Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Argentinië is een land van bijna onvoorstelbare tegenstellingen. Ontdek de immense watervallen van Iguazu, de kleurrijke en bijzondere rotsformaties van de Quebrada de Humahuaca, proef de heerlijke wijnen in de regio van Mendoza en spot walvissen bij Península Valdés. Wat een reis ook zeker bijzonder maakt is een bezoek aan Patagonië en het indrukwekkende merengebied, onvergetelijk!

Beste reistijd en klimaat
Argentinië is een groot land en heeft daardoor meerdere klimaatzones. Voor het zuiden, ook wel Patagonië genoemd, is het mogelijk om van oktober tot april te reizen. In deze periode is het zomer en zijn er aangename temperaturen. Buiten deze periode is er in dit gebied nauwelijks te reizen door de lage temperaturen, harde wind en sneeuwval.

In het Noorden van Argentinië kun je het hele jaar reizen, hoewel de beste reistijd in onze zomerperiode is. In Argentinië is het dan winter en zijn de temperaturen veel aangenamer dan in de Argentijnse zomer. Rond Salta is er wel een regenseizoen van december tot februari, waardoor de wegen soms slecht begaanbaar zijn.
De Watervallen bij Puerto Iguazu liggen in een tropisch gebied met temperaturen boven de 30 graden en een hoge vochtigheidsgraad.

Taal
In Argentinië wordt Spaans gesproken. In de grote steden en in toeristische plaatsen spreken Argentijnen redelijk Engels. Het is altijd handig om een paar woordjes Spaans te leren. Op die manier kun je gemakkelijker in contact komen met de lokale bevolking

De keuken van Argentinië
De Argentijnse keuken wordt beschreven als een culturele vermenging van mediterrane invloeden die door de Spanjaarden tijdens de koloniale periode en later door Italiaanse en Spaanse immigranten naar Argentinië in de 19e en 20e eeuw werden gebracht, met invloeden van een verdere culturele vermenging van criollos (dankzij Spaanse kolonisten ) met de inheemse volkeren van Argentinië (zoals mate en humitas).
 
Argentijnen staan ​​bekend om hun liefde voor eten. Sociale bijeenkomsten zijn meestal gericht op het delen van een maaltijd. Uitnodigingen om thuis te eten worden over het algemeen gezien als een symbool van vriendschap, warmte en integratie. Gezinslunch op zondag wordt beschouwd als de belangrijkste maaltijd van de week, met als hoogtepunten vaak asado.
 
Behalve asado (de Argentijnse barbecue), past er geen ander gerecht beter bij de nationale identiteit. Niettemin hebben het uitgestrekte gebied en de culturele diversiteit van het land geleid tot een lokale keuken met verschillende gerechten.
 
Een ander kenmerk van de Argentijnse keuken is de bereiding van zelfgemaakte gerechten zoals frites, pasteitjes en pasta om een ​​speciale gelegenheid te vieren, om vrienden te ontmoeten of om iemand te eren.
 
Feestdagen
Argentinië is een overwegend katholiek land. Driekoningen, Semana Santa (de week voor Pasen) en Kerstmis zijn belangrijke feestdagen voor de Argentijnen en worden dan ook uitbundig gevierd.
 
06 januari: Driekoningen
Maart/april: Semana Santa (begint op Palmzondag en eindigt op Paaszondag)
01 mei: Dag van de arbeid
17 juni: Dag van de Argentijnse vlag
09 juli: Onafhankelijkheidsdag
19 augustus: Herdenking generaal José de San Martin 
02 november: Allerzielen
08 december: Onbevlekte ontvangenis
25 december: Kerstmis

De tijd in Argentinië
Argentinië valt in tijdzone UTC-3. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Argentinië 5 uur vroeger is en tijdens onze wintertijd 4 uur vroeger dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Buenos Aires kun je hier kijken.

Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kun je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
Daarnaast kent Argentinië veel internetcafés, waar je voor een paar Peso’s gebruik kunt maken van een computer met internet.
Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Argentinië. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Argentinië is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van uw telefoonprovider.
Als je langere tijd in Argentinië blijft is het slim om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste providers zijn Claro en Movistar.
In en rond de dichtbevolkte gebieden is voldoende dekking. Daarbuiten en met name in dunbevolkte delen van Patagonië niet. Als je overweegt om een simkaart te komen dan kun je dat het beste doen op de luchthaven. Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 911 (alleen in Buenos Aires
Politie: 101
Ambulance: 107
Brandweer: 100
Toeristenpolitie: 0800 999 5000 (Engelstalig)

 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Argentinië is de Argentijnse Peso. Voor de actuele officiële  koers kun je kijken op, www.wisselkoers.nl.

