Boek met onze 4 zekerheden

Reisplanner Japan

Hier vindt u een overzicht van reismogelijkheden naar Japan. U kunt op deze pagina inspiratie op doen om uw eigen reis door dit fascinerende land samen te stellen. Door het offerteformulier in te vullen ontvangt u van ons vervolgens een uitgewerkt reisplan thuis.

Reizen in Japan is uniek en anders dan waar u ook eerder geweest bent. Het leven in Japan is hypermodern maar ook zeer traditioneel. Tijdens onze reizen zult u beide kanten van dit fascinerende land ervaren. En dat natuurlijk onder het dagelijkse genot van de Japanse keuken.

U zult afwisselend gebruik maken van de bus, de trein en de shinkansen, de zogenaamde kogeltreinen. Op een aantal punten is het mogelijk en aan te raden een huurauto te nemen. Overnachten kunt u in normale hotels of in traditionele Japanse minshuku's (guesthouses) en ryokans.

Omdat niet alles zich vanzelf wijst in Japan, zorgen wij dat alle bus- en treinkaartjes geregeld zijn en u ter plekke een uitgebreid informatiepakket ontvangt over hoe u van bus- of treinstation bij hotel en vice versa komt.

Klik op de kaart om deze uit te vergroten

Tokyo en omgeving

Over het algemeen begint u uw reis in Tokyo. Tokyo is een fantastisch stad, modern en traditioneel. Het lijkt op alle wereldsteden en dan ook weer geheel niet. U vindt er moderne architectuur, kleine traditionele buurtjes en heerlijke kleine restaurantjes. Een van de leukste wijken van Tokyo is Harajuku met zijn winkeltjes en eetstalletjes. Op zondag is het er druk met mensen die door de straten slenteren om wat te eten of elkaar te ontmoeten. U kunt er veel tempels bezoeken. De Meiji-schrijn staat in het prachtige Harajuku park. De Shinto schrijn is gebouwd in 1920 ter ere van de keizer Meiji en keizerin Shoken die het land de moderne tijd in hebben geleid. Een andere wijk die u wilt bezoeken is Asakusa met de beroemde Sensoji tempel. Op weg naar het Ueno Station vindt u hier onder het spoor verschillende 100 yen sushi barretjes.

In de Kabukicho buurt nabij het Shinjuku station is ook het red light district van Tokyo te vinden. Naast de vele winkels is de buurt vergeven van de love hotels, clubs, pachinko hallen, sexshops, barretjes en restaurantjes. Het leven begint hier pas na zessen en alleen al de vele neonverlichting en reclames maakt een bezoek de moeite waard. De grootste visafslag ter wereld is de Tsukiji markt. Een bezoek vroeg in de ochtend is een ervaring op zich en de sashimi is er wel erg vers. Vanaf de top van het Shinjuku Metropolitan Building heeft u een fantastisch uitzicht over de stad. Met helder weer kunt u vanaf hier Mount Fuji zien.

Nikko, dat over het algemeen met een dagexcursie vanuit Tokyo wordt bezocht,  ligt op 2 uur afstand van Tokyo en is beroemd om zijn tempels. De Toshuku schrijn ligt in een prachtig natuurgebied en staat voor het Shintoïsme dat streeft naar harmonie met de omgeving.

Neemt u de trein richting Osaka dan komt u langs de beroemdste berg van Japan; Mount Fuji of Fuji san, zoals de japanners hem noemen. Elke Japanner moet minimaal één keer de berg beklommen hebben. Beklimmen van de top kan alleen in juli en augustus. De andere maanden kunt u het museum bij het 5th station bezoeken. Bij mooi weer heeft u vanaf het meer Ashi een schitterend uitzicht op de berg en kunt u ontspannen in één van de "onsen" (hete baden) in Hakone.

De Japanse Alpen

Op 3 uur rijden per bus vanaf Tokyo ligt Matsumoto. Dit is een stadje dat tussen de bergen ligt en bekend staat om zijn mooie uitzichten. Verder zijn er in Matsumoto veel wasabi boerderijen. In Matsumoto staat een groot kasteel: het Matsumoto Castle. Dit kasteel is in tegenstelling tot andere Japanse kastelen niet in de bergen gebouwd, maar op een vlakte. Echt heel mooi zijn de tuinen en gracht rond het kasteel. In Azumino, vlak bij Matsumoto, kunt u de Daio Wasabi Farm bezoeken, één van de grootste wasabi boerderijen van Japan. Door de velden, en langs de rivier die door de boerderij stroomt, zijn paden aangelegd, waar u ook nog de watermolens kunt zien die langs de rivier geplaatst zijn. Het is ook nog mogelijk om op een bootje een tour door de boerderij te maken.

