Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Italië is een land in Zuid-Europa. Het noorden van Italië grenst aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. De rest van het land wordt omringd door de Tyrreense, de Middellandse, de Ionische en Adriatische Zee. Italië is 7 x zo groot als Nederland en telt 3,5 x zoveel inwoners.

Beste reistijd en klimaat
Italië is het hele jaar door te bereizen. Voor het noorden zijn de maanden van juni t/m september de beste periodes. Met name rond de meren kan het buiten deze periode koud en regenachtig zijn. Voor de rest van het land geld dat het voor- en najaar de beste periodes zijn om het hier een rondreis te maken. Het is dan minder warm dan in de zomer. In de zomer is het met name in het zuiden echt warm. Sicilië is hierop een uitzondering, ook in de zomer is het hier prima toeven met temperaturen rond de 28 graden.

Taal
De officiële taal in Italië is het Italiaans. Wel kunnen de dialecten zeer verschillend zijn. In het uiterste noorden wordt Duits en Retoromaans gesproken.

De keuken van Italië
Voor veel mensen in het heerlijke Italiaanse eten een van de redenen om hier de vakantie door te brengen. Natuurlijk kennen we de pizza's en pasta's, die in Italië toch altijd beter lijken te smaken dan in Nederland. Daarnaast hebben de Italianen het grote talent om van simpele, maar goede producten een overheerlijke gerecht te bereiden. Bovendien werkt men veel met seizoensgebonden en lokale producten. Zo zijn de witte en zwarte truffels in de periode rond november, december op alle Italiaanse markten verkrijgbaar en wordt er in deze periode veel mee gekookt.
Als je op een agriturismo verblijft zal je merken dat de olijfolie en wijn vaak van eigen land komt. Neem vooral een een flesje mee naar Nederland!
Let op dat je in een restaurant in Italië de bijgerechten (contorni), zoals groentes en frites of aardappelen apart besteld.

Feestdagen Italieë
1 januari: Capodanno, Nieuwjaarsdag
6 januari: Epifania / Befana, Driekoningen
maart / april: Pasqua, Eerste paasdag
maart/april: Lunedì dell'Angelo / Pasquetta, Tweede paasdag
25 april: Giorno della Liberazione, Bevrijdingsdag
1 mei: Festa del Lavoro, Dag van de Arbeid
2 juni: Festa della Repubblica, Dag van de Republiek
15 augustus: Assunzione della Beata Vergine Maria / Ferragosto, Maria Hemelvaart
1 november: Ognissanti, Allerheiligen
8 december: Immacolata Concezione, Onbevlekte ontvangenis
25 december: Natale, Eerste kerstdag
26 december: Santo Stefano, Tweede kerstdag
31 december: San Silvestro, Oudjaar

De tijd in Italië
Italië ligt in tijdzone UTC+1. (UTC+2 in de zomer). Er is dus geen tijdsverschil met Nederland. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Rome kun je hier kijken.

Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kun je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
In de meer afgelegen gedeeltes van het land kan het zijn dat het bereik minder goed is.
In Europa kun je met de meeste mobiele telefoniebundels internet gebruiken zonder extra kosten.

Telefoneren
Bellen naar Nederland kan vaak binnen je mobiele telefoniebundel via een Nederlandse provider, er worden binnen Europa geen roamingskosten meer in rekening gebracht. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van uw telefoonprovider.

Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 112
Politie: 113
Ambulance: 118
Brandweer: 115
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
Italie maakt gebruik van de Euro. Je vindt overal pinautomaten waar je terecht kunt om geld op te nemen. Je kunt op veel plekken ook met pin betalen.
Geld opnemen met een bankpas is ook in de eurozone niet altijd gratis. Exploitanten van geldautomaten mogen kosten in rekening brengen per transactie, zowel een vast bedrag als een percentage. Die kosten behoren aangegeven te worden op de geldautomaat of op het scherm, echter slechts enkele geldautomaten vermelden de exacte kosten voordat je de pincode invoert.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zul je in Italië gemiddeld ongeveer 35 tot 50 euro per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Italië. Soms staan er wel servicekosten op de rekening. Daarnaast wordt er soms een "coperto" gerekend, een klein bedrag per persoon, waaronder ook het brood mee wordt betaald.

Entreegelden
In het algemeen zijn de entreeprijzen in Italië laag. Voor grote bezienswaardigheden als het Colosseum of het Forum, wordt ongeveer € 10-15 gerekend. Kinderen zijn over het algemeen gratis.

 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Italië is de voedingsspanning 230 volt. Dit is hetzelfde als in Nederland en België. Je hebt dus geen adapter nodig. Ook de stopcontacten zijn gelijk aan die in Nederland.
 
Kleding
Neem luchtige kleding mee, voor de avond iets met langen mouwen. Mocht je gaan wandelen, dan is een paar stevige wandelschoenen aan te raden.
Aan de kust zijn waterschoenen handig ivm. de vele rotsen in zee.
Als je een katholieke kerk bezoekt is het gepast om blote schouders te bedekken en geen hele korte broeken of rokjes te dragen. Je kan verzocht worden je te bedekken.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort of een Nederlandse of Belgische identiteitskaart is verplicht.

GEZONDHEID

Vaccinaties
Voor Italië zijn geen inentingen verplicht gesteld.

Muggen
In Italië kun je net als in Nederland last hebben van gewone muggen. Er heerst geen malaria. Een gewone muggenolie met citronella is voldoende.
 

VERVOER

Huurauto
Italië is heel gemakkelijk te bereizen in een huurauto. De wegen zijn in het algemeen goed en het lang heeft een fijnmazig netwerk aan snelwegen. n Italië wordt rechts gereden.

Let op:
In augustus hebben de Italianen zelf vakantie. Houd rekening met topdrukte op de wegen. I

Parkeren
Parkeren in Italië kan een uitdaging zijn, niet alleen in de steden, maar ook in dorpen. 
Er gelden de volgende regels:

Witte vakken: Deze parkeervakken zijn gratis. Het kan wel zijn dat je hier een parkeerschijf moet gebruiken. Let dan goed op wat de maximale parkeerduur is.

Blauwe vlakken: Dit zijn betaalde parkeerplaatsen. Wanneer je in een blauw parkeervak geparkeerd staat, dien je dus een bonnetje te halen. Plaats je parkeerbon duidelijk zichtbaar achter je raam!

Gele vakken: Dit zijn parkeervakken voor invaliden. Je mag hier dus enkel parkeren wanneer je in bezit bent van een invalide parkeerpas.

Je moet verplicht in de auto meenemen; gevarendriehoek en veiligheidshesje. Wij raden aan dit na te gaan bij het ophalen van de huurauto.
 
Navigatie
Wij raden je aan om Google Maps te downloaden op uw smartphone of tablet. Via deze app kun je wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heb je dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden.
 
Tanken
Je kunt overal in Italië gemakkelijk tanken. Betalen kan cash of een pinpas.

Tolwegen
De autosnelwegen zijn veelal tolwegen. Vaak moeten er ook kleine bedragen worden betaald. Zorg dus voor een creditcard en veel klein geld in de auto.
 
Taxi’s
De taxi is vaak een goedkope manier om binnen steden of dorpen te reizen. De prijzen liggen gemiddeld een stuk lager dan in Nederland. Je kunt de taxi’s gewoon aanhouden, in grote steden zijn ook taxistandplaatsen.

Openbaar vervoer
Italië heeft een goed en uitgebreid spoornetwerk die alle grotere plaatsen in het land met elkaar verbindt.
Binnen steden zijn vaak ook deelsystemen van fietsen en elektrische stepjes ruimschoots aanwezig.