Boek met onze 4 zekerheden

Reisexpert Edo deelt zijn reiservaringen en tips in Sri Lanka

Deze maand staat de reis van Edo in de spotlight. Edo werkt al jaren bij Vámonos Travels als productmanager van zowel Afrika als Azië. Dat betekent dat hij de bestemming goed moet kennen om onze klanten van het beste reisadvies te kunnen voorzien. Daarom stapte hij in het vliegtuig richting Sri Lanka om het eiland (verder) te ontdekken. Wij vroegen hem naar zijn belevenissen.

Neem een kijkje bij al onze rondreizen door Sri Lanka.

Waarom zou jij Sri Lanka aan jullie klanten aanbevelen als vakantiebestemming?

“Sri Lanka is een leuke bestemming; het is een compact eiland en je kunt er in korte tijd veel zien want de variatie is enorm. Van natuurparken met bijzonder wild tot ontzettend veel cultuur, denk aan de prachtige tempels. Daarnaast kun je fietsen door oude steden, maar ook ontspannen op één van de vele mooie stranden. Kortom: divers, compact en zo mooi.”

Klinkt goed. Hoe ziet zo’n reis door Sri Lanka er uit?

“Na aankomst op de luchthaven van Colombo plannen we normaal gesproken altijd één of twee dagen aan de stranden van Negombo. Hier kun je in alle rust bijkomen van de vlucht voordat je begint aan de rondreis. Wij reden direct door naar het noorden, richting Anuradhapura. Dit is een van de oudste koningssteden van Sri Lanka, waar je vele stoepa’s, tempels en andere historische bouwwerken kunt bewonderen. Wat je zeker niet mag overslaan is de Sri Maha Bodhi. Dit is voor de boeddhisten een heilige boom, want het verhaal gaat deze boom gegroeid is uit een loot van de boom waaronder Boeddha de verlichting heeft bereikt. Niet voor niets dat deze stad ook als heilige stad voor het boeddhisme wordt gezien. Een bezoekje waard dus.”

“Vlak buiten deze heilige stad ligt het oudste en grootste nationale park van Sri Lanka: Wilpattu National Park. Bijzonder is dat het nog niet zo druk bezocht is, omdat het park lange tijd niet toegankelijk was voor toeristen door de burgeroorlog. Sinds 2010 heeft het park zijn deuren weer geopend en hebben nog niet veel reizigers de weg naar het park (terug)gevonden. Dat maakt het een bijzonder en authentiek park waar je prachtig wildlife kunt bewonderen, zonder massa’s toeristen er cadeau bij te krijgen. Zo is het natuurpark het thuis van de lippenbeer en luipaard, waarbij hier de kans op het spotten van het luipaard redelijk groot is. Wilpattu staat namelijk bekend om de hoge concentratie luipaarden.”

Indrukwekkend! Welke reiservaringen volgden er toen?

“We zijn vervolgens doorgereden naar de noordoostkust van het eiland. Hier is het ook nog relatief rustig. Wij arriveerden in Nilaveli, een prachtige badplaats waar je een aantal van de mooiste en meest ongerepte stranden van Azië kunt vinden. Naast relaxen kun je hier goed dolfijnen spotten, prachtig duiken en natuurlijk snorkelen. Vanuit Nilaveli kun je ook een bezoek brengen aan Trincomalee, dat in het verleden een belangrijke havenplaats was met een oud Nederlands fort waarbij de Hollandse invloeden goed terug te zien zijn.”

Wat stond er hierna op het programma?

“We zijn vervolgens afgedaald naar het zuiden langs de kust om later landinwaarts te rijden, richting de culturele driehoek. Dit is een verzameling van de echt culturele highlights van Sri Lanka. Wij begonnen bij Sigirya, een indrukwekkend fort gelegen op een eenzame rots. Een pittige tocht omhoog, want je moet er wat traptreden voor overhebben om de gigantische rots (ook wel de Leeuwenrots genoemd) te beklimmen. Maar je krijgt er een indrukwekkend uitzicht over het hele gebied voor terug. Als tweede stop van de driehoek heb je Dambulla, wat bekend staat om de schitterende tempels hoog in de rotsen. De rotsen liggen op 160 meter hoogte en je vindt er zo’n 150 Boeddhabeelden in verschillende formaten en poses. De derde is Pollonaruwa, ook een oude koningsstad. Een oude ruïne waar je met de fiets goed doorheen kunt rijden.”

Maar als ik aan Sri Lanka denk, denk ik ook aan treinreizen?