Verder de bergen in, in de omgeving Okuhida, gelegen in Takayama, zijn een aantal grote natuurlijke warmwaterbaden in de open lucht, zoals Hirayu hot spring. In de Sakurayama Nikko Hall zijn de tempels uit Nikko nagebouwd, maar dan kleiner. Verder is er een groep niet actieve vulkanen, samen de Norikura vulkaan genoemd. U kunt hier komen met een bus, die bijna tot aan de top rijdt, vanuit hier heeft u prachtig uitzicht. Elke ochtend is er langs de Miyagawa rivier een ochtendmarkt, waar u allerlei Japanse dingen kunt kopen.

Verder richting de kust ligt Shirakawa-go, een dorp dat bestaat uit oude traditionele Ghasso-zukuri huizen. Dit zijn houten huizen, die bestand zijn tegen bijvoorbeeld hevige sneeuwval. Shirakawa-go staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is eigenlijk een groot openlucht-museum dat u kunt bezoeken als tussenstop tussen Takayama en Kanazawa.

Nog verder westwaarts, aan de Japanse zee, ligt Kanazawa met de uitlopers van de Japanse Alpen op de achtergrond.  Het vroegere geisha district is goed bewaard gebleven, u vindt hier vele, en goede restaurantjes. Het oude huis van de samurai Nomura is open voor het publiek. In Kanazawa moet u zeker de Kenrokuen tuin bezoeken, één van de drie mooiste tuinen van Japan. Interessant is ook een rondleiding door de Ninja tempel. Een bezoek aan deze tempel geeft een goed inzicht in hoe de vroegere aanvallers werden gefopt met geheime deuren en valkuilen.

Een mooie tocht per huurauto vanuit Kanazawa is naar Wajima op het schiereiland Noto. Onderweg zijn veel oude huizen en oude vissersdorpjes te zien, evenals vele terrassen met rijstvelden. In het oude vissersstadje Wajima worden gelakte artikelen gemaakt waarvan sommigen wel 70 lagen bevatten.

Vanaf Matsumoto is het ook mogelijk naar Tsumago te reizen. Dit is een ander sfeervol, historisch stadje. U gaat hier terug naar de tijd van de Samurai. In die tijd liepen de Samurai over de oude Nakasendo weg die Kyoto verbond met Edo (het huidige Tokyo). Als het weer het toelaat kunt u ook een stuk over deze oude weg lopen om het oude stadje Magome te bezoeken en ondertussen te genieten van de prachtige omgeving. Dit is één van de mooiste dagwandelingen in Japan.

Kyoto en omgeving

Via één van bovenstaande routes komt u uiteindelijk aan in Kyoto. De stad is werkelijk bezaaid met tempels en paleizen, er is een hele grote overdekte markt en het puilt uit van de eettentjes. Een stad dus om minimaal 3 dagen te blijven. De stad werd in 794 gesticht als nieuwe hoofdstad door keizer Kanmu als Heiankyô (hoofdstad van de vrede) en had rond 820 al een half miljoen inwoners (tegenwoordig ongeveer 1,5 miljoen). Het is tot 1868 hoofdstad geweest (hoewel het machtscentrum in de tijd van de shôguns vaak elders was). In 1869 werd Tokyo (voormalig Edo) hoofdstad. Mede omdat Kyoto door de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog is gespaard, zijn er nog zeer veel oude bezienswaardigheden.

In het Nijo Kasteel vindt u in de ontvangsthallen prachtige schilderingen in Chinese stijl . De piepende vloeren hadden als doel indringers te verraden. De Kinkakuji, ofwel gouden paviljoen tempel, is één van de belangrijkste trekpleisters van Japan. In de prachtige rotstuinen van de Zen Tempel Ryoanji (vredige draak) zult u zeker tot rust komen.

In de avond in het Gion-the district gaan kijken is een must. In de sfeervolle buurt heeft u een goede kans de beroemde geisha's te zien, op weg naar hun afspraakjes. De Heian Tempel met zijn vermiljoenrode kleur is zeer fraai met zijn grote tuin en vijver. Ook een bezoek aan de Kiyomizu tempel, een houten boeddhistische tempel uit de achtste eeuw, is de moeite waard. Maak ook zeker een ommetje in de Ninenzaka en de Sanenzaka laantjes. Deze straatjes zitten vol met winkeltjes, barretjes en restaurantjes.

Vanuit Kyoto kunt u via Nara en Mount Koya doorreizen naar Osaka. Nara wordt meestal op een dagtocht vanuit Kyoto bezocht. Met de trein gaat u naar deze oude hoofdstad van Japan. Hier kunt u een bezoek brengen aan de Todaiji tempel, het grootste houten gebouw ter wereld, waarin u een 15 meter hoge bronzen boeddhabeeld zult aantreffen. Ook een bezoek aan de Kasuga tempel mag niet ontbreken. Deze shinto tempel werd gesticht in het jaar 768 en is ook beroemd om zijn vele bronzen lantaarns.

