Boek met onze 4 zekerheden

Panama Reisplanner

Hier vindt u een overzicht van reismogelijkheden naar Panama. U kunt op deze pagina inspiratie op doen om uw eigen reis door dit fascinerende land samen te stellen. Door het offerteformulier in te vullen ontvangt u van ons vervolgens een uitgewerkt reisplan thuis.

Panama is één van de minst bekende toeristische landen van Midden-Amerika, maar dat maakt het niet minder interessant! Het land is natuurlijk voornamelijk bekend van het Panamakanaal, wat u dan ook tijdens uw bezoek aan Panama niet mag missen. Maar u vindt hier nog veel meer: er zijn prachtige nevelwouden in de Cordillera Central, een groot aantal National Parken en natuurlijk vindt u er de meest prachtige stranden aan zowel de Pacifische als de Caribische kust. Ook bijzonder is dat er in Panama nog verschillende inheemse indianenstammen wonen die soms nog een eigen leefgebied hebben.

Klik op de kaart om deze uit te vergroten.

Panama-Stad en de kanaalzone

Panama-Stad is een metropool die erg veel te bieden heeft. Zo kunt u historische plekken als “Panama la Vieja” en “Casco Viejo” bezoeken, gaan winkelen in één van de grote malls die de stad rijk is of de natuur opzoeken op Cerro Ancon, in het Metropolitan park of het NP Soberania net buiten de stad. U kunt de skyline bewonderen, heerlijk eten in één van de vele restaurants of gaan stappen tot in de vroege uurtjes. De ene wijk is nèt iets anders dan de andere en dat geeft een goed beeld van wat Panama-Stad is: een combinatie van culturen, rassen en geloven. Een wereldstad in een land in ontwikkeling.

Toe aan een dagje strand pakt u de boot naar Isla Taboga, een eiland dicht voor de kust van de stad. Voor een wat rustigere strandbestemmingen gaat u per boot of vlucht naar de Pearl Islands, Isla Contadora is hier één van de meest bekende eilanden.

Het Panamakanaal is één van de meest belangrijke kanalen ter wereld en is ook nog eens een technisch wonder. Het kanaal heeft een lengte van 80 km en loopt van de Caribische Zee naar de Grote Oceaan. Per jaar maken meer dan 12000 schepen gebruik van het kanaal, waardoor gemiddeld 60 reisdagen worden bespaard. Eén van de 3 sluizen, de Miraflores sluis, is toegankelijk voor bezoekers. U kunt dit wereldberoemde bouwwerk dus met eigen ogen bewonderen. Vanaf een balkon kunt u zien hoe gigantische vrachtschepen door het smalle kanaal varen en hoe de sluizen hun werk doen. Er is ook een interessant museum waar u alles te weten komt over het kanaal. Er wordt een korte film vertoond over de geschiedenis van de bouw van het kanaal en de huidige uitbreidingsplannen ervan.

Als u met de auto het kanaal in noordelijke richting volgt,  komt u uit bij het Parque National Soberiana gelegen aan de oevers van het kanaal. In dit park zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Voor een goed overzicht over het park beklimt u de Canopy Tower en staat u op gelijke hoogte met de boomtoppen. U vervolgt uw route en komt bij het Gamboa Rainforest reserve. Een tochtje met de ‘Aerial Tram’ is een goede manier om te genieten van de flora en fauna van het regenwoud.

Uitgelicht: trein langs het kanaal en slapen aan de Caribische kust
U stapt in de historische trein en reist langs het Panamakanaal naar Colon. U wordt hier opgehaald en krijgt onderweg een rondleiding in Portobelo, ooit een heel belangrijke doorvoerhaven van goud vanuit Zuid- naar Noord-Amerika. U verblijft 2 nachten in een bed & breakfast aan de kust in Puerto Lindo en maakt van daaruit een boottocht door de mangrove en wandelt in de omliggende bergen. U wordt op dag drie weer naar Panama Stad gebracht.

Centraal-Panama

Als u Panama-Stad verlaat rijdt u eerst over de Puente de Americas die over het Panama Kanaal loopt. U volgt de Interamericana langs de kust en komt langs plaatsjes als Santa Clara en Farallon aan Playa Blanca. Hier kunnen we voor u een leuke bed & breakfast reserveren.

Weer wat verderop komt u aan bij El Valle de Anton. Het is een dorpje dat zich geheel bevindt in de op één na grootste vulkaankrater ter wereld. In El Valle is het altijd lente. De natuur is schitterend met grote bomen, bloemen in heldere kleuren en een fraai berglandschap. Er zijn schitterende tuinen, thermische warmwaterbronnen en verscheidene watervallen. Het is daarom niet zo vreemd dat het onder de Panamezen een geliefde vakantiebestemming is.

