Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Canada ligt ten noorden van de Verenigde Staten en is het op één na grootste land ter wereld. Het land kent daarom ook grote klimaatverschillen; van het milde zuiden tot het ijskoude noorden.
In Canada wonen ongeveer 35 miljoen mensen, waarvan het grootste gedeelte in het uiterste zuiden van het land, in steden zoals Vancouver, Toronto en Montréal.

Beste reistijd en klimaat
Het klimaat in Canada verschilt in de verschillende gebieden. Toch zijn de maanden juni tot en met september de beste maanden om het land te bezoeken.

Beste reistijd voor het zuidoosten
De zomers in het zuidoosten zijn warm en regenachtig, terwijl de temperaturen in de winter vooral landinwaarts tot onder het vriespunt kunnen zakken, wanneer steden zoals Montréal en Ottawa met een dikke laag sneeuw bedekt komen te liggen. Het wordt je hierom aangeraden om deze regio in de zomermaanden te bezoeken.
 
Beste reistijd voor het zuidwesten
Het klimaat van het zuidwesten van Canada kan in twee gebieden worden verdeeld: het klimaat aan de kust bij Vancouver is vergelijkbaar met Europese temperaturen, met warme zomers en koele winters, terwijl de temperaturen in de Rockies over het algemeen lager liggen. De verschillen worden vooral duidelijk in de winter, wanneer de Rockies onder een flink pak sneeuw komen te liggen en een aantal van de bergwegen ontoegankelijk worden verklaard. De beste reistijd voor het zuidwesten ligt hierom tussen mei en oktober.
 
Beste reistijd voor het midden
Het midden van Canada wordt vooral getekend door de vele uitgestrekte prairies die het gebied bedekken. Er heerst hier een continentaal klimaat, wat betekent dat de temperaturen sterk wisselen tussen de zomer en de winter. Als je verder naar het noorden gaat gaan de prairies over in bossen en worden de temperaturen kouder.
 
Beste reistijd in het noorden
In het noorden van Canada vind je vooral een toendragebied, met een erg kleine bevolking. Er zijn over het algemeen geen wegen tussen de verschillende dorpjes, en het vervoer gaat vaker met vliegtuigen en boten.
De winters zijn koud, met veel sneeuwval en erg korte dagen. Ook vriest de Hudsonbaai dicht, waardoor vele van de noordelijke havendorpjes alleen met een vliegtuig te bereiken zijn.
Vanwege deze barre omstandigheden wordt het je dus vooral aangeraden om in de zomer te reizen, wanneer het sneeuw en het ijs voor het grootste gedeelte wegsmelt en het binnenland weer relatief begaanbaar is.     

Taal
In het overgrote deel van Canada is Engels de grootste taal. Alleen in de provincie Quebec overheerst het Frans, maar ook hier zul je in de meeste plaatsen terecht kunnen komen met Engels.

De keuken van Canada
In Canada ontbreekt een echte nationale cuisine, maar dankzij de vele immigranten kun je wel diverse heerlijke internationale keukens uitproberen.
Één echt Canadees gerecht is de Poutine: patat met kaas en jus. Ook wordt vooral buiten de steden vlees van verschillende lokale dieren geserveerd, zoals muskusos, eland en kariboe.

Feestdagen
In Canada zijn twee grote nationale feestdagen: Canada Day, de grootste feestdag, wanneer de Canadezen hun onafhankelijkheid vieren, en Victoria Day, een soort Canadese koningsdag op de verjaardag van koningin Victoria. Voor de rest worden de standaard christelijke feestdagen in Canada gevierd. 
 
Februari/maart: Carnaval (Quebec)
2e maandag in maart: Commonwealth Day (vieren band tussen VK en Canada)
Maandag voor 25 mei: Victoria Day
1 juli: Canada Day
1e maandag in September: Labour Day
2e maandag in oktober: Thanksgiving
11 november: Remembrance Day (herdenking Canadese oorlogsslachtoffers)

De tijd in Canada
De tijdzones in Canada lopen tussen de -3.30 en -8 naarmate je van oost naar west reist. Houdt er ook rekening mee dat niet elke regio in Canada aan zomer en wintertijd doet, en dat tijden dus kunnen verschillen afhankelijk van de provincie waar je je in bevindt. Kijk op deze site voor tijden in Canada.

Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt kun je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter. Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je eigen telefoon uit te zetten bij aankomst in Canada. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Canada is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Als je voor een langere tijd in Canada gaat blijven is het slim om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste providers zijn Rogers, Bell en Telus. Houdt er alleen rekening mee dat ook deze providers redelijk duur zijn, in verband met hun monopolie over de Canadese providermarkt. Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummer (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 911

 

 

 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Canada is de Canadian dollar. Voor de actuele koers kun je kijken op www.wisselkoers.nl. Op de meeste plaatsen in Canada kun je pinnen met je bankpas en op zeer veel plaatsen wordt een creditcard geaccepteerd. Behalve wat contante dollars voor noodgevallen is het dus niet nodig contant geld mee te nemen.
Controleer voor vertrek of je bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door je eigen bank. Neem contact op met de bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zul je in Canada gemiddeld ongeveer USD 40 per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
Het geven van fooi in restaurants in hotels in Canada is normaal, maar (vaak) optioneel. In restaurants kun je uitgaan van 15-20% van het totaalbedrag. In sommige gevallen wordt dit al meegenomen in de rekening.