Op Mount Koya kunt u overnachten in één van de tempels. Hier leeft u even tussen de monniken. U kunt genieten van een traditioneel vegetarisch diner en 's ochtends vroeg aanwezig zijn bij de meditatie sessie van de monniken. De tempels op Mount Koya behoren tot de Shingontak van het Japanse boeddhisme.

Osaka is niet heel interessant. U kunt hier het kasteel van Osaka gaan bekijken of een bezoek brengen aan het grootste aquarium van de wereld. Als u uw reis in Kyoto eindigt zult u veelal vanaf Osaka terugvliegen.

Verder richting het eiland Kyushu

De shinkansen voert vanaf Osaka verder naar het zuidwesten. De naam van sfeervolle stadje Kurashaki betekent letterlijk "pakhuisdorp". Door het centrum van het stadje loopt een oud kanaal met daarlangs witgeschilderde houten pakhuizen met zwarte pannendaken zoals uit Edo periode.

Een bezoek aan Hiroshoma mag natuurlijk niet aan uw reis ontbreken. Hiroshima is bekend vanwege de eerste atoombom. De verschillende monumenten en duizenden papieren kraanvogels in het Peace Memorial Park en het Peace Museum laten de gevolgen en de verschrikkingen van een atoomoorlog duidelijk zien.

Op een kleine afstand van Hiroshima ligt het eiland Miyajima. Miyajima, althans de torii van de tempel, is waarschijnlijk één van de bekendste en meest gefotografeerde plekken in Japan. Miyajima betekent letterlijk "tempel-eiland", en ligt in de baai ten zuidwesten van Hiroshima. Op het eiland staat één van de heiligste Shinto-tempels van Japan, de Itsukushima Schrijn. De enorme rode "torii" poort die bij eb boven het zeewater lijkt te zweven, is net als de Fuji-berg symbool voor Japan. Vanuit Hiroshima kunt u in een half uur met de trein naar station Miyajima gaan, van hieruit pakt u de veerboot naar het eiland (10 minuten).

Kyushu

Komend van Hiroshima is de eerste bestemming op Kyushu wellicht Beppu. Dit is één van de meer toeristische plaatsen van het eiland. Het plaatsje is beroemd om zijn "onsen". Al kunt u in de bronnen zelf niet baden, omdat hier kokend water uit de grond borrelt. Je kan er natuurlijk wel een eitje in koken, wat dan ook gedaan wordt. Het baden zelf wordt gedaan in aparte zwembaden of in de baden van de vele hotels. De bronnen liggen in mooi aangelegde tuinen en het is grappig te zien dat elke bron door de specifieke mineralen weer een andere bijzondere kleur heeft.

Een volgende stop tijdens uw reis is wellicht Mount Aso. De krater van Mount Aso is de grootste (18 bij 24 km) vulkanische krater ter wereld. Het is een ruig kaal gebied, dat aan een maanlandschap doet denken. Een van de kraters is nog vulkanisch actief. Grote rookpluimen stijgen boven het gebied uit en u kunt de zwavel duidelijk ruiken.

Nagasaki is de tweede stad in Japan waar een atoombom op is gegooid. Iedere dag wordt de tempel bel van de Fukusai-ji Tempel geluid op exact dezelfde tijd dat de atoombom op de stad viel. Deze bijzonder tempel heeft de vorm van een reusachtige schildpad met op zijn rug een enorm standbeeld van de boeddhistische godin Kannon.

Het vroegere eilandje Deshima (Decima) in de haven van Nagasaki heeft eeuwenlang als enige toegangspoort van de westerse wereld tot Japan gefungeerd. Alleen Nederlanders mochten hier verblijven. Daarbuiten was Japan voor buitenlanders gesloten. Tegenwoordig worden alle oude barakken op Deshima weer gerestaureerd. Het Holland straatje leidt u naar Chinatown. Deze Chinatown is de oudste van Japan. Ook is er een wijk met heel veel oude Engelse huizen en tuinen uit de 19e eeuw. Hier vindt u ook het huis van Madam Butterfly uit de gelijknamige opera. U heeft hier een prachtig uitzicht op de stad en de haven.

Fukuoka is een moderne en gemoedelijke plaats. Er wordt vanuit hier al sinds de 7e eeuw handel gedreven met het Aziatische vasteland. In het centrum zijn ook veel Japanse voedselkraampjes, waar u goed kunt kennismaken met de Japanse keuken. U vindt hier de Shofukuji tempel, een boeddhistische tempel, de allereerste Zen Tempel in Japan. Deze tempel is ooit afgebrand en in 1706 weer herbouwd. Vanuit Fukuoka zijn er verschillende mogelijkheden om per ferry naar Zuid-Korea over te steken.