Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Laos ligt in Zuidoost-Azië en grenst aan Myanmar, China, Cambodja, Vietnam en Thailand. Laos staat bekend om zijn prachtige natuur, ongereptheid en authenticiteit. In Laos wonen ongeveer 7 miljoen mensen waarvan de meeste in de hoofdstad Vientiane wonen.  

Beste reistijd en klimaat
Laos heeft een tropisch klimaat maar door de verschillende hoogtes in het land kunnen de temperaturen toch erg uiteen lopen. De grens met Thailand en de Mekong rivier liggen het laagst in Laos. De rest van het land is bergachtig. De neerslag kan daardoor erg wisselend zijn in het land. Het regenseizoen in Laos begint rond de maand mei en loopt tot en met september. Tijdens het regenseizoen zijn de buien vaak kort doch hevig. Het land staat op dat moment prachtig in bloei en de rijstvelden zijn prachtig groen. Daarnaast heeft Laos ook nog kans op orkanen. Door de bergen en omdat Laos meer landinwaarts ligt, valt het qua kracht vaak mee. Toch kan een orkaan veel schade aanrichten. In principe is Laos het gehele jaar door goed te bereizen. Alleen tijdens het regenseizoen kan het dus meer regenen. Hierdoor zijn de beste maanden toch van november tot en met april.

Beste reistijd voor regio Vientiane
Vientiane, gelegen aan de Mekong, is de hoofdstad van Laos. Het is niet zoals de andere enorme Aziatische hoofdsteden, het voelt meer aan als een groot dorp. Hierdoor is de sfeer erg relaxed en door de ligging aan de Mekong sfeervol. Door het tropische klimaat zijn de winters in deze regio droog en warm. In de avond kan het afkoelen. Vanaf mei neemt de regen toe en begint het regenseizoen. Dit kan fikse buien veroorzaken en de luchtvochtigheid neemt toe. De wegen kunnen onbegaanbaar zijn maar daar tegenover staat dat alles mooi in bloei staat. Met name in de maanden april, mei en juni zijn de temperaturen erg hoog wat niet altijd prettig is. Doordat de temperaturen tijdens de droge periode wat lager liggen zijn de maanden november tot en met maart het beste om Vientiane en regio te bezoeken.
 
Beste reistijd voor regio Luang Prabang

Dit deel ligt in het midden van het noorden van Laos. De stad zelf staat bekend om zijn bijzondere gebouwen en goed bewaarde tempels. In de omgeving liggen prachtige watervallen, grotten en de natuur is erg mooi. Het regenseizoen valt ook hier van mei tot en met september. In de maand april begint het langzaamaan al te regenen en de maand oktober is een uitloop van het regenseizoen. De temperatuur is het gehele jaar door warm terwijl met name in de winter in de avond de temperatuur kan afnemen. Tijdens de winter is de regen afgenomen en zijn de temperaturen aangenaam. De maanden november tot en met maart zijn dan ook de beste maanden om de omgeving van Luang Prabang en de stad zelf te bezoeken. 

Taal
In Laos wordt Laotiaans of Lao gesproken. Deze taal is verwant aan de Thaise en Chinese taal. Sommige hoogopgeleiden ouderen in Laos spreken nog een klein woordje Frans. In de grotere steden en op de wat meer toeristische plekken spreken ze een klein beetje Engels.

De keuken van Laos
De Laotiaanse keuken is in vergelijking met bijvoorbeeld Vietnam en Thailand een stukje eenvoudiger. De basis voor de gerechten is kleefrijst, wat soms afgewisseld wordt met noedels of witte rijst. Het gebruik van kruiden is ook minder dan in andere Aziatische landen maar in de meeste gevallen wordt wel de bekende vissaus toegevoegd net als citroengras en bijvoorbeeld koriander. Bij de kleefrijst wordt vis, kip, eend of rund toegevoegd en verse groente. De Laotianen zelf eten met name de zoetwatervis. Vanuit de koloniale tijd zijn er nog een aantal Franse invloeden zoals stokbrood met paté, sla en wisselende ingrediënten. Een van de specialiteiten uit Laos is larb/laap. Laap is een salade met gemarineerd gehakt met verschillende specerijen. Daarnaast is de pittige papayasalade één van de Laotiaanse specialiteiten. In Laos wordt goede koffie verbouwd. Bestel wel altijd Lao koffie anders krijg je  oploskoffie. Verder heeft Laos zijn eigen lokale biertje, Beer Lao. Op de marktjes kan je heerlijk vers fruit kopen en fruitshakes bestellen.

