Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Brazilië is het grootste land in Zuid-Amerika en is ook het vijfde land in de wereld met de meeste inwoners. Het land grenst aan Frans-Guyana, Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru, Bolivia, Paraguay, Argentinië, Uruguay en de Atlantische Oceaan. Brazilië is opgedeeld in 26 staten en 1 federaal district.
 De hoofdstad van Brazilië is Brasilia en in het land wonen meer dan 210 miljoen mensen. Het land bestaat uit vier landschapsvormen: De tropische kuststrook, het hoogland wat uit tropisch regenwoud (in het noorden) en savanne (in het zuiden) bestaat, een woestijnachtig gebied genaamd Sertão en het Amazonebekken dat zich in het noorden en westen bevindt.

Beste reistijd en klimaat
Brazilië is een land dat je het gehele jaar kunt bezoeken, zelfs in onze wintermaanden. Dit heeft vooral te maken met het feit dat Brazilië ten zuiden van de evenaar ligt, waardoor het tijdens de zomer in Nederland, winter is in Brazilië. De temperaturen zijn altijd aangenaam. Alleen in onze wintermaanden valt er in veel gebieden regelmatig wat regen. Het regent vaak niet de hele dag door, maar er valt af een toe een flinke hoosbui.
Hieronder is de beste reistijd per gebied uitgewerkt.

Beste reistijd voor Zuid-Brazilië
In het zuiden van Brazilië heerst er een warm zeeklimaat met milde winters en warme zomers. De beste tijd om in het zuiden te zijn is tussen mei en september, dan kun je de weersomstandigheden vergelijken met de zomer van Europa.
Ontdek het zuiden van Brazilië tijdens deze rondreis waar je de Costa Verde en Iguacu ontdekt. Of ga meer het binnenland in en bezoek de koloniale stadjes Ouro Preto en Tiradentes.
 
Beste reistijd voor Noord-Oost Brazilië

Het noordoosten van Brazilië kan je het hele jaar door bezoeken, maar het beste is na mei als het droge seizoen begint. Er heerst een tropisch savanneklimmaat in dit gedeelte van het land en de temperaturen zijn het hele jaar door zeer aangenaam.
Een van de mooiste routes van het noordoosten van Brazilië is de route van de emoties, waarbij je het bijzondere park Lençóis Maranhenses bezoekt. In juni en augustus zijn de vele lagunes gevuld met kraakhelder water.
 
Beste reistijd voor de Amazone
In de Amazone heerst een warm en vochtig klimaat. De Amazone heeft een nat als een droog seizoen. De beste tijd om het Amazonegebied te bezoeken is in onze zomer. De meeste regen valt van december en met april en het droogseizoen is van mei tot en met november.
Je bezoekt de immense en indrukwekkende Amazone tijdens deze complete reis.

Taal
In Brazilië is Portugees de officiële taal. Veel Brazilianen zijn eentalig en de mensen die een tweede taal machtig zijn spreken Duits, Spaans, Engels of Italiaans. Naast Portugees werd er voorheen door de bevolking inheemse talen gesproken. Enkele voorbeelden zijn Amerindisch, Indiaans, Apalai, Arara, Canela, Caribe en Xavante.

De keuken van Brazilië
De Braziliaanse keuken bestaat uit een verscheidenheid van culturele als streekgebonden elementen. Indiaanse, Afrikaanse, Portugese en Japanse gerechten komen hier allemaal in voor. In het noordoosten komen de Afrikaanse en Portugese invloeden vooral sterk naar voren. Denk hierbij aan rijst, sojabonen, schelpdieren en visgerechten. In het zuidoosten komen er verschillende streekgerechten naar voren met zowel Japanse en Europese invloeden als invloeden uit het Midden-Oosten.
In het zuiden worden er typische gerechten op basis van gezouten of gedroogd rundvlees geserveerd op tafel. Wat je vooral gaat merken is dat de Brazilianen gek zijn op vlees, wat je terug gaat zien aan de vele grill en barbecue restaurants.
 
