtige land. In de koloniale steden Leon en Granada lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Er zijn twee grote meren: Lago de Managua en Lago de Nicaragua. Hierin liggen de eilanden Isletas, Isla de Ometepe en de archipel Solentiname. De natuurliefhebber komt aan zijn trekken in de noordelijke nevelwouden, de vulkanen of de jungle bij San Carlos. U reist ofwel met transfers, of met uw eigen huurauto. Het openbaar vervoer is alleen mogelijk als u goed Spaans spreekt. Een reis naar Nicaragua kan goed gecombineerd worden met een bezoek aan Costa Rica en/of Panama.

Klik op de kaart om deze uit te vergroten.

Managua en omgeving

Managua is geen typische oude koloniale stad en zal voor de meeste toeristen alleen de start zijn van hun reis. Als u de auto pakt en de stad uitrijdt komt u bij het stadje Mayasa bekend om zijn vulkaan Masaya met indrukwekkend kratermeer. De stad Masaya leeft daarnaast van de markten waar lokaal vervaardigd aardewerk verkocht wordt. Maakt u een rondrit rondom dit gebied dan rijdt u door een aaneenschakeling van witte dorpjes en stopt u voor de lunch bij het Laguna de Apoyo. Ook een paar uurtjes kanoën is hier een goede bezigheid.

Noord-Nicaragua en hooglanden

Als u vanaf Managua naar het noorden reist, komt u eerst bij de koloniale stad Leon. Leon heeft een mooi en gezellig centrum enook de geweldige vulkaan Cerro Negro staat in zijn achtertuin. Deze vulkaan biedt tal van sportieve mogelijkheden zoals sandboarden vanaf de heuvels of per mountainbike de hellingen afrazen.

Matagalpa ligt in het koele noordelijke berggebied. In de omgeving ligt het Selva Negra, genoemd naar het Duitse Zwarte Woud. Op de plek waar ooit Duitse immigranten koffieplantages hadden, zijn nu verschillende wandelingen en paardrijtochten uitgezet.

Centraal-Nicaragua

U zakt nu weer af en rijdt tussen de twee grote meren door naar Granada. Granada ligt prachtig aan het Lago de Nicaragua. U kunt heerlijk wandelen door de smalle straatjes en kathedralen en musea bezoeken. Sportievelingen kunnen een canopy tour doen op de flanken van de vulkaan Mombacho of een kanotocht over het meer maken.

Uitgelicht: slapen op een vulkaan
Wij verzorgen voor u een overnachting op de vulkaan de Mombacho. U overnacht in een slaapzaal op de vulkaan en maakt een nachtelijke wandeling langs de kraterrand.

U rijdt langs de oevers van het meer naar de plaats San Jorge. Vanaf deze plek vertrekken de ferry’s naar Ometepe. U neemt de huurauto mee op de ferry en stapt uit in Moyogalpa. Dit eiland in het Lago de Nicaragua is een must voor de liefhebber van ongerepte natuur. Het is een prima plek om te wandelen, paardrijden, zwemmen en vulkanen te beklimmen. Het eiland heeft prachtige verlaten stranden.

In het Lago de Nicaragua ligt nog een archipel met kleine eilandjes, de eilanden van Solentiname. Deze zijn een stuk moeilijker te bereiken. U gaat per vlucht naar San Carlos en scheept daar in op een boot naar het eiland. U zult één van de weinige toeristen zijn en kunt zich vergapen aan de overblijfselen van de indianencultuur die u hier nog aantreft. Vanaf San Carlos kunt u ook een boot nemen over de Rio San Juan naar de Caribische kust. Hier kunt u verblijven in het plaatsje El Castillo en een bezoek brengen aan het Reserva Biologica Indio Maiz natuurgebied. U bent hier bijna op de grens met Costa Rica. Er bestaan ook mogelijkheden om vanaf hier door te steken naar het gebied Caño Negro in Costa Rica.

Pacifische stranden

Eenmaal terug op het vaste land rijdt u nog maar een klein stuk naar San Juan del Sur. San Juan is gelegen aan de Pacifische oceaan en heeft prachtige stranden. Er is een gezellige boulevard met restaurantjes en strandtentjes waar u heerlijk kreeft eet met uitzicht op de zee. De golven hebben een enorme aantrekkingskracht op surfers, wat zorgt voor een mooi schouwspel. Een aanrader is een bezoek aan het Refugio de Vida Silvestre La Flor waar van juli tot januari schildpadden hun eieren leggen.

U bent hier vlak bij de grens met Nicaragua, Peñas Blancas. U kunt de auto achterlaten in San Juan en per transfer/taxi naar de grens reizen. In Costa Rica zetten we dan een huurauto voor u klaar.

Caribische eilanden

Bent u op zoek naar een Caribisch, wit strand dan sluit u de reis af op de Corn Islands. Hier vindt u prima duik- en snorkelplekken. U verblijft op Big Corn en kunt een dagtripje maken per boot naar het kleine zusje; Little Corn. Opvallend is dat de bewoners van deze eilanden duidelijk afstammelingen van slaven zijn waar de rest van Nicaragua meer afstamt van de indianen en Spanjaarden.

Uitgelicht: strandafsluiting op Caribisch eiland
Wij boeken voor u een vlucht vanaf Managua naar Big Corn. Hier verblijft u in één van de sfeervolle, kleinschalige hotelletjes. Massatoerisme kennen ze nog niet op deze stranden.