Feestdagen
In Laos zijn er met name feestdagen die verbonden zijn aan het Boeddhisme. De belangrijkste feestdagen zijn Boun Phi Mai, ook wel het Lao New Year of waterfestival genoemd. Het is rond midden april maar begint meestal al 2 weken daarvoor. Tijdens dit waterfestival worden de boeddha beelden gereinigd met geurwater en daarna volgt er een soort van groot watergevecht in de steden en dorpen. Vooral in Luang Prabang wordt dit groots gevierd. Naast dit feest zijn dit andere belangrijke feestdagen in Laos:
 
20 januari: National Military Day  
Februari: Chinese Vietnamese Lunar New Year  
8 maart: International Women’s day
April: Lao New Year of Boun Phi Mai
1 mei: International Labour day
6 mei: Visakhabousa day
Mei: Boun Bang Fai
1 juni: International children’s day
Augustus/September: Boun Song Heua (boot races in Luang Prabang)
12 oktober: Onafhankelijkheidsdag
November: That Luang festival
2 december: Lao National Day

De tijd in Laos
Laos valt in tijdzone UTC+7. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Laos 5 uur later is en tijdens onze wintertijd 6 uur later dan in Nederland en België. Voor de actuele tijdsverschillen kan je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Vientiane kan je hier kijken.

Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kan je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
Daarnaast beschikken sommige restaurants en cafés ook over wifi. Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Laos. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Laos is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Als je langere tijd in Laos blijft, is het slim om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste provider is Lao Telecom.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummers (landelijk)
Politie: 191
Ambulance: 195
Brandweer: 190
Toeristen politie: 192 (Engelstalig)

 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Laos is de Laotiaanse kip. Voor de actuele koers kan je kijken op www.wisselkoers.nl. In Laos wordt voornamelijk met cash betaald dus het aan te raden om voldoende cash op zak te hebben. De Thaise Bath wordt ook op veel plaatsen geaccepteerd, met name bij de grensplaatsen en de populaire bestemmingen. Ook is het raadzaam om een aantal dollars op zak te hebben voor de zekerheid. Dollars heb je ook nodig voor je visum die je bij aankomst moet betalen.
 
In de grotere steden en de populaire bestemmingen is pinnen goed mogelijk. In de kleinere dorpjes en afgelegen gebieden is het lastiger, houdt hier dus rekening mee. De kosten voor het pinnen verschillen per bank.

Controleer voor vertrek of je bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door je bank. Neem contact op met je bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zal je in Laos gemiddeld ongeveer € 15,- per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
Het geven van fooien in restaurants, aan privéchauffeurs en aan gidsen van tours is niet verplicht maar wel gebruikelijk. Veel mensen zijn afhankelijk van de fooien die zij krijgen.
In restaurants kan je uitgaan van 5-10% van het totaalbedrag. Voor een taxi chauffeur, kamermeisje of bellboys is ca. 1 euro voldoende. Bij tours hangt de hoeveelheid fooi af van de duur van de tour, of het een groeps- of privétour is en natuurlijk van de kwaliteit van de service. Ga uit van ca. 5-10 euro per dag in totaal voor een goede gids of privéchauffeur. Bij een groepstour geef je minder. 

Entreegelden
De meeste entreegelden zijn tijdens de reis niet inbegrepen. Met uitzondering van bijgeboekte tours, zoals aangegeven in de reisbevestiging.

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Laos is de voedingsspanning 230 volt bij 50 hertz. De stopcontacten in Laos kunnen geaard of ongeaard zijn met twee ronde gaten of rechthoekige gaten. Voor het stopcontact met rechthoekige gaten heb je een verloopstekker van type A nodig. Het handigste is om een wereldstekker mee te nemen.

Kleding
Dunne, los vallende en luchtige kleding is in Laos het prettigst. Het kan erg warm worden maar neem voor de zekerheid een trui of vest mee in het geval het ’s avonds afkoelt. Een poncho of regenjas kan ook van pas komen, met name in de regen periode.
Bij een bezoek aan een tempelcomplex wordt het gewaardeerd als je de kledingrichtlijnen respecteert. Kleding moet over de schouder en knie vallen. Door de warmte is het niet altijd prettig maar respecteer hierbij de normen, waarden en tradities van de Laotianen.

