Boek met onze 4 zekerheden

Reisplanner

Hier vindt u een overzicht van reismogelijkheden naar Costa Rica. U kunt op deze pagina inspiratie op doen om uw eigen reis door dit fascinerende land samen te stellen. Door het offerteformulier in te vullen ontvangt u van ons vervolgens een uitgewerkt reisplan thuis.

Costa Rica is het land van de ongerepte natuur. In dit kleine, rustige land zijn de regenwouden, de nevelwouden en de dierenwereld al tientallen jaren beschermd. Dit heeft geleid tot Nationale Parken die u op eigen gelegenheid prima kunt bezoeken. Daarom, en omdat de afstanden vrij gering zijn, is Costa Rica een ideaal land om met een huurauto te verkennen. Houdt u er rekening mee dat een aantal Nationale Parken alleen met een 4-wheel-drive bereikt kan worden.
Een reis naar Costa Rica kan goed gecombineerd worden met een bezoek aan Panama en/of Nicaragua.

Klik op de kaart om deze uit te vergroten.

San José, Centrale Vallei en Hooglanden

Natuurlijk zal San José niet ontbreken tijdens een reis naar Costa Rica. U komt er aan en u vertrekt hier weer vandaan. De stad is niet heel interessant, maar het is een leuke afwisseling van de groene parken en er zijn ook wel wat bezienswaardigheden.

Ten noorden van San José rijdt u meteen de centrale hooglanden in en komt aan bij de vulkaan Irazu de grootste en hoogste nog werkende vulkaan van Costa Rica.  Als u dan richting het westen rijdt komt u door het weinig bezochte, nationale park Braulio Carillo. In dit park ziet u hoe Costa Rica er in de jaren vijftig uit zag, 70% van het land was bos, vol met enorm hoge bomen, steile heuvels en meanderende riviertjes. Als u verder naar het oosten rijdt komt u aan bij de vulkaan Poas met zijn groene kratermeer.

Noordwest Costa Rica

De weg vervolgend komt u bij La Fortuna, de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Lago Arenal  In la Fortuna staat de bekendste vulkaan van Costa Rica; de Arenal. Momenteel is deze in ruste, waardoor er jammer genoeg geen spektakels meer zijn van rode as en lava in de nachten. Toch is het een prachtig gebied, dat zeker een bezoek waard is met een schitterend meer en prima wandelmogelijkheden. De vele warmwaterbronnen zorgen voor een heilzame onderbreking van deze actieve reisroute.

Uitgelicht: zweven door de boomtoppen
In en om la Fortuna is de “Canopy” uitgevonden als manier om de boomtoppen van het oerwoud te bestuderen. Tegenwoordig is het een spannende manier om met een enorme snelheid van de ene naar de andere boomtop te zweven. Echt een adrenalinekick!

Rij ten noorden langs het meer en geniet van de prachtige vergezichten vanaf de heuvelachtige hellingen rondom. Een aaneenschakeling van gezellige dorpjes, mooie hotels en leuke restaurantjes voor een lunchstop trekken aan je voorbij.

Bij het meeste westelijke punt van het meer zakt u langzaamaan af naar het gebied rondom Rincón de la Vieja. Dit nationale park bestaat uit een reeks actieve vulkanen met aan de voet regen- en nevelwouden. U wandelt naar de toppen van de vulkaan en verbaast zich over de vulkanische activiteit met rokende fumarolen (opening in de aardkorst waar warme gassen uit ontsnappen) en borrelende moddermeertjes die naar zwavel ruiken. In Guanacaste treft u regenwouden en droge tropische wouden aan. Vanaf hier bent u vlak bij de grens met Nicaragua en kunt u ofwel een dagtrip maken of een combinatiereis van beide landen maken.

Wat zuidelijker, aan de westkant van het Lago Arenal, ligt het Nationale Park Monteverde (4WD noodzakelijk). De paden die in het nevelwoud zijn aangelegd geven u alle gelegenheid wandelingen te maken en te genieten van de uitbundige planten- en dierenwereld. Hier leeft onder andere de heilige vogel van de Azteken, de Quetzal.

