Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Zuid-Afrika is het meest zuidelijke land van Afrika. Het grenst aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, eSwatini en Mozambique. De onafhankelijke staat Lesotho wordt volledig omsloten door Zuid-Afrika. Het land wordt gekenmerkt door de hoogvlaktes in het binnenland, het randgebergte en de kuststrook. In het land wonen meer dan 56 miljoen inwoners waarvan de meeste in Johannesburg en Kaapstad wonen.

Beste reistijd en klimaat
De seizoenen in Zuid-Afrika zijn precies andersom dan in Nederland, in onze winter is het daar zomer. Januari is de warmste maand in Zuid-Afrika terwijl juli de koudste maand is. Het winterseizoen loopt van juni tot en met augustus. Dit zijn de koelste en met uitzondering van het zuidwesten (de Kaap) de droogste maanden. In de winter liggen de temperaturen in de provincie rond Kaapstad rond de 17 graden en in het binnenland enkele graden hoger. In de bergen, bijvoorbeeld van Lesotho, kan het kouder zijn. Het zomerseizoen loopt van december tot en met februari. ’s Zomers liggen de temperaturen rond de 25 graden. In het binnenland, bijvoorbeeld rond Johannesburg en het Krugerpark, is het in de regel iets warmer dan in de West Kaap rond Kaapstad, waar de zeewind voor afkoeling zorgt. In de Karoo, de woestijn waarin onder meer Graaf Reinett ligt, kunnen ’s zomers de temperaturen aanzienlijk hoger liggen.
 
Het is lastig om één beste reistijd te bepalen, omdat dit per gebied verschilt.

Beste reistijd voor Kaapstad en omgeving
De omgeving van Kaapstad en Kaapstad zelf hebben een mediterraan klimaat. Dit komt door de zuidelijke ligging in combinatie met de koude golfstroom. Hierdoor zijn er milde winters en warme zomers. De wintermaanden zijn vrij nat terwijl in de zomer het vrij droog is. Dit is opmerkelijk omdat het in de rest van Zuid-Afrika precies andersom is. In de winter regent het dus vaak in Kaapstad en de omgeving. Door de regen en de relatief koele wind, kan het wat frisser aanvoelen. In de zomermaanden is het vrij warm, zonnig en droog. Daarnaast is de luchtvochtigheid niet te hoog doordat er weinig neerslag valt. Dit is dan ook de ideale periode om de stad en de omgeving te bezoeken. Met name maart tot en met mei is een goede periode. De vele toeristen verdwijnen en het weer is goed. De maanden juni tot en met oktober zijn de beste maanden om walvissen te spotten.
 
Beste reistijd voor Durban en omgeving
Durban is gelegen aan de oostkust van Zuid-Afrika in de provincie Kwazulu-Natal en kent een warm zeeklimaat. Naast de vele verschillende stranden die de regio kent, zijn er ook vele natuurparken in de omgeving te bezoeken. Door deze combinatie is Durban de laatste jaren steeds meer in trek. Door het warme zeeklimaat is het het hele jaar door aangenaam qua temperatuur. Langs Durban stroomt de Benguelastroom, die komt vanuit de Zuidzee vanaf Antarctica naar Durban. Hierdoor regent het het hele jaar en in de zomer zijn deze buien op zijn hevigst. De beste maanden om deze stad en de omgeving te bezoeken zijn van april tot en met september. In deze periode nemen de buien af en is de temperatuur goed.
 
Beste reistijd voor het Kruger Park

Het Kruger Park is één van de grootste nationale parken van de wereld en erg populair bij toeristen. Het park kan het gehele jaar bezocht worden en elk seizoen heeft iets moois te bieden. Het Kruger Park heeft een savanneklimaat. Dit wil zeggen dat het hele jaar door de temperatuur hoog is. De droge periode valt in de maanden mei tot en met september. Dit is een goede periode om het park te bezoeken. Er is dan weinig begroeiing door de droogte waardoor u de dieren beter kunt spotten. 
Vanaf oktober begint het regenseizoen weer. Tijdens het natte seizoen die in de Zuid-Afrikaanse zomer valt, komt de malariamug weer tevoorschijn, hier moet je dus wel rekening mee houden. De nachten tijdens de zomer zijn zachter dan de nachten in de winter. Verder is de natuur volop in bloei en zijn er veel pasgeboren dieren.

