Boek met onze 4 zekerheden

Suriname Reisplanner

Hier vindt u een overzicht van reismogelijkheden naar Suriname. U kunt op deze pagina inspiratie op doen om uw eigen reis door dit fascinerende land samen te stellen. Door het offerteformulier in te vullen ontvangt u van ons vervolgens een uitgewerkt reisplan thuis.

Ongerept en gastvrij: Suriname is een land met een enorme culturele diversiteit en één van de weinige bestemmingen in de wereld waar het tropisch regenwoud nog volledig ongerept is.
Maak kennis met de twee authentieke culturen van het Surinaamse binnenland. Dat van de oorspronkelijke bewoners, de indianen, en de Marrons. De indianen hebben elk hun eigen traditie en taal. Opvallend zijn de Akurio’s, waarbij direct contact met hen pas zo’n 60 jaar geleden is ontstaan, waarbij zij nog steeds in het stenen tijdperk schenen te leven. De Marrons zijn afstammelingen van weggelopen slaven die hun wrede meesters ontvluchtten om een bestaan te vinden in het dichte regenwoud van Suriname. De zes bestaande Marronstammen die hier leven vertonen unieke verschillen in taal en cultuur. Er worden zelfs nog steeds talen gesproken die afgeleid zijn van de Yorubas en Bantoes van West Afrika.

Klik op de kaart om deze uit te vergroten.

Paramaribo

In de hoofdstad Paramaribo treft men een exotische miniatuurwereld aan, bestaande uit diverse bevolkingsgroepen en culturen. Het bruisende stadsleven, de straten aan weerskanten omgeven met bomen en gebouwen opgetrokken in 17e-eeuwse Nederlandse stijl, afgewisseld met moderne hotels en kantoorgebouwen. Paramaribo biedt een unieke architectuur, diverse culturen en godsdiensten en is één van de weinige plekken op de wereld waar Islamitische moskeeën, Hindoestaanse tempels, Joodse synagogen en Christelijke kerken vredig naast elkaar bestaan. Paramaribo is de uitvalsbasis voor alle andere delen van Suriname.

West-Suriname: Bigi Pan en Nieuw-Nickerie

Reist u per excursie of per huurauto naar het uiterste westen dan komt u langs het natuurpark Bigi Pan. Dit grote moerasachtig beheersgebied heeft bijzondere flora en fauna. In dit gebied zijn er reeds 122 soorten vogels geteld, waarvan 72 het gehele jaar door in het gebied voorkomen, waaronder de rode ibis, de visarenden, de sterns en de steltlopers. Bigi Pan is een bijzonder interessant gebied voor iedereen, maar vogelliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken.

Verder naar het westen, dichtbij de grens, ligt Nieuw-Nickerie. Nieuw-Nickerie is de hoofdplaats van het rijstdistrict Nickerie en ligt op 237 km afstand van Paramaribo en is met het aantal van 12.000 inwoners de tweede stad van Suriname. Onderweg komt u heel wat bezienswaardigheden tegen, zoals de brug over de Coppename rivier en het bedrijf Staatsolie.

Oost-Suriname: Commewijne en Galibi

Terug in Paramaribo gaat u nu naar het oosten. De omliggende plantagegebieden kunt u het beste per fiets ontdekken.

Uitgelicht: De Peperpot fietstour
Deze fietstour brengt u langs de polders in het district Commewijne. U zult fietsen door voormalige plantages alwaar u de 18e en 19e eeuw in een ontspannen atmosfeer zult kunnen ervaren. Met de bescherming vanuit het fort ‘Nieuw Amsterdam’ was Commewijne één van de meest productieve landbouwdistricten in Suriname. Tijdens de fietstocht zult u vele voormalige plantagegebouwen tegenkomen waarvan sommige nog steeds bewoond zijn. De kanalen en het pittoreske sluissysteem zijn allen stille getuigen van de dynamische geschiedenis van het district Commewijne. Niet alle wegen zijn geasfalteerd. Er zijn ook andere fietstochten mogelijk in Commewijne.

Verder naar het oosten gaat u richting Galibi. Op de grens met Frans Guyana is een leefgebied van de Galibi-indianen. Hier kunt u verblijven bij een lokale familie. Christiaankondre en Langamankondre, gelegen in het Galibi gebied, zijn twee traditionele Indiaanse dorpen die vlak naast elkaar liggen langs de Marowijne rivier die hier in de Atlantische oceaan uitmondt. Beide dorpen hebben een zandstrand dat uitstekend geschikt is voor het maken van lange wandelingen. Deze dorpen werden na de slavernij gevormd en groeiden uit tot vrij grote Indiaanse dorpen met een populatie van ongeveer 750 inwoners. De voornaamste middelen van bestaan van deze inheemse stammen, is visvangst. In het zeeschildpaddenseizoen, (februari tot augustus), zult u ook een bezoek brengen aan de broedplaatsen van de gigantische zeeschildpadden die hier elk jaar komen.

