Boek met onze 4 zekerheden

Kirgizië en Oezbekistan Reisplanner

Hier vindt u een overzicht van reismogelijkheden naar Kirgizië en Oezbekistan. U kunt op deze pagina inspiratie op doen om uw eigen reis door dit fascinerende land samen te stellen. Door het offerteformulier in te vullen ontvangt u van ons vervolgens een uitgewerkt reisplan thuis.

Kirgizië

Kirgizië ligt in centraal Azië en wordt omringd door Kazachstan in het Noorden, Oezbekistan in het Westen, Tadzjikistan in het Zuidwesten en China in het Oosten. Het land is 5 maal zo groot als Nederland en telt 5 miljoen inwoners en is dan ook een erg dunbevolkt land. Van origine leeft de bevolking een nomadenbestaan en is nog steeds op grote schaal woonachtig in de bekende yurts of gers, grote vilten tenten waarin men slaapt, eet en kookt. Het land ligt op de oude Zijderoute. Er zijn overigens veel wegen die voor de handel werden gebruikt, maar Kirgizië was daar ook een van. Dankzij de handelaren die dagelijks door het land kwamen, kent Kirgizië nu een mix van culturen, waaronder Russische, Mongoolse en Turkse. Het is met name de natuur die dit land zo speciaal maakt. Vrijwel het hele land is bergachtig en meer dan 90% van het landoppervlak ligt boven de 1500 meter, 40% boven de 3000. Op de bergen ligt sneeuw en in de valleien vindt u bosrijk gebied. De bergketen die het hele land bedekt is de Tien Shan ofwel ‘hemelbergen’. Dankzij deze bergen en continue kou, zijn er veel gletsjers in Kirgizië.

Oezbekistan

Oezbekistan heeft zijn uitzonderlijk rijke verleden te danken aan zijn ligging in Centraal-Azië. Het is eeuwenlang het kloppend hart van Azië geweest. Door zijn unieke ligging was het een internationale draaischijf van de handel langs de karavaanroutes tussen China en Europa. De Gouden Route is het meest indrukwekkende gedeelte van de legendarische Zijderoute. Deze handelsroute verbond het verre China met Europa en was van uitzonderlijk belang, niet alleen op handelsvlak, maar ook op het gebied van cultuur en wetenschap. 
Een bezoek aan de Gouden Route in Oezbekistan is vandaag nog altijd een avontuur maar vooral een ontdekkingstocht. Het is een reis door de tijd met ongelooflijk afwisselende landschappen en veel contrasten met bij wijlen een onvergetelijke uitstap.

Bishkek

Als u met het vliegtuig aankomt landt u in de hoofdstad Bishkek, een stad zonder veel geschiedenis of bezienswaardigheden. Het plezier van rondwandelen over de door bomen omzoomde lanen van de stad zit hem echter in het zien van de verschillende culturen die hier door en langs elkaar samen leven: Russen, Kyrgiezen, Chinezen, Duitsers en sinds kort ook Amerikanen van de nabijgelegen legerbasis.  Vanuit Bishkek naar het Oosten ligt het uitgestrekte Issyk-Kol meer. Langs het meer rijdend komt u eerst in Cholpon-Ata. Dit ligt weliswaar niet aan een zee maar aan een meer maar is desondanks een echte badplaats. In de zomermaanden vieren hier Russen, Kazachen en Kyrgiezen hun vakantie en is het druk aan de smalle strandjes langs het meer. Leuk om mee te maken.  

Uitgelicht:
Door de ligging is Kirgizië uitermate geschikt voor een combinatiereis met Oezbekistan of het Westen van China. In beide gevallen biedt de reis een combinatie van overweldigende natuur een veel cultuur.

Karakol

Verder naar het Zuidoosten komt u bij het stadje Karakol. Hier heerst een ontspannen sfeer, zeker in de wijken waar oude houten huizen langs brede lanen staan. Niet ver buiten Karakol ligt het graf en het museumpje van de Russische ontdekkingsreiziger Przewalski, de man die zijn naam aan het paardje gaf. Karakol is een goede uitvalsbasis voor korte of meerdaagse wandeltochten door de prachtige valleien van het Tian Shan gebergte.  