Taal
In Zuid-Afrika wonen vele diverse bevolkingsgroepen waardoor er elf officiële talen zijn. Het wordt dan ook niet voor niks de ‘Rainbow Nation’ genoemd. Zulu wordt het meest gesproken door de bevolking gevolgd door Xhosa, Afrikaans en Sesotho sa Leboa. De officiële taal op scholen is Engels, hierdoor praten de meeste Zuid-Afrikanen hun eigen moedertaal en daarnaast ook Engels.

De keuken van Zuid-Afrika
De Zuid-Afrikaanse keuken wordt gekenmerkt door een mix van invloeden van over de hele wereld. Zuid-Afrikanen houden van braaien, wat wij barbecueën noemen. Braaien staat garant voor heerlijk eten, gezelligheid en veel sfeer. Families, vrienden en kennissen komen bij elkaar en tijdens het braaien wordt er gedanst, gezongen en uiteraard gegeten!
 
Verder is Bobotie een bekend gerecht. Dit is een kruidige gehaktschotel met gele rijst en rozijnen. Als snack eten veel Zuid-Afrikanen biltong, dit kan je vergelijken met gedroogd vlees. Geniet daarnaast van gerechten zoals pap, boerewors, pasteitjes en samosa’s. Probeer daarnaast ook wild zoals kudu, zebra en impala. Door het gehele land is het eten van goede kwaliteit en in de wat grotere steden zijn er veel goede restaurants. Geniet tijdens het eten van de heerlijke wijnen die Zuid-Afrika te bieden heeft of proef één van lokale biertjes. 

Feestdagen
De feestdagen in Zuid-Afrika komen overeen met de feestdagen die wij ook in Nederland hebben zoals Pasen en Kerst. Ze hebben vooral feestdagen van één dag. Dit zijn de belangrijkste feestdagen in Zuid-Afrika:
 
21 maart: Dag van de Mensenrechten
27 april: Freedom Day
16 juni: Jongerendag
9 augustus: Vrouwendag
24 september: Heritage Day
16 december: Day of Reconciliation

De tijd in Zuid-Afrika
Zuid-Afrika valt in tijdzone UTC+2. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd er geen tijdsverschil is met Zuid-Afrika en tijdens onze wintertijd is het 1 uur later dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kan je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Kaapstad kan je hier kijken.

Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kan je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
In verschillende steden zijn gratis wifi hotspots in winkelcentra en bij tankstations.
Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Zuid-Afrika. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi. Je kan op de luchthavens van Johannesburg en Kaapstad ook een simkaart met data kopen zodat je gebruik kunt maken van mobiel internet.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Zuid-Afrika is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Als je langere tijd in Zuid-Afrika blijft, is het slim om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste providers zijn Cell C, Vodacom en Virgin Mobile.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 112
Politie: 10111
Ambulance: 10177
Brandweer: 10177
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Zuid-Afrika is de Rand. Voor de actuele koers kan je kijken op www.wisselkoers.nl. Op de meeste plaatsen in Zuid-Afrika kan je pinnen met je bankpas en op zeer veel plaatsen wordt een creditcard geaccepteerd. Het wordt aangeraden om een aantal Randen op zak te hebben. Deze kunnen gebruikt worden voor bijvoorbeeld het geven van fooien. Verder is het handig bij het betreden van de Nationale Parken dat je het entreegeld ook in cash hebt. Het kan soms voorkomen dat de pinautomaten niet werken bij de entree waardoor er cash betaald moet worden.
 
De beste bank om geld uit de muur te halen is de FNB of Barclays. De kosten voor het pinnen verschillen per bank. Het is niet aan te raden om in het donker te gaan pinnen, pin altijd met daglicht.
 
Het is altijd handig om nog een bepaald bedrag in euro’s of US dollars achter de hand te hebben mocht je bijvoorbeeld nergens kunnen pinnen of ineens voor een onvoorziene uitgave staan.

