Boek met onze 4 zekerheden

Reisplanner Zuid-Afrika

Hier vindt u een overzicht van reismogelijkheden naar Zuid-Afrika. U kunt op deze pagina inspiratie op doen om uw eigen reis door dit fascinerende land samen te stellen. Door het offerteformulier in te vullen ontvangt u van ons vervolgens een uitgewerkt reisplan thuis.

Zuid-Afrika wordt ook wel de regenboognatie genoemd en het land verdient die titel zonder meer. Zo divers als de bevolking is, zijn ook de vakantiemogelijkheden. De vele wildparken, prachtige landschappen, Afrikaanse dorpjes, uitgestrekte stranden, de Nederlandse koloniale erfenis, fantastische wijnen en de wereldstad Kaapstad zijn slechts enkele hoogtepunten. Door de prima voorzieningen en infrastructuur is Zuid-Afrika bij uitstek geschikt om met een eigen huurauto te ontdekken.  Ook een combinatie met buurland Namibië is op deze manier te maken.

Klik op de kaart om deze uit te vergroten

De Noordkaap

De Noordkaap is de grootste en de meest dunbevolkte provincie van Zuid-Afrika. Vanuit Johannesburg is het zo’n vier uur rijden naar Kimberley, de stad die leefde van de diamantindustrie. De Big Hole, het grootste met de hand gegraven gat ter wereld, heeft talloze diamanten voortgebracht en is nu als museum te bezoeken.

Verder westwaarts komt u bij Upington, de uitvalsbasis voor trips naar het Kgalagadi Transfrontier Park op de grens met Namibië en Botswana. Dit is één van de mooiste parken van het land waar u de leeuwen, gemsbokken en cheeta’s tussen het rode zand van de Kalahari kunt spotten. Vanaf hier kunt u doorsteken naar buurland Namibië of afbuigen richting het zuidwesten. Zo komt u in Namaqualand, waar ieder jaar in augustus en september een bloemenzee zich openbaart die zijn weerga niet kent. Via de wijnlanden en de woeste Cederberg rijdt u rustig door naar Kaapstad.

Kaapstad en de kusten van de Kaap

Kaapstad is ongetwijfeld de mooiste stad van zuidelijk Afrika, prachtig gelegen in de schaduw van de beroemde Tafelberg. De ontspannen sfeer, de restaurants, de volle musea en de talloze souvenirwinkeltjes maken het ideaal voor een verblijf van een paar dagen. Bovendien liggen aan de baai van Kaapstad heerlijke stranden. Bijzonder zijn ook de botanische tuinen van Kirstenbosch en Groot Constantia, de oudste wijngaard van het land.

Kaapstad is een uitstekende uitvalsbasis voor een groot aantal excursies in de omgeving. Het beklimmen van de Tafelberg, te voet of per kabelbaan ligt voor de hand. Ten zuiden van Kaapstad ligt het Kaapse schiereiland, met de Kaap de Goede Hoop. Op de weg terug naar Kaapstad kunt u via de spectaculaire kustweg Chapman’s Peak Drive rijden. De weg slingert zich hier tussen de rotsen en de zee. In de baai van het havenstadje Hermanus zwemmen een groot deel van het jaar walvissen. Als u op zoek bent naar spanning kunt u vanuit het nabijgelegen Gansbaai gaan kooiduiken met haaien.

Als u vanuit Kaapstad richting het oosten rijdt, komt u al na een uur rijden in het gebied van de Winelands. Hier komen de bekende Kaapse wijnen vandaan. In het gebied liggen historische stadjes als Stellenbosch, door de Hollanders gesticht in 1679, Paarl en Franschhoek. De landhuizen in dit gebied stammen uit de 17e eeuw, gebouwd in typisch Hollandse stijl. Het landschap in het binnenland van de Westkaap bestaat uit mooi golvend akkerland. Ter hoogte van het plaatsje Mosselbaai begint Zuid-Afrika’s beroemde Tuinroute.  Deze schilderachtige route loopt langs de kust van de West- en Oostkaap en wordt ook wel de speeltuin van Zuid-Afrika genoemd. Naast de prachtige natuurparken, uitgestrekte stranden, ongerepte duinen, stille lagunes en beboste bergen zijn er ook allerlei activiteiten te ondernemen. Een canopytour door de bossen van Tsitsikamma, een bezoek aan de apen van Monkeyland, bungee jumpen vanaf de Bloukransbrug, wandelen over de Otter Trail, de mogelijkheden zijn eindeloos. Knysna en Plettenberg Bay zijn mondaine kustplaatsen die u onderweg tegenkomt. De baai van Knysna is schitterend en de haven gevreesd onder de zeevaarders vanwege de smalle monding.

Meer in het binnenland ligt de struisvogelhoofdstad Oudtshoorn. De stad ligt in de kleine Karoo, een halfwoestijn waar de temperaturen hoog op kunnen lopen in de zomer. In de omgeving van Oudtshoorn kunt u een aantal spectaculaire autoritten ondernemen langs enkele mooie bergpassen van de Outeniqua Mountains.  

Via de kustbossen van Tsitsikamma arriveert u in de Oostkaap. In de omgeving van Port Elizabeth vindt u een aantal mooie badplaatsen zoals St. Francis Bay en Jeffrey’s Bay, de surfhoofdstad van Zuid-Afrika. Dit deel van de kust wordt niet voor niets de Sunshine Coast genoemd. In het binnenland van de Oostkaap liggen verschillende uitstekende privé-wildreservaten zoals Kariega en Shamwari.  Ongeveer een uur rijden van Port Elizabeth ligt Addo Elephant National Park, waar u naast olifanten ook diverse andere wilde dieren tegen zult komen.  