Tash Rabat
Niet ver van de Torguart-pas, de grensovergang tussen Kirgizië en China en al eeuwen een belangrijke handelsroute, ligt de karavaanserai Tash Rabat. Het kleine maar prachtige gebouw is mogelijk in de 10e gebouwd en ligt beschut in een smalle vallei in een verder guur berglandschap. Reizigers konden vroeger met een lastdieren overnachten binnen de dikke muren. Nu slaapt de bezoeker in een yurt.

Song-Kul

Ten Westen van het Issyk-Kol meer komt u in een indrukwekkende landschap van glooiende, groene heuvels, waar het prachtige bergmeer Song-Kul ligt. Op 3016 meter hoogte is de zon hier sterk, zijn de nachten kil en de lucht helder. Het is een heerlijke plek om te genieten van de leegte en de ruimte van de Kirgizische bergen. U overnacht in een yurt, een typische tent van de lokale nomaden. Overdag kunt u al wandelend of paardrijdend genieten van de ongekende natuur.

Uitgelicht:
Kirgizië is misschien wel hét land bij uitstek wat zich leent om ontdekt te worden per paard. Het is niet voor niks het land waar nomaden ter paard de uitgestrekte vlaktes rondtrekken op zoek naar weiden voor hun vee. Rond het Son-Kul meer kunt u schitterende tochten maken.  

Toktogul
De weg voert verder naar het Westen, totdat u een pas oversteekt en het blauwe water van het Toktogulmeer ziet schitteren. Het landschap rond het Toktogulmeer is zeer gevariëerd met in de verte de altijd besneeuwde bergtoppen.
U overnacht hier in een eenvoudig hotel in de Chickan vallei, iets achter het Toktogulmeer.

Osh

Osh is de tweede stad van Kirgizstan en de grootste stad in de Ferganavallei. Er wonen zowel Oezbeken als Kirgiezen in de stad, de grens met Oezbekistan is dan ook vlakbij. Bezoek zeker de bazaar in Osh, een van de grootste van Centraal-Azië. Overal kraampjes, kopers en verkopers. Veel textiel, veel broden, vlees, groenten en fruit.
Liefhebbers kunnen de heilige berg van Osh, de Suleiman Gora beklimmen. Dit is een plegrimsoord voor moslims, Mohammed zou hier ooit gebeden hebben. De meest beroemde pelgrim, die hier een kleine moskee (de Dom Babura) heeft gebouwd, was Babur, geboren in de Ferganavallei en stichter van de Indiase Moghuldynastie.

Tashkent

Door een aardbeving in 1966 is van de lange geschiedenis van Tashkent weinig terug te vinden. Door de woonblokken langs brede boulevards herinnert de stad direct aan haar Sowjet-verleden. Maar in het centrum is het nieuwe Uzbekistan te vinden: grote megalomane monumenten en gebouwen, neergezet ter meerdere eer en glorie van alleenheerser Karimov en betaald met geld verdiend met de gasexport. In het centrum liggen een aantal goede musea. Verder is het leuk rond te dwalen over de uitgestrekte markt, die bij een van de weinige oude wijken ligt. Los daarvan heeft de Tashkent de bezoeker niet veel te bieden.

Khiva

Om in het Westen van Oezbekistan te komen zal u veelal van of naar Nukus vliegen. Niet ver hiervandaan ligt Khiva.
Khiva is een van de meest toeristische steden van Uzbekistan en was een van de grote historische marktsteden op de legendarische zijderoute. Het zicht vanaf de twee beklimbare minaretten is de moeite. De oude stad van Khiva is de meest intact gebleven van Oezbekistan’s beroemde steden. Niet zo verwonderlijk als u bedenkt dat de meeste bouwwerken pas uit de vorige eeuw stammen. Overal waar u kijkt wemelt het van de madrasah’s, mausolea, moskeeën en paleizen. Door haar geïsoleerdheid heeft Khiva een geheel eigen bouwstijl kunnen ontwikkelen. De mozaïeken zijn veelal blauwgroen en bedekt met opvallende bloem- en plantmotieven. De houtsnijkunst is hier tot grote hoogte gestegen, getuige de prachtige pilaren en plafonds. Uitgelicht: Bij het Aydarkulmeer kunt u op een kameel het meer rond rijden en onderweg een verfrissende duik nemen.