Controleer voor vertrek of je bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door de bank. Neem contact op met je bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zal je in Zuid-Afrika gemiddeld ongeveer €35,- per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes. Hier komen wel nog de kosten van benzine bij.

Fooi geven
Het geven van fooi in restaurants en aan gidsen van tours is zeer gebruikelijk in Zuid-Afrika maar uiteraard vrijwillig. Veel mensen zijn afhankelijk van de fooien die zij krijgen.
In restaurants kan je uitgaan van ongeveer 10% van het totaalbedrag. Bij het parkeren van de huurauto, zijn er vaak parkweerwachters aanwezig. Wanneer je een aantal uur parkeert is 5 á 10 Rand normaal om te geven. Bij het tanken is het ook gebruikelijk om fooi te geven. Er wordt voor je getankt en indien gewenst maken ze de ramen schoon. Hier is een fooi tussen de 5 á 10 Rand gewaardeerd. Bij tours hangt de hoeveelheid fooi af van de duur van de tour, of het een groeps- of privétour is en natuurlijk van de kwaliteit van de service. Ga uit van ca. 15-20 euro per persoon voor een goede gids of privéchauffeur. Bij een groepstour geef je minder.  

Entreegelden
De meeste entreegelden zijn tijdens de reis niet inbegrepen. Bij het betreden van de Nationale Parken moet ter plaatse entreegeld betaald worden. Voor volwassenen is de toegangsprijs voor Kruger Park bijvoorbeeld 400 Rand per dag per persoon. Voor kinderen is dit 200 Rand per dag per kind (tot 12 jaar). Er kan cash of met creditcard of pin betaald worden. Er wordt aangeraden om altijd voldoende cash op zak te hebben voor het geval dat de pinautomaten niet werken. Voor actuele prijzen van de Nationale Parken kan je kijken op de website van Sanparks.

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Zuid-Afrika is de voedingsspanning 230 volt bij 50 hertz. De stopcontacten hebben ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Om deze stopcontacten te gebruiken heb je een verloopstekker van het type M nodig. Let op: de meeste wereldstekkers beschikken hier niet over.
Het kan wel eens voorkomen dat de elektriciteit uitvalt in Zuid-Afrika. Vaak hebben hotels een noodgenerator die dan in werking wordt gesteld.

Kleding
Dunne, los vallende kleding is in Zuid-Afrika het prettigst. We raden aan om laagjes mee te nemen. In de zon kan het erg warm zijn, maar als deze weg is dan koelt het snel af. Neem daarom ook een trui of vest mee. In de wintermaanden is een jas aan te raden. Mocht je vroeg op pad gaan voor een safari in een open jeep dan is het zeker nodig om goede warme kleding mee te nemen.
Als je bijvoorbeeld een wandelsafari gaat maken tussen de wilde dieren, zorg dan voor kleding in neutrale kleuren, stevige dichte schoenen en een lange broek. Daarnaast is het meenemen van een verrekijker handig voor op safari. Het kan wel eens voorkomen dat de elektriciteit uitvalt, een zaklamp kan dan handig zijn. In sommige restaurants wordt het gewaardeerd als je wat netter gekleed gaat, neem dus een set nettere kleding mee. 

Reisdocumenten
Een geldig paspoort is vereist, deze moet na vertrek uit Zuid-Afrika nog 30 dagen geldig zijn. Voor Swaziland is dit 3 maanden. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Zuid Afrika, Lesotho en eSwatini geen visum nodig. Bij aankomst in Zuid Afrika wordt kosteloos een toeristenkaart verstrekt die maximaal 90 dagen geldig is. Deze is tegen circa € 40 te verlengen. 
 