Entreegelden
Entreegelden wisselen sterk tussen de vele verschillende nationale parken van Canada . Sommigen zijn gratis, terwijl de entreeprijs bij anderen op kan lopen tot wel 20 Canadese dollar per dag.
 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Canada is de voedingsspanning 220 volt bij 60 hertz. De stopcontacten in Canada hebben rechthoekige gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Voor een Canadees stopcontact met rechthoekige gaten heb je een verloopstekker van type A nodig. Het handigste is om een wereldstekker mee te nemen.

Kleding
De benodigde kleding hangt sterk af van het jaargetijde waarin je Canada Bezoekt. Als je in de zomer in Canada bent is het vooral handig om een goede regenjas mee te nemen. In de winter kunnen de temperaturen vooral in het midden van Canada sterk dalen, dus het wordt je dan aangeraden om goede winterkleding mee te nemen. Voor de rest is het handig om wandelschoenen mee te nemen als je van plan bent om veel te gaan wandelen.

Reisdocumenten
Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Canada geen visum nodig. Wel heeft u een online "reisautorisatie", oftewel ETA nodig.
Electronic Travel Authorization (ETA) elektronische reistoestemming voor Canada ca. $7 CAD (ETA is verplicht!)

Als je via de Verenigde Staten vliegt dien je uiterlijk 72 uur voor vertrek een "reisautorisatie" aan te vragen. Meer informatie hierover vind je op:
https://esta.cbp.dhs.gov 
 

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over de reisbestemming vind je hier.

Muggen
Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij je aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.
VEILIGHEID

Beren
In Canada komen veel wilde dieren voor, waaronder beren. In heel Canada leven zwarte beren. Echter, als je in een gebied komt waar ook grizzlyberen leven staat dit altijd aangegeven. Voordat je naar Canada gaat is het handig om de volgende informatie door te nemen;

  • Zorg dat je eten altijd in afsluitbare zakjes doet en laat ook geen eten zichtbaar in de auto liggen. Als beren eten vinden en of ruiken komen zij vaker terug naar een plek en als dit op bijvoorbeeld een camping is, kan dit betekenen dat de beer gedood moet worden omdat hij dan een bedreiging vormt.
  • Koop bij aankomst in Canada een fles Bearspray. Indien je een beer van dichtbij tegenkomt kun je deze gebruiken (lees van te voren goed de instructies!).
  • Maak altijd geluid als je gaat wandelen in een bos, vooral in bochten waar je geen ver zicht hebt. Over het algemeen lopen beren weg als zij geluid horen.
  • Blijf altijd uit de buurt van beren met jongen! Beren met jongen voelen zich extra snel bedreigd waardoor zijn sneller zullen aanvallen.
  • Ren nooit hard weg als je een beer tegenkomt. Als je wegrent is de kans groot dat de beer je achterna rent. Probeer, hoe moeilijk dit ook is, altijd rustig te blijven.

Bij aankomst in een national park is het altijd aan te raden om een Visitor Centre te bezoeken. De aanwezige rangers kunnen je precies vertellen welke wilde dieren in het park leven en zij kunnen je extra tips geven over hoe om te gaan met deze beesten.

VERVOER

Huurauto
Indien je met een huurauto door Canada gaat reizen heb je een creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder. De borg wordt van de creditcard afgeschreven en na de reis wordt dit bedrag weer teruggeboekt.
Een internationaal rijbewijs is niet verplicht in Canada en vaak moet de bestuurder minimaal 1 of 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.
 
Het is belangrijk dat je bij het ophalen van de auto goed controleert hoe de auto er op dat moment uit ziet. Normaal gesproken neem je dit met de verhuurder door. Maak voor de zekerheid ook foto’s en controleer de banden.
 
Een aantal belangrijke verkeersregels;
Keep your lane; op de Freeways is het de gewoonte om op dezelfde baan te blijven rijden. Indien er meer dan drie rijstroken zijn is het toegestaan om zowel rechts als links in te halen.
Bij een rood stoplicht mag je rechtsaf doorrijden, tenzij anders aangegeven.
 
Navigatie
Wij raden je aan om de applicatie maps.me of Google Maps te downloaden op je smartphone of tablet. Via deze app kun je wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heb je dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden.
 
Tanken

Langs de grote snelwegen in het zuiden van Canada staan meer dan genoeg tankstations. In het noorden en in de Rockies daarentegen kunnen soms grote afstanden tussen de tankstations liggen. Als je hier gaat rijden wordt het je daarom aangeraden om een extra benzinetank mee te nemen.

Tolwegen
Op een aantal van de grote snelwegen in Canada dien je tol te betalen.

REIZEN MET KINDEREN

Canada is een zeer geschikt land om te reizen met kinderen. Het is een veilig en zeer divers land. Alle reizen die wij aanbieden zijn met ofwel een huurauto of een camper. Wat betreft de camperreizen bieden wij campers aan waar je met het hele gezin in kunt verblijven. Je moet rekening houden met het feit dat er soms lange afstanden gereden moeten worden. Als je van kamperen houdt is de camperreis die wij aanbieden een echte aanrader. Hierbij verblijf je op mooie campings in National Parks en andere gebieden.
 
Er zijn vele leuke activiteiten te ondernemen in Canada. Naast de vele hikes die overal uitgezet zijn, kun je denken aan kajakken en mountainbiken. Ook de steden die Canada te bieden heeft zoals Vancouver zijn erg leuk om te bezoeken. De steden hebben leuke winkels, musea en restaurantjes te bieden.