Boek met onze 4 zekerheden

Reisplanner Peru

Hier vindt u een overzicht van reismogelijkheden naar Peru. U kunt op deze pagina inspiratie op doen om uw eigen reis door dit fascinerende land samen te stellen. Door het offerteformulier in te vullen ontvangt u van ons vervolgens een uitgewerkt reisplan thuis.

Peru is één van de meest gevarieerde landen van Zuid-Amerika. Goedbewaarde overblijfselen van oude beschavingen zijn onder andere te vinden in de omgeving van Cuzco en natuurlijk de wereldberoemde archeologische site Machu Picchu. De tijd van de Spanjaarden heeft ook een grote stempel op het land gedrukt te zien in onder andere de mooie stad van Arequipa. Natuurliefhebbers kunnen genieten van zeer uiteenlopende landschappen; de woestijn langs de kust bij Lima, de Colca Cañon die vele malen dieper is dan de Grand Canyon in Amerika, de prachtige hooglanden in de Andes en de jungle bij Puerto Maldonado en Manu. Peru is veelzijdig, kleurrijk en zit vol verrassingen. Door goede busverbindingen en binnenlandse vluchten kunt u dit fascinerende land ontdekken.

Klik op de kaart om deze uit te vergroten

Noord Peru

Wie denkt aan Peru, denkt al snel aan Machu Picchu. Maar in dit land valt veel meer te ontdekken! In het minder toeristische noorden van Peru, maakt u kennis met verschillende oude beschavingen. Veel uitgestrekte ruïnes van oude culturen met huizenhoge piramides nodigen uit tot excursies. Ook het landschap is zeer gevarieerd. Van woestijnen tot besneeuwde bergtoppen. Vanwege de grote afstanden reist u per vliegtuig en maakt u gebruik van (lange afstand) bussen.

Rond Piura in het uiterste noorden van Peru zijn uitgestrekte stranden te vinden en is een goede plek voor zwem- en watersportliefhebbers. Hier kunt u even heerlijk relaxen in een oase in de eindeloze woestijn. Het hele jaar door is het weer hier prima voor een dagje strand.

Reizend langs de kust komt u in Chiclayo wat bekend is geworden om de piramides van Túcume en het graf van de heer van Sipán, met daarin een geweldige schat. De architectuur van Chiclayo weerspiegelt Indiaanse, Spaanse en Europese invloeden. Bezoek de grootste markt van natuurgenezers en waarzeggers, de zogeheten Mercado Modelo.

Verder landinwaarts zijn de wegen niet altijd van goede kwaliteit, waardoor Chachapoyas, Chillo en Leymebamba het beste met een auto en een chauffeur bezocht kan worden. Leymebamba is een charmant stadje met verscheidene kleine kerken en kapellen waar u in het beroemde Tumbas Reales museum oa vondsten uit de Sicán-cultuur kunt bewonderen. Bezoek onder meer vanaf Chachapoyas de beroemde ruïnes van de spectaculaire vestingstad Kuelap en de bijzondere rotsgraven van Revash.

Halverwege Lima en Tumbes ligt Trujillo. De koloniale bouwwerken, oude ruïnes en de surfstranden nodigen uit voor een paar dagen verblijf. Circa 9 km ten zuidoosten liggen de tempels van de zon en de maan; indrukwekkende overblijfselen van de beschaving van de Chimu en zeer de moeite waard. Ook een bezoek aan de lemen paleizen van Chan Chan (de grootste precolumbiaanse stad) mag niet ontbreken.

Een bustocht van ongeveer 8 uur (vliegen is niet iedere dag mogelijk) brengt u vanuit Lima in één van de mooiste wandelgebieden van Peru. Huaráz is het uitgangspunt voor de meerdaagse wandeltochten (1 tot 10 dagen) die door de schitterende Cordillera Blanca zijn te maken. Ontdek de prachtige natuur in het nationaal park Huascaran, vernoemd naar de Inca Huascar. Hier ligt de hoogste berg (Huascaran, circa 6770 meter), er zijn schitterende gletsjermeren en snelstromende bergbeken vol met forel.
 

