Boek met onze 4 zekerheden
Vámonos Highlight
Villa Santo Domingo Header

Villa Santo Domingo: 3D/2N Hiken in de Sierra Maestra

Villa Santo Domingo is een basic accommodatie in het dorpje Santo Domingo gelegen midden in de Sierra Maestra, een weelderig nevelwoud in de Cubaanse bergen. De plaats is alleen per huurauto bereikbaar en bestaat uit 1 straat, 1 hotel en 2 casas particulares. Je gaat hierheen om in de voetsporen te treden van de mannen die aan de wieg stonden van de Cubaanse revolutie, Che Guevara en Fidel Castro, die vanuit dit gebied de revolutie begonnen.
In het dorpje, omgeven door prachtige, groen begroeide, bergen hangt vaak een nevel wat zo kenmerkend is voor dit ecosysteem “nevelwoud”. Er stroomt een rivier door het dorp waar op verschillende plaatsen natuurlijke zwembaden in ontstaan zijn. Bereid je voor op een duik in het koele bergwater!

Bij het meerdaagse programma is een beklimming van de Comandancia de la Plata inbegrepen. In het hotel verblijf je ofwel in een stenen bungalowtje met klein terrasje voor de deur of in een geschakelde, houten bungalowtje op de begane grond of eerste verdieping aan de oevers van de rivier. Hier heb je het mooiste uitzicht vanaf het balkon. Het ontbijt is inbegrepen. Je kunt in het hotel eten maar hier is de kwaliteit minimaal, leuker en lekkerder eet je in de “Paladar” iets voor het hotel aan de linkerkant waar de Cubaanse eigenaresse de heerlijkste maaltijden voor je kan verzorgen.

Programma 3 dagen /2 nachten

Dag 1: Je rijdt op eigen gelegenheid de bergen in (vanuit meestal ofwel Camaguey, Bayamo of Santiago) tot aan het plaatste Bartolomé Maso en gaat dan nog steiler omhoog de bergen in naar het hotel in de Sierra Maestra. Je kunt parkeren bij het hotel en checkt in.

Dag 2: Je gaat vandaag eerst ontbijten en wordt vervolgens om 09:00 uur verwacht in de lobby, het is raadzaam iets eerder aanwezig te zijn. Je maakt kennis met de Engelssprekende gids en stapt in de jeep. Je rijdt 5 minuten naar de entree tot het Nationale Park en rijdt dan een hele steile weg omhoog naar de Alto de Naranjo, hier parkeert de gids de auto en is het begin van de hike. Vergeet niet eerst van het weidse uitzicht te genieten, je kunt vanaf hier de Pico Turquino zien, het hoogste punt van Cuba met 1974 meter hoog. (Op aanvraag kun je ook een 2-daagse beklimming van deze bergen boeken)

Aan het begin van de hike loop je meteen de bergen in, de paden zijn onverhard dus zeker na een regenbui kan de route wat modderig zijn. Je bent eerst omgeven door bomen waar een vreemdsoortige parasiet een soort grijs web in gespannen heeft, dit geeft een mysterieus beeld. Je komt na een tijdje wandelen bij een oude boerderij aan van een familie die in de tijd van de revolutie Fidel en zijn kameraden van eten voorzag. Al verder lopend kom je eerst langs het oude hospitaaltje (een rieten hut) vervolgens langs een groene open weide met daar het kleine museump over de revolutie. Nog verder door kom je langs “Radio Rebelde”, het bekende radiostation van waaruit Fidel Castro en Che Guevara de Cubaanse bevolking op de hoogte hield envan de vorderingen van de revolutie. Het eindpunt van de hike is het huis van Fidel. Je ziet hier nog zijn bed en bureau. Na het eindpunt daal je vervolgens weer rustig af naar Alto de Naranjo vanwaar je weer teruggaat naar het hotel met de jeep. Bij aankomst in het hotel wachten een koud drankje en een broodje. Neem voor tijdens de hike voldoende water mee en misschien wat snacks, let op in Santo Domingo is geen winkeltje, beter al meenemen vanuit een van de eerdere plaatsen.

Dag 3: Na het ontbijt verlaat je de bergen en rij je ofwel richting Santiago ofwel richting Camaguey.

Tijdens het verblijf in de Sierra Maestra is het volgende inbegrepen; 2 nachten in hotel Villa Santo Domingo op basis van logies/ontbijt en de excursie/beklimming van de Comandancia de la Plata inclusief vervoer per jeep vanuit het dorpje Santo Domingo naar de Alto de Naranjo, Engelssprekende gids en bij terugkomst in het hotel drankje en broodje ter afsluiting. Vervoer van en naar het dorpje Santo Domingo is niet inbegrepen. Voor reizigers die per Viazulbus het land rondreizen kunnen we transfers vanuit Bayamo bijboeken.