Algemeen
Zuid-Korea is een land in Oost-Azië en beslaat het zuidelijke deel van Korea. Grenzend aan het land ligt Noord-Korea, waarmee het land een sterke geschiedenis heeft. Belangrijke grote steden in Zuid-Korea zijn Seoul, Busan en Gyeongju. De nog niet zo bekende vakantiebestemming heeft een prachtig landschap, groene rijstvelden en bruisende steden. Ontdek de eeuwenoude cultuur en tradities in dit geweldige land!
Beste reistijd en klimaat
Zuid-Korea heeft een gematigd klimaat en kent vier seizoenen. Deze seizoenen lopen gelijk met de seizoenen van Nederland.
De lentes, die van eind maart t/m juni lopen, zijn zeer aangenaam met fijne temperaturen. Hetzelfde geldt voor de herfst. In de maanden juni t/m september kan het warm worden. Om deze reden is het qua temperatuur in deze periode het gunstigste om naar Zuid-Korea af te reizen. Echter regent het wel het vaakst rond deze periode, vooral in juli. De winter kan behoorlijk koud worden, met temperaturen onder het vriespunt. Vooral in hoger gelegen gebieden kunnen de temperaturen uitschieten naar -15 graden.
Beste reistijd Zuid-Korea
De beste periode om naar Zuid-Korea af te reizen is in de lente, van maart tot mei, of in de herfst, van september tot november. In het voorjaar staan de kersenbloesems in de bloei en in het najaar kunt u genieten van herfstige kleuren in de natuur. Ook is de temperatuur aangenaam en is het over het algemeen zonnig en droog.
In de zomer kan het in het zuiden van het land warmer worden dan in het noorden. De meeste regen valt in de maand juli en in de maanden mei t/m juni is er kans op tropische stormen. Houd er rekening mee dat Koreanen ook zelf op vakantie gaan in de zomermaanden waardoor het drukker kan worden. Ook kunnen de prijzen van uw reis omhoog gaan in deze tijd.
In de winter kan het koud zijn, waardoor het wandelen in natuurparken en eilanden minder geschikt is. In de winters kan de temperatuur afnemen tot -20 graden in het noorden.
Taal
De officiële taal die wordt gesproken in Zuid-Korea is Koreaans. De Zuid-Koreanen spreken over het algemeen goed Engels. Vooral de jongere generatie kunt u te woord staan in het Engels.
De keuken van Zuid-Korea
Zuid-Koreanen eten over het algemeen erg gezond met veel groenten en weinig calorieën. Veelvoorkomende gerechten worden gemaakt op basis van vis, vlees en tofoe. Smaakmakers van deze gerechten zijn vaak sesam, soja, knoflook, gember of chili. In Zuid-Korea worden er naast een hoofdmaaltijd vaak ook bijgerechten geserveerd, zoals rijst, soep of groenten.
Een typisch Koreaans gerecht is de Bibimbap. Deze unieke en kleurrijke maaltijd is een mix van groente, ei en chilipasta. Daarnaast zijn Tangpyungchae, Japchae (noedels), en Shinsunro typisch Koreaanse gerechten.
Het water in Zuid-Korea is drinkbaar, maar kan een beetje naar chloor smaken. Veel hotelkamers hebben zakjes thee met een waterkoker op de kamer. Dit zal het water beter laten smaken.
Feestdagen
Zuid-Korea heeft een aparte kalender gebaseerd op de zon- en maankalender. Een aantal feestdagen wordt ook gebaseerd op deze kalender. Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste feestdagen die jaarlijks worden gevierd:
- 1 januari: Nieuwjaardag
- Eind januari: Koreaans nieuwjaar
- 1 maart: Onafhankelijkheidsdag
- 1 mei: Dag van de arbeid
- 5 mei: Dag van de kinderen
- 15 augustus: Koreaanse bevrijdingsdag
- Begin oktober: Dag van de stichting
- September of oktober: Chuseok (Thanksgiving)
- 25 en 26 december: Kerst
Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn.
De tijd in Zuid-Korea
Zuid-Korea valt onder tijdzone UTC+9. Dit houdt in dat het tijdens de zomertijd 7 uur later en tijdens de wintertijd 8 uur later is dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kunt u hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Seoul kunt u hier kijken.
Internet/Wifi
Communicatie van en naar Nederland is geen probleem in Zuid-Korea. Zuid-Korea is een voorloper op technisch gebied en heeft een grote dichtheid van internet. Als u in Zuid-Korea rondloopt komt u veel internetcafés tegen. Daarnaast bieden de meeste hotels, cafés en restaurants gratis wifi aan.
Telefoneren
Een telefoon is hét communicatiemiddel in Korea. Daarentegen heeft Zuid-Korea een eigen netwerk ontwikkeld, waardoor sommige oudere Nederlandse telefoons niet werken. Zuid-Korea kent een UMTS-netwerk. Een 3e generatie UMTS telefoon werkt wel, oudere telefoons kunnen soms niet werken. Heeft u niet zo’n telefoon en wilt u toch bereikbaar zijn? Dan is er de mogelijkheid om een telefoon te huren op het vliegveld.
Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 119
Politie: 112
Ambulance: 119
Brandweer: 119