Het meenemen van het geboortecertificaat voor kinderen is niet meer nodig (dit is een tijdje zo geweest). Alleen voor kinderen met de Zuid-Afrikaanse nationaliteit is dit nog van toepassing; http://www.dha.gov.za/index.php/statements-speeches/621-advisory-new-requirements-for-children-travelling-through-south-african-ports-of-entry-effective-1-june-2015. Indien een kind niet met beide ouders reist is net als voor andere landen nog wel het toestemmingsformulier aan te raden; https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen/vraag-en-antwoord/heb-ik-toestemming-nodig-om-alleen-met-mijn-kind-te-reizen
 
Internationaal rijbewijs
Een internationaal rijbewijs is niet nodig bij het ophalen van de huurauto. Er zou wel om gevraagd kunnen worden bij een politie controle, onze ervaring is echter dat het Nederlandse en Belgische rijbewijs geaccepteerd worden (mits er in het Engels tenminste ‘Driving licence’ genoemd wordt). 
Voelt u zich er toch prettiger bij om een internationaal rijbewijs aan te schaffen, dan kan dit bij de ANWB.

 

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kan via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over de reisbestemming vind je hier.

Muggen
Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij je aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin. In Zuid-Afrika komen malaria en dengue voor. Deze ziektes worden overgebracht door muggen.
 

VERVOER

Huurauto
De beste manier om door Zuid-Afrika te reizen is per huurauto. De wegen zijn goed en de huurprijzen redelijk. Ook de drop-off kosten (de extra kosten die je betaalt als je een auto ophaalt in plaats A en inlevert in plaats B) zijn zeer beperkt. Het is toegestaan met een huurauto Namibië en Botswana in te gaan. Dit moet je wel aangeven bij het ophalen van de huurauto. Je moet er overigens rekening mee houden dat de afstanden in Zuid-Afrika aanzienlijk zijn. Hou ook rekening met potholes in de weg. Dit zijn diepe gaten in weg waardoor je een lekke band kunt krijgen. Het wordt niet aangeraden om in het donker te gaan rijden.
 
Bij het reizen per huurauto heb je een creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder. De borg wordt van de creditcard afgeschreven en na de reis wordt dit bedrag weer teruggeboekt.

Het is belangrijk dat je bij het ophalen van de auto goed controleert hoe de auto er op dat moment uit ziet. Normaal gesproken neem je dit met de verhuurder door. Maak voor de zekerheid ook foto’s en controleer de banden.
 
Een aantal belangrijke verkeersregels;

  • Je moet links rijden en rechts inhalen.
  • Op een kruising is in de regel met borden aangegeven wie voorrang heeft. Indien deze borden er niet staan, zijn er geen voorrangsregels. Steek dan alsnog voorzichtig over.
  • Op kruispunten waar een achthoekig stopbord staat, moet iedere bestuurder stoppen. De bestuurders rijden vervolgens weer verder in orde van aankomst.
  • Bij eventuele elektriciteitsuitval doen de stoplichten het ook niet. Hier geldt dan op dat moment dat de auto’s om de beurt mogen rijden in orde van aankomst.
  • Een bestuurder die een rotonde wil oprijden verleent voorrang aan bestuurders die al op de rotonde rijden. Let op, je gaat linksom de rotonde op.

Parkeren is het handigst in parkeergarages. Bij sommige parkeerplaatsen staan ‘parking attendants’. Zij helpen met inparkeren en bewaken de auto voor je. Je kan ze een kleine fooi van ongeveer 5 Rand hiervoor geven. Laat nooit waardevolle spullen achter in de auto.
 
Navigatie
Wij raden je aan om de applicatie maps.me of Google Maps te downloaden op je smartphone of tablet. Via deze app kan je wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heb je dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden.
 
Tanken
Tanken kan langs de hoofdwegen of in de steden zelf. Er wordt voor je getankt en betalen gebeurt ook in de auto, je kan dus blijven zitten. Indien gewenst controleren ze de bandenspanning, oliepeil of wassen ze de ramen. Hier staat een kleine fooi tegenover van ongeveer 5 tot 10 Rand. Betalen kan met cash, creditcard of pinpas.

Tolwegen
Op een aantal in Zuid-Afrika dien je tol te betalen. De kosten voor de tolweg staan aangegeven op de verkeersborden voordat je door het tolpoortje rijdt. De tolwegen rond Johannesburg zijn elektronisch, deze bedragen worden via een kastje in de auto geregistreerd.

