Boek met onze 4 zekerheden

Reisplanner

Hier vindt u een overzicht van reismogelijkheden naar Cuba. U kunt op deze pagina inspiratie op doen om uw eigen reis door dit fascinerende land samen te stellen. Door het offerteformulier in te vullen ontvangt u van ons vervolgens een uitgewerkt reisplan thuis.

Cuba is een land van grote tegenstellingen, niet alleen in zijn cultuur en bevolking maar ook in het landschap. Het land kent tegenstellingen tussen oude koloniale steden en kleine rustige dorpjes; maar ook tussen de verschillende bergketens en de prachtige stranden met een azuurblauwe zee. Bijzonder is het samengaan van de echte Caribische sfeer die er op het eiland heerst en de socialistische samenleving. Hoe moeilijk het leven van de Cubanen ook is, het weerhoudt ze er niet van om vrolijk dansend en drinkend door het leven te gaan. Omdat de wegen rustig zijn, de meeste Cubanen hebben zelf nog geen auto, is Cuba bij uitstek het land om met een huurauto te bereizen.

Klik op de kaart om deze uit te vergroten

Havana en omgeving

Voor de meeste reizigers is Havana de eerste kennismaking met Cuba. Bij Havana denkt men aan koloniale huizen en pleinen, swingende muziek en heerlijk cocktails. Ook de sporen van de revolutie verdienen de aandacht.

Een verblijf in Havana Vieja (het oude centrum) is de uitvalsbasis voor een bezoek aan de omliggende wijken zoals Vedado en Plaza met de Plaza de la Revolución, de bijzondere begraafplaats Necropolis Colon en de wijk Miramar waar van oudsher de rijke Cubanen wonen. Ten oosten van Havana vindt u de stranden van Playa del Este en kunt u een route volgen in de sporen van Hemingway en zijn huis bezoeken in La Vigia.
 

West-Cuba

Als u Havana verlaat richting het westen komt u meteen op het platteland en ziet u de bergen van de Sierra del Rosario aan u voorbij trekken. Een eerste afslag die u neemt is de weelderige streek rondom Soroa en Las Terrazas. Dit is een gebied van watervallen, orchideeëntuinen en het bijzondere project Las Terrazas waarbij de lokale bevolking betrokken is bij het ecotoerisme. Historisch gezien is dit het gebied van de oude koffieplantages en kan je dwalen langs oude haciënda's en ervaren hoe de slaven hier werkten onder de brandende zon.

Weer verder naar het westen komt u in de tabaksstreek rondom Pinar del Rio en Viñales. In de velden ziet u overal de hutjes opdoemen waarin de tabak gedroogd wordt en velden vol tabaksplanten. Dit alles tegen de achtergrond van een zeer bijzonder landschap van mogotes en grotten wat je alleen kunt vergelijken met delen van Zuid-China. De mogotes zijn kalksteenformaties die zomaar ineens oprijzen in een verder vlakke omgeving. De rotsen zijn gemaakt van kalksteen waardoor in deze immense rotsen veel grotten zijn ontstaan die u ook kunt bezoeken. Ook kunt u hier prima wandelen en fietsen.

Ten noorden van Viñales ligt het afgelegen eilandje Cayo Levisa, een waar paradijs voor de rustzoeker die van snorkelen houdt. Een bootje brengt u weer terug naar het vaste land waarna u de weg vervolgt naar het meest westelijke punt van Cuba: het Peninsula Guanahacabibes met de plaatsen Maria la Gorda en Cabo de San Antonio. Dit zijn de meest verlaten stranden van Cuba en de echte duikliefhebber moet hier zijn.
 

Centraal-Cuba (West)

Het gebied tussen Havana en Cienfuegos is het westelijke gedeelte van Centraal Cuba. U rijdt over een goede snelweg ten oosten van Havana en komt aan de noordkant eerst langs het meest toeristische deel van Cuba; Varadero. De maagdelijk witte stranden en hun omgeving zijn volledige gericht op de komst van de vele toeristen die hier van de zon willen genieten in luxe resorts.

Gaat u dan wat naar de zuidkant van dit deel van Cuba dan komt u in de Varkensbaai: een gebied met veel historie maar ook een bijzonder natuurgebied. Dit Peninsula Zapata, een schiereiland in de vorm van een laars, is het broedgebied van vele watervogels en het leefgebied van krokodillen en kaaimannen. Een boottocht over de Rio Hatiguanico geeft de meeste kans om deze dieren te bewonderen. U kunt verblijven in een van de leuke casas particulares in Playa Larga of Playa Giron.

Terug op de snelweg rijdt u verder naar Santa Clara, de stad van Che Guevara. Het enorm grote beeld van Che ziet u al van ver. Onder het beeld is een mausoleum en een museum ter nagedachtenis aan deze revolutionaire held.

Zakt u langzaamaan verder oostwaarts komt u aan in de Baai van Cienfuegos. Deze havenstad heeft een prachtig koloniaal voorkomen. Het is duidelijk een rijke stad geweest, te zien aan het theater "Teatro Jose Marti", de chique tennis- en zeilclub "Club Cienfuegos"en het Palacio del Valle, een prachtig paleis gelegen in Punta Gorda, de buurt waar de rijke inwoners hun huizen hadden.
 

