Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

 
Gelegen aan de noordoostkust van Zuid-Amerika wordt de Republiek Suriname in het westen begrensd door Guyana, in het oosten door Frans Guyana en in het zuiden door Brazilië. Eén van de minst bevolkte tropische landen in de wereld; ongeveer 95% van de 450.000 inwoners leven in de hoofdstad Paramaribo en in kleine dorpjes langs de kust en rivieroevers.

 

Beste reistijd en klimaat
De beste reistijd voor Suriname is in de droge periode van juli tot november en van februari tot april.
Suriname is een land van zonneschijn. Er gaat geen dag voorbij zonder zon, zelfs in de regentijd. Volgens Europese standaarden is Suriname natuurlijk een warm land, maar vanwege de koele noordoost zeewind kent het land een gemiddelde temperatuur van 28 graden overdag wat toch zeer aangenaam is. Dit geldt ook voor het binnenland, waar de temperatuur s’ nachts kan dalen tot 20 graden.
Suriname kent vier seizoenen. In tegenstelling tot Nederland is er hier geen sprake van lente, zomer, herfst of winter maar van een tweetal regenseizoenen en twee droge seizoenen:
Kleine regentijd: begin december tot begin februari
Kleine droge tijd: begin februari tot eind april
Grote regentijd: eind april tot half augustus
Grote droge tijd: half augustus tot begin december
Suriname ligt buiten de orkaanzone, dus daar krijg u hier niet mee te maken.

 

 
Beste reistijd Paramaribo
De beste reistijd voor de stad en omgeving is augustus tot en met november, in deze periode is het het meest droog. U kunt de stad ontdekken tijdens een interessante City Tour die u onderneemt in deze reis.
 
De beste reistijd voor de jungle/ de binnenlanden
In een deel van de binnenlanden en de kustregio heerst een tropisch regenwoud klimaat. U kunt het beste door de jungle reizen wanneer het droog is, van februari tot en met half april en van half augustus tot half november. In  de jungle is het eigenlijk altijd erg warm en vochtig. Een weelderige, tropische plek die we u kunnen aanbieden is bij de marrons van Awarradam.

 

Taal
De officiële spreektaal is Nederlands, maar Engels wordt eveneens overal gesproken langs de kust. De taal die door over het hele land gesproken wordt is het “Sranan-Tongo”, een lingua-franca bestaande uit Engels, Nederlands, Frans, Portugees en Afrikaans. De verschillende etnische groepen en stammen praten ook nog steeds hun eigen taal.

 

De keuken van Suriname
De Surinaamse keuken is heerlijk en divers en bestaat uit verschillende gerechten die de rijke invloeden van de Afrikaanse, Javaanse, Hindoestaanse, Creoolse en Nederlandse keuken tonen. De vele verschillende restaurants en eethuizen bieden u elke dag van de week een scala van heerlijke gerechten.
Basis voedsel in de Surinaamse keuken bestaat uit rijst, cassave, tayer en roti. Gebruikelijke groente zijn de kouseband, okra en boulanger. De Surinamers maken hun eten graag pittig met verschillende hete pepersoorten zoals bijvoorbeeld de zeer pittige madame Jeanette.
 
Typische Surinaamse gerechten zijn oa.:
Pom: Een ovenschotel van Joodse oorsprong obv pomtayer een knolsoort uit het binnenland.
Saoto soep: een soep oorspronkelijk uit de Indonesische keuken, de soep bevat onder andere; rijst, kip, uitjes en ei.
Roti: Is een typisch Hindoestaans gerecht waarbij je een mengel van kip, kerry, kouseband en ei eet met een rotiplat, een soort wrap.
Surinaamse Nasi Goreng: is door immigranten populair gemaakt in Suriname, natuurlijk is deze versie met de populaire kouseband.
Bakkeljauw: is het meest gegeten visgerecht, het is gedroogde, gezouten kabeljauw.
 
Het meest bekende drankje uit Suriname moet toch wel het Parbo bier zijn. Kasiri is een minder bekend cassave bier. De frisdrank Fernandes is populair onder de jeugd.
 
Het drinkwater in Suriname is van hoge kwaliteit en kan zo uit de kraan gebruikt worden. In het binnenland is het raadzaam het water eerst te koken

 

Feestdagen
Vanwege de zeer verschillende achtergrond van de Surinamers zijn er ook een uiteenlopende hoeveelheid aan godsdienstige en culturele feestdagen.
Men viert christelijke feestdagen zoals Pasen en Kerstmis. Hindoestaanse feestdagen zoals Holi en Divali en Islamitische feestdagen zoals het Suiker – en Offerfeest.
 