Taxi’s
De taxi is een goede manier als je bijvoorbeeld uit eten gaat in de stad en ’s avonds niet meer naar huis wilt wandelen. Meestal zijn taxi’s vrij prijzig. In steden als Kaapstad is Über ook een veelgebruikt alternatief.

Treinen
Zuid-Afrika heeft een uitgebreid spoorwegnet. Helaas zijn niet alle trajecten even veilig voor toeristen.
Tussen de grote plaatsen rijden passagierstreinen. Op langere trajecten is het daarbij mogelijk slaapplaatsen te boeken. Voor deze reizen is het meestal noodzakelijk enkele dagen van te voren te boeken. Een bijzondere vorm van reizen zijn de luxe treinen, zoals de beroemde Blue Train die op en neer rijdt tussen Kaapstad en Johannesburg. Maaltijden en dergelijke zijn bij de (hoge) prijs inbegrepen.
Een andere bekende luxe treinreis is met Rovos Rails. Met een klassieke stoomtrein reis je bijvoorbeeld van Kaapstad naar Pretoria in enkele dagen. Je slaapt in één van de luxe compartimenten aan boord en geniet van verschillende gerechten met bijpassende wijnen. Vanaf het observatierijtuig heb je prachtig uitzicht over de omgeving waar je doorheen rijdt.

Robbeneiland
Indien je geïnteresseerd bent in de recente geschiedenis is een bezoek aan Robbeneiland zeker aan te raden. Hier zat Nelson Mandela jaren gevangen. Mocht je aan deze populaire excursie willen deelnemen, raden we je aan dit ruim op tijd te boeken, om teleurstellingen te voorkomen. Door weersomstandigheden kan het zijn dat de tour op de dag zelf wordt geannuleerd. Om hier op te anticiperen raden we je aan de excursie 's ochtends te boeken op de eerste dag in Kaapstad, indien de excursie gewijzigd wordt, heb je hier nog de tijd voor.

 

REIZEN MET KINDEREN

Zuid-Afrika is een heel prettig land om met kinderen in te reizen. De Zuid-Afrikanen zijn erg vriendelijk naar kinderen toe. Daarnaast is het fijn dat je geen jetlag hebt van de reis doordat er (behalve in de winter) geen tijdsverschil is. Er valt genoeg te beleven voor kinderen zoals safari (ook in malariavrije gebieden), het bezoeken van een struisvogelboerderij, de Tafelberg beklimmen, zwemmen en pinguïns spotten op Boulders Beach.
 
Zuid-Afrika is een heel geschikt land om met kinderen in te reizen. De wegen zijn rustig, je kan zelf goed rondrijden, de afstanden zijn niet heel groot en bij veel hotels is een zwembad. We kunnen een autozitje voor je reserveren.
 
We kunnen overal een babybedje voor je aanvragen, dit is helaas niet in alle hotel te garanderen. We raden je aan voor de zekerheid een Deryan travelcot mee te nemen. Het fijne van dit bedje is dat het weinig weegt, het is erg klein om mee te nemen en je kindje is beschermd tegen muggen en ongedierte (je kan het bijv. ook op het strand gebruiken).
 
In Zuid-Afrika komen malaria en dengue voor, onder andere ook in het Kruger Park. Gelukkig zijn er genoeg parken waaronder in de Westkaap en Oostkaap waar geen malaria is.
 
Qua eten is Zuid-Afrika ook een ideaal land. De keuken is zeer uitgebreid en je kan altijd specifieke wensen doorgeven. Het is raadzaam om voldoende babyvoeding, luiers en dergelijke vanuit Nederland mee te nemen.
 
Voor de vlucht kunnen we voor kinderen tussen de 2 en 11 jaar een speciale kindermaaltijd aanvragen.
Voor baby’s kunnen we een babybasket aanvragen waarin het kindje gedurende de reis kan liggen. Tijdens stijgen en dalen, en tijdens turbulentie moet het kindje op schoot. Het is van de maatschappij afhankelijk tot welke leeftijd een dergelijk bedje aangevraagd kan worden. Het bedje kan nooit gegarandeerd worden. KLM hanteert een grens van 1 jaar of 10 kilo.