Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Thailand ligt in Zuidoost Azië en is ongeveer 13 keer zo groot als Nederland. Met de vele bergen in het noorden, de mooie eilanden in het zuiden en lange rivieren in het midden is Thailand een zeer divers land. Er wonen zo’n 69 miljoen mensen in Thailand, waarvan meer dan 8 miljoen in de hoofdstad Bangkok.

Beste reistijd en klimaat
Thailand heeft een tropisch klimaat, welke onder te verdelen is in drie categorieën; het moessonklimaat, een tropisch savanneklimaat en een tropisch regenwoudklimaat. Thailand is het hele jaar door warm, maar ook erg vochtig. De beste reistijd voor Thailand is november t/m februari omdat dit de ‘koele’ periode is én de periode met de minste regen.

Beste reistijd noorden
Omdat het noorden van Thailand wat hoger is gelegen, schommelen de temperaturen enorm. ’s Nachts kan de temperatuur zakken tot 0 graden in het koude seizoen, terwijl de temperatuur overdag altijd tot boven de 30 graden stijgt. Het regenseizoen in het noorden van Thailand duurt van mei tot oktober. In deze periode zijn er veel hevige moessons. Het ‘koele’ seizoen in het noorden zijn december tot februari. Gedurende deze maanden liggen de maximumtemperaturen rond de 28 graden.
 
Tijdens deze rondreis door Thailand maak je ook kennis met het noorden van Thailand. Je bezoekt de steden Chang Mai en Chang Rai welke bekend zijn om de vele tempels en de prachtige ligging in de bergen. Ook maak je een 5-daagse tour langs de grensstreek met Laos en Myanmar.
 
Beste reistijd midden
Het gebied rondom Bangkok heeft een tropisch klimaat met zowel natte als droge periodes. De droge periode is tussen november en februari, maar hierdoor ook de drukste periode. De vochtigheidsgraad kan tijdens en na deze droge periode ook toenemen. Tussen maart en augustus ligt de temperatuur het hoogst. Het regenseizoen is tussen juni en oktober. In deze tijd kan je korte periodes van vaak hevige buien verwachten, vooral in de namiddag. Tijdens deze reis door Thailand bezoek je Kanchanaburi, Ayutthaya en Kao Yai National Park, welke bij Bangkok in de buurt liggen. Vanuit Bangkok kan je een excursie boeken naar Kanchanaburi waar de beroemde River Kwai en de prachtige Erawan watervallen zich bevinden. Of breng per cruise een bezoek aan de vele tempels van Ayutthaya.
 
Beste reistijd zuiden
Het zuiden van Thailand kent een tropisch moessonklimaat. Dit betekent dat het gedurende het hele jaar warm is, maar er wel meer neerslag valt dan in het noorden. De maanden december tot en met maart is de beste reistijd voor Zuid-Thailand. Van juli tot oktober is het regenseizoen. 

Taal
In Thailand wordt Thais gesproken. Dit is helaas geen makkelijke taal om te leren omdat er ook allerlei dialecten zijn. Het toerisme is de afgelopen jaren in Thailand enorm gegroeid, waardoor veel locals inmiddels een aardig woordje Engels spreken.

De keuken van Thailand
De Thaise keuken is bij vele toeristen zeer geliefd. De basis van een Thaise maaltijden bestaat vaak uit rijst of noedels met daarbij groenten en vis, kip of ander vlees. De Thaise keuken staat bekend om het gebruik van vele kruiden en kan pittig zijn. Populaire gerechten zijn onder andere de vele curry’s, fried rice, pad thai en mango sticky rice. Ook vegetarisch eten is in Thailand geen probleem. In de meeste gerechten is de vis/vlees zonder problemen te vervangen voor tofu (of extra groenten).

Feestdagen
Hieronder volgen de belangrijkste feestdagen in Thailand;
5 – 7 februari: Chiang Mai Flower Festival
13-15 april: Songkran Festival (Thaise nieuwjaar) waarbij in heel Thailand een groot watergevecht wordt gehouden.
7 mei: Visakha Bucha (heilige dag voor boeddhisten waarbij de geboorte, verlichting en de dood van Boeddha worden herdacht)
1 november: Loi Krathong Festival (godin van het water wordt geëerd met ontelbare hoeveelheden kaarsen).

De tijd in Thailand
Thailand valt in tijdzone UTC+7. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Thailand 5 uur later is en tijdens onze wintertijd 6 uur later dan in Nederland en België. Voor de actuele tijdsverschillen kan je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Bangkok kan je hier kijken.

Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kan je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
 
Daarnaast kent Thailand veel internetcafés, waar je voor een paar baht gebruik kunt maken van een computer met internet.
Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Thailand. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Thailand is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Als je langere tijd in Thailand blijft is het slim om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste providers zijn Dtac, AIS en TrueMove H. Deze providers bieden zogenaamde Tourist SIM-kaarten aan waar geen abonnement voor afgesloten hoeft te worden.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummers (landelijk)
Toeristenpolitie: 1155 (Engelstalig)
Politie: 911
Ambulance: 1669
Brandweer: 199
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Thailand is de Thaise Baht. Voor de actuele koers kan je kijken op www.wisselkoers.nl. Op de meeste plaatsen in Thailand kan je pinnen met je bankpas en op zeer veel plaatsen wordt een creditcard geaccepteerd. Behalve wat contante dollars voor noodgevallen is het dus niet nodig contant geld mee te nemen.
 
Voor elke transactie in Thailand betaal je transactiekosten. Deze kosten verschillen per bank. Het is aan te raden om bij een bank te pinnen waar hogere bedragen gepind kunnen worden zoals Central World en The Siam Commercial Bank.

Controleer voor vertrek of je bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door je bank. Neem contact op met je bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zal je in Thailand gemiddeld ongeveer USD 20 per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
Fooi geven in Thailand is lange tijd niet gebruikelijk geweest. Door de hoeveelheid toeristen is de Thaise bevolking hier inmiddels wel gewend geraakt aan fooien, maar dit is zeker niet vanzelfsprekend. Sommige hotels en restaurants rekenen een fooi die aan de rekening wordt toegevoegd (vaak 10%), maar dit is zeker niet altijd het geval. In restaurants kan je uitgaan van 5-10% van het totaalbedrag (indien dit nog niet in de rekening is opgenomen). Bij tours hangt de hoeveelheid fooi af van de duur en kwaliteit. Je kan uitgaan van ongeveer 150 Baht (+/- €4,-) per dag voor een goede gids of privéchauffeur.
 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Thailand is de voedingsspanning 220 volt bij 50 hertz. De stopcontacten in Thailand kunnen geaard of ongeaard zijn. Er worden verschillende type stopcontacten gebruikt in Thailand; sommige stopcontacten hebben ronde gaten en andere hebben rechthoekige gaten. Het is daarom aan te raden om een wereldstekker mee te nemen.

Kleding
Neem vooral luchtige kleding mee naar Thailand aangezien de gemiddelde temperatuur erg hoog is. Het is wel belangrijk om ook een trui/fleecejas mee te nemen voor plekken met airconditioning en in het noorden kan het ’s avonds ook afkoelen. Verder gelden er kleding voorschriften voor bezoeken aan tempels; de schouders moeten bedekt zijn en een broek of rok moet tot over de knieën vallen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort dat na terugkomst nog 6 maanden geldig is, is vereist. Indien je maximaal 30 dagen in Thailand gaat verblijven, hoef je niet op voorhand een visum aan te vragen. Tijdens de vlucht ontvang je een ‘arrival’ kaart en als je over land reist krijg je slechts een stempel. Bij een verblijf van langer dan 30 dagen is het wel belangrijk op een visum aan te vragen.

Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.

 

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kan via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over je reisbestemming vind je hier.

Muggen
Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij je aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.
 

VERVOER

Bussen en treinen
Thailand heeft een uitgebreid busnetwerk. Zowel binnen steden als voor grote afstanden zijn er vele opties. De bussen zijn over het algemeen snel, rijden frequent en luxe. Ook het treinnetwerk in Thailand is groot. De treinen zijn wel een stuk eenvoudiger dan de bussen. Het voordeel van een lange treinrit is echter wel dat er nachttreinen met slaapplekken zijn.

Taxi’s
De taxi is de beste manier om in een stad van A naar B te gaan. Vraag voor vertrek altijd aan de chauffeur om de meter aan te zetten. Elke taxichauffeur is verplicht om dit te gebruiken, maar soms proberen ze een vaste ritprijs af te spreken (welke nooit in uw voordeel zal zijn!). Een andere mogelijkheid om van A naar B te gaan binnen een stad is natuurlijk per tuktuk.

Vliegtuig
Thailand heeft een goed netwerk van binnenlandse vluchten, de meeste steden zijn per vliegtuig te bereiken. Vliegen binnen Thailand is relatief goedkoop en kan een goed alternatief zijn om lange afstanden te overbruggen en de reistijd te reduceren.
 

REIZEN MET KINDEREN

Thailand is een geschikt land om te reizen met kinderen. Het is een veilig en betaalbaar land en het weer is het hele jaar door tropisch. Ook zijn er veel kindvriendelijke accommodaties in Thailand. De reisafstanden zijn erg groot, maar er zijn meerdere vliegmaatschappijen die binnen Thailand vliegen om lange busritten te vermijden. Dit is een leuke voorbeeldroute om met kinderen te doen.