Boek met onze 4 zekerheden

Reiservaringen in Belize van Josine

Deze keer is het tropische Belize aan de beurt om in de schijnwerpers gezet te worden. Vaste Vámonos-klant Josine reisde in juni drie weken met haar partner door Belize in een 4×4 huurauto. Natuur, cultuur, ontspannen reizen, luxe en nog eens natuur zijn de beste typeringen van deze reis die dankzij zeer bijzondere ontmoetingen onvergetelijk was. Zo bezochten ze prachtige nationale parken en Maya-opgravingen, snorkelden met zeeschildpadden en spotten veel wildlife.

Josine en haar partner hebben al enorm veel bijzondere rondreizen met Vámonos gemaakt; door Azië, Afrika en op vier landen na heel Zuid-Amerika. We vragen haar naar hun ervaringen in het kleinste land van Midden-Amerika.

Ook een mooie reis maken? Deel je wensen met onze reisexperts en neem nu contact op

Om met de deur in huis te vallen: waarom Belize?

“Al drie jaar geleden lazen wij over Belize. Het sprak mij vooral aan dat Belize zich erg inzet voor de bescherming van de natuur en met name de jaguars in de jungle. We keken voor een reis in de reisperiode mei of juni en Vámonos had net een nieuwe voorbeeldreis door Belize online gezet. We besloten meteen: dit gaat ‘m worden!”

Wat voor type reis heb je geboekt?

“We hebben een fly drive door Belize geboekt met een 4×4. We wisten vooraf al dat een hoge wagen handig is en ter plekke kregen we ook nog eens een upgrade naar een iets grotere auto. Voor de overnachtingen konden we kiezen uit drie categorieën. Wij hebben voor hotels en lodges met veel comfort gekozen.”

Heeft de reis aan deze hooggespannen verwachtingen kunnen voldoen?

“Belize heeft een enorm dierenrijk waar wij ontzettend van hebben genoten. Vanuit onze rooftop jacuzzi in het Black Orchid Resort hadden we zicht op allerlei kleurrijke vogels zoals toekans, spechten en motmots. De brulaap, die ons al eerder wakker had gemaakt, zagen we vanuit onze lodge in het Mayflower Bocawina Nationaal Park. Wij hebben geen jaguars gezien, maar een lokale gids zei ook dat ze vooral ’s nachts en ’s avonds te zien zijn. Alle plekken waar we hebben overnacht waren bijzonder, schitterend en de mensen enorm gastvrij.

Heel fijn is dat de afstanden niet groot zijn, want daardoor was de reis zeer ontspannen. Vaak vertrokken we pas om tien uur vanuit ons hotel om vroeg in de middag alweer op onze bestemming te zijn. Wij deden er drie uur over om naar de in de jungle verstopte Maya-tempel Caracol te rijden. De reis erheen al was een prachtig avontuur. Het ging onweren, waardoor het heel mysterieus aanvoelde. Op controleposten noteren ze je kenteken, zodat ze weten wie er in de jungle is en alarm kunnen slaan als je niet terugkomt. Belize heeft onze verwachtingen meer dan waargemaakt.”

Welke lokale ervaringen waren echt uniek?

“Wij kwamen bij Maya-opgravingen waar niemand was terwijl je op andere bestemmingen tussen de massa’s toeristen loopt. Bij Nim Li Punit zijn ze nog steeds volop bezig met opgravingen en wij spraken een archeoloog die ons spontaan een rondleiding aanbood. Hij liet ons zien hoe hij met behulp van de mannelijke dorpelingen zijn werk verrichtte. Dezelfde ochtend had hij nog beeldjes opgegraven. Wij mochten deze in onze handen houden voordat ze verder onderzocht zouden worden om uiteindelijk in musea te belanden!

Verder hebben wij twee tours aan zee gemaakt. We hebben gezwommen met zeeschildpadden en zagen ook reuzenmanta’s en zeekoeien. Ook zijn we de rivier opgevaren en kwamen we rivierschildpadden, brulapen, leguanen, een slang en een tarantula tegen.”

Wat zou je andere reizigers aanraden?

“Huur zeker een 4×4. De hoogte van de auto is echt nodig. Neem vooral veel zonnebrand en muggenspray mee. Veel mensen denken bij Belize aan duiken en snorkelen, maar ga ook het binnenland in want het is juist de combinatie die fantastisch is. Je hebt unieke Maya-opgravingen met nauwelijks toeristen, maar wel duizenden vlinders!”

Ook op reis naar Belize? Bekijk alle individuele rondreizen door Belize of vraag een offerte op maat aan