Boek met onze 4 zekerheden

Studiereis Anouk naar Cuba

Om onze kennis van onze bestemmingen te vergroten, gaat er bij Vámonos Travels regelmatig iemand op inspectiereis. Deze maand was ik aan de beurt en vertrok ik, samen met mijn moeder, voor 10 dagen naar Cuba! Cuba is een schitterend land. Het is goed om hierheen te gaan om het land beter te ontdekken. Daarnaast was het ook belangrijk om te ervaren hoe het is om daar nu te reizen tijdens de crisis. Al met al was het een geweldige reis, waarin ik weer veel geleerd heb over het land.

Tijdens onze reis hebben we een rondje door het westen van Cuba gemaakt. We begonnen uiteraard in Havana, waar we de eerste dag een stadstour in een oldtimer auto hebben gedaan. Ik vind deze tour een van de beste manieren om de stad te leren kennen! ’s Middags ben je vrij en kun je zelf rond gaan lopen. Het hart van het historische centrum bestaat uit gezellige pleinen met schitterende koloniale gebouwen. Toch zou ik zeker aanraden om door de buitenwijken van het historische centrum te gaan struinen, hier speelt het dagelijkse leven zich af en kijk je je ogen uit naar de fruitkraampjes en zingende verkopers op straat.

Via een stop in de community Las Terrazas, wat ook zeker een aanrader is, reden we door naar de tabaksregio van Cuba. Hier in Viñales kun je bij een tabaksboer zien hoe sigaren worden gerold. Daarnaast is het landschap erg indrukwekkend. De Viñalesvallei bestaat namelijk uit ‘Mogotes’: begroeide kalkstenen heuvels, die overal opduiken.

De volgende bestemming was het niet toeristische Playa Larga, een strand aan de zuidkant van het eiland. De zee bij Playa Larga zelf is niet zo azuurblauw als de andere stranden van het land, omdat hier een moeras in de zee uitmondt. Toch is dit een erg fijne plek om bij te komen tijdens de rondreis.

Nadat we het koloniale Cienfuegos hadden bezocht, reden we door naar Trinidad. Een erg charmant stadje met een enorm groene omgeving. Er zijn hier daarom ook erg veel verschillende activiteiten te ondernemen: van hiken, tot een stadswandeling en een bezoek aan het strand.

De laatste stop was Varadero, waar we na een mooie tocht door de bergen en langs de leuke stad Santa Clara in de middag aankwamen. Varadero bestaat uit een lang, parelwit zandstrand met azuurblauwe zee. Er zijn hier veel all-inclusive hotels, waar je je reis op een luxe manier af kan sluiten. Ook is het mogelijk om hier in een Casa te verblijven, wat weer een hele andere ervaring geeft.

Hotels versus Casas Particulares
In Cuba zijn er twee soorten accommodaties: Hotels en Casas Particulares. De hotels zijn eigendom van de staat. Dit zijn vaak grotere accommodaties. Vaak hebben ze faciliteiten zoals een restaurant, zwembad of een sportschool. Uiteraard verschilt dit per locatie en hotel. De overheid is druk bezig met het onderhouden van hotels. Er waren dan ook veel in onderhoud of aan het renoveren toen wij er waren. Houd er wel rekening mee dat de hotels hier, in vergelijking met andere bestemmingen, een stuk minder goed onderhouden zijn vanwege de schaarste en crisis in het land. Hierdoor kan een luxe hotel toch net wat minder luxe uitvallen dan je misschien gehoopt had. 

Casas Particulares zijn eigendom van de lokale bevolking. Dit zijn kleinschalige accommodaties, met vaak ongeveer twee tot vijf kamers. Je verblijft hier bij de mensen thuis. Soms is het zo dat je bij de lokale bevolking door de woonkamer loopt, maar andere Casas bieden hun gasten wat meer privacy. Casas zijn over het algemeen goed onderhouden en bieden vaak faciliteiten als een airconditioning, kluis en soms een minibar. Verder zijn ze simpel. Het is ons erg goed bevallen om in Casas te verblijven, aangezien je zo echt in contact komt met de lokale bevolking.

Schaarste op Cuba
Misschien heb je het al wel in het nieuws gelezen: het is op dit moment crisis in Cuba. Er is schaarste aan verschillende soorten eten, maar ook aan benzine. Als reiziger zul je hier ook wat van merken. Het is dus belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. Vooral het tekort aan benzine kan af en toe voor problemen zorgen. Niet elk tankstation heeft benzine en als je kan tanken, is dit vaak maar 10 liter per keer. Tot nu toe zijn er nog geen reizigers geweest die gestrand zijn. Als je te weinig benzine hebt, is er altijd nog wel een manier om aan wat extra liters te komen. Het zorgt alleen voor wat meer avontuur tijdens de reis. Mocht je het om deze reden niet zien zitten om met een huurauto te gaan, dan zou ik aanraden om voor een reis met privé transfers te kiezen.

Ondanks de problemen die het land heeft, hebben wij de reis als heel leuk ervaren. Juist nu is het moment om naar Cuba te gaan, omdat de locals het zo hard nodig hebben. Ze zullen je dan ook met open armen ontvangen!

Heb jij ook een leuk reisverhaal dat je met ons en andere reizigers wilt delen? Stuur dan een e-mail naar info@vamonos.nl. Wij gaan graag met je in gesprek!