Centraal-Peru

De hoofdstad Lima heeft gezellige pleinen, oude koloniale gebouwen en de voor Zuid-Amerika typische, soms hectische drukte op straat. De sfeervolle wijk Miraflores lokt vanwege de vele restaurantjes, dansclubs en goede hotels. Slenter in het winkelcentrum van Larcomar, waar ook 's avonds genoeg te beleven valt. In de historische binnenstad is een aantal interessante musea, zoals het Archeologisch Museum en het Goudmuseum. Ook een bezoek aan de schitterende kathedraal mag niet ontbreken.

Vanaf Lima zijn er goede busverbindingen en reist u in ongeveer 4 uur naar de kleine kustplaats Paracas waarvandaan de boten vertrekken naar de Islas Ballestas eilanden. Deze rotseilandjes liggen voor de kust en worden bevolkt door talrijke vogelsoorten, zeehonden en zeeleeuwen. Op deze eilanden leven tevens dezelfde pinguïns als op de Galápagoseilanden.

Het stadje Pisco is bekend vanwege de witte druiven die worden verwerkt tot de beroemde brandewijn Pisco. Bezoek ook de ruïnes van Tambo Colorado met de mooi beschilderde paleismuren en een zonnentempel (circa 50km van Pisco, het beste per taxi te bereiken).

In het droge en zonnige Ica ligt de mooie oase Huacachina. Hier kunt u even tot rust komen en genieten van de eindeloze woestenij met palmen en kleurrijke bloemen.

Het even zuidelijker gelegen Nazca is beroemd om de mysterieuze lijnen die zich kilometers lang in de pampa uitstrekken. Vanuit een vliegtuigje kunt u aan de hand van deze lijnen een groot aantal dierenfiguren onderscheiden. Een ander interessant uitstapje is naar het Cementerio Chauchillo, dit is een oude begraafplaats uit de tijd van de Nazca's waar verschillende Nazca-mummies te bewonderen zijn. Sommige hebben zelfs nog tanden en haar. Als u nog tijd over hebt, maak dan een wandeling in de prachtige vruchtbare omgeving en ontdek de aquaducten die vandaag de dag nog steeds water leveren aan de nabije velden. Vanaf Nazca gaan er nachtbussen naar oa Arequipa en Cuzco.
 

Zuid-Peru

Het legendarische Cuzco was ten tijde van de verovering door de Spanjaarden de hoofdstad van het Incarijk. In geen enkele stad in Peru herinnert zoveel nog aan de oude Incabeschaving. Dit komt vooral tot uitdrukking in de smalle straatjes, de stadsmuren, overblijfselen van de Zonnentempel en niet te vergeten de plaatselijke bevolking. De omgeving van Cuzco is zeer indrukwekkend en leent zich uitstekend voor het maken van uitstapjes, zoals naar de kleurrijke markt van Pisac, de tempelcomplexen van Sacsahuayman en Ollantaytambo en natuurlijk Machu Picchu. Ook zijn er vele activiteiten mogelijk zoals mountainbiken en paragliding.

Een absoluut hoogtepunt is een bezoek aan Machu Picchu; qua schoonheid onovertroffen ligt dit imponerende complex op een bergtop bij het plaatsje Aguas Calientes. U kunt natuurlijk vanaf Cuzco met de trein, maar een alternatief is de beroemde Inca-trail wat ook zeer de moeite waard is. Nieuw in ons programma is 4 daagse fietstour naar de Machu Picchu!

Kenmerkend aan de koloniale stad Arequipa zijn de van wit tufsteen gebouwde schitterende paleizen, kloosters en woonhuizen. Een goed voorbeeld hiervan is het schitterende Santa Catalina klooster. Dit grote complex met huisjes, kapelletjes en kerken bevindt zich midden in de stad en vormt een oase van rust. Ontdek de levendigheid van de stad zowel overdag als 's avonds en bezoek ook de lokale markt waar échte Peruaanse producten te vinden zijn.