Als u doorreist naar het oosten vanaf Port Elizabeth, komt u langs de ruige Wild Coast, die doorloopt tot aan Durban. Om de reistijd in te korten, wordt dit stuk vaak per binnenlandse vlucht afgelegd.  

Uitgelicht: walvissen spotten vanaf de boot
In Hermanus kunt u in het juiste seizoen de walvissen vanaf het land zien. Een nog betere mogelijkheid is om per bootexcursie op zoek te gaan naar deze zeereuzen. De boten mogen niet op eigen initiatief de walvissen benaderen, maar de nieuwsgierige beesten komen vaak zelf een kijkje nemen bij de boot.

Kwazulu Natal

De provincie Kwazulu Natal biedt een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden. Zo horen de wildparken van Kwazulu Natal tot de beste van het land. Langs de kust liggen de St. Lucia Wetlands. Dit uitgestrekte natuurgebied bestaat uit stranden, koraalriffen, meren en moerassen. Boottochten zijn een uitstekende manier om dit unieke park te verkennen. Een uurtje landinwaarts  van St. Lucia liggen de parken Umfolozi en Hluhluwe die door middel van corridors met elkaar zijn verbonden. In deze parken kunt u een aantal onvergetelijke wandeltochten maken. Natuurlijk zijn ook gamedrives (safari’s per auto) mogelijk.

Langs de kusten van Kwazulu Natal liggen schitterende stranden. De kuststrook bij Durban wordt ook wel de Dolphin Coast genoemd. Hier liggen allerlei resortplaatsjes zoals Umhlanga Rocks en Ballito. Meer landinwaarts kunt u de geur opsnuiven van het verleden. Hier lag de kern van het Zulu-rijk van de grote Shaka Zulu. Tijdens de Boerenoorlogen zijn hier belangrijke veldslagen uitgevochten tussen de Engelsen en de Boeren. Op sommige plaatsen probeert men de oude Zulu-cultuur levend te houden.  

De dramatische kliffen van de Drakensbergen vormen de overgang tussen de hooglanden van Lesotho en de vlaktes van Kwazulu Natal. De Drakensbergen strekken zich uit over enkele honderden kilometers. Op verschillende plaatsen liggen natuurgebieden die bij uitstek wandelgebied zijn.  

Uitgelicht: op safari naar het strand
Vanuit St Lucia kunt u op een bijzondere manier genieten van een dagje aan het strand. Rijdend door het iSamangaliso Wetlands park kunt u dieren zoals neushoorns en zebra’s spotten op weg naar Cape Vidal, een prachtig stukje strand, waar ook de Zuid-Afrikanen graag komen om te zonnen en zwemmen.

Mpumalanga en het Krugerpark

De provincie Mpumulanga ligt in het noordoosten van het land. Prachtige en indrukwekkende natuur en het wereldberoemde Kruger Park maken dit tot één van de populairste bestemmingen van Zuid-Afrika. Woeste bergen, diepe kloven en prachtige uitzichten kenmerken het westen van dit gebied. Op zo’n vijf uur rijden ten oosten van Johannesburg ligt de zogenaamde Panoramaroute. Deze autoroute loopt door de schitterende Blyde Rivier Canyon. De weg slingert zich door de Drakensbergen langs uitzichtpunten als de Drie Rondavels, God’s Window en de rotsformaties van God’s Window. Onderweg komt u langs allerlei leuke kleine plaatsjes zoals Graskop en Pilgrim’s Rest, een oud goudzoekersstadje.

In het oosten is het wereldberoemde Krugerpark met een lengte van 350 kilometer en een breedte van 60 kilometer een van de grootste wildparken ter wereld. Hier kunt u naast talloze andere dieren ook de Big Five tegen komen: de leeuw, olifant, luipaard, neushoorn en de Kaapse buffel. Door de uitstekende infrastructuur is het mogelijk het Krugerpark in uw eigen auto te verkennen. Overnachten kan in één van de vele rest camps in het park zelf. Vanuit deze camps kunt u onder begeleiding van een ranger safari’s te voet of per 4WD maken.

Grenzend aan het Krugerpark liggen verschillende ‘private game reserves’. Deze parken zijn niet van de overheid, maar van particulieren. Een groot aantal kunt u gewoon bezoeken. Dieren kennen geen grenzen en hier leven dus dezelfde beesten als bij grote buurman Kruger. De privéparken vormen een duurder en exclusiever alternatief voor het Krugerpark. Naast het exclusievere karakter is het voordeel dat de auto’s hier ook niet op de weg hoeven te blijven en u dus echt de dieren kunt volgen in het landschap.

Swaziland en Lesotho

De koninkrijkjes Swaziland en Lesotho hebben door de eeuwen heen hun zelfstandigheid weten te bewaren. De landjes zijn armer maar ook traditioneler dan het grote en moderne Zuid-Afrika. Híer is het nog mogelijk kennis te maken met de tradities van het oude Afrika. Een bezoek aan Swaziland is makkelijk in te passen aangezien het tussen het Krugerpark en Kwazulu Natal in ligt. Swaziland kent naast de traditionele cultuur enkele kleine (maar mooie!) natuurparken die het tot een leuke bestemming maken voor een bezoek. U kunt hier bijvoorbeeld per mountainbike door het wildpark Milwane fietsen. In het woeste en onherbergzame Lesotho kunt u prachtige meerdaagse wandelingen maken. Lesotho is wel vrij lastig te bereiken, via de bergpassen van de Drakensbergen.