Nu boeken zonder aanbetaling

Hoe reis je binnen Kenia?

Vliegtuig
In Kenia bestaat een binnenlands netwerk van vluchten tussen Nairobi en Kisumu aan het Victoria meer en Nairobi en Mombassa, Malindi en Lamu aan de kust. Ook is het mogelijk te vliegen naar verschillende nationale parken, zoals Masai Mara en Tsavo. Als u dat wilt is het raadzaam dit te boeken via een safari-organisatie die ook het vervolg van uw safari regelt.

Huurauto
Kenia kent een beperkt aantal goede asfaltwegen. Het merendeel van de wegen is echter matig onderhouden. In het noorden en noordoosten van het land zijn de wegen niet geasfalteerd. Ditzelfde geldt voor de wegen in de nationale parken. Na regen kunnen deze wegen moeilijk begaanbaar zijn zonder vierwielaandrijving. Het huren van een auto in Kenia is niet goedkoop.

Bussen
Bussen zijn in Kenia over het algemeen eenvoudig, betrouwbaar en redelijk comfortabel. De bussen die tussen Nairobi en Mombassa rijden zijn luxer en sneller.
De belangrijkste vorm van openbaar vervoer in Kenia is de ‘matatu’. Dit is in de regel een minibusje dat op vaste routes rijdt. Matatu’s zijn goedkoop en snel maar het comfort is minder dan bij gewone bussen..

Treinen
Passagierstreinen rijden nog maar twee trajecten: Mombassa – Nairobi en Nairobi – Kisumu. In de meeste gevallen rijden treinen ’s nachts. In de 1e en 2e klas reist u in redelijk comfortabele slaapcoupés. Hiervoor is vooraf boeken noodzakelijk.

Is er voldoende geschikte accommodatie?

In de grotere plaatsen in Kenia zijn hotels van verschillende prijsklassen te vinden. Een groot deel van de tijd zal de reiziger echter in de natuur doorbrengen. Kamperen is in bijna alle natuurparken van Kenia mogelijk. Een alternatief hiervoor zijn de zogenaamde banda’s: eenvoudige hutten waarbij de reiziger zelf voor lakens, eten en dergelijke moet zorgen. Hiernaast zijn in de parken luxueuze lodges en vaste tentenkampen te vinden die worden beheerd door safari-organisaties. De standaard en de prijzen van deze privélodges en kampen zijn vaak hoog. Wat betreft de accommodatie in de natuurparken is het verstandig vooraf te boeken.
Langs een groot deel van de zuidelijke kust is accommodatie voor toeristen te vinden. Deze varieert van luxueuze all-inclusive resorts tot eenvoudige strandhutten.

Wat zijn de kosten van het levensonderhoud?

Aan maaltijden en drankjes zult u in Kenia ongeveer €25,- per persoon per dag uitgeven. Bij veel safari’s zijn de maaltijden echter inclusief.

Hoe ga je op safari?

De manier om te genieten van de natuur en het dierenleven van Kenia is een georganiseerde safari. Met het openbaar vervoer kunt u immers niet uitgebreid de parken doorkruisen, op zoek naar wild.
Er zijn groepssafari’s, waarbij u zich aansluit bij een ad-hoc groepje, en privé safari’s. In het laatste geval reist u alleen of met uw reisgenoten rond met een eigen gids/chauffeur. Verder kunt u kiezen tussen kampeer- en lodgesafari’s. Bij kampeersafari’s slaapt u in tenten op veldbedden of matrasjes en moet u zelf voor een slaapzak zorgen.
Bij de lodgesafari slaapt u, de naam zegt het al, in lodges. Hier hoeft u uiteraard geen slaapzak mee te nemen.

Wat is de beste reistijd?

In het centrale heuvellandschap en de Riftvallei liggen de maximum temperaturen het hele jaar tussen de 22 en 26 graden. Aan de kust liggen de maximum temperaturen beduidend hoger: van oktober tot en met april rond de 30 graden en in de overige maanden nog altijd boven de 25 graden. De regentijd valt in de maanden april en mei. Vooral aan de kusten valt dan veel regen. Ook in november en december valt meer regen dan in de overige maanden.

Januari en februari zijn de beste maanden voor een bezoek aan Kenia. De temperaturen zijn aangenaam en het is droog. Omdat het vlak voor de regentijd is, zijn de dieren op zoek naar water en eenvoudig te ontdekken. Om dezelfde redenen zijn ook de maanden juni tot en met september populair. Overigens is ook in de andere tijden van het jaar Kenia goed bereisbaar.

Welke valuta wordt er gebruikt?

De munteenheid van Kenia is de shilling. Voor de actuele koers kunt u kijken op, www.wisselkoers.nl.
Het wisselen cash dollars is mogelijk in vrijwel alle grotere plaatsen in Kenia. In de grotere plaatsen is het daarnaast mogelijk geld op te nemen met een bankpas. U moet echter rekening houden met storingen en cash dollars achter de hand houden. Betalen met een creditcard is mogelijk bij de grotere hotels, restaurants, winkels en reisbureaus.

Controleer voor vertrek of uw bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door uw bank. Neem contact op met uw bank voor meer informatie.

Welke vaccinaties heb je nodig?

Voor je eigen gezondheid is het verstandig om je van te voren te laten informeren over de inentingen en eventuele antimalaria middelen die je voor je reis nodig hebt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Meer informatie vooraf vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, www.lcr.nl.

Ook kunt u via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij u thuis komt. Hij voorziet u van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen.

Welke reisdocumenten heb je nodig?

Kenia kent een visumplicht. Dit e-visum is voor vertrek via internet te regelen. Kosten zijn $ 50,-. Uw paspoort moet na vertrek uit Kenia nog minimaal zes maanden geldig zijn.