Andere belangrijke feestdagen zijn;
 
25 februari: Dag van de revolutie
01 mei: Dag van de arbeid
01 juli: Keti Koti, de herdenking van de slavernij
25 november: Srefendisi, Onafhankelijkheidsdag

 

De tijd in Suriname
Suriname valt in tijdzone UTC-3. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Suriname 5 uur vroeger is en tijdens onze wintertijd 4 uur vroeger dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kunt u hier  kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Suriname kunt u hier kijken.

 

Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels en restaurants in Paramaribo is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kunt u het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
Buiten Paramaribo is er in het algemeen geen internet.
Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op uw telefoon uit te zetten bij aankomst in Paramaribo. Zo voorkomt u hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

 

Telefoneren
Het telefoonverkeer in Suriname is in handen van Telesur, hier kunt u ook Surinaamse simkaarten kopen. De internationale toegangscode voor Suriname is: (00) 597. Telefoonnummers binnen Paramaribo bestaan uit 6 cijfers en beginnen doorgaans met een vier. Voor een verbinding met de districten moet er eerst een nul worden gedraaid. Toeristen die geen toegang hebben tot een buitenlijn kunnen internationale telefoonkaarten kopen, waarmee vanaf ieder toestel zowel lokaal als over de grens gebeld kan worden. Een andere mogelijkheid is om een internationaal gesprek aan te vragen bij het loket van Telesur aan de Heiligenweg in Paramaribo.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als u wifi heeft, via Skype of Whatsapp.

 

Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 115
Politie: 115
Ambulance: 113
Brandweer: 110
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
1 Surinaamse dollar (SRD) is gelijk aan 100 centen. Biljetten worden uitgegeven in nominaties van 100, 50, 20, 10 en 5. Sommige winkels in de binnenstad accepteren US dollars of euro’s. Vreemde valuta kan gewisseld worden bij de lokale banken of één van de vele wisselkantoren, de zogeheten cambio’s. Enkele hotels en bedrijven accepteren eveneens creditcards zoals Visa en Master Card. Bij betaling met Travellers cheques of creditcards worden administratiekosten in rekening gebracht.
Wij adviseren u daarom altijd contant geld in US dollars of euro’s bij u te hebben.
In Paramaribo bevinden zich voldoende geldautomaten; daarbuiten slechts op enkele plaatsen.

Controleer voor vertrek of uw bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door uw bank. Neem contact op met uw bank voor meer informatie.

 

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zult u in Suriname gemiddeld ongeveer 20 tot 30 Surinaamse dollar (SRD) per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.
Het leven is in het algemeen niet duur in Suriname.

 

Fooi geven
Fooi geven is in Suriname heel gebruikelijk. Niet alleen toeristen geven fooi, maar ook lokale inwoners onderling. Het is een belangrijk deel van de economie. Chauffeurs, gidsen en hotelpersoneel rekenen in het algemeen wel op een fooi.

 

Entreegelden
De entreegelden voor de verschillende musea in en bezienswaardigheden in Suriname zijn tijdens uw reis niet inbegrepen. De prijzen liggen tussen de 10 en 20 SRD per persoon.
 

WAT NEEM IK MEE?

 

Stekker
In Suriname wordt 110/127 Volt en 60 Hertz gebruikt. Er is geen elektriciteit in het binnenland. Hier worden op sommige plaatsen lichtmotoren en zonne-energie gebruikt

 

Kleding
Dunne, losvallende kleding is in Suriname het prettigst. In de zon kan het erg warm zijn. Zorg ook dat u voldoende beschermende kleding tegen muggen heeft, vooral tijdens een bezoek aan de binnenlanden.
Als u een bezoek aan de jungle gaat brengen dan zijn een paar stevige wandelschoenen handig. Ook raden we aan een kleine rugzak mee te nemen voor de wandeltochten. Een regenponcho gaat, zeker wanneer u tijdens het regenseizoen reist, van pas komen. Verder is een goede verrekijker ook handig om mee te nemen om zo veel mogelijk dieren te spotten. En neem vooral ook een zaklamp mee, als u de binnenlanden gaat bezoeken.

