Boek met onze 4 zekerheden

De Bund, Yu Garden en China Town

Bezoek met een gids de Bund, Yu Garden en China Town

De Bund, ook wel Zhongshan Dong Yi Lu (East Zhongshan 1st Road) genoemd, is een beroemde passage aan de rivier en wordt al honderden jaren beschouwd als het symbool van Shanghai. Het ligt op de westelijke oever van de Huangpu-rivier, van de Waibaidu-brug tot de Nanpu-brug en heeft een lengte van 1500 meter (0,93 mijl). De meest bekende en aantrekkelijke bezienswaardigheid aan de westkant van de Bund zijn de 26 verschillende gebouwen met verschillende bouwstijlen, waaronder gotiek, barok, romaans, classicisme en renaissance.

Yu Garden, een klassieke tuin in het centrum van Shanghai, heeft een geschiedenis van meer dan 400 jaar. Elk paviljoen, elke hal, elke steen en elke beek in de tuin drukt de essentie uit van het Zuid-Chinese landschapsontwerp uit de Ming- en Qing-dynastie. Ruim veertig plekken, gescheiden door drakenmuren, kronkelgangen en prachtige bloemen, vormen een uniek beeld met “one step, one beauty; elke stap, elke schoonheid.” 
Het staat bekend als de mooiste tuin ten zuiden van de Yangtze-rivier. Het is gebouwd naast de Tempel van de Stadsgod en beslaat slechts vijf hectare. Het volgt het Suzhou-tuinontwerp van een wereld in een microkosmos, met 30 paviljoens die met elkaar zijn verbonden door gangen, kunstmatige heuvels, bruggen over lotusvijvers, bamboebosjes en muren bezet door stenen draken. De omliggende bazaar staat vol met traditionele en moderne winkels, restaurants en tempels.

In het hart van de moderne stad van Shanghai, ten westen van Renmin Lu, ligt de Oude Stad, het oudste bewoonde deel van Shanghai, waar het dagelijkse leven van China vóór de modernisering wordt weergegeven en zo het verleden van Shanghai wordt herbeleefd. Het is niet erg uitgebreid (1.6 km van noord naar zuid en 1,3 van oost naar west), maar betreedt een ander universum, wat het gevoel geeft terug in de tijd te gaan. De smalle, rommelige en kronkelige straatjes (hutong genoemd), omzoomd met typisch Chinese huizen met rode en gouden daken, leiden naar een plaatselijke bazaar. Er zijn traditioneel handwerk, kraampjes, stoffen… Ondanks dat het enigszins kunstmatig is, is dit de perfecte plek om rond te hangen en souvenirs te kopen. Als je na al het winkelen behoefte hebt aan rust, neem dan een pauze in het Huxinting-theehuis, dit oude vijfhoekige paviljoen, in het midden van het rechthoekige zwembad, voordat je gaat ontspannen in het hart van de tuin Yu.

Duur: halve dag

Shanghai