Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Cuba is het grootste eiland in de Caribische zee en is ongeveer 2,5 keer zo groot als Nederland. Er wonen zo’n 11 miljoen mensen in Cuba, waarvan ongeveer 2 miljoen in de hoofdstad Havana. De authentieke koloniale steden en de gastvrije bevolking maken een bezoek aan het tropische eiland Cuba een bijzondere ervaring.

Beste reistijd en klimaat
Cuba heeft een subtropisch klimaat.
Van november tot mei is het droge seizoen met een gemiddelde dagtemperatuur van 25ºC, de watertemperatuur is gedurende de zomer en in het najaar ongeveer 24 graden.
Van mei tot november komt de temperatuur regelmatig boven de 30ºC, afgewisseld met tropische buien.
Juli en augustus zijn het heetst.
September/oktober is het orkaanseizoen, de kans op orkanen is in die periode aanwezig.

 De beste reistijd voor Cuba zijn de maanden november tot en met april. Gedurende deze periode valt de minste regen en zijn de temperaturen aangenamer dan rest van het jaar. De maanden juli en augustus vallen in principe in het laagseizoen qua klimaat door het warme en vochtige weer. Echter, de neerslag valt vaak vooral in de namiddag en avond. Ook tijdens deze maanden is Cuba goed te bezoeken.
September en oktober vallen in het orkaanseizoen op Cuba. Tijdens deze maanden is de kans aanwezig dat er orkanen en tropische stormen ontstaan boven het land. Het is dan ook aan te raden om je reis buiten de maanden september en oktober te plannen.
 
In het bergachtige gebied rondom de Sierra Maestra heb je het enige nevelwoud van Cuba, dit is een heel ander klimaat dan de lager gelegen gedeeltes van Cuba waar invloed van zee is. Tijdens de beklimming van de Comandancia de la Plata kun je hier ten volle van genieten.
 
Het meest oostelijke punt van Cuba is Baracoa, dit gedeelte van Cuba is tropisch. Dit uit zich ook in de bijzondere flora en fauna van Parque National Alejandro Humboldt. Bij de Cuba compleet reis breng je voldoende tijd in Baracoa door om dit natuurgebied te ontdekken.

Taal
In Cuba is de officiële voertaal Spaans. In toeristische gebieden wordt een beetje Engels gesproken. Echter, lang niet iedereen kan dit. Het wordt zeer op prijs gesteld door Cubanen als je een paar woorden Spaans spreekt.

De Cubaanse keuken
Het eten in Cuba is vooral een mix tussen de Spaanse en Afrikaanse keuken. Hoofdingrediënten zijn vooral rijst, bonen en vlees. Een bekend gerecht is Moros y Cristianos; witte rijst met zwarte en rode bonen. Ook gerechten met rijst, kip en groenten worden veel geserveerd in Cuba. Cuba heeft al lange tijd een tekort aan verse groenten en fruit. Om deze reden vormt vlees vaak een belangrijk ingrediënt van de meeste maaltijden.
De groentes die ze wel hebben zijn o.a. yucca, bakbananen, komkommer, etc. Bij een Cubaans ontbijt kun je meestal wel vers fruit of een fruitsap verwachten. Fruit dat veel gegeten wordt is guave, ananas, banaan en citrusvruchten.
 
Een aanrader is om te eten in een casa particular (bij een Cubaans gezin thuis) of in een paladar; een particulier restaurant. In Cuba zijn de meeste restaurants van de staat, maar de kwaliteit in deze restaurants is een stuk minder.
 
Cuba staat natuurlijk ook bekend om zijn heerlijke cocktails gebaseerd op Cubaanse rum. De bekendste Cubaanse cocktail is de Mojito; een mix van rum, munt en limoen. Ook de Cuba libre en de Daiquiri zijn veel gedronken cocktails.

