Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Spanje ligt in Zuid-Europa op het Iberisch schiereiland en grenst aan Portugal en Frankrijk. Het land wordt omgeven door zeeën; de Middellandse Zee in het zuiden, de Atlantische Oceaan in het westen en de Golf van Biskaje in het noorden. De hoofdstad van Spanje is Madrid. Het land is 12 keer zo groot als Nederland.

Beste reistijd en klimaat
Spanje is het hele jaar door te bereizen. De zomers zijn droog en warm en de winters mild. In de berggebieden, in het binnenland en noorden van Spanje, kunnen de winters behoorlijk streng zijn, vooral op de plekken met weinig invloed van zee. Je kunt zelfs skiën in de Sierra Nevada. 
De eilanden en de kustgebieden in het zuiden en oosten hebben een mediterraan klimaat. Deze streken hebben milde, natte winters en warme, droge zomers. Het centrale binnenland heeft een landklimaat. Het noord en noordwesten heeft net als Nederland een zeeklimaat.

Beste reistijd voor de oost- en zuidkust en de eilanden
Juli en augustus zijn de beste  maanden voor een heerlijk strandverblijf aan de kusten of op de eilanden van de Balearen. Als je wat meer de zuidelijke binnenlanden in gaat, zoals naar Sevilla en Córdoba moet je wel rekening houden met hoge temperaturen. Een verblijf met zwembad is dan een aanrader!
De winter is hier nog steeds een heerlijke tijd, het is koeler en mild. Dit zijn de maanden om de steden die hier liggen ten volle te ontdekken. De beste periode voor de binnenlanden zijn het voor- en najaar; niet te warm en niet te koud.
 
Beste reistijd voor het centrale binnenland
Mei, juni en september zijn de beste maanden voor een bezoek aan deze regio. In de zomermaanden kan de temperatuur hier flink oplopen en in de winter wordt het juist koud.
 
Beste reistijd voor het noord en noordwesten
De zomer is de beste tijd om deze regio te ontdekken. Het is heerlijk weer om de interessante steden te ontdekken, wat excursies te ondernemen of in de bergen te wandelen. Het is in deze periode zonnig, maar niet te heet.

Taal
In Spanje worden vier officiële talen gesproken; het Castiliaans, het Galicisch, het Baskisch en het Catalaans. Wat wij, in de volksmond, Spaans noemen is het Castiliaans.(Castellano). In de grote steden en op toeristische plaatsen spreken veel Spanjaarden redelijk Engels. Vooral de jongere generatie spreekt wat Engels, de ouderen weinig.

De keuken van Spanje
Spanje heeft een zeer rijke keuken en het soort gerechten wisselt per regio. Elke kuststreek heeft zo zijn eigen vis of schaaldierspecialiteit. Ook kent elke streek zijn typische worst, jamón of chorizo. Spanje heeft tevens een grote variëteit aan kazen, zoals verschillende soorten schapen- en geitenkazen. De bekendste kaas is Manchego.

Een aantal typische gerechten die je zeker een keer geprobeerd moet hebben zijn:
Paella: een Valenciaans rijstgerecht met zeevruchten en chorizo gereserveerd in een grote ronde, platte pan.
Tapas: kleine gerechtjes, ooit ontstaan als hapjes op een dekseltje om de inhoud van het glas te beschermen tegen ongedierte. Nu een hele cultuur van kleine smakelijke gerechtjes die je kunt delen.
Pinchos/Pintxos: Kleine gerechtjes geserveerd op broodjes of aan spiesjes. In deze barretjes pak je zelf het eten van de bar en betaal je aan de hand van de prikkertjes die erin zitten of het bordje waar het op ligt.
 
