Boek met onze 4 zekerheden

Hoe reis je door Sri Lanka?

Vliegtuig
Doordat Sri Lanka relatief klein is zijn binnenlandse vluchten voor de meeste mensen niet interessant.

Huurauto
Het is niet aan te raden zelf achter het stuur te gaan zitten. Het verkeer is chaotisch, iedereen doet maar wat en verkeersregels schijnen nog uitgevonden te moeten worden. U kunt het beste een auto met chauffeur huren. Op deze manier heeft u en de vrijheid van eigen vervoer en een Indiase chauffeur die de weg kent.

Openbaar vervoer
Sri Lanka beschikt net als India over een relatief uitgebreid spoornetwerk. De trein is daarmee een uitstekende vorm van vervoer. Dit ook omdat tijdens de treinreis kennis maakt met de lokale bevolking en op uw gemak kunt genieten van de natuur.
Tussen alle grotere en kleinere plaatsen rijden bussen. Deze zijn over het algemeen snel maar niet altijd even comfortabel.
 

Is er voldoende accommodatie?

Het aanbod varieert van heel eenvoudige (en vieze) backpack hotelletjes tot halve paleizen. Voor de prijs van een eenvoudig Nederlands middenklasse onderkomen heeft u een 4 sterren hotel.

Wat zijn de kosten voor het levensonderhoud?

Het levensonderhoud is goedkoop. In de toeristische plaatsen betaalt u wel wat meer maar met USD 20 p.p.p.d. aan maaltijden en drankjes komt u ruimschoots uit.

Wat is de beste reistijd?

De zuidkust en de heuvels in het zuiden van Sri Lanka zijn het best te bezoeken van december tot en met maart. Voor de oude steden en de oostkust is de periode april tot en met september aan te raden.

In Sri Lanka liggen de temperaturen aan de kusten het hele jaar tussen de 25 en de 30 graden. In de heuvels is het circa 5 graden koeler.
Op Sri Lanka valt de meeste regen aan de oostkust in de laatste maanden van het jaar. Aan de westkust valt de meeste regen in ons voorjaar en ons najaar.

Welke valuta wordt er gebruikt?

De munteenheid van Sri Lanka is de rupee. Voor de actuele koers kunt u kijken op, www.wisselkoers.nl.
In Sri Lanka zijn redelijk veel geldautomaten aanwezig. De grotere hotels, restaurants en souvenirwinkels accepteren creditcards.

Mocht u uw reis verlengen en naar de Malediven gaan, daar is de munteenheid de Maldivische rufiyaa. Bij de resorts op de Malediven wordt echter alles in dollars (USD) aangeduid en kunt u daar mee betalen. Ook is het mogelijk om per creditcard te betalen. Het is dus niet nodig om Maldivische rufiyaa op te nemen voor uw verblijf in een resort.

Het is verstandig voor noodgevallen een beperkt bedrag in cash euro's mee te nemen.
Link voor omrekenen geldkoersen: http://money.cnn.com/markets/currencies/

Controleer voor vertrek of uw bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door uw bank. Neem contact op met uw bank voor meer informatie.

Welke vaccinaties heb ik nodig?

Voor uw eigen gezondheid is het verstandig om u van te voren te laten informeren over de inentingen die u voor uw reis nodig hebt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Meer informatie vooraf vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, www.lcr.nl

Ook kunt u via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij u thuis komt. Hij voorziet u van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen.

Welke reisdocumenten heb ik nodig?

Iedereen zal, voor vertrek, online een visum moeten aanvragen via het ETA systeem (Electronic Travel Authorisation). Dit kan vanaf 90 dagen voor vertrek. Via de Engelstalige website www.eta.gov.lk kun je het visum online aanvragen (Apply for an individual). Het tarief voor een toeristenvisum (30 dagen, double entry) bedraagt met ingang van 1 januari 2013 30 dollar. Op een aanvraag voor een visum via de ETA website ontvang je binnen twee dagen antwoord. Blijf je langer dan 30 dagen, dan heb je een visum nodig dat je bij de ambassade van Sri Lanka kan aanvragen.

Voor mensen met een Nederlands paspoort geldt dat je in het bezit moet zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Sri Lanka nog minimaal 6 maanden geldig is.