Boek met onze 4 zekerheden

Hoe reis je door Belize?


Vliegtuig

Er zijn geen rechtstreekse vluchten mogelijk vanaf Amsterdam of Brussel. Er zijn frequente verbindingen met tussenstop met KLM/Delta Airlines.

Huurauto

Belize is goed per huurauto te bereizen. Houdt u er wel rekening mee dat, ondanks alle innovaties van de afgelopen jaren, het wegennet beperkt is en het wegdek soms slecht. Alleen de hoofdwegen van het land zijn geasfalteerd.

Individuele vrijheid staat bij Vámonos hoog in het vaandel. Daarom kiezen wij ervoor geen vaste routebeschrijving te geven wanneer u bij ons een fly-drive boekt. Zo kunt u zelf kiezen hoe u naar de volgende bestemming rijdt; langs kleine dorpjes of juist via een snellere route zodat u meer tijd in de volgende bestemming heeft.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Belize is van goede kwaliteit. Per bus is bijna elke plaats in het land te bereiken. Er zijn bussen die vergelijkbaar zijn met de Amerikaanse schoolbussen en luxe express bussen. Deze bussen rijden snel en regelmatig, maar enkel over de hoofdwegen tussen de steden. Om de kleinere dorpjes te bereiken bent u aangewezen op de lokale busmaatschappijen, welke veelal langzamer zijn.

Een ander vervoermiddel dat veel gebruikt wordt om Belize te verkennen is de fiets. Omdat de geasfalteerde wegen goed begaanbaar zijn kunnen deze in vele toeristische steden gehuurd worden.

Accommodaties

In Belize zijn er hotels te vinden in alle prijsklassen. Het goedkoopst zijn de accommodaties bij particulieren thuis zoals guesthouses en bed and breakfasts. Ook kunt u verblijven in een Cabaña, veelal sfeervolle houten hutjes. Op speciale plekken zoals nationale parken of eilanden, zijn lodges te vinden. Deze zijn meestal wel iets prijziger.

In Toledo is het mogelijk om in een Maya-dorp te slapen en zo kennis te maken met het de lokale bevolking. Prijzen en foto’s van accommodatie vindt u op onze website.

Kosten levensonderhoud

De prijzen in Belize liggen beduidend hoger dan in de rest van Centraal Amerika maar liggen lager dan de prijzen in Europa. Aan maaltijden en drankjes zult u in Belize rond de 50 Belizaanse Dollar per persoon per dag uitgeven (circa €25 p.p. per dag).

Klimaat

Belize heeft een subtropisch klimaat, wat betekend dat het altijd warm en vochtig is. De gemiddelde temperatuur is 29˚C. In de hoger gelegen gebieden koelt het ’s avonds af.

Het land kent ook een regenseizoen, deze is van mei tot en met november. Ondanks dit blijft de temperatuur aangenaam. Wel kan het zijn dat de landelijke wegen overstromen, dit gebeurd voornamelijk in het zuiden. Het orkaanseizoen is in september en oktober

Geldzaken

Let op dat er een belasting betaald moet worden bij vertrek op de luchthaven van Belize: circa 40 USD p.p. (tarief onder voorbehoud van wijzigingen). Let erop dat bij de grensovergangen Mexico-Guatemala-Belize vertrekbelasting contant betaald moet worden (ca. €25 p.p.)

De munteenheid van Belize is de Belizaanse Dollar. Voor de actuele koers kunt u kijken op, www.wisselkoers.nl. Het is veelal ook mogelijk om met US dollars te betalen.

Het is meestal alleen mogelijk te pinnen in de toeristische centra. Veel automaten accepteren echter alleen Visa of Mastercard! Houdt u er  rekening mee dat de pinautomaten niet zo wijd verspreid zijn als in Nederland en een technisch defect aan deze machines niet ongebruikelijk is. Zorg altijd voor wat contante dollars voor noodgevallen.

Controleer voor vertrek of uw bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door uw bank. Neem contact op met uw bank voor meer informatie.
 

Vaccinaties

Voor uw eigen gezondheid is het verstandig om u voor vertrek te laten informeren over de inentingen en eventuele antimalaria middelen die je voor je reis nodig hebt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Meer informatie vooraf vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, www.lcr.nl.

Ook kunt u via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij u thuis komt. Hij voorziet u van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen.

Paspoort / Visa

Een paspoort dat na thuiskomst nog 6 maanden geldig is, is vereist. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Belize geen visum nodig. Een toeristenkaart wordt kosteloos verstrekt door luchtvaartmaatschappijen tijdens de vlucht. Deze is 30 dagen geldig en kan in Belize verlengd worden tot 6 maanden.

Als u via de Verenigde Staten vliegt dient u uiterlijk 72 uur voor vertrek een “reisautorisatie” aan te vragen. Meer informatie hierover vindt u op: https://esta.cbp.dhs.gov  
Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.