Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Kenia ligt aan de oostkust van Afrika en wordt doorsneden door de evenaar. Deze vroegere Britse kolonie is ongeveer 14 keer zo groot als Nederland en staat bekend om de fantastische wildparken, de tropische kustlijn en de op een na hoogste berg van Afrika: Mount Kenya. In het land wonen meer dan 53 miljoen mensen. De meerderheid hangt het christelijk geloof aan maar door de Arabische koloniale invloeden is er ook een islamitisch deel van de bevolking.

Beste reistijd en klimaat
Kenia ligt precies op de evenaar en kent een aangenaam tropisch klimaat. Hierdoor worden verschillen in weer voor een belangrijk deel bepaald door de ligging en de hoogte. De kuststreken zijn in de regel vochtiger dan de binnenlanden en des te hoger een plaats is gelegen, des te koeler het is.

Het is lastig om één beste reistijd te bepalen, omdat dit per gebied verschilt:

Beste reistijd voor het binnenland
In het centrale heuvellandschap en de Riftvallei liggen de maximum temperaturen het hele jaar tussen de 22 en 26 graden. De regentijd in het binnenland vindt plaats in de maanden maart, april en mei. Ook in de maanden oktober en november valt meer regen dan normaal. De maximum temperatuur ligt in de maanden oktober tot en met maart rond de 27 graden. In de overige maanden is het kouder, maar meestal nog steeds boven de 20 graden.
De beste tijd om te reizen in Kenia zijn de maanden juni tot en met oktober en december en januari. Het is dan over het algemeen droog en koel, de wegen zijn goed begaanbaar en de kans om dieren te zien is groter.
 
Beste reistijd voor de kust
De temperatuur voor de kustregio ligt het hele jaar door enkele graden boven de temperatuur op het binnenland. Dit gebied kent een lang droogseizoen van juli tot oktober en een kort droogseizoen in januari, februari en maart. Beide periodes kenmerken zich door warme dagen met weinig regenval.

Taal
In Kenia worden meer dan 60 verschillende talen gesproken. De officiële talen zijn het Engels en het Swahili. Het is altijd leuk om een paar Swahili woorden van de chauffeur te leren.

De keuken van Kenia
Tijdens de rondreis zul je bij de meeste accommodaties tijdens het diner westerse gerechten voorgeschoteld krijgen zoals rijst of aardappelen met vlees en vis. Bij het ontbijt kun je naast het continentale of Engelse buffet soms ook lokale specialiteiten als chapati vinden, gefrituurd platbrood. De lunchbox die je meekrijgt is vaak gevuld met een sandwich, een gekookt ei, kip en wat drinken.
De Kenianen zelf eten vaak ugali (een soort maisdeeg) of rijst, al dan niet gecombineerd met vlees of saus. Vlees staat zeker niet dagelijks op het menu voor de lokale bevolking omdat de meeste mensen dit niet kunnen betalen. Vissoorten als tilapia en nijlbaars komen uit de zoetwatermeren als Lake Victoria en Lake Naivasha. In de kustregio’s merk je veel van de Arabische en Indiase invloeden met gerechten als pilaf, samosa’s en biryani.

Feestdagen
De belangrijkste feestdagen in Kenia zijn:
1 mei: Dag van de Arbeid
1 juni: Madaraka Day
20 oktober: Madaraka Day
12 december: Jamhuri (Independence) Day
Daarnaast worden er verschillende religieuze dagen gevierd zoals Pasen, Kerst en het Islamitische Suikerfeest.

De tijd in Kenia
Kenia valt in tijdzone UTC+3. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Kenia 2 uur later is en tijdens onze wintertijd 1 uur later dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Nairobi kun je hier kijken.

Internet/Wifi
In vrijwel alle lodges is tegenwoordig wifi aanwezig. Zeker in de wildparken is dit vaak alleen in de algemene ruimtes te gebruiken en niet op de kamer of in de tent. Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Kenia. Zo voorkomt je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Kenia is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Als je langere tijd in Kenia blijft is het slim om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste providers zijn Safaricom, Airtel en Telkom.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 112 / 999

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL
 
Valuta
De munteenheid van Kenia is de Keniaanse Shilling. Voor de actuele koers kun je kijken op www.wisselkoers.nl. In de meeste grote plaatsen in Kenia kun je pinnen met je bankpas en op veel plaatsen wordt een creditcard geaccepteerd. Het is verstandig om contante US dollars achter de hand te houden zodat je geld kunt wisselen als er geen pinautomaten in de buurt zijn (bijvoorbeeld in de wildparken). Veel lodge accepteren ook US dollars als betaalmiddel en ook het geven van fooien met US dollars is zeer geaccepteerd.

Controleer voor vertrek of je bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door de bank. Neem contact op met je bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zul je in Kenia gemiddeld ongeveer USD 30 per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes. Tijdens een safari zijn de maaltijden inbegrepen en zul je alleen aan drankjes geld uitgeven.