In Argentinië werkt men met twee wisselkoersen. De gewone wisselkoers en de blue rate. Deze laatst is ongeveer 2 x zo gunstig. Contante euro's kan je veelal in winkels en restaurants omwisselen tegen de blue rate. Het is dus aantrekkelijk om een ruime hoeveelheid contante euro's mee te nemen.

Ook met een credit card kan je overal terecht maar hiermee betaal je de normale rate, 2 x zo duur dus.

In Argentinië kun je op veel plaatsen geld opnemen met je pas bij de grote banken (zoals de Banco Frances, Galicia, HSBC). Met de meeste buitenlandse passen is het mogelijk een bedrag van rond de €100 per keer pinnen. Je neemt dan tegen de normale koers geld op. Als je tegen de blue rate geld wil pinnen kan dit met behulp van de Western Union App.

Western Union
In verband met het huidige economische klimaat in Argentinië betaal je, wanneer je ergens pint, ongeveer twee keer zoveel dan je hoort te betalen. Zowel bij een ATM als bijvoorbeeld bij een winkel. Dit komt erg lage koers van de Argentijnse peso. Je kunt dit omzeilen door de Western Union App te gebruiken. Dit werkt als volgend: (1) Download de app en maak een account aan. (2) Klik op send money en geef aan hoeveel je wilt versturen. (3) Vervolgens kun je aangeven wie het geld komt ophalen (dit ben je dus zelf) en ontvang je een code, bewaar deze goed. (4) Je krijgt een bevestiging als het geld op je account staat. (5) Met behulp van de code en je paspoort kun je het geld ophalen bij een locatie van Western Union ergens in Argentinië (deze staan allemaal aangegeven in de app). 
Je krijgt van de Western Union de Blue Dollar rate in plaats van de koers die ze aanhouden bij alle pinapparaten, waardoor je in de praktijk dus twee keer zoveel geld ontvangt.

Let op: Dit systeem werkt in principe erg goed, maar er zit een klein nadeel aan. Het is niet gegarandeerd dat ze bij elke Western Union locatie het geld ook echt hebben. Dit hangt af van wanneer de geldtruck is geweest en hoeveel mensen hierna geld zijn komen ophalen/storten. Zo zijn er bijvoorbeeld in Buenos Aires erg veel locaties, met dus een grotere kans dat je het geld meekrijgt. Hoe verder naar het zuiden, hoe minder locaties. Hier zijn echter ook weer minder mensen, dus het zou kunnen dat een bepaalde locatie ineens veel geld heeft liggen. Kortom, je moet een beetje geluk hebben. Wel zouden wij aanraden het te proberen, want als je het geld nergens mee krijgt kun je Western Union contacten en krijg je het geld gewoon teruggestort op je account. Een paar tips zijn: probeer niet meer dan €1000,- in één keer op te halen en ga zo vroeg mogelijk in de ochtend, dan heb je de grootste kans. Er is dus geen garantie, maar zeker de moeite waard!

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes betaal je in Argentinië gemiddeld ongeveer USD 25 per persoon per dag. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
In de restaurants en cafés in Argentinië is een fooi van 10% gebruikelijk.
Kruiers en taxichauffeurs ontvangen over het algemeen een kleine fooi voor een goede dienstverlening.
Bij tours hangt de hoeveelheid fooi af van de duur van de tour, of het een groeps- of privétour is en natuurlijk van de kwaliteit van de service. Ga uit van ca. 10-15 euro per dag in totaal voor een goede gids of privéchauffeur. Bij een groepstour geeft u minder.

Entreegelden
De entreegelden voor de nationale parken in Argentinië zijn tijdens de reis niet inbegrepen. Wanneer je gebruik maakt van een huurauto kun je zelf naar een nationaal park rijden en ter plekke de entree betalen.
 

 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Argentinië is de voedingsspanning 220 volt. De stopcontacten in Argentinië zijn ongeaard met twee ronde gaten of geaard met drie rechthoekige gaten.
Wij adviseren een verloopstekker van type I (adapter Australië) mee te nemen. Het handigste is om een wereldstekker mee te nemen.
 
