Boek met onze 4 zekerheden

Reisplanner Brazilië

Hier vindt u een overzicht van reismogelijkheden naar Brazilië. U kunt op deze pagina inspiratie op doen om uw eigen reis door dit fascinerende land samen te stellen. Door het offerteformulier in te vullen ontvangt u van ons vervolgens een uitgewerkt reisplan thuis.

Brazilië is een immens groot en zeer fascinerend land met een enorme verscheidenheid aan klimaat, natuur en culturen. Waar het Zuiden meer Europees is, vindt u in het Noordoosten veel Afrikaanse invloeden uit de tijden van de slavernij. Het Zuiden is in onze zomer redelijk koel, maar niet koud, terwijl het Noorden en Noordoosten het hele jaar door tropische temperaturen kent. De belangrijkste natuurgebieden zijn het moerasgebied in het Pantanal en de jungle van de Amazone. In Brazilië reist u vanwege de immense afstanden veelal per vliegtuig, maar verschillende delen zijn ook goed met een huurauto te bereizen.

Klik op de kaart om deze uit te vergroten

Zuid-Brazilië

Bij Brazilië denkt iedereen vrijwel als eerste aan Rio de Janeiro, de exotische, swingende en vrolijke carnavalsstad. Een blik vanaf het Suikerbrood of de Corcovado met zijn Christusbeeld op de baai van Rio maakt duidelijk waarom de stad zo’n grote aantrekkingskracht heeft. En op de wereldberoemde stranden van Copacabana en Ipanema komt u alle elementen van de bekende Braziliaanse strandcultuur tegen.

Reizend van Rio naar Sao Paulo (ongeveer 500 km) komt u langs het schilderachtige visserddorpje Paraty en de eilanden Ilha Grande en Ilha Bela met schitterende natuur en stranden.

De grootste stad van het land is Sao Paulo. Het zal u opvallen dat Sao Paulo een stad is met veel kunst en cultuur. Naast musea zijn er ook talrijke galeries, theaters en filmhuizen.

De Portugese tijd komt vooral tot leven in Curitiba, een oude stad met koloniale kerken en gebouwen. Buiten de stad vinden we Vila Velha, een Nationaal Park met rotsformaties van zandsteen in de
meest futuristische vormen. Vanuit Curitiba vertrekt de meest spectaculaire treinreis van Brazilië naar Paranaguá. De rit maakt een afdaling van 900 meter door 13 tunnels en over 67 bruggen met surrealistische vergezichten, langs onverwacht diepe kloven, hoge pieken en schitterende watervallen. Vanaf Paranagua kan er worden overgestoken naar het idyllische eiland Ilha do Mel.

Per vliegtuig of bus kunt u verder reizen naar Foz do Iguaçu, liggend op het drielandenpunt met Argentinië en Paraguay. Deze watermassa’s strekken zich vooral aan de Argentijnse zijde kilometers uit. De Braziliaanse kant leent zich het beste voor een adembenemend uitzicht. De Argentijnse kant ligt midden in een Nationaal Park en biedt de mogelijkheid dicht bij de verschillende watervallen te komen.

Het Pantanal en Bonito

Tussen Campo Grande en Cuiabá ligt de Pantanal, een natuurgebied aan de Boliviaanse grens, bestaande uit vooral moerasachtige stukken land en ontelbare riviertjes. Doordat er weinig hoge begroeiing is, is dit het beste gebied om wildlife te spotten, waaronder vele soorten vogels, capibara’s, piranha’s en krokodillen. U kunt hier verblijven in één van de lodges, die excursies per boot, jeep en te paard organiseren.

Een bezoek aan het Pantanal valt goed te combineren met een bezoek aan Bonito. Bonito staat bekend als de eco-toeristische hoofdstad. De omgeving met plateaus en valleien met savanne vegetatie zorgt ervoor dat er vele activiteiten kunnen plaatsvinden, zoals mountainbiken, paardrijden, snorkelen en duiken. Dit gebied is uitstekend geschikt voor een fly-drive; u ontvangt een uitgebreid informatiepakket en kunt op uw eigen tempo de omgeving verkennen.

Uitgelicht: Snorkelen in grotten met helderblauw water
Wij raden het zeer aan vanuit Campo Grande met een huurauto Bonito en het Pantanal te verkennen. Gedurende 5 of 6 dagen bezoekt u eerst de savanne rond Bonito, doorkruist door heldere kalksteenrivieren met vele grotten. In het kristalhelder blauwe water van de Sucuri rivier kunt u prachtig snorkelen! Daarna reist u door naar het unieke moerasgebied van de Pantanal waar u veel wildlife zult kunnen spotten.

