Boek met onze 4 zekerheden

Reisplanner Indonesie

Hier vindt u een (lang niet compleet) overzicht van reismogelijkheden naar Indonesië. U kunt op deze pagina inspiratie op doen om uw eigen reis door dit fascinerende land samen te stellen. Door het offerteformulier in te vullen ontvangt u van ons vervolgens een uitgewerkt reisplan thuis.

Van woeste vulkaanlandschappen tot mosgroene rijstterrassen, van de gezellige hectiek van Yogyakarta tot de stille stranden van Flores, van oude monumenten tot eenvoudige vissersdorpjes: Indonesië heeft het allemaal! De vele eilanden van het land zijn allemaal anders en zijn op verschillende manieren met elkaar te combineren.


Klik op de kaart om deze uit te vergroten

Sumatra

Het grote eiland Sumatra is het meest westelijke van de Indonesische archipel. In de wouden in het westen leven orang-oetans, voor velen de reden voor een bezoek aan Sumatra. Naast de kans om de zeldzame orang-oetan in het wild tegen te komen heeft Sumatra nog meer te bieden. Het heerlijke Toba-meer is de plaats om uit te rusten en tijdens tochtjes door de omgeving het Sumatraanse platteland en zijn bewoners beter te leren kennen. Het stadje Bukittinggi ligt midden tussen vulkanen, bergmeren en fascinerende dorpjes waar altijd wel een boerenmarkt is te vinden. Onderweg van plaats naar plaats verveelt de Sumatraanse natuur geen moment.

West-Java

Het islamitische Java is het culturele en economische hart van Indonesië. De hoofdstad Jakarta (het vroegere Batavia) is het economische centrum en is echt een miljoenenstad. Wie meer wil begrijpen van de complexe geschiedenis van het land, mag een bezoek aan het nationaal museum in Jakarta niet overslaan. Java is door de grote afstanden en het chaotische verkeer het beste per auto met chauffeur te bereizen.

Vanaf Jakarta reist u oostwaarts naar de steden Bogor en Bandung, beroemd door de botanische tuinen en de Hollandse
art deco huizen en theeplantages. Aan de zuidkust van Java ligt het resortstadje Pangandaran, met haar lange stranden en vriendelijke dorpjes.

Centraal en Oost-Java

Yogyakarta is het culturele centrum van Java, de ziel van het eiland. Daarnaast is het ook een van de gezelligste en meest bezienswaardige steden van Indonesië. Mede door het ommuurde koninklijke paleis, de Kraton, wat al een stadje op zich is. Niet ver van Yogyakarta ligt de Borobudur, de wereldberoemde boeddhistische stoepa uit de 8e en 9e eeuw. De nabijgelegen Prambanantempel doet niet voor de Borobudur onder. Beide tempelcomplexen zijn gemakkelijk te bezoeken vanuit Yogyakarta.

Veel reizigers trekken vanaf Yogya over land naar het oosten, naar Bali. Een vaste stop is de Bromo vulkaan. Het meemaken van een zonsondergang, terwijl u vanaf de top van de vulkaan uitkijkt over het spectaculaire landschap, is voor veel mensen een hoogtepunt.

Ten oosten van de Bromo liggen golvende, groene heuvels, met vriendelijke dorpen tussen de theeplantages. In de omgeving van Kalibaru kunt u hier genieten van de rust, die steeds minder gewoon wordt op Java. Via de ferry bij Banyuwangi reist u door naar Bali.  

Uitgelicht: de Ijen vulkaan
Een bezoek aan de Ijen vulkaan is een ware belevenis. In het kratermeer wordt zwavel verzameld en deze wordt, met wel 80 kilo tegelijk op de rug, de kraterrand op gedragen door de arbeiders. Dit bizarre schouwspel speelt zich af tegen de achtergrond van het turkooizen kratermeer van de vulkaan.

Bali en Lombok

Tropische stranden, machtige vulkanen, groene sawa’s, oude tempels en de kleurrijke, vriendelijke Hindoe-bevolking maken Bali tot een fascinerende bestemming. Op Bali kunt u zich makkelijk verplaatsen via transfers en ook het rondrijden met een eigen huurauto is hier mogelijk. Traditionele dansen, mooie tempeltjes, houtsnijwerk en schilderkunst kenmerken de verfijnde Balinese cultuur. Ubud is het culturele centrum van Bali en is omgeven door prachtige rijstvelden. Aan de zuidkant van Bali liggen diverse populaire badplaatsen waar vooral surfers hun hart kunnen ophalen.  

Vanuit het plaatsje Padangbai vertrekken de ferry’s naar buureiland Lombok en de fast boats naar de paradijselijke Gili eilanden. Lombok is het rustige broertje van Bali. De stranden zijn minsten even mooi, maar minder druk. Het eiland zelf kent net als Bali vulkanen die het landschap spectaculair maken. De Gunung Rinjani is door middel van een meerdaagse trekking ook te beklimmen.

De kleine Gili eilanden liggen voor de noordwestkust van Lombok en bestaan uit Gili Air, Meno en Trawangan.  Elk eiland heeft zijn eigen karakter, maar alle drie hebben ze geweldige stranden, prachtige snorkel- en duikplekken en sfeervolle accommodaties. De ideale combinatie voor een heerlijk strandverblijf.

Kleine Sunda eilanden

Nusa Tenggara is een verzamelnaam voor de zuidoostelijke eilanden van de Indonesische archipel. De bekendste hiervan zijn Sumbawa en Flores. Alle eilanden kennen enorme verschillen, zowel landschappelijk als cultureel. Deze eilanden zijn veel minder ontwikkeld dan de rest van Indonesië en doen daarmee ongerept aan. Rinca en Komodo eiland zijn met de imposante Komodovaranen een absolute aanrader. De eilanden zijn per boot te bereiken vanuit Sumbawa of Flores.  Flores is een van de grote geheimen van Indonesië. Stille stranden met kleurrijke koraalriffen, authentieke dorpjes met gastvrije bewoners en prachtige natuur.  

Uitgelicht: de draken van Komodo en Rinca

Tijdens een boottocht naar de bijzondere eilanden Komodo en Rinca zijn de ontmoetingen met de imposante, oeroude Komodovaranen uiteraard het hoogtepunt, maar deze excursie biedt nog meer.  U eet en overnacht op de boot en vaart overdag tussen ontelbare mooie eilanden door. Onderweg stopt u op een aantal plekken om te snorkelen en te kijken naar honderden vliegende honden die tegen de schemering op zoek gaan naar voedsel.

Sulawesi

Sulawesi is een van de minst bezochte grote eilanden van Indonesië, en beschikt over grote culturele schatten. Wie Sulawesi bezoekt, gaat uiteraard ook naar het land van de Toraja’s. Indrukwekkende begrafenisrituelen, tau tau poppen en de prachtige Tongkonan huizen mogen niet gemist worden. Zeker ook omdat dit allemaal te vinden is te midden van fantastische landschappen. De spectaculaire koraalriffen in Manado en de Bunaken eilanden worden beschouwd als de mooiste ter wereld.

Kalimantan

Kalimantan is het Indonesische deel van Borneo, het op twee na grootste eiland ter wereld. De naam Borneo roept beelden op van ondoordringbare oerwouden, vol dieren en vreemde stammen. Deze bijzondere wereld staat onder druk door economische ontwikkeling en het kappen van wouden. Maar nog steeds zijn er uitgestrekte wildernissen, deels beschermd in nationale parken. Het Indonesische deel van Borneo is nog niet zo aangetast door de palmolie-industrie als het Maleisische deel en voelt daardoor een stuk avontuurlijker en ongerepter aan.