Kleding
Voor een bezoek aan Argentinië  is het aan te raden voor zowel warm als koud weer, en regen en zon kleding mee te nemen. Luchtige, los vallende (katoenen of linnen) kleding is voor de zomer in het noorden aan te raden. Neem daarnaast ook een regenponcho mee want deze gaat zeker van pas komen.
Als je gaat wandelen in het zuiden (Patagonië), dan kunt je niet zonder goede wandelschoenen.
Daarnaast heb je wind-en waterdichte kleding nodig. Ook is het nodig een warm vest of fleecetrui mee te nemen. In de zon kan het erg warm zijn, maar als deze weg is dan kan het snel afkoelen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort dat na terugkomst nog 6 maanden geldig is, is vereist. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Argentinië geen visum nodig. Een toeristenkaart wordt kosteloos verstrekt door luchtvaartmaatschappijen tijdens de vlucht. Deze is 90 dagen geldig. Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.

Als u via de Verenigde Staten vliegt dient u uiterlijk 72 uur voor vertrek een "reisautorisatie" aan te vragen. Meer informatie hierover vindt u op:
https://esta.cbp.dhs.gov 
 

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over je reisbestemming vind je hier.

Muggen
Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij je aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.
 

VERVOER

Huurauto
Argentinië is uitermate geschikt om door te reizen per huurauto. Door de enorme afstanden zit je soms wel lang in de auto.
Argentinië heeft een dicht wegennet met goed onderhouden wegen. In vergelijking tot andere Latijns-Amerikaanse landen is de infrastructuur goed.
Onverharde wegen zijn vooral te vinden in het noorden en in Patagonië en Tierra del Fiego.
 
Voor het huren van een auto in Argentinië heb je altijd een creditcard op naam van de hoofdbestuurder nodig. De borg wordt van je creditcard afgeschreven en na de reis wordt dit bedrag weer teruggeboekt.
Een internationaal rijbewijs is zeer aan te raden/ verplicht in Argentinië. Het internationaal rijbewijs is te koop bij de ANWB en alleen geldig in combinatie met je Nederlandse rijbewijs.
 
Het is belangrijk dat je bij het ophalen van de auto goed controleert hoe de auto er op dat moment uit ziet. Normaal gesproken neem je dit met de verhuurder door. Maak voor de zekerheid ook foto’s en controleer de banden.
 
Een aantal belangrijke verkeersregels;
Je moet rechts rijden en links inhalen.
Een stilstaande schoolbus waar kinderen in-en uitstappen, mag niet gepasseerd worden zolang deze stilstaat.
Op een kruising verleen je voorrang aan verkeer van rechts, tenzij anders is aangegeven.
Een bestuurder die een rotonde wil oprijden verleent voorrang aan bestuurders die al op de rotonde rijden.
Railvoertuigen hebben voorrang op andere voertuigen. 
Rij je op een hoofdweg dan heb je voorrang op bestuurders die op de secundaire weg rijden, tenzij anders is aangegeven
 
Wees ervan bewust dat Argentijnen zich niet altijd aan de regels houden en dat de rijstijl verschilt van wat we gewend zijn. Vaak worden de verkeersborden genegeerd en verlenen bestuurders geen voorrang aan voetgangers. We raden af om in het donker te rijden
 
Navigatie
Wij raden aan om de applicatie maps.me of Google Maps te downloaden op je smartphone of tablet. Via deze app kun je wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heb je dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden.
 
Tanken

Tanken doe je in de steden en grotere dorpen. Bij de meeste tankstations tank je niet zelf, maar word je bediend door een servicemedewerker.

Tolwegen
Op een aantal snelwegen in Argentinië dien je tol te betalen. Dit zijn hoofdzakelijk wegen rond Buenos Aires

Taxi’s
De taxi is de beste manier om in een stad van A naar B te gaan. Vanaf luchthavens en busstations kun je veilige taxi’s nemen. Elke luchthaven heeft binnen een kantoortje, waar je een taxi kunt reserveren en betalen. De veilige taxi’s bij busstations staan binnen de omheining van het station en de chauffeurs dragen een officieel naamkaartje.
Let op: hou op straat zelf nooit een taxi aan! In het hotel kunnen ze een veilige taxi voor je bellen en je adviseren over de ritprijs. Deze spreek je van tevoren met de chauffeur af.

Bussen
Het openbaar vervoer in Argentinië bestaat uit een zeer uitgebreid netwerk van 1e en 2e klas bussen die met grote regelmaat tussen alle steden en dorpen rijden. Wat grotere steden en dorpen hebben allemaal een centraal busstation waar alle bussen aankomen en vertrekken. Door de frequentie hoer je je geen zorgen te maken dat er geen plaats meer is.

 

REIZEN MET KINDEREN