Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Costa Rica ligt in Midden Amerika en grenst in het noorden aan Nicaragua en in het zuiden aan Panama. Costa Rica kent drie verschillende gebieden; de oostkust met plaatsen als Tortuguero en Puerto Viejo, het hoogland met plaatsen als San José, La Fortuna en Monteverde en de westkust met de plaatsen Manuel Antonio en Corcovado

Beste reistijd en klimaat
Costa Rica heeft het hele jaar door een aangenaam klimaat. Het is het hele jaar door warm en de gemiddelde temperaturen liggen tussen 22 en 30 graden. Het droge seizoen loopt van november tot en met maart. In het regenseizoen is Costa Rica echter ook goed te bereizen. De natuur staat in bloei en de bossen hebben een prachtige groene kleur. Overdag is het vaak droog en aan het einde van de dag regent het vaak kort, maar heftig. Een poncho is dus zeker geen overbodige luxe! Maart en april zijn de warmste maanden in Costa Rica. Omdat dit de droogste maanden zijn, zijn dit ook de drukste maanden als het gaat om aantallen reizigers. Het schildpadden seizoen in Tortuguero loopt van juli tot oktober.
 
Beste reistijd voor het hoogland
De beste tijd voor een bezoek aan het hoogland van Costa Rica is van december t/m april. Dit is dan ook meteen de droge periode. Over het algemeen is in deze periode heel Costa Rica verzekerd van goed weer met uitzondering van de oostkust. Aan de oostkust van Costa Rica lopen de seizoen net even anders.
 
Beste reistijd voor de oostkust (Caribische kust)
Aan de oostkust van Costa Rica heerst een tropisch regenwoud klimaat, en regent het eigenlijk het hele jaar door. In dit gebied is de luchtvochtigheid relatief hoog, en liggen de temperaturen het hele jaar door tussen de 26 en 31 graden. De wat drogere maanden zijn september en oktober en van februari tot half april, maar ook in deze maanden kan er nog een flinke bui regen vallen. Tijdens onze 20 daagse rondreis bezoek je o.a. het Caribische plaatsje Puerto Viejo gelegen aan de oostkust.
 
Beste reistijd voor de westkust (Pacifische kust)
De beste tijd voor een bezoek aan het westkust van Costa Rica is van december t/m april. Dit is dan ook meteen de droge periode. In de regentijd van mei tot december regent het er vaak, maar kort. Tijdens de regentijd staat de natuur van Costa Rica en bloei en zijn er minder bezoekers dan in de droge periode van december t/m april. Dit is dan ook een goed moment om een bezoek te brengen aan Corcovado.

Taal
In Costa Rica wordt Spaans gesproken. In de grote steden en op toeristische plaatsen spreken veel Costa Ricanen redelijk Engels.

De keuken van Costa Rica
De grootste maaltijd van de dag in Costa Rica is lunch. Maak van lunch de belangrijkste maaltijd van de dag en bespaar geld voor meer avonturen.
Ga naar een typische Soda (een klein lokaal café) of de lokale markt voor de meest verse en meest authentieke gerechten.
Het is gemakkelijk om restaurants, soda’s, cafés, bistro's en bakkerijen te vinden. De keuken is vrij uitgebreid en omvat zowel nationale als internationale opties.
 
Feestdagen
Costa Rica is een overwegend katholiek land. Semana Santa (de week voor Pasen) wordt uitbundig gevierd en in sommige plaatsjes worden processies gehouden. Andere belangrijke feestdagen zijn;
Februari/maart: Carnaval
Maart/april: Semana Santa (begint op Palmzondag en eindigt op Paaszondag)
01 mei: Dag van de arbeid
15 september: Onafhankelijkheidsdag

De tijd in Costa Rica
Costa Rica valt in tijdzone UTC-6. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Costa Rica 8 uur vroeger is en tijdens onze wintertijd 7 uur vroeger dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld San José kun je hier kijken.

Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kun je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
Daarnaast kent Costa Rica veel internetcafés, waar je voor een paar Colones gebruik kunt maken van een computer met internet.
Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Costa Rica. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Costa Rica is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van uw telefoonprovider.
Als je langere tijd in Costa Rica blijft is het slim om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste providers zijn Kolbi, Claro en Movistar. Als je overweegt om een simkaart te komen dan kun je dat het beste doen op de luchthaven. Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 911
Politie: 117
Ambulance: 128
Brandweer: 118

 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Costa Rica is de Colon. Voor de actuele koers kun je kijken op www.wisselkoers.nl. Op de meeste plaatsen in Costa Rica kun je pinnen met je bankpas. Je kunt in Costa Rica met de lokale munt of Amerikaanse dollars betalen. Je kunt het beste Amerikaanse Dollars (in kleine coupures) meenemen en ter plekke Colones pinnen.
Ook kun je in Costa Rica vrijwel overal met je creditcard betalen. Visa, Mastercard en American Express worden vrijwel overal geaccepteerd.
Controleer voor vertrek of je bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door de bank. Neem contact op met de bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zul je in Costa Rica gemiddeld ongeveer USD 50 per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
In de meeste restaurants in Costa Rica wordt 10% service (fooi) in rekening gebracht, dit komt dus ook al op de eindafrekening te staan. Een extra fooi is natuurlijk altijd welkom als je tevreden bent over de service.
Taxi chauffeurs ontvangen over het algemeen geen fooi
Bij tours hangt de hoeveelheid fooi af van de duur van de tour, of het een groeps- of privétour is en natuurlijk van de kwaliteit van de service. Ga uit van ca. 10-15 euro per dag in totaal voor een goede gids of privéchauffeur. Bij een groepstour geef je minder. 
 
