Boek met onze 4 zekerheden

Hoe reis je door Namibië en Botswana?

Vliegtuig
Binnen Namibië en Botswana bestaat een klein netwerk van binnenlandse vluchten. Een aantal hiervan zijn interessant voor de reiziger. Vanuit Windhoek wordt onder meer gevlogen op Luderitz en Keetmanshoop in het zuiden, Swakopmund aan de kust, Tsumeb bij Etosha NP en Katima Mulilo in het uiterste oosten, niet ver van Victoria Falls in Zimbabwe. Er zijn ook vluchten van Windhoek naar Maun en Kasane in Botswana.

Huurauto
De beste manier om door Namibië en Botswana te reizen is met een huurauto. De belangrijke wegen zijn geasfalteerd en ook de onverharde wegen, bijvoorbeeld in Etosha NP, zijn goed berijdbaar. Een auto die hoger op de wielen staat is wel een stuk comfortabeler op de onverharde wegen. Buiten het regenseizoen is een 4×4 niet per se noodzakelijk om de meeste plekken in Namibië te bereiken.
Officieel heeft u voor het huren van een auto een internationaal rijbewijs nodig.

Auto met daktent
U kunt er ook voor kiezen om per auto met daktent te reizen. De kampeerspullen zijn bij de auto inbegrepen en u slaapt bovenop de auto. In de meeste gevallen maken we bij een reis per auto met daktent een mooie afwisseling tussen verblijf op kampeerplaatsen en in hotels of lodges. De kampeerplaatsen leggen we vooraf vast en deze zijn gelegen bij een accommodatie, waarbij u gebruik kunt maken van de faciliteiten van de accommodatie zoals zwembad en restaurant. Wildkamperen is niet toegestaan in Namibië en Botswana.

Is er voldoende accommodatie?

Het aanbod aan accommodatie in Namibië en Botswana is niet ontzettend groot, maar wel gevarieerd. In veel plaatsen heeft u de keuze tussen een kleine bed & breakfast, een eenvoudig hotel/lodge of  en een duurder en comfortabelere lodge. Verder beschikken veel plaatsen over een camping.
Doordat het aanbod aan accommodaties niet heel groot is, is het aan te raden om ruim op tijd uw reis vast te leggen, zeker in de drukke maanden van juli tot oktober.

Wat is de beste reistijd?

Namibië ligt op het zuidelijke halfrond. Dit betekent dat de zomer valt in december/ februari en de winter in juni / augustus.
's Zomers liggen de temperaturen rond de 28 graden, op plaatsen als Sossusvlei ligt dit vaak nog een stuk hoger. De koudste maanden zijn juni en juli wanneer de temperatuur rond de 20 graden is, vooral 's avonds kan het dan flink afkoelen. Het hele jaar door valt in Namibië nauwelijks regen. Als het wel regent, gebeurt dit vooral in de maanden januari tot en met maart.
Kijkend naar het klimaat is Namibië het hele jaar door goed te bereizen, de drukste maanden zijn juli tot oktober.

Zijn er enkele handige tips?

Voor wat betreft kleding is dunne, losvallende kleding in Namibië en Botswana het prettigst. Omdat het vooral in de winter 's avonds kan afkoelen is het verstandig een aantal truien mee te nemen. Neem wandelschoenen mee als u van plan bent te wandelen, bijvoorbeeld bij de Fish River Canyon of in Damaraland.

U heeft een speciale stekker nodig die ook in Zuid-Afrika gebruikt wordt, deze kunt onder andere op Schiphol kopen. Tevens is een verdeelstekkerdoos handig omdat iedereen tegenwoordig diverse oplaadbare apparaten heeft.

LET OP: vanaf 22 november 2018 zijn plastic tassen verboden in de National Parks van Namibië. Uw voertuig zal worden doorzocht bij de entree van de parken. U kunt hier uw plastic zakken nog achterlaten in de vuilnisbakken. Als u binnen het park met een plastic tas wordt gevonden dan staat hier een geldboete op. Uitzonderingen zijn doorzichtige, hersluitbare plastic zakjes en plastic dat deel uitmaakt van een verpakking.

Wat zijn de kosten van het levensonderhoud?

Aan maaltijden en drankjes zult u in Namibië en Botswana ongeveer € 20-30 per persoon per dag uitgeven.

Welke valuta wordt er gebruikt?

De munteenheid van Namibië is de Namibische dollar en in Botswana de Pula. Voor de actuele koers kunt u kijken op www.wisselkoers.nl. Cash dollars of euro's zijn bij alle banken inwisselbaar. In de grotere plaatsen kunt u ook met uw bankpas terecht bij geldautomaten. Creditcards worden in vrijwel alle grotere hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Verder kunt u overal in Namibië betalen met de Zuid-Afrikaanse rand.

Controleer voor vertrek of uw bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door uw bank. Neem contact op met uw bank voor meer informatie.

Welke vaccinaties heb ik nodig?

Voor uw eigen gezondheid is het verstandig om u van te voren te laten informeren over de inentingen en eventuele antimalaria middelen die u voor uw reis nodig hebt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Meer informatie vooraf vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, www.lcr.nl.

Ook kunt u via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij u thuis komt. Hij voorziet u van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen.

Welke reisdocumenten heb ik nodig?

Een geldig paspoort is vereist. Dit dient nog zes maanden na vertrek uit Namibië geldig te zijn. Een visum is niet nodig.

Let op: vanaf 1 oktober 2016 heeft u voor het reizen met een kind onder de 18 jaar in Namibië en Botswana een geboortecertificaat voor dit kind nodig. Dit officiële certificaat dient u gedurende de hele reis te kunnen overleggen en moet in het Engels vertaald zijn. Een uittreksel van het geboorteregister is niet voldoende.