Reisdocumenten
Je paspoort moet nog minimaal zes maanden bij aankomst in Laos geldig zijn. Voor Laos is een visum voor een maand vereist. Het aanvragen van het visum kan online via https://laoevisa.gov.la/index. Visa zijn ook verkrijgbaar bij aankomst in Laos. Hiervoor heb je 2 pasfoto’s nodig. Het visa-on-arrival kost 35 USD en is 30 dagen geldig. Bij aankomst in de weekenden of tijdens een feestdag is de visa-on-arrival een paar dollar duurder.

Visa zijn ook verkrijgbaar bij de ambassade van Laos in Brussel of via bedrijven die visa verzorgen. Adres Ambassade van Laos: Brabanconnelaan 19, 1000 Brussel, +32 (0) 2-7341666.
 
Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.

 

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kan via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over je reisbestemming vind je hier.

Muggen
Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij je aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.
 

VERVOER

Bussen
De bus in Laos wordt veel gebruikt door de lokale bevolking maar ook door de toeristen. Met de bus kom je gemakkelijk van de ene naar de andere plek en buskaartjes zijn niet duur. In Laos zijn er verschillende soorten bussen. De goedkoopste bus is de Songthaew. Deze bus heeft geen vaste vertrek- en aankomsttijden en er kunnen geen plaatsen gereserveerd worden. Deze busjes worden altijd volgestopt met mensen, dieren en boodschappen. Dit is niet de meest ideale manier om rond te reizen. De meeste toeristen maken gebruik van de luxere bussen of minivans. Vaak hebben deze airco en rijden sneller dan de normale bussen. In sommige gevallen word je zelfs opgehaald bij je hotel. De wegen in Laos zijn niet heel goed onderhouden dus zelfs met korte afstanden kan je er een paar uur over doen.

Boot
Doordat dwars door Laos de Mekong Rivier loopt, is de boot een veelgebruikt vervoersmiddel. Er zijn verschillende boten die je kunt nemen. Met de ‘slowboat’ worden grote afstanden afgelegd en heb je prachtig uitzicht over de Mekong en het leven langs de Mekong. Met name de boottocht van Huay Xai naar Luang Prabang is erg populair en spectaculair. Tijdens deze boottocht, die 2 dagen duurt, overnacht je in een dorpje gelegen aan de Mekong rivier. Voor de kleinere afstanden kan je de taxiboot nemen.

Brommers en fietsen
In Laos maakt de lokale bevolking gebruik van de vele brommertjes en scooters. Met name in de steden is het gemakkelijk om van het ene naar het andere punt te komen. Een brommer huren is gemakkelijk en kost niet veel. Een dagje de omgeving per scooter verkennen is erg leuk en makkelijk. De wegen in Laos zijn niet heel goed onderhouden dus let op tijdens het rijden. Let ook op het rijgedrag van de Laotianen, hun rijgedrag is vrij chaotisch.
 
Als je niet op de brommer wilt stappen, is de fiets een goed alternatief. Het is wat veiliger en zeer gemakkelijk. Het is een goedkope manier om een dagje een stad of omgeving te verkennen.

Taxi’s en tuk tuk's
De taxi is de beste manier om in een stad van A naar B te gaan. Vanaf luchthavens en busstations kan je veilige taxi’s nemen. Elke luchthaven heeft binnen een kantoortje, waar je een taxi kunt reserveren en betalen. De veilige taxi’s bij busstations staan binnen de omheining van het station en de chauffeurs dragen een officieel naamkaartje.
Let op: hou op straat zelf nooit een taxi aan! In het hotel kunnen ze een veilige taxi voor je bellen en je adviseren over de ritprijs. Deze spreek je van tevoren met de chauffeur af. In de wat kleinere steden of dorpen, is lopen net zo gemakkelijk.
 
Een andere goede optie om binnen steden van punt A naar punt B te komen is per tuk tuk. Deze karretjes zijn ideaal voor de korte afstanden en zijn vaak goedkoper dan taxi’s.

Huurauto
Het is niet aan te raden zelf achter het stuur te gaan zitten. Het verkeer is chaotisch, de verkeersregels schijnen nog uitgevonden te moeten worden. Je kan beter een auto met chauffeur huren. Op deze manier heb je en de vrijheid van eigen vervoer en een lokale chauffeur die de weg kent.

Vliegtuig
Het netwerk van binnenlandse vluchten in Laos verbindt de belangrijke plaatsen van het land met elkaar. De vluchten zijn onregelmatig maar wel goedkoop. De route tussen Vientiane en Luang Prabang is de meest frequente en de populairste bij veel toeristen. Boek binnenlandse vluchten tijdig, want met name in de periode van november tot en met februari en juli en augustus kunnen deze best wel eens volgeboekt zijn.