Bukhara

450 kilometer verder naar het Oosten ligt Bukhara. Bukhara is met een meer dan 1000-jarige geschiedenis een van de beroemde steden van Centraal-Azie en de Zijderoute. Veroverd door Djengiz Khan, overheerst door het Samarkand van Timurlenk en pas vanaf 1918 deel uitmakend van het Russiche rijk. Het oude centrum van de stad is uitstekend bewaard gebleven, ook door de inspanningen van restaurateurs in Sowjet-tijden. Het hart van de stad wordt gevormd door Lyabi-Hauz, een plein rond een kunstmatig meer. In de schaduw van de oude bomen rond de poel staan de tafels en stoelen van theehuizen. Het is een heerlijke plek om op het heetst van de dag uit te rusten bij een pot thee of bij het vallen van de duisternis te genieten van een spies lamskebab. Bijzonder is de Kalon minaret die 1127 is gebouwd. Volgens de overlevering was Djengiz Khan hiervan zo onder de indruk dat hij zijn mannen opdracht gaf de minaret te sparen, terwijl de rest van de stad met de grond gelijk werd gemaakt. Bijzonder is verder de ‘ark’, zoals het indrukkwekkende fort wordt genoemd. In de verschillende zalen zijn musea ingericht en vanaf de muren heb je een goed uitzicht over de stad. Maar wellicht het mooiste gebouw van Bukhara is de Char Minar, die midden in een oude wijk ligt bestaande uit smalle steegjes en lemen huizen. Het was het poortgebouw van een inmiddels verdwenen moskee en hoewel klein maakt Char Minar met zijn vier minaretten indruk door zijn schoonheid.
Uitgelicht: In Bukhara kunt u in restaurant Minzifa van een bijzondere maaltijd op een heerlijk dakterras genieten.

Samarkand

Per trein gaat de reis verder richting Samarkand en Tashkent. is een van de oudste steden van Centraal-Azie. In 329 voor Christus werd het belegerd door Alexander de Grote, die onder de indruk was van de schoonheid van de stad. De stad profiteerde van zijn ligging. Karavanen onderweg tussen Perzie, Europa, India en China passeerde Samarkand. In 1220 was het echter bijna einde verhaal, nadat de legers van Djengiz Khan de stad vernietigde en zijn inwoners ombracht. Een nieuwe bloeiperiode brak aan toen Timurlenk, die andere beruchte veroveraar, Samarkand tot zijn hoofdstad maakte. Van zijn veroveringstochten bracht hij architekten, wetenschappers en kunstenaars als gevangenen mee terug. Zij maakten van Samarkand een wetenschappelijk en religieus centrum waar de kunsten bloeiden en prachtige moskeeen en medrassas werden neergezet. Vanaf de 16e eeuw ging het bergafwaarts met Samarkand. Totdat de Russen in 1868 arriveerden en niet veel later een spoorlijn aanlegden. De gedeelde geschiedenis bepaalt een deel van de charme van de stad. De invloeden van de Russisch/Sovjetperiode mengen zich met de lange geschiedenis waarin ondermeer de Islam een grote invloed heeft gehad.   De belangrijkste reden om Samarkand te bezoeken is het registan. Aan drie zijden van dit plein liggen drie wonderschone medrassas, gebouwd in 1420, 1636 en 1660. Het is zonder twijfel een van de mooiste pleinen ter wereld. Maar ook in de rest van de stad liggen bijzondere monumenten als moskeeën en graftombes. Zoals Sha-I-Zinda, waar langs een laan tientallen graftombes zijn gebouwd, elk in zijn eigen stijl en stuk voor stuk mooi zijn. Of Guri Amir mausoleum, waar ondermeer de veroveraar Timur-Lenk en de wetenschapper-vorst Ulug Beg begraven liggen.

Fergana-vallei

Op weg naar de grensovergang met Kirgizië (Osh) vindt u de Ferganavallei, het hart van Oezbekistan. Hier bevinden zich de vele katoenplantages waar Oezbekistan om bekend staat. Daarnaast vindt u er ook de vele moerbeibomen waar de zijderups haar eitjes legt. In Kokand bezoekt u het paleis van de Khan. Het administratieve centrum is de stad Fergana, een koloniale Russische buitenpost, waar u overnacht. Het stadje maakt een Russische indruk en heeft een levendige bazaar.