Fooi geven
Het geven van fooi in restaurants, aan privéchauffeurs en aan gidsen van tours is normaal (maar wel optioneel). In restaurants kun je uitgaan van 10% van het totaalbedrag. De meeste hotels hebben een tip box waar je een eventuele fooi in kwijt kunt die verdeeld wordt onder het personeel. Voor de chauffeur/gids kun je uitgaan van een fooi tussen de 15 en 20 USD per groep per dag, afhankelijk van hoe tevreden je bent. Als je tijdens een excursie begeleid wordt door een lokale gids wordt een fooi ook zeer op prijs gesteld.

Entreegelden
De entreegelden voor de nationale parken zijn behoorlijk fors in Kenia. Tijdens de safari zijn alle entreegelden inbegrepen, je hoeft hier dus niet extra voor te betalen.
 

WAT NEEM IK MEE?
 
Stekker
In Kenia is de voedingsspanning 240 volt bij 50 hertz. De meeste stopcontacten hebben normaal gesproken een type G stekker nodig. Het handigste is om een wereldstekker mee te nemen.
Het kan wel eens voorkomen dat de elektriciteit uitvalt in Kenia. Vaak  hebben hotels een noodgenerator die dan in werking wordt gesteld.

Kleding
Dunne, los vallende kleding is in Kenia het prettigst. We raden aan om laagjes mee te nemen. In de zon kan het erg warm zijn, maar als deze weg is dan kan het zeker als je op hoogte bent snel afkoelen. Neem daarom ook een trui of vest mee. In de koelere maanden is een jas aan te raden. Mocht je vroeg op pad gaan voor een safari dan is het zeker nodig om goede warme kleding mee te nemen.
Als je bijvoorbeeld een wandelsafari gaat maken tussen de wilde dieren, zorg dan voor kleding in neutrale kleuren, stevige dichte schoenen en een lange broek. Daarnaast is het meenemen van een verrekijker handig voor op safari. Het kan wel eens voorkomen dat de elektriciteit uitvalt, een zaklamp kan dan handig zijn.

Reisdocumenten
Kenia kent een visumplicht. Dit e-visum is voor vertrek via internet te regelen via http://evisa.go.ke/evisa.html. Kosten zijn 50 USD. Je paspoort moet na vertrek uit Kenia nog minimaal zes maanden geldig zijn.

Verbod op plastic
LET OP: Kenia heeft een zeer streng verbod op plastic tassen. Het is verboden om plastic tassen mee te nemen naar Kenia, ter plaatse aan te schaffen of te gebruiken. Tassen en koffers kunnen hierop doorzocht worden en er staan flinke boetes op. Dit geldt ook voor de doorzichtige ziplock tasjes die gebruikt worden om toiletartikelen in te verpakken.

 

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over je reisbestemming vind je hier.

Muggen
In heel Kenia komt malaria voor. Wij adviseren dan ook het gebruik van malariapillen. Daarnaast raden wij aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet ook geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.
 

VERVOER

Auto met chauffeur
De beste optie om met de auto door Kenia te reizen is het huren van een auto met chauffeur. Het is in de meeste gevallen niet toegestaan de grote steden op eigen houtje met een huurauto te verlaten. Slechts een deel van de wegen in Kenia is geasfalteerd. Op de overige wegen is zeker in de regentijd een 4×4 noodzakelijk. Tijdens de safari door Kenia reis je in een speciaal safaribusje (een duurdere optie is de safari-jeep) en heb je de beschikking over de diensten van een chauffeur/gids. Het busje heeft 4×4-aandrijving en een opklapbaar dak zodat je staand vrij zicht hebt maar nog wel profiteert van de schaduw van het dak. Het is een privésafari en je reist dus niet met andere reizigers samen. Dit betekent niet alleen veel privacy, maar ook dat je in overleg met de gids het dagprogramma bepaalt. De maaltijden tijdens de safari zijn inbegrepen. Avondeten en ontbijt zijn in de regel in de lodge of hotel, de lunch eet je normaal gesproken op mooi gelegen picknickplaatsen in de parken.

Vliegtuig
Om grotere afstanden af te leggen kun je kiezen voor een binnenlandse vlucht. De belangrijkste vliegvelden in Kenia zijn Nairobi en Mombasa. De vluchten tussen Nairobi en Mombasa zijn voor reizigers het meest interessant: hiermee zijn de stranden van de oostkust gemakkelijk te bereiken. In dat geval proberen we altijd deze vluchten mee te nemen op het intercontinentale ticket, zodat je evenveel bagage mee mag nemen.
Als je een chartervlucht hebt, bijvoorbeeld vanuit de Masai Mara, mag je meestal slechts 15 kilo meenemen in zachte tassen (dus geen hardschalen koffers).

Treinen
Sinds 2017 rijdt er een hogesnelheidstrein tussen Nairobi en Mombasa, die er met een paar tussenstops slechts 4,5 uur over doet. Deze Madaraka express is een goed alternatief voor een binnenlandse vlucht. Je kunt kiezen uit een eersteklas of tweedeklas coupé en er is een restauratiewagon. Onderweg kom je onder meer langs de wildparken Tsavo West en Tsavo East en kun je zomaar wild langs het spoor zien.