Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN
Jamaica ligt in het Caribisch gebied en is het enige land in de regio wat lid is van de Gemenebest van naties met Koningin Elisabeth II als staatshoofd. Het eiland is qua oppervlakte vier keer zo klein als Nederland. Er wonen bijna 3 miljoen inwoners.
Tweederde van het eiland bestaat uit bergachtig gebied. Het eiland is omgeven door mooie stranden. De hoofdstad is Kingston.

Beste reistijd en klimaat
Een winter kent Jamaica niet. De gemiddelde jaartemperatuur langs de kust bedraagt zo’n 27 tot 32 graden Celsius. Overdag waait een koel briesje vanuit zee, ’s nachts koelt het af door een bries vanuit de bergen. De koelste maanden zijn april en november. Per jaar valt er gemiddeld 198 cm neerslag. De meeste regen valt in mei/juni en in september/oktober. Het hoogseizoen is van half december tot half maart.
Jamaica ligt in een gebied waar orkanen en tropische stormen voor kunnen komen. Het orkaanseizoen loopt vanaf juni tot en met november. De grootste kans hierop valt in de maanden september en oktober. Jamaica heeft het geluk dat de orkanen dié langs komen vaak al minder krachtig zijn, omdat ze op hun route eerst andere eilanden zijn tegengekomen. Orkanen verliezen meestal veel kracht door het razen over land en de afstand van een land naar Jamaica is te klein om weer veel snelheid toe te kunnen nemen.

Taal
Engels is de meest gesproken taal in Jamaica, maar daarnaast spreken veel Jamaicanen ook nog een dialect, het Patois.

De Jamaicaanse keuken
Jerk Pork en Jerk Chicken zijn de bekendste en meest gewilde gerechten van Jamaica. Het vlees wordt gemarineerd en gerookt boven vuur. Dit gerecht kent een lange historie.
Een bekend stoofschotel is de Goat Curry.
Jamaicanen eten ook graag rice and peas. Vroeger was dit gerecht met erwten maar tegenwoordig gebruikt met vaak bonen, het gerecht wordt gestoofd in kokosmelk.
Natuurlijk worden er ook veel vis en schaaldieren gegeten.
Een populaire snack is de Pattie, een deegpasteitje van rundvlees.

Feestdagen
Hieronder volgen de belangrijkste feestdagen in Jamaica:
 
1 januari: Nieuwjaarsdag
23 mei: Dag van de arbeid
1 augustus: Bevrijdingsdag
6 augustus: Onafhankelijkheidsdag
3de maandag van oktober: Nationale heldendag
Christelijke feestdagen zoals: Aswoensdag, Goede vrijdag, Paaszondag, Paasmaandag, 1ste en 2de kerstdag

De tijd in Jamaica
Jamaica valt in tijdszone UTC -5 en kent geen zomertijd. Dit houdt in dat het in Jamaica in de winter 6 uur later en in de zomer 7 uur later is dan in Nederland en België. Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Montego Bay kun je hier kijken.

Internet/Wifi
In grote hotels is vrijwel altijd wifi aanwezig en de kwaliteit is doorgaans goed. Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je eigen telefoon uit te zetten bij aankomst in Jamaica. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Jamaica is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je eigen telefoonprovider.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummers: 199
Politie: 119
Ambulance: 110
Brandweer: 110
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Jamaica is de Jamaicaanse dollar. Voor de actuele koers kun je kijken op www.wisselkoers.nl.
Je kunt bij vrijwel alle banken op Jamaica geld opnemen. In afgelegen gebieden kun je bij benzinestations geld opnemen. Wij raden je aan om een beperkt bedrag in cash mee te nemen, zorg dat dit niet te grote biljetten zijn, omdat die vaak niet inwisselbaar zijn bij winkels en horeca. Je kunt in Jamaica met Amerikaanse dollars betalen, het wisselgeld wordt dan teruggegeven in Jamaicaanse dollars. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd.

Controleer voor vertrek of je bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door je eigen bank. Neem contact op met de bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zul je in Jamaica ongeveer USD 40 pppd uitgeven.

Fooi geven
Fooi geven is natuurlijk niet verplicht maar is op bepaalde plekken wel gebruikelijk. Op de restaurantrekening staat vaak 10% fooi, als het er niet al op staat is het wel gebruikelijk dit te geven.
Portiers verwachten ca. 1 dollar fooi per stuk bagage. Een kamermeisje geef je 1 dollar per dag. Taxi’s krijgen meestal ook 10% fooi.

 

 

Wat neem ik mee?

Stekker
In Jamaica worden de stopcontacten van type A en B gebruikt. De netspanning is 110 V en de frequentie is 50 Hz.

Kleding
Dunne, losvallende kleding is in Jamaica. Overdag kunnen de temperaturen hoog oplopen. Zorg wel dat je een warme trui meeneemt want het kan ’s avonds afkoelen. Indien je gedurende het regenseizoen reist is het aan te raden om ook een regenponcho mee op reis te nemen. 

 
Reisdocumenten
Een geldig paspoort is vereist dat bij terugkomst nog 6 maanden geldig is. Een visum is pas nodig als je langer dan 3 maanden in Jamaica verblijft.
 

Gezondheid

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die aan huis komt wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je eigen zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over de reisbestemming vind je hier.

Muggen
In Jamaica is geen malaria maar zijn wel muggen die Dengue kunnen overdragen.
Het is raadzaam een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende Deet erin en neem luchtige kleding met lange mouwen mee ter bescherming.
 

Vervoer

Huurauto
Jamaica is goed per huurauto te bereizen, vooral gezien de geringe omvang van het eiland. Internationale autoverhuurbedrijven zijn gevestigd op het vliegveld en in het centrum van Kingston. Er wordt links gereden op het eiland.

Taxi’s
Taxi’s zijn vooral in de toeristische gebieden goed vertegenwoordigd. Verzeker jezelf ervan dat de taxi is voorzien van het PP-embleem.

Openbaar vervoer
Er bestaat geen officieel openbaar vervoernetwerk in Jamaica. Er rijden wel minibusjes die het vervoer regelen
 
 
 

Reizen met kinderen

Ook met kinderen is Jamaica een geschikt land om te bezoeken; de reisafstanden in het land zijn klein en er is genoeg te doen.