De Amazone

Een heel andere natuur komt men tegen in het Amazonegebied rond de stad Manaus, in het hart van het regenwoud. Deze havenstad vormt de uitvalsbasis voor tochten door de Amazonejungle, een gebied zo rijk aan flora en fauna dat een paar dagen eigenlijk te kort is om een goed beeld te krijgen van de indrukwekkende verscheidenheid aan alles wat bloeit, kruipt en vliegt in deze longen van de wereld. U overnacht in één van de lodges. Vanuit de lodges maakt u tochten per boot en te voet onder begeleiding van een gids.

Uitgelicht: Een week in de Amazone
De Amazone is als een brede snelweg door de jungle. Er wordt veel vracht over de rivier vervoerd, maar u kunt ook per passagiersboot de Amazone afzakken. Van Tabatinga, op het drielandenpunt met Peru en Colombia, naar Tefe duurt 2 tot 3 dagen. In Tefe heeft de Nederlandse Bettine de mooi gelegen Pousada Multicultura. In de omgevende jungle ligt de Uakari lodge. U verblijft hier in op het water drijvende, comfortabele cabanas. Weer 1 tot 2 dagen verder varen komt u aan in Manaus.

Het noordoosten

Het noordoosten wordt gekenmerkt door tropische temperaturen, eindeloos lange stranden en veel Afrikaanse invloeden in het dagelijkse leven, de cultuur en de godsdienst. Het is een gebied waar heel goed met een huurauto gereisd kan worden, vooral tussen Natal/Recife en Salvador.

Het uiterst noordelijk gelegen gebied rond Fortaleza is met name interessant vanwege de eindeloos lange hagelwitte stranden. Een gebied bij uitstek voor kitesurfers.

Verder naar het zuidwesten liggen Natal, Pipa, Recife en Olinda. Dit stukje Brazilië was ooit korte tijd in Nederlandse handen. Vooral Pipa, vanwege de relaxte strandsfeer, en Olinda zijn de moeite waard: een gezellig plaatsje waar in de kronkelige en hobbelige straatjes evenveel kerken als huizen staan.

Vanuit Natal en Recife kan er gevlogen worden naar één van de mooiste duikplekken van deze wereld: Fernando de Noronha. Bijzonder vanwege de vele dolfijnen en de uitgebreide mogelijkheden voor wrak- en grotduiken. Het is een populaire bestemming onder de happy few in Brazilië, overnachtingen zijn hierdoor erg prijzig.

Verder richting Salvador komt u langs eindeloze palmstranden vissersdorpen en de wat grotere plaatsen Maceió. Penedo en Aracajú. Met name Penedo is een pittoresk en aangenaam stadje.
Weer iets verder ligt Salvador, de hoofdstad van de staat Bahía en tevens het centrum van de cultuur die zo eigen is aan het noordoosten van Brazilië. De afstammelingen van negerslaven houden hier hun eigen gebruiken en rituelen in stand, met als gevolg een totaal ander straatbeeld dan in de rest van het toch al kleurrijke Brazilië. De bevolking is overwegend donker, de muziek doet Afrikaans aan en er is de Candomblé – een religie bestaande uit een mengeling van katholieke en Afrikaanse rituelen die voor de gelovigen een levenswijze vormen.

Per boot kunt u vanuit Salvador Morro de Sao Paulo bereiken (circa 2,5h á 3h varen). Dit is zonder meer één van de leukste strandbestemmingen in Brazilië.

5 uur landinwaarts vanaf Salvador ligt het charmante stadje Lençois. De plaats is in de vorige eeuw gesticht door de vondst van diamanten en ligt in het bijzondere natuurgebied Chapada Diamantina. Dit is een heuvelachtig gebied met watervallen, grotten en riviertjes met perfecte zwemgelegenheden en wandelroutes. Het is een groene oase in de droge sertao in het noordoosten van Brazilië, waar verder niets groeit.

Vanuit Salvador is een 7-daagse autorondreis mogelijk die u de kans geeft alle facetten van de unieke Bahia regio te ontdekken. Aan de hand van een informatiepakket en per huurauto doorkruist u het gebied van de Chapada Diamantina vol verrassingen! U verblijft in Praia do Forte, Cachoeira en Lençois.