De belangrijkste ingrediënten in de Braziliaanse keuken zijn rijst, bonen en vlees. Het bekendste gerecht is Fejioada, wat een heerlijk stoofpot is van rijst, bonen en verschillende soorten vlees. Dit wordt vaak geserveerd met Farofa, maniokmeel in boter. Bezoek de waanzinnige kraampjes waar er allerlei lekkernijen worden verkocht. Pao de Queijo is een Braziliaanse snack van kaas en brood dat je bij de streedfood tentjes kunt halen. Of Brigadeiros, een Braziliaanse lekkernij wat gemaakt wordt van cacaopoeder, gecondenseerde melk, boter en hagelslag.
Brazilianen drinken voornamelijk koffie, denk hierbij aan zoete koffie, ijskoffie, etc. Daarnaast heeft Brazilië dankzij de grote verscheidenheid aan fruit, veel lekkere en verse fruitshakes.
 
Tevens hebben Brazilianen een ander eetpatroon dan de Nederlanders. In Brazilië eten de Brazilianen graag iets warms en dit doen zij ook twee keer per dag, in vergelijking met de Nederlanders die maar 1 keer per dag iets warms eten. Dit doen zij zowel in de middag als in de avond.

Feestdagen
Brazilianen hebben verschillende nationale en religieuze feestdagen.
 
25 januari: Stichtingsdag São Paulo, viering van de stad São Paulo die in 1554 is gesticht.
Februari/maart: Carnaval, het populairste feest van Brazilië, waarbij het begin van de lente wordt gevierd. Duurt vier dagen en wordt door heel het land gevierd.
21 april: Tirandentes, een officiele feestdag ter ere van de nationale held Joaquim José da Silva Xavier.
3 juni: Corpus Christi, Sacramentsdag.
7 september: Onafhankelijkheidsdag.
15 november: Dag van de Republiek, de dag dat Brazilië onafhankelijk werd van Portugal.

De tijd in Brazilië
Brazilië valt in tijdzone UTC-3. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Brazilië 5 uur vroeger is en tijdens onze wintertijd 4 uur vroeger dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor Brazilië kun je hier kijken.

Internet/Wifi
Veel hotels en restaurants bieden gratis wifi aan. Als het internet op de kamer niet goed werkt kun je het altijd nog proberen in de openbare ruimte. Daar is de connectie vaak beter. Op vliegvelden en in winkelcentra zijn er ook vaak wifi hotspots beschikbaar. Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Brazilië. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Brazilië is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Als je langere tijd in Brazilië verblijft kan het handig zin om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste providers zijn Vivo, Nextel, TIM en Claro.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummers (landelijk)
Politie: 190
Ambulance: 192
Brandweer: 193

 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Brazilië is de Braziliaanse Real (BRL). Voor de actuele koers kun je kijken op www.wisselkoers.nl. Bij de meeste accommodaties kun je met je eigen betaalpas of creditcard betalen, behalve bij lokale winkels en een aantal lokale restaurants. In steden en op toeristische plekken zijn er geldautomaten (ATM) beschikbaar waar je kunt pinnen. Zorg ervoor dat je voldoende cash geld bij je hebt, aangezien nog niet iedereen over een pinautomaat beschikt. Denk hierbij aan taxichauffeurs en marktkooplui.

Controleer voor vertrek of je bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door je eigen bank. Neem contact op met de bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Reizen in Brazilië is relatief goedkoop in vergelijking met Nederland. Een kopje koffie is ongeveer 1 euro. Aan maaltijden en drankjes zul je in Brazilië gemiddeld 25 euro ongeveer per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
Het geven van fooi, oftewel serviçio in restaurants staat apart op de rekening vermeld.
Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden en voor gidsen, obers en kamermeisjes wordt het zeer op prijs gesteld. Bij tours hangt de hoeveelheid fooi af van de duur van de tour, of het een groeps- of privétour is en natuurlijk van de kwaliteit van de service.

Entreegelden
De entreegelden voor de excursies zijn niet inbegrepen bij de reis. Vaak gaat het om een paar dollar per persoon.

 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Brazilië is de voedingsspanning 127/220 volt bij 60 Hertz. In Brazilië worden de stopcontacten van type N gebruikt. Type C past ook in een type N stopcontact. Het handigste is om een wereldstekker mee te nemen.