Spanje staat natuurlijk ook bekend om zijn wijnen, met als bekendste de rode wijnen uit de Rioja steek. De Spaanse tegenhanger van de champagne is de cava en heeft zeker aan populariteit gewonnen de afgelopen jaren en is goed van kwaliteit.
Het bekendste Spaanse drankje is de sangría, een mix van rode wijn en fruit. Ik raad je echter de Valenciaanse variant hiervan aan: Agua de Valencia, deze is nog smakelijker aangezien hier cava met sterke drank en verse sinaasappels voor gebruikt worden.

In Spanje drinkt men ook graag Sidra, een alcoholische cider van appel of ander fruit. Traditioneel gezien schenkt men deze vanaf grote hoogte in een breed glas in.
Water kan je u in Spanje, qua gezondheid, gewoon uit de kraan drinken, het smaakt alleen erg naar chloor, dus water uit flessen is aan te raden.

Feestdagen Spanje
Spanje is een overwegend katholiek land. Semana Santa (de week voor Pasen) wordt uitbundig gevierd met dagenlange processies en kerkdiensten.
Alle katholieke hoogtijdagen worden uitgebreid gevierd zoals; Kerstmis, Hemelvaart, Dag van de heiligen, Allerzielen, etc.
Er ook veel belangrijke dagen gekoppeld aan heiligen, elke stad heeft zijn eigen patroonheilige waaraan dan nog een extra feest gewijd is.
 
Andere belangrijke feestdagen zijn;
Februari/maart: Carnaval
Maart/april: Semana Santa (begint op Palmzondag en eindigt op Paaszondag)
24 juni: San Juan, midzomernacht.
01 mei: Dag van de arbeid

De tijd in Spanje
Spanje valt in tijdzone UTC+1. (UTC+2 in de zomer). Spanje zit in dezelfde tijdszone als Nederland en België. Voor de actuele tijdsverschillen kan je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Spanje kan je hier kijken.

Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kan je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
In de meer afgelegen gedeeltes van het land kan het zijn dat het bereik minder goed is.
In Europa kan je met de meeste mobiele telefoniebundels internet gebruiken zonder extra kosten.

Telefoneren
Bellen naar Nederland kan vaak binnen je mobiele telefoniebundel via een Nederlandse provider, er worden binnen Europa geen roamingskosten meer in rekening gebracht. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.

Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 112
Politie: 091
Ambulance: 061
Brandweer: 080
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
Spanje maakt gebruik van de Euro. Je vindt overal pinautomaten waar je terecht kunt om geld op te nemen. Je kunt op veel plekken ook met pin betalen.
Geld opnemen met een bankpas is ook in de eurozone niet altijd gratis. Exploitanten van geldautomaten mogen kosten in rekening brengen per transactie, zowel een vast bedrag als een percentage. Die kosten behoren aangegeven te worden op de geldautomaat of op het scherm, echter slechts enkele geldautomaten vermelden de exacte kosten voordat je de pincode invoert.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zal je in Spanje gemiddeld ongeveer 30 tot 40 euro per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
Een kleine fooi geven is in Spanje gebruikelijk. Je kunt de rekening naar boven afronden of het wisselgeld laten liggen.

Entreegelden
In het algemeen zijn de entree prijzen in Spanje laag. Veel musea in Madrid zijn al te bezoeken voor 3 euro per persoon. In steden als Barcelona is het soms aan te raden een ticket te kopen wat je entree tot meerdere bezienswaardigheden verschaft, zoals de Gaudí pass.
 
De top attracties zoals bijvoorbeeld het Alhambra kosten ca. 15 euro als je een kaartje direct bij de aanbieder zelf kunt bemachtigen. Als dit vol zit ben je aangewezen op doorverkopers die er een toertje van maken, dan lopen de prijzen vaak flink op. Het is dus raadzaam ruim van te voren kaartjes aan te schaffen.
Je kunt hier de tickets van aanschaffen:  Tickets Alhambra
 
Voor een ritje in een kabelbaan, zoals in de Picos de Europa moet je rekening houden met ca. 10 euro pp.
Voor Nationale Parken in Spanje betaal je meestal geen entree.