Centraal-Suriname

Per huurauto of geboekte excursie reist u naar het zuiden. Ongeveer 70 km ten zuiden van Paramaribo, aan de rechteroever van de Suriname rivier, ligt de voormalige Joodse nederzetting Jodensavanne. Deze historische plaats werd genoemd naar de Joden die hier rond 1650 naartoe vluchtten vanuit Europa en in dit savannegebied een nederzetting stichtten. De overblijfselen van de oudste synagoge in het Amerikaans continent is hier nog steeds zichtbaar alsook een ruïne van een begraafplaats. Deze overblijfselen zijn thans schoongemaakt en voor bezichtiging geplaatst in een eenvoudig huisje dat dienst doet als een klein museum. U zult hier informatie vinden over deze unieke, historische begraafplaats in de bossen van Suriname. U zult zich dit bezoek aan Jodensavanne, de rust van de natuur en de vele waterbronnen, blijven herinneren.

Verderop langs de Surinamerivier komt u bij het Colakreek Recreatiepark. Dit park ligt midden in het savannelandschap en dankt haar naam aan de kreek die door het oord loopt en waarvan de kleur bijna net zo donker is als Coca Cola. Naast een verkwikkend en heilzaam bad in de kreek kunt u ook prachtige wandeltochten maken in het recreatiepark en de omgeving.

Op een afstand van ongeveer 85 kilometer verwijderd van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo, op een prachtige locatie aan de oever van de Surinamerivier, ligt het Bergendal Eco & Cultural River Resort. U kunt hier heerlijk genieten en uitrusten midden in de Surinaamse jungle maar ook een bezoek brengen aan het Brokopondo meer of aan Brownsberg.

De binnenlanden

Er zijn verschillende plekken waar u een jungle-ervaring kunt opdoen in Suriname. Neem het vliegtuig naar één van de junglelodges in Awarradam, Palumeu of Kasikasima.

Uitgelicht: Jungletour Awarradam
Awarradam werd opgezet door een aantal dorpsbewoners uit deze omgeving. Dit kleine, idyllisch eiland, ligt verscholen in het Amazoneregenwoud, aan de voet van de Awarradam stroomversnelling. Het is te bereiken in een half uur per boot vanaf het laatste dorp in het woongebied van de Saramaccaners, de grootste Marrongemeenschap in Suriname. De Marrons zijn afstammelingen van slaven die tijdens de slavernij periode aan hun wrede slavenmeesters wisten te ontsnappen en leefgemeenschappen stichtten in het Amazone regenwoud. Deze historische feiten maken Awarradam een vakantieoord bij uitstek, niet alleen voor natuurliefhebbers maar ook voor degenen die de West-Afrikaanse cultuur wensen te ervaren. Een onvergetelijke ervaring tijdens deze tour is de nachtelijke boottocht, onder de oneindige sterrenhemel, naar het dichtbij gelegen dorpje Kosindo voor een authentieke, culturele avond vol traditionele zang en dans. Deze tour is aanbevolen voor degenen die meer willen weten over de cultuur van de Saramaccaners zoals zij in hun natuurlijk woongebied, het Amazone regenwoud, leven.

Een andere ervaring zult u hebben bij Palumeu. Ook hier vliegt u naartoe vanuit Paramaribo. Dit is het leefgebied van de indianen. Jungle lodge Palumeu, gelegen dichtbij het indiaanse dorp met dezelfde naam, bevindt zich langs de Boven Tapahony rivie in het hart van het Amazone regenwoud. Dit is een uniek oord voor natuurliefhebbers. De wandeling en klim naar “Poti Hill” is schitterend. Het adembenemende uitzicht over de rivier en de boomtoppen van het zuidelijk deel van Suriname zullen u eeuwig bij blijven. In dit fascinerende gedeelte van het tropisch regenwoud kondigen brulapen en vogels het aanbreken van een nieuwe dag aan, vindt u indrukwekkende stroomversnellingen, unieke flora en fauna en maakt u kennis met de huidige levensstijl van de indiaanse stammen de Trio’s en Wajana’s.