Entreegelden
De entreegelden voor de nationale parken in Costa Rica zijn tijdens je reis niet inbegrepen. Wanneer je gebruik maakt van een huurauto kun je zelf naar een nationaal park rijden en ter plekke de entree betalen.
 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Costa Rica is de voedingsspanning 110-120 volt bij 60 Hertz. De stopcontacten in Costa Rica zijn Amerikaans. Wij adviseren een verloopstekker van type A of B (adapter Verenigde staten) mee te nemen. Het handigste is om een wereldstekker mee te nemen.
 
Kleding
Dunne, los vallende kleding is in Costa Rica het prettigst. In de zon kan het erg warm zijn, maar als deze weg is dan kan het snel afkoelen. Ook in de hooglanden kan het wat koeler zijn, neem daarom ook een trui of vest mee.
Als je gaat hiken in één van de natuurparken van Costa Rica, dan kun je niet zonder wandelschoenen en windjack. Een regenponcho gaat, zeker wanneer je tijdens het regenseizoen reist, van pas komen.
Verder is een goede verrekijker ook handig om mee te nemen, zo kun je dat leuke doodskopaapje of die bijzondere vogel net wat beter zien.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort dat na terugkomst nog 6 maanden geldig is, is vereist. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Costa Rica geen visum nodig. Toeristenkaart wordt kosteloos verstrekt door luchtvaartmaatschappijen tijdens de vlucht. Deze is 90 dagen geldig. Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.

Als je via de Verenigde Staten vliegt dient u uiterlijk 72 uur voor vertrek een "reisautorisatie" aan te vragen. Meer informatie hierover vind je op:
https://esta.cbp.dhs.gov 
 

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Via Thuisvaccinatie.nl kun je een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over je reisbestemming vindt u hier.

Muggen
Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.
 

VERVOER

Huurauto
Costa Rica is het beste te bereizen per huurauto. Openbaar vervoer is redelijk goed, maar geeft wel beperkingen. Je kunt met de auto dan ook op plekken komen, die met de bus niet of slecht te bereiken zijn. De wegen in Costa Rica zijn geasfalteerd en goed te bereiden. Uitzondering zijn de wegen naar sommige natuurparken en de weg naar Monteverde. Die zijn niet geasfalteerd en op sommige plekken zeer slecht!
Voor het huren van een auto in Costa Rica heb je altijd een creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder. De borg wordt van je creditcard afgeschreven en na de reis wordt dit bedrag weer teruggeboekt.
Een internationaal rijbewijs is niet verplicht in Costa Rica, maar vaak moet de bestuurder minimaal 1 of 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.
 
Het is belangrijk dat je bij het ophalen van de auto goed controleert hoe de auto er op dat moment uit ziet. Normaal gesproken neem je dit met de verhuurder door. Maak voor de zekerheid ook foto’s en controleer de banden.
 
Een aantal belangrijke verkeersregels;
Je moet rechts rijden en links inhalen.
Op een kruising verleen je voorrang aan verkeer van rechts, tenzij anders is aangegeven.
Een bestuurder die een rotonde wil oprijden verleent voorrang aan bestuurders die al op de rotonde rijden.
 
Wees ervan bewust dat Costa Ricanen zich niet altijd aan de regels houden en dat de rijstijl verschilt van wat we gewend zijn. We raden af om in het donker te rijden
 
Navigatie
Wij raden aan om de applicatie maps.me of Google Maps te downloaden op uw smartphone of tablet. Via deze app kun je wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heb je dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden.
 
Tanken

Tanken doet je in de steden en grotere dorpen. Bij de meeste tankstations tank je niet zelf, maar word je bediend door een servicemedewerker.

Tolwegen
Op de Panamericana, die het hele land doorkruist, dien je tol te betalen.

Taxi’s
De taxi is de beste manier om in een stad van A naar B te gaan. Vanaf luchthavens en busstations kun je veilige taxi’s nemen. Elke luchthaven heeft binnen een kantoortje, waar je een taxi kunt reserveren en betalen. De veilige taxi’s bij busstations staan binnen de omheining van het station en de chauffeurs dragen een officieel naamkaartje.
Let op: hou op straat zelf nooit een taxi aan! In het hotel kunnen ze een veilige taxi voor je bellen en ke adviseren over de ritprijs. Deze spreek je van tevoren met de chauffeur af.

Bussen
Het openbaar vervoer in Costa Rica is redelijk goed geregeld tussen de meeste steden en dorpen. Wat grotere steden en dorpen hebben allemaal een centraal busstation waar alle bussen aankomen en vertrekken. Het nadeel is dat veel bussen niet in de buurt van bijvoorbeeld natuurparken komen.
 

REIZEN MET KINDEREN