Boek met onze 4 zekerheden

Hoe reis je binnen Uganda

De wegen
Uganda kent een beperkt aantal goede asfaltwegen die de belangrijkste plaatsen met elkaar verbinden. Verder zijn er gravelwegen die het grootste deel van het jaar goed berijdbaar zijn.

Auto met chauffeur
De meeste reizigers zullen gebruik maken van een auto (meestal 4×4) met chauffeur. Dit is de meest comfortabele en veilige manier van reizen.

Bussen
De belangrijkste vorm van openbaar vervoer in Uganda is de ‘matatu’. Dit is in de regel een minibusje dat op vaste routes rijdt. Matatu’s zijn goedkoop en snel maar het comfort is beperkt.
Op minder gangbare routes kan je gebruik maken van pick-up trucks die passagiers in de laadruimte meenemen.

Is er voldoende geschikte accommodatie?

In Entebbe en Kampala is voldoende accommodatie in allerlei prijsklassen te vinden. In en bij de parken is de keuze minder groot. De meeste lodges vallen in de midden- en duurdere klassen. Zij zijn vaak comfortabel en mooi gelegen.

Wat zijn de kosten van het levensonderhoud?

Aan maaltijden en drankjes zult u in Uganda ongeveer €20,- per persoon per dag uitgeven. Bij veel safari’s zijn de maaltijden echter inclusief.

Hoe ga je op safari?

De manier om te genieten van de natuur en het dierenleven van Uganda is een georganiseerde safari. Met het openbaar vervoer kunt u immers niet uitgebreid de parken doorkruisen, op zoek naar wild.
Hoogtepunten van een reis door Uganda zijn de gorilla- en chimpansee – safari’s. Hiervoor zijn speciale permits nodig die je beter vooraf kan regelen. Zeker voor de gorilla-permits geldt dat deze vaak maanden van tevoren zijn uitverkocht. De permits zijn overigens niet goedkoop: $ 500,- per persoon voor de gorilla’s en $ 100,- pp voor de chimpansees.
Als je via Vámonos Travels een safari boekt, worden de permits uiteraard voor je geregeld.

Wat is de beste reistijd?

Uganda is het hele jaar goed te bereizen. Maar rond kerst en oud&nieuw en in de zomermaanden zijn de gorilla-permits soms al meer dan een half jaar van tevoren verkocht.

Welke valuta wordt er gebruikt?

De munteenheid van Uganda is de shilling. Voor de actuele koers kunt u kijken op, www.wisselkoers.nl.
Het wisselen van cash dollars en euro’s is mogelijk in vrijwel alle grotere plaatsen in Uganda. Reken er niet op geld te kunnen opnemen met een bankpas. Betalen met een creditcard is mogelijk bij de grotere hotels, restaurants, winkels en reisbureaus.

Controleer voor vertrek of uw bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door uw bank. Neem contact op met uw bank voor meer informatie.

Welke vaccinaties heb je nodig?

Voor je eigen gezondheid is het verstandig om je van te voren te laten informeren over de inentingen en eventuele antimalaria middelen die je voor je reis nodig hebt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Meer informatie vooraf vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, www.lcr.nl.

Ook kunt u via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij u thuis komt. Hij voorziet u van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen.

Welke reisdocumenten heb je nodig?

Uganda kent een visumplicht. Dit visum is voor vertrek via de ambassade of consulaat te regelen maar ook bij aankomst te verkrijgen. Kosten zijn $ 50,- (zorg voor cash geld!). Uw paspoort moet na vertrek uit Kenia nog minimaal zes maanden geldig zijn.