Feestdagen
Cuba kent vele feestdagen. Naast de feestdagen die wij bijvoorbeeld ook kennen, zijn er veel nationale feestdagen.
1 januari; Triunfo de la Revolución (Bevrijdingsdag)
28 januari; Geboortedag José Martí
19 april; Overwinning Varkensbaai (herdenking mislukte invasie in Cuba 1961)
1 mei: dag van de arbeid, de Cubanen staan op deze dag uren op de Plaza de la Revolución naar een speech van hun leiders te luisteren.
18 t/m 27 juli; Carnival Santiago de Cuba
25 t/m 27 juli; Nationale opstand en revolutie
9 oktober; Herdenking van de dood van Che Guevara
10 oktober: Begin onafhankelijkheidoorlog 1868
 
De tijd in Cuba
Cuba valt in tijdzone UTC-4 in de zomer en in tijdszone UTC-5 in de winter. Dit houdt in dat het in Cuba het hele jaar 6 uur vroeger is dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Havana kun je hier kijken.

Internet/Wifi
Tot een paar jaar geleden was er nauwelijks wifi op Cuba. Op dit moment is er zeker internet, maar niet zoals wij gewend zijn in Nederland. Om internet te kunnen gebruiken op Cuba heb je een wifi-kaartje nodig. Deze kaartjes kunnen gekocht worden in ETECSA-kantoren en in de meeste hotels waar wifi aanwezig is. Een uur internet kost ongeveer 2 CUC. Houd er rekening mee dat de verbinding van het internet zeer traag kan zijn, vooral tijdens piekuren.  Wifi vind je meestal op pleinen en in sommige hotels.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Cuba is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider. In Cuba is maar één mobiel netwerk, Cubacel. Indien bellen noodzakelijk is kunt u het beste via de hotelreceptie of met een telefoonkaart telefoneren.

Alarmnummers (landelijk)
Politie: 106
Ambulance: 104
Brandweer: 105

Reizen naar de VS na een bezoek aan Cuba
Houd er rekening mee dat de Verenigde Staten een speciaal inreisbeleid heeft voor reizigers die na 11 januari 2021 Cuba hebben bezocht. Je moet dan een visum aanvragen voor een reis naar de VS. Kijk voor alle (actuele) informatie hierover op de website van Nederland Wereldwijd.
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
In Cuba werd gebruik gemaakt van twee valuta; de Cubaanse Convertible Peso (CUC) en de Cubaanse Peso (CUP). Als toerist moest je met CUC betalen. (1 CUC is ongeveer 1 dollar). De CUP was in principe alleen voor Cubanen.
Let op: met ingang van 1 januari 2021 is de officiële munt in Cuba de CUP, en wordt de CUC uitgefaseerd.
CUC's worden niet meer geaccepteerd en toeristen kunnen ze niet meer krijgen. Er zal maar één valuta zijn en dat zal de CUP zijn. (Cubaanse peso). De CUP wordt nu gekoppeld aan de USD, 1 USD = 24 CUP.
Voor de actuele koers kunt u kijken op www.wisselkoers.nl.

Er is nu een MLC betaalpas (ter plekke te verkrijgen), daar kan je geld op zetten en die kan je gebruiken voor betaling ter plekke. Momenteel worden er vrijwel overal ook betalingen met Euro's geaccepteerd, zeker in casa particulares. 
 
Bij tanktstations kan je dan bv met je (internationale) credit card betalen of je gebruikt de MLC kaart. Geld wisselen naar CUP is wel aan te raden voor wat kleine dingen, fooi, of voor sommige staatsrestaurants die wel alleen CUP accepteren. Verder is bijna overal gewoon de EURO te gebruiken.
 
Wisselen bij de bank/cadeca geeft ongeveer 1 euro = 26 CUP
Bij casa particulares gaat dat van 1 euro = 35 CUP tot 1 euro = 70 CUP

Het is aan te raden om een paar honderd euro contant mee te nemen naar Cuba. 
 
