Boek met onze 4 zekerheden

Hoe reis je in Ethiopië?

Vliegtuig
De nationale luchtvaartmaatschappij Ethiopean Airlines verzorgt een uitgebreid netwerk van binnenlandse vluchten. Tussen Addis Ababa en alle steden in het noorden wordt regelmatig gevlogen. De stad Dire Dawa is de aanvlieghaven voor een bezoek aan Harar. Voor een bezoek aan het zuiden zijn vluchten van en naar Arba Minch en Jinka handig.
Als u met Ethiopean Airlines naar Ethiopië vliegt kan het voordelig zijn gebruik te maken van een speciale airpass voor binnenlandse vluchten.

Huurauto

De afstanden in Ethiopië zijn groot en de wegen vaak slecht. Alleen in het centrum van het land zijn de wegen geasfalteerd. Dat geldt onder meer voor de weg naar Bahar Dar en de hoofdweg naar de Keniaanse grens. Buiten deze wegen is een 4WD aan te raden. Een bezoek aan het zuiden is zonder 4WD niet mogelijk.
Het huren van een auto met chauffeur is gebruikelijk. Door de slechte wegen en de hoge belastingen op de invoer van auto’s en onderdelen is het huren van een auto duur.

Bussen

Alle steden zijn verbonden door een netwerk van busverbindingen. Kleinere plaatsen zijn bereikbaar met minibusjes. Busvervoer in Ethiopië is goedkoop en veilig maar tegelijk ook langzaam en weinig comfortabel. Gemiddelde snelheden liggen tussen de 20 en 30 kilometer per uur. Door de grote afstanden is bij het rondreizen per bus daarom veel tijd nodig.

Treinen

Ethiopië kent slechts een spoorlijn: van de hoofdstad naar de havenstad Djibouti in het gelijknamige ministaatje. Passagierstreinen rijden hier echter nauwelijks en bovendien zijn deze traag, onbetrouwbaar en oncomfortabel. Met andere woorden: reizen per trein is in Ethiopië geen alternatief.

Is er voldoende accommodatie?

In Addis Ababa, de plaatsen aan de historische route en andere ‘toeristische’ plaatsen zijn hotels in verschillende prijsklassen. Bij een rondreis door het zuiden is niet overal accommodatie voor handen. Bij georganiseerde excursies wordt daarom regelmatig gekampeerd. Daarbij wordt gezorgd voor tenten en matjes. Een slaapzak moet u zelf meenemen.

Wat zijn de kosten van het levensonderhoud?

De kosten voor maaltijden en drankjes liggen zeer laag. Voor € 4,- heeft u een goede maaltijd en een kop koffie kost vaak niet meer dan € 0,40 (koffie komt oorspronkelijk uit Ethiopië!). Aan entreegelden, lokaal transport of tours en levensonderhoud hoeft u niet meer kwijt te zijn dan circa € 15,- p.p. per dag.

Wat is de beste reistijd?

Het grootste deel van het land is het hele jaar door goed te bereizen. De meeste regen valt tussen juni en september. Ook in deze tijd van het jaar schijnt vrijwel elke dag de zon.
Alleen het zuiden kent een periode waarin rondreizen vrijwel onmogelijk is. De regen valt hier in de maanden maart tot en met juni en in deze periode zijn de wegen vaak onbegaanbaar.

Welke valuta wordt er gebruikt?

De munteenheid van Ethiopië is de Bir. Een euro is ongeveer 26,65 Bir waard (mei 2014).
Ethiopië kent een beperkt aantal geldautomaten. Het is verstandig om in Addis voldoende cash geld te pinnen. Cash dollars zijn ook buiten Addis in te wisselen, echter tegen weinig voordelige koersen.
Credit cards worden slechts op enkele plaatsen en alleen in Addis geaccepteerd.

Controleer voor vertrek of uw bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door uw bank. Neem contact op met uw bank voor meer informatie.

Welke vaccinaties heb ik nodig?

Voor je eigen gezondheid is het verstandig om je van te voren te laten informeren over de inentingen en eventuele antimalaria middelen die je voor je reis nodig hebt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Meer informatie vooraf vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, www.lcr.nl.

Ook kunt u via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij u thuis komt. Hij voorziet u van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen.

Welke reisdocumenten heb ik nodig?

Ethiopië kent een visumplicht. Dit visum kunt u voor vertrek online aanvragen via https://www.evisa.gov.et. Het is ook mogelijk het visum bij aankomst op het vliegveld in Addis Abeba te kopen voor $50. Uw paspoort dient nog geldig te zijn tot zes maanden na de aankomstdatum in Ethiopië.