 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Spanje is de voedingsspanning 230 volt. Dit is hetzelfde als in Nederland en België. Je hebt dus geen verloopstukje nodig.
 
Kleding
In Spanje gaan de meeste mensen zeer verzorgd gekleed. Dineren in een korte broek of flaneren in zwemkleding door een stad of dorp wordt niet gewaardeerd. Als je een katholieke kerk bezoekt is het gepast om blote schouders te bedekken en geen hele korte broeken of rokjes te dragen. Er kan je verzocht worden je te bedekken.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort of een Nederlandse of Belgische identiteitskaart is verplicht.

GEZONDHEID

Vaccinaties
Voor Spanje zijn geen inentingen verplicht gesteld.

Muggen
In Spanje kan je net als in Nederland last hebben van gewone muggen. Er heerst geen malaria. Een gewone muggenolie met citronella is voldoende.

VERVOER

Huurauto
Spanje is heel gemakkelijk te bereizen in een huurauto. De wegen zijn in het algemeen goed en het lang heeft een fijnmazig netwerk aan snelwegen.

Let op:

  • Van eind juni tot half september hebben de Spanjaarden ook zelf vakantie. Houd rekening met topdrukte op de wegen.
  • Parkeren (betaald) is alleen toegestaan in de blauwe zones (ZONAS AZULES).
  • Sommige Spaanse steden hebben milieuzones, zoals Madrid. Ze worden aangegeven met de tekst Area de prioridad residencial en zijn alleen toegankelijk voor vergunninghouders.
  • Parkeerkaarten zijn verkrijgbaar bij tabakswinkels (Estancos) en andere winkels.
  • In Spanje wordt niet met haaientanden, maar met een dikke onderbroken streep aangeduid dat bestuurders voorrang moeten verlenen aan bestuurders op een kruisende weg. Ook wordt vaak een driehoekig verkeersbord gebruikt met daarin de tekst Ceda el Paso (voorrang verlenen).

Je moet verplicht in de auto meenemen; gevarendriehoek, veiligheidshesje en reservewiel. Wij raden aan dit na te gaan bij het ophalen van de huurauto.
 
Navigatie
Wij raden je aan om Google Maps te downloaden op uw smartphone of tablet. Via deze app kan je wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heb je dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden.
 
Tanken
Je kunt overal in Spanje gemakkelijk tanken. Betalen kan cash of een pinpas.

Tolwegen
De autosnelwegen (autopiastas) zijn veelal tolwegen. De overige wegen zijn in het algemeen tolvrij.
 
Taxi’s
De taxi is vaak een goedkope manier om binnen steden of dorpen te reizen. De prijzen liggen gemiddeld een stuk lager dan in Nederland. Je kunt de taxi’s gewoon aanhouden, in grote steden zijn ook taxi standplaatsen.
In Barcelona zijn taxi’s meestal zwart met geel, daarbuiten vaak wit. Ze hebben in het algemeen een bordje op het dak waarop je kunt zien of ze vrij zijn. Er zijn taxi apps die je kunt gebruiken zoals bijvoorbeeld Cabify of Uber.

Openbaar vervoer
De grootste delen van Spanje zijn goed per openbaar vervoer bereikbaar. Er is een wijdverbreid netwerk van Treinen en hogesnelheidstreinen binnen Spanje.
In steden zelf is vrijwel altijd een goed metro- of busnetwerk aanwezig. In veel steden is ook een netwerk van deelfietsen waarmee je verder op je punt van bestemming kunt komen zoals BiciMAD en Valenbisi. Op steeds meer plekken zijn hier ook goede fietspaden voor aangelegd, zoals in Madrid en Valencia.
In stedelijk gebied is ook een netwerk van bussen, dit zijn vaak lokale busmaatschappijen, het is niet landelijk geregeld. Het platteland is vaak slecht bereikbaar per openbaar vervoer.