Boek met onze 4 zekerheden

Reisplanner Nieuw-Zeeland

Hier vindt u een overzicht van reismogelijkheden naar Nieuw-Zeeland. U kunt op deze pagina inspiratie op doen om uw eigen reis door dit fascinerende land samen te stellen. Door het offerteformulier in te vullen ontvangt u van ons vervolgens een uitgewerkt reisplan thuis.

Klik op de kaart om deze uit te vergroten.

Het Noordereiland

Het Noordereiland wordt gekenmerkt door subtropische bossen, geisers en goudkleurige stranden.  Auckland is de grootste stad van het land, en wordt ook wel de ‘city of sails’ genoemd.  Het havengebied is getransformeerd in een hippe wijk met volop restaurantjes om te relaxen aan het water. Een boottocht  hoort uiteraard tot de mogelijkheden. De oostkust wordt gevormd door de Bay of Islands. De naam is goed gekozen: u gaat van de ene mooie baai naar de andere.
Iets zuidelijker vindt u de Coromandel Peninsula. Highlights hier zijn het surfdorpje Raglan (ook ideaal voor beginners) en de grotten van Waitomo. Een boottocht door de grot, enkel verlicht door gloeiwormen is een magische belevenis.
Taupo is het centrum van het Noordereiland. Het grootste meer van het land trekt watersporters, vissers, natuurgenieters en avonturenzoekers. De drie grote vulkanen die het landschap domineren, bieden fantastische uitzichten.
Helemaal in het noorden ligt Rotorua, de thermale hotspot van het land en hart van de Maori cultuur. De oostkust is vooral bekend vanwege het plaatsje Napier, dat een schat aan art-deco architectuur te bieden heeft.
Helemaal in het zuiden komt u bij Wellington, de officiële hoofdstad van het land en ook wel ‘windy Wellington’ genoemd. Voor de beste kop koffie van het land, bent u in Wellington op de juiste plaats.

Uitgelicht: de Tongariro Alpine crossing
Liefhebbers van pittige wandelingen kunnen hun hart ophalen in Nieuw-Zeeland. De Tongariro crossing wordt wel bestempeld als de mooiste trekking van het land. De trekking is ruim 19 kilometer en duurt gemiddeld 7 uur, met de mogelijkheid om zij-uitstapjes te maken.  U loopt tussen de vulkanen van Mt. Ngauruhoe (bij Lord of the Rings fans ook bekend als Mt. Doom) en Mt. Tongariro door. U komt langs maanlandschappen, vulkaankraters, sneeuw, jadegroene meren en glooiende heuvels. Denk erom dat het een niet voor niets een alpine crossing genoemd wordt. De weersomstandigheden kunnen snel veranderen. Bereid u dus altijd goed voor. In de winter is het alleen mogelijk om met gids en professioneel materiaal de crossing te doen.

 

Het Zuidereiland-Noord

Per ferry maakt u de oversteek over Straat Cook naar het Zuidereiland. De overtocht duurt circa 3 uur, maar is de moeite waard, want u komt door het fjordengebied van de Marlborough sounds. Aangekomen in Picton bevindt u zich in het wijngebied van Nieuw-Zeeland, met Blenheim als goede verblijfsplaats. Tijd voor een verfrissend glas sauvignon blanc, riesling of pinot noir.
Kaikoura, iets zuidelijker aan de oostzijde, is dé plek om walvissen te spotten of met dolfijnen te zwemmen (boek vooraf!) of kennis te maken met de lokale pelsrobbenkolonie.
Aan de andere kant, de westkust, ligt het adembenemende Abel Tasman Nationaal Park. Blauw water, groene heuvels en mooie stranden. Het park maakt deel uit van de Great Walk, een wandelroute van totaal 51 kilometer. Maak gebruik van de watertaxi om u af te laten zetten en een deel van de tocht te lopen.

Het Zuidereiland-Midden

Gaat u vanuit Abel Tasman NP verder naar het zuiden dan komt u bij de West Coast. Het voelt hier alsof u aan het einde van de wereld bent. De kustweg leidt langs ruige kusten, wildernis en historie. Highway 6 volgend komt u allereerst bij Punakaiki, bekend om de ‘pannenkoekrotsen’ omdat ze eruit zien als een grote stapel pannenkoeken. Wie meer wil dan alleen een wandelingetje langs dit bijzondere fenomeen, kan de benen strekken in het Paparoa Nationaal Park.
Volgende stop is Greymouth. Hier vertrekt de beroemde TranzAlpine trein naar Christchurch. Dit is een schitterende rit door de Zuidelijke Alpen en een leuke manier om van A naar B te reizen.
Franz Josef en Fox zijn zeker een stop waard, om de bijbehorende gletsjers met eigen ogen te aanschouwen. De rit per helikopter om bij de gletsjer te komen, maakt dit uitstapje extra bijzonder. Vlakbij ligt Lake Matheson dat een omweg waard is. Bij mooi weer heeft het meer een bijzonder spiegeleffect. Stop nog even voor een foto van de kustlijn bij Knights Point, voor u aankomt in Haast.
Landinwaarts vindt u het Mount Cook Nationaal Park met diverse wandel- en kayakmogelijkheden.
Aan de oostkust vindt u Christchurch. In 2011 verwoest door een aardbeving, maar de stad krabbelt weer op. De geschiedenis en de Engelse sfeer maken het een bijzondere plek. Christchurch is ook een handige plek om een rondreis over de twee eilanden te beginnen of te eindigen.

Het Zuidereiland-Zuid

Ten zuiden van de West Coast ligt het beroemde Queenstown. Uitvinders van de bungyjump, maar ook voor wie iets minder avontuur zoekt is hier genoeg te doen om een verblijf van een paar dagen te rechtvaardigen. De ligging is prachtig aan de voet van het meer. U kunt hier dan ook prima wandelen en mountainbiken. De achterliggende heuvels geven u de mogelijkheid de tocht wat pittiger te maken. Een greep uit de andere activiteiten: powerboat varen, raften, rots klimmen, skydiving en parasailing.
De omgeving wordt gedomineerd door bergen en meren, waaronder de imposante meren Hawea en Wanaka en het Mount Aspiring Nationaal park.
Fiordland National park beslaat het uiterste zuiden van Nieuw-Zeeland. Vaar tussen de steile, metershoge fjorden om dit natuurfenomeen op zijn best te aanschouwen. Een groot deel van dit gebied is ontoegankelijk, maar vanuit Doubtful Sound en Milford sound worden cruises door het fjordengebied aangeboden.
Tenslotte vindt u iets noordelijker de regio Otago. Hier vindt u veel platteland met een Schots tintje. Ook heeft u de mogelijkheid om tal van dieren te spotten, waaronder albatrossen, pinguins, pelsrobben en zeehonden. Dunedin is het historische centrum van de regio met een bruisend studentenleven. Het meer landinwaarts gelegen Cromwell is het hart van de Central Otago wijnregio. Tussen Dunedin en Clyde ligt de oude treinrails van de Central Otago Rail Trail. U kunt een deel van deze route per mountainbike volgen.