Vanaf Arequipa vertrekt de geheel verzorgde tweedaagse tocht naar de Colca Cañon; werkelijk een hoogtepunt! Eén van de mooiste excursies die dit deel van Peru te bieden heeft is naar de Cruz del Condor waar u deze immense vogel kunt spotten. Mooie vergezichten, oude Incaterassen, lama's en de condors die vroeg in de ochtend te zien zijn, zorgen voor een sprookjesachtig tafereel.

Aansluitend na de Colca Cañon tour of vanaf Arequipa reist u gemakkelijk per bus naar Puno wat aan het Titicacameer ligt. Hier kunt u de unieke Uroseilanden bezoeken. De eilanden zijn volledig van riet gemaakt dat overal in het meer groeit. Het is een bijzonder gezicht dat ook de huisjes, de boten, de school en de kerk van riet gemaakt zijn. In het meer ligt ook het schilderachtige eiland Taquile waar u kunt overnachten bij een indianenfamilie. Puno zelf is een écht Peruaans stadje met op een klein uur rijden er vandaan de mooi gelegen archeologische site Sillustani met enorm grote ronde graftorens.

Uitgelicht: Incatrail
In 2 of 4 dagen kunt u een bijzondere wandeltocht maken naar het hoogtepunt van de reis; Machu Picchu. Dit zeer beroemde pad, dat al door de koeriers van de oude Inca's werd gebruikt, brengt de geoefende wandelaar in 2 of 4 dagen naar de zonnepoort van Machu Picchu. Onderweg kunt u genieten van prachtige uitzichten, rivieren en archeologische opgravingen. De overnachtingen in tenten maken de beleving compleet. De trail met afsluitend een bezoek aan Machu Picchu zorgen voor een onvergetelijke ervaring.

Amazone

Het gigantische Amazonegebied ligt deels in Peru en op circa een uur vliegen van Cuzco kunt u als reiziger deze wonderschone wereld beleven. Vanuit Puerto Maldonado kunnen verschillende tochten ondernomen worden; de Rio Tambopata met haar bijzondere fauna (vele vogelsoorten), met een boottocht over de Rio Madre de Dios naar het reservaat Cusco Amazonico waar verschillende lodges meerdaagse tochten organiseren of een bezoek aan één van de observatieplatforms om het oerwoud vanuit de boomtoppen te bekijken (oa Manu Lodge en Amazonico Lodge).

Krokodillen en piranha’s zwemmen door het water. Apen en vele soorten tropische vogels vliegen door de lucht. Bij de wat verder afgelegen lodges vindt u bovendien likstenen waar vele dieren uit de jungle op af komen.

Het Nationale Park Manu is voor elke vogel- en natuurliefhebber een waar paradijs. Het is echter vrij moeilijk bereikbaar. Met de kampeertrektocht gaat u vanuit Cuzco heen over land en terug met het vliegtuig. Je bezoekt onder andere Atalaya, de Manu rivier, Lake Salvador, Lake Otorongo en de Macaw Lick en u zult hier ongelofelijk veel tropische vogels, apen, rivierotters en kaaimannen zien. De tocht wordt alleen in het droge seizoen (ongeveer van mei tot en met november) aangeboden.

Uitgelicht: Meerdaagse jungletour
Na een prachtige boottocht over de rivier Madre de Dios komt u aan bij Eco Amazonialodge midden in de Amazone. Gedurende 3 of 4 dagen ontdekt u de jungle met kanotochten en wandelingen. U bezoekt onder andere Isla Monkey met verschillende soorten apen en het moerasgebied Cocha Perdida. Onder de bewoners van dit gebied vallen otters, kaaimannen, schildpadden, verschillende soorten vogels, de jaguar en vissen.