Uitgelicht: Slapen op een echte Panamese Finca
Voor een authentieke Panamese ervaring verblijft u op een Finca bij de Panamese boerin Maria en haar Hollandse echtgenoot Mark. Tijdens deze homestay draait u mee in het huishouden en eet u aan tafel bij deze gastheren. Mark laat u graag de boerderij zien en vertelt alles over de koeien die hij houdt en de rijst die hij verbouwt.

Iets zuidelijker gelegen is het Peninsula Azuero. Dit schiereiland staat bekend om zijn vele tradities en feesten waarbij het net lijkt alsof u in Spanje staat in plaats van in Panama. Bij Pedasi kunt u genieten van verlaten stranden en is een boottocht naar Isla Iguana een echte aanrader. Rondom Isla Iguana kunt u walvissen spotten in het juiste seizoen.

Verder langs de zuidkust komt u bij Santa Catalina, de surfplek van Panama. Van hieruit kunt u ook een bezoek brengen aan het bijzondere eiland Isla Coiba. Dit eiland heeft net zulke bijzondere flora en fauna als de bekende Galápagoseilanden in Ecuador, maar is nog niet ontdekt door grote groepen toeristen.

De hooglanden

Na de kuststreken rijdt u door naar de hooglanden van West-Panama. Het bergdorp Boquete is bekend in heel Panama vanwege zijn koele klimaat en de schilderachtige omgeving. Bloemen, koffiebomen, citrusvruchten en groenten groeien erg goed in de vruchtbare grond van dit gebied. Het dorp Boquete werd in 1911 gesticht door Europese immigranten. Tegenwoordig is het de plek waar een van de beste koffiesoorten ter wereld worden verbouwd en is het voor Panama de belangrijkste agrarische regio.

U kunt in dit gebied heerlijk wandelen door nevelwouden, langs koffieplantages of in het dorpje zelf. Wanneer u een wandeling maakt naar de top van de vulkaan Barú, uiteraard een uitdaging op zich, wordt u beloond met een uitzicht op beide oceanen en spectaculaire vergezichten.

Bocas del Toro

Via een prachtige route rijdt u door het leefgebied van de Ngobe Bugle indianen naar het noordelijke Almirante. Vanaf hier vertrekken de boten naar de eilandengroep van Bocas del Toro. U vindt er kristalhelder water met schitterende koraalriffen, dolfijnen, palmbomen, mangroven en een vriendelijke bevolking. Hoewel Bocas del Toro de door toeristen meest bezochte plaats van Panama is, heeft het toch nog zijn authentieke sfeer kunnen behouden. Het zijn echte doe-eilanden waar u er heerlijk op uit kan trekken. U kunt hier mooi snorkelen, duiken, vissen wandelen, kajakken of dolfijnen spotten. U kunt de drukte en de gezelligheid opzoeken, of juist de rust en de natuur.

San Blas Eilanden

De San Blas eilanden, die aan de Caribische kust liggen, zijn een pareltje om te bezoeken. Er zijn tussen de 350 en 400 kleine eilandjes die tot de San Blas eilanden gerekend worden, waarvan er 50 bewoond zijn door de autochtone Kuna Yala indianen. De Kuna indianen zelf zeggen dat er voor elke dag van het jaar een eiland is op San Blas.

De San Blas eilanden worden bestuurd door de Kuna Yala indianen. Het gebied kan gezien worden als een autonome provincie waar de Panamese overheid zich zo min mogelijk mee bemoeit. Hierdoor is er weinig negatieve invloed op de interessante cultuur van de Kuna’s. Ze hebben hun eigen taal, gebruiken en cultuur. De kleding van de vrouwen is schitterend, evenals de muziek en dans. Dit is een geweldige bestemming om een paar dagen heerlijk te relaxen en te genieten van zon zee strand in combinatie met cultuur.

Uitgelicht: Tour San Blas Eilanden
Wij boeken voor u een tour waarbij u per vlucht naar Playon Chico vertrekt. Na aankomst wordt u opgehaald en gaat u per boot naar het eiland waar u de komende dagen zult doorbrengen. U verblijft in het woongebied van de Kuna Yala Indianen en maakt elke dag twee excursies waarbij u kennis maakt met hun unieke cultuur. Natuurlijk maakt u ook een snorkeltocht door dit paradijs.