Kleding
Luchtige, katoenen of linnen kleding is in Brazilië het prettigst. Neem vooral een trui of vest mee, want in de avond kan het afkoelen. Vergeet niet je zonnebril, zonnebrandcrème en een pet of zonnehoed. Voor het Amazonegebied raden wij aan om beschermende kleding te dragen tegen de muggen. En een regenponcho kan ook van pas komen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort dat na terugkomst nog 6 maanden geldig is, is vereist. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Brazilië geen visum nodig. Toeristenkaart wordt kosteloos verstrekt door luchtvaartmaatschappijen tijdens de vlucht. Deze is 90 dagen geldig. Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.

Als je via de Verenigde Staten vliegt dien je uiterlijk 72 uur voor vertrek een "reisautorisatie" aan te vragen. Meer informatie hierover vind je hier.

 

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die aan huis komt, wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je eigen zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over de reisbestemming vind je hier.

Muggen
Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij je aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. In het Amazonegebied komt het hele jaar malaria voor op minder dan 900 meter hoogte. Draag hiervoor beschermende kleding en gebruik een insectenwerend middel voor op de huid. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.
 

VERVOER

Taxi’s
De taxi is de beste manier om in een stad van A naar B te gaan. Vanaf luchthavens en busstations kun je veilige taxi’s nemen. Elke luchthaven heeft binnen een kantoortje, waar je een taxi kunt reserveren en betalen. De veilige taxi’s bij busstations staan binnen de omheining van het station en de chauffeurs dragen een officieel naamkaartje. Het tarief verschilt per stad en in principe zijn de taxi’s voorzien van een taximeter.
In de grote steden ben je het beste af met een Uber.

Let op: hou op straat zelf nooit een taxi aan! In het hotel kunnen ze een veilige taxi voor je bellen en je adviseren over de ritprijs.

Huurauto
Indien je met een huurauto door Brazilië gaat reizen heb je een creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder. De borg wordt van de creditcard afgeschreven en na de reis wordt dit bedrag weer teruggeboekt.
Een internationaal rijbewijs is niet verplicht in Brazilië en vaak moet de bestuurder minimaal 1 of 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Daarnaast dient de hoofdbestuurder vaak ouder te zijn dan 21 jaar.
 
Het is belangrijk dat je bij het ophalen van de auto goed controleert hoe de auto er op dat moment uit ziet. Normaal gesproken neem je dit met de verhuurder door. Maak voor de zekerheid ook foto’s en controleer de banden.
 
Een aantal belangrijke verkeersregels;

  • Je moet rechts rijden en links inhalen.
  • Op een kruising verleen je voorrang aan verkeer van rechts, tenzij anders is aangegeven.
  • Een bestuurder die een rotonde wil oprijden verleent voorrang aan bestuurders die van rechts komen, tenzij door verkeerstekens anders wordt aangegeven.
  • Van 22:00 uur ’s avonds tot 06:00 uur ’s ochtends is het geven van geluidssignalen verboden.
  • Het is toegestaan om rechts af te slaan bij een rood stoplicht wanneer je een bord ziet met livre a direita (rechtsaf vrij).
  • Aan de linkerkant van de weg (tegen de rijrichting in) is het verboden te parkeren.

Wees ervan bewust dat de Brazilianen zich niet altijd aan de regels houden en dat de rijstijl verschilt van wat we gewend zijn. We raden daarom aan om alleen in Brazilië te gaan rijden als je voldoende rijervaring hebt. En rij vooral niet in het donker.
 
Navigatie
Wij raden je aan om de applicatie Maps.me of Google Maps te downloaden op je eigen smartphone of tablet. Via deze app kun je wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heb je dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden.

Tanken
In Brazilië heb je twee mogelijkheden; je kunt benzine tanken of ethanol (alcohol). Het laatste is goedkoper, maar je rijdt er wel wat minder kilometers mee.

Tolwegen
Op veel wegen in Brazilië dien je tol te betalen. De tol betaal je bij de tolpoortjes.