“Zeker. Dat is ook iets wat ik de klanten altijd aangeef: maak een treinreis door de theevelden. Dat is honderd procent de moeite waard. Vaak wordt dat gedaan vanuit Kandy, een vrij grote stad in de heuvels. Veel mensen gaan daar heen voor de ‘tand’, oftewel de Tempel van de Tand. Dit is de belangrijkste boeddhistische tempel van het eiland. Tevens kan deze stad als mooi startpunt fungeren voor de beroemde treinreis. Je rijdt in een klein treintje door het zuiden door de theeplantages en dat is écht heel mooi. Rustig rijd je door de theegebieden, terwijl je naar buiten kijkt en geniet van de bijzondere uitzichten. Deze schitterende treinreis brengt je in ongeveer vier uur naar Nuwara Eliya.“

“Nuwara Eliya is het gebied waar de thee van Sri Lanka vandaan komt. Vanuit daar heb ik een wandeling gemaakt bij Horton Plains. Je wandelt door een vrij open gebied met glooiende heuvels, watervallen en uitzichtpunten. Een hoogtepunt van de tocht is World’s End, vanaf daar heb je een prachtig panoramisch uitzicht over laaggelegen vlaktes. De totale wandeling duurt ongeveer 3 à 4 uur en is ook voor beginnende wandelaars goed te doen.”

Naast het reizen per trein, kan je ook een auto huren in Sri Lanka en zelf rijden?

“Het is niet voor iedereen aan te raden om zelf te rijden. De lokale bussen rijden hier soms als gekken. Wij adviseren meestal om een chauffeur (die tevens gids is) te huren bij je auto. Dat is niet veel duurder en daarnaast ook nog veel leuker. Je leert zoveel meer van het eiland door te reizen met een gids. En daarbij staat de gids altijd voor je klaar. Dus mocht je willen stoppen bij een bepaalde tempel of wil je meer info over de omgeving, dan krijg je dat.”

Maar een self drive kán wel. We adviseren je dan eerst goed over de de do’s en don’ts. Bekijk onze selfdrive voorbeeldreis door Sri Lanka

Is er nog een laatste stop voordat je terug naar Colombo gaat?

“Ja, we reden naar een klein strandplaatsje genaamd Una Watuna. Vooral in onze winter is dat een goede bestemming, want dan is het daar geen regenseizoen. Je hebt twee seizoenen in Sri Lanka, noordwest & zuidoost. Dus is het regenseizoen bij Una Watuna, dan ga je naar Nilaveli en andersom. Naast dat je hier kunt genieten van veel gezelligheid, kleine strandtentjes en een lekker strand, kun je makkelijk een bezoek brengen aan Galle. Deze stad is vooral bekend vanwege het goed bewaarde Nederlandse fort. Binnen het fort vind je veel mooie koloniale gebouwen, tempels, kerken en moskeeën en het is hier helemaal hip en happening. Dwaal door de (zij)straatjes, overnacht in één van de kleine boetiekhotels en stap binnen bij de gezellige winkels. De stad ademt historie en je herkent de Nederlandse invloeden direct. Van Nederlandse straatnamen tot Nederlandse ziekenhuizen. Ga erheen!”

Heb je tijdens deze Sri Lanka rondreis nog op bijzondere plekken geslapen?

“Ja, zo’n rondreis kun je in 2,5 week maken en in die tijd slaap je op verschillende en mooie plekken. Zo vond ik het Jungle Beach Hotel in Nilaveli echt fantastisch. Allerlei kleine huisjes verspreid tussen de bomen met buitendouche, of kies voor een strandhut. Lekker wakker worden en dan zo het strand op kunnen lopen en de zee in rollen. Ook het Forest Rock Garden Resort in Anuradhapura is een pareltje. Dit resort ligt, zoals de naam al doet vermoeden, midden in de natuur en hier zijn de kamers allemaal verbonden door loopbruggen op zo’n drie tot zes meter hoogte. Zo kunnen de olifanten daar makkelijk onderdoor lopen. Extra mooi is dat de boeddhistische stijl door het hele hotel terug te vinden is.”

Heb je nog tips voor reizigers door Sri Lanka?

“Zeker. Je hebt prachtige parken waar je divers wildlife kunt spotten, maar wil je graag een grote kudde olifanten zien van 40/50 olifanten bij elkaar? Dan zet je koers naar Minneriya National Park. Wel moet je rekening houden met meerdere toeristen die deze prachtige dieren in grote getalen willen zien. Een andere tip is: ga naar de Malediven na je rondreis door Sri Lanka. De stranden in Sri Lanka zijn echt heel mooi, maar de parelwitte stranden, azuurblauwe zee en prachtige koraalriffen in de Malediven zijn een kers op de taart. Daarbij hoeft het niet heel duur te zijn.”

Sri Lanka zelf ontdekken? Bekijk al onze individuele rondreizen Sri Lanka of vraag een offerte op maat aan