Centraal-Cuba (Oost)

De poort tot het oostelijke deel van centraal Cuba is Trinidad. Dit is het meest bezochte stadje van Cuba en niet zonder reden. De koloniale huizen zijn hier door de Unesco gerestaureerd en elke avond komt de caribische sfeer tot leven in de straten en pleinen van de stad en in de vele etablissementen waar muziek gemaakt wordt.

Trinidad is de uitvalsbasis voor het achterliggende berggebied Topes de Collantes,  de stranden van het Peñinsula Ancon en de suikerrietplantages in de "Valle de los Ingenios" ten oosten van de stad.

Uitgelicht: Salsa of percussie les van een privé instructeur en overnachting bij de Cubanen thuis
Om de echte ziel van de Cubaan te leren kennen moet u minstens muziek leren maken of hierop kunnen dansen zoals de plaatselijke bevolking. In Trinidad kunnen wij percussie of salsadansles aanbieden waarbij u alle fijne kneepjes van deze kunsten leert van een privé-instructeur. U overnacht deze dagen bij een Cubaanse familie in hun "Casa Particular".

U verlaat Trinidad en rijdt door de streek waar vroeger de suiker verbouwd werd, vervolgens komt u aan bij de oude Yayabo brug en steekt deze over naar het koloniale centrum van Sancti Spiritus. Dit stadje ontdekt u het beste te voet vanwege de smalle straatjes.

Als u via de noordkust verder rijdt vindt u vele wegen die eilanden verbinden met het vaste land zoals naar Cayo Santa María, Cayo Coco, Cayo Guillermo en de eilanden van de Jardines del Rey. De laatste stranden langs deze route zijn die van Playa Santa Lucía; een perfecte duik en snorkelplek.

Weer meer landinwaarts ligt Camaguey. De stad is gebouwd met een stratenpatroon waarin de piraten van buitenaf meteen zouden verdwalen. Het klassieke Spaans koloniale stratenpatroon in blokken hebben ze in deze stad achterwege gelaten. U kunt uren dwalen langs de vele kerken, pleinen en binnenplaatsen.

Oost-Cuba

Het meeste oostelijk gelegen deel van Cuba is meteen ook het minst bezochte deel. Dit is zeker niet terecht want er is hier veel te zien. Als u de weg vanaf Camaguey verder naar het oosten volgt komt u langs het berggebied de Sierra Maestra.

Uitgelicht: beklim de Comandancia de la Plata in de Sierra Maestra
Wij regelen een verblijf in een hotel midden in de ruige bergen van de Sierra Maestra. Op dag 2 treedt u met een gids in de voetsporen van Fidel en zijn kameraden en gaat u de Comandancia de la Plata beklimmen. Deze flinke hike eindigt bij de plek van waaruit de revolutie van het land door Fidel werd aangestuurd. Naast een sportieve ervaring is dit ook een kijkje in de revolutionaire geschiedenis van het land.

U rijdt de bergen weer uit en komt aan in Santiago, het meest bezochte deel van Oost-Cuba en de tweede stad van het land. De stad is compacter en gemoedelijker dan Havana en ligt aan een baai die wordt beschermd door het eeuwenoude Castillo de Moro vanwaar u met helder weer naar Jamaica kunt kijken. In de baai van Santiago ligt een schilderachtig eiland, Cayo Granma, dat omringd is door oude, houten huizen op palen.

U rijdt oostwaarts en maakt een omweg om het welbekende Guantanamo bay waarna u weer de route langs de kust vervolgt. Via een schilderachtige route komt u aan in Baracoa. Dit tropische deel van Cuba is nog onontdekt door toeristen. Baracoa ligt tussen twee baaien en heeft alle ingrediënten voor een heerlijk verblijf: stranden, wandelmogelijkheden en één van Cuba's mooiste nationale parken; Parque Nacional Alejandro Humboldt. Het park heeft kilometers aan bos, lagunes en mangroves.

Uitgelicht: Ontdek het Parque Nacional Alejandro Humboldt
Maak een wandeling met een gids in dit Nationale Park langs watervallen, riviertjes en zo verder. Na de lunch ontdekt u de baai van het park vanuit een roeiboot.

Via een uitdagende route, waar u zeker de tijd voor moet nemen, passeert u het vreemde eilandje Cayo Saetia waar Fidel zelfs safaridieren naartoe verhuisd heeft en vaak van zijn rust geniet. U vervolgt de weg en komt aan bij de meest toeristische stranden van Oost-Cuba; de stranden van Guardalavaca. Ook hier vindt u weer de resorts zoals je in centraal Cuba in Varadero vindt. Alle faciliteiten voor een luxe strandvakantie zijn hier te vinden. De toegangspoort tot deze stranden is het tuinstadje Holguin, ga je naar het noordwesten dan kom je uit bij het nog onbekende Gibara, een oud vissersplaatsje aan de kust nog vrijwel onontdekt door toeristen.