De Pacifische kust

Laat je rustig afzakken naar de lange Pacifische kust van Costa Rica, van de stranden van de noordkant rondom Playa Tamarindo en Ocotal tot aan de stranden bij het Nationale Park Manuel Antonio. De gebieden kenmerken zich door de goede golven voor surfers maar ook door de schildpadden die hier hun eieren leggen en de walvissen die er in bepaalde periodes te zien zijn.

Het NP Manuel Antonio is prima om op eigen gelegenheid te bezoeken omdat de paden keurig zijn aangegeven en de dieren, zoals de bontgekleurde leguanen en de echt aartsluie luiaards, vrij eenvoudig te spotten zijn. De mooiste stranden van de Pacifische kust vindt u hier ook. Een azuurblauwe zee met meteen daarachter palmbomen waarin de apen aan het spelen zijn. Een heerlijke plek om een aantal dagen door te brengen.

Iets zuidelijker vindt u Marino Ballena nationaal park. “Ballena” betekent ‘walvis’. De enorme Humpbacks passeren hier tussen december en april. Een niet te missen schouwspel! Maar ook de rest van het jaar is er genoeg te zien, want van mei tot november komen hier schildpadden naar de kust om hun eieren te leggen. Een indrukwekkend schouwspel.

Uitgelicht: Ga buiten de gebaande paden en bezoek het afgelegen Corcovado Wij kunnen pakketten bieden waarbij u per vlucht en boot deze afgelegen plek bereikt. U hebt een meerdaagse tour door een van de meest bijzondere natuurgebieden ter wereld. Er is een enorm grote biologische diversiteit in dit gebied waaronder tapirs, adelaars en bijzondere ara’s. Het is ook de enige plek in Costa Rica waar je vier soorten primaten vindt: de slingeraap, de brulaap, het white-faced Kapucijnaapje en het zeldzame eekhoorn aapje.  

Caribische kust

U gaat langzaamaan weer noordwaarts naar de Caribische kust en komt als eerst bij de stranden van Puerto Viejo. De lokale bevolking verplaatst zich hier per fiets en ook als toerist is dit de perfecte manier om de verschillende strandjes te ontdekken. Het ene strandje is perfect voor golfsurfen, het andere strandje een perfecte plek om te zwemmen. Kijk wel af en toe naar boven want de apen en luiaards zitten hier gewoon in de bomen langs de kant van de weg.

Bij Puerto Viejo bent u heel dichtbij de grens met Panama. Een lekker strandverblijf op de eilanden van Bocas del Toro behoort ook tot de mogelijkheden of een complete combinatiereis van Costa Rica en Panama.

Rij verder over een zeer slechte, hobbelige weg naar Cahuita, een ideale plaats om een paar dagen te luieren. U waant zich direct in Jamaicaanse sferen met donkere mensen, dreadlocks en reggae  muziek. Het dorpje is klein maar gezellig. Het strand is mooi. Pas op voor stromingen. Langs het strand ook hier weer veel groen, met zeer brutale apen!

Nog verder noordwaarts vindt u het bijzondere natuurgebied Tortuguero. Dit gebied is alleen per boot bereikbaar en bestaat uit een wirwar van kanalen midden door het tropische regenwoud. De stranden in Tortuguero zijn vol met zwart vulkanisch zand maar u komt hier ook niet om te liggen, maar om de bijzondere ervaring te hebben een schildpad zijn eieren te zien leggen.

Uitgelicht: Boek een meerdaagse tour naar Tortuguero
Breng tijdens deze tour van 3 dagen/2 nachten een optimaal bezoek aan dit gebied wat zeer moeilijk bereikbaar is. Ontdek per boot de flora en fauna vanaf het water en geniet van de rust om u heen. Verblijf in een lodge midden in de natuur en maak een wandeling door de tropische omgeving, ook een bezoek aan het dorpje Tortuguero is onderdeel van de tour en in het juiste seizoen boekt u een extra schildpaddenexcursie bij.