 

Reisdocumenten
Een geldig paspoort dat bij binnenkomst nog 6 maanden geldig is, is vereist. (een ID kaart is dus niet voldoende). Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben. U bent als toerist altijd verplicht zichzelf te kunnen identificeren.
 
Voor een reis naar Suriname is doorgaans een visum of toeristenkaart verplicht
 
Toeristen kunnen nu een E-Visa of E-Toeristenkaart online verkrijgen via de website https://suriname.vfsevisa.com/suriname/online/home/index
1. Kies het soort visum dat u nodig heeft
2. Uploaden van benodigde documenten
3. Betaal
4. Print uw E-Visa / E-Tourist Card
**Let op: De verwerkingstijd voor de E-Visa / E-Tourist Card kan tot 72 uur duren!
 

GEZONDHEID

 

Vaccinaties
Als u op reis gaat is het belangrijk dat u goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. U kunt via thuisvaccinatie een afspraak maken met een erkend arts die bij u thuis komt wanneer het u uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet u van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over uw reisbestemming vindt u hier.

 
Muggen
Als u zich zorgen maakt over muggenbeten raden wij u aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende Deet erin.
Bij een bezoek aan het binnenland heeft u voor sommige gebieden een malaria profylaxis kuur nodig. Raadpleeg uw huisarts voor uw vertrek naar Suriname
 

VERVOER

 

Huurauto
Suriname is niet heel erg goed te bereizen met een huurauto. Dit komt voornamelijk omdat er heel weinig wegen zijn. U kunt vooral richting de regio Commewijne rijden, in het westen naar Nieuw Nickerie en in het zuiden richting Brownsberg en Berg en Dal. Het land heeft verder geen begaanbare wegen. Overige transport gaat per land en water.
 
Mocht u een paar dagen in de regio rondom Paramaribo een huurauto wensen dan kunnen wij deze voor u reserveren.
De huurder van een auto moet tenminste 23 jaar oud zijn en moet een internationaal rijbewijs of andersoortig geldig rijbewijs (tenminste 2 jaar geldig) kunnen overleggen.
 
Men rijdt in dit land aan de linkerkant. Houdt er rekening mee dat als u zelf rondrijdt de wegen in Suriname niet zijn zoals u gewend bent in Nederland. Er zijn minder borden die de weg duidelijk aanduiden en er is sprake van gebrekkige bestrating.
’s Avonds rijden wordt afgeraden. Let op: een internationaal rijbewijs is verplicht!

Navigatie
Wij raden u aan om de applicatie Waze, Maps.me of Google Maps te downloaden op uw smartphone of tablet. Via deze app kunt u wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heeft u dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden.
 
Tanken
Tanken kunt u het beste doen in Paramaribo of in Nieuw Nickerie. Bij de meeste tankstations tankt u niet zelf, maar wordt u bediend door een servicemedewerker.

 

Taxi’s
Transport in de hoofdstad is mogelijk per bus of taxi. Let wel: de taxi’s zijn niet gecertificeerd en beschikken niet over een taximeter. Het hotel waar u logeert zal graag een taxi voor u regelen. Vraag vooraf naar de prijs van de taxirit.
Bij de standplaatsen voor hotel Torarica, hotel Krasnapolsky, het warenhuis CHM in de buurt van de centrale Markt en aan de Heiligenweg zijn meestal taxi’s te vinden. Het is voordeliger om u te laten ophalen door een erkend taxibedrijf, zodat u telefonisch al over de ritprijs kunt onderhandelen. Het is wel beter als u behalve de straatnaam ook de naam van de wijk kent en deze kan vermelden.

 

Bussen/boten
Het busvervoer in en rond Paramaribo is voornamelijk in handen van particulieren verenigd in de particuliere lijnbus organisatie. De openbare busjes zijn gemakkelijk te herkennen aan de opvallende kleuren aan de buitenkant. Deze bussen hebben geen vaste tijden. Tijdens de spitsuren kan het moeilijk zijn om een plaats te vinden en net zo moeilijk om de bus te verlaten. Voor het laten stoppen van de bus dient u op de bel te drukken (in Suriname ‘schel’ genoemd) of ‘halte’ te roepen naar de chauffeur.
 
Sommige plaatsen in het binnenland zijn heel ver en kunnen slechts per vliegtuig bereikt worden. Het voornaamste vervoersmiddel in het binnenland is de korjaal (een uit boomstam gesneden kano). De korjalen zijn allen voorzien van buitenboordmotor.