In Cuba is pinnen met een normale bankpas niet mogelijk. Je kunt wel bij de bank naar binnengaan en geld opnemen met uw credit card. Let erop dat er hoge transactiekosten worden berekend en de wachttijd lang kan zijn door drukte. De openingstijden van de banken zijn van ca. 08.30 uur tot ca. 14.30 uur en op zaterdag gesloten.
Creditcards van American Express en Diners's Club worden niet geaccepteerd. De creditcards van Visa en Mastercard/Eurocard worden wel geaccepteerd. Bij sommige pinautomaten en banken kun je geld pinnen met je creditcard, echter niet overal. Het is dus per bank en pinautomaat verschillend of je daar geld kunt opnemen met je creditcard. Helaas is het kunnen pinnen met een Visa/Mastercard hierdoor onbetrouwbaar. Het is daarom van belang genoeg euro’s mee te nemen die je kunt omwisselen mocht je geen geld op kunnen nemen met je creditcard, indien je geen hoge transactiekosten wenst of lange wachttijden bij de bank wilt voorkomen.
In de grotere hotels, bij het ophalen van de huurauto en bij de meeste benzinestations kun je betalen met je creditcard (we adviseren om altijd wat contant geld mee te nemen naar de benzinestations).
Een van de maatregelen voor COVID-19 is ook om waar mogelijk contant geld te vermijden, en met dit in gedachten kun je bij de tankstations ook niet meer met CASH betalen. Alleen met creditcard of prepaid gaspas. De prepaid gaskaarten zijn overal in Cuba te koop, maar zijn vooral bedoeld voor de lokale bevolking. Van toeristen wordt verwacht dat ze met creditcard betalen.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zul je in Cuba gemiddeld ongeveer 50 Euro per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
In Cuba is het geven van een fooi gebruikelijk. Op veel plekken is het geven van 1 Euro/25 CUP fooi ruim voldoende. In een restaurant kunt u uitgaan van zo’n 10% fooi, afhankelijk van de service. Voor een gids kun je uitgaan van maximaal 125 CUP per dag. Fooi wordt erg gewaardeerd, maar het is niet verplicht.
 

Wat neem ik mee?

Stekker
In Cuba is de voedingsspanning 110/220 volt bij 60 hertz. Omdat de frequentie kan afwijken kan een verloopstekker noodzakelijk zijn voor bepaalde apparaten. Voor een mobiele telefoon is dit doorgaans niet nodig. De stopcontacten in Cuba hebben ronde of rechthoekige gaten en kunnen zowel geaard als niet geaard zijn. Het is aan te raden om een wereldstekker mee te nemen. Omdat de netspanning lager is dan in Nederland duurt het opladen van apparaten langer.

Kleding
Dunne, losvallende kleding is in Cuba prettig. Overdag kunnen de temperaturen hoog oplopen. Zorg wel dat je een warme trui meeneemt want het kan ’s avonds afkoelen. Indien je gedurende het regenseizoen reist is het aan te raden om ook een regenponcho mee op reis te nemen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort dat na terugkomst nog een dag is, is vereist. Mensen met een Nederlands of Belgisch paspoort hebben een toeristenkaart/visum nodig voor Cuba. Dit visum kunnen wij voor je regelen. De kosten van dit visum zijn €25,- per persoon.
 

Gezondheid

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het je uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over je reisbestemming vind je hier.

Muggen
In Cuba is geen malaria maar zijn wel muggen die Dengue kunnen overdragen.
Het is raadzaam een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende Deet erin en neem luchtige kleding met lange mouwen mee ter bescherming.
 

Vervoer

Taxi’s
Reguliere taxi’s in Cuba zijn goed herkenbaar en een prima vervoersmiddel om binnen de stad mee te reizen. Spreek voor vertrek een prijs af met de taxichauffeur. Gemiddeld zal een taxi 0,5 tot 1 CUC per kilometer kosten, maar voor een langere rit kan uiteraard onderhandeld worden. In de grote steden zoals Havana en Santiago de Cuba rijden veel oldtimers rond. Een ritje hierin is echt de moeite waard!

Bussen
Qua openbaar vervoer in Cuba is men aangewezen op de bus. Er is één busmaatschappij van de overheid; Viazul. Viazul rijdt tussen alle grote steden en de kleine toeristische steden. Deze bussen zijn van goede kwaliteit en zijn voorzien van airco en hebben vaak een toilet. In Cuba rijden ook treinen, maar de spoorwegen zijn oud waardoor de reistijd erg kan oplopen.

Huurauto
Cuba is een erg geschikt land om met een huurauto te reizen. Het is wel belangrijk dat je rekening houdt met onduidelijke bewegwijzering en een slecht wegdek op sommige plaatsen.
 
In Cuba is het Nederlandse rijbewijs gewoon geldig. Naast het Nederlandse rijbewijs en een paspoort is het belangrijk om een creditcard mee te nemen op naam van de hoofdbestuurder om de borg te voldoen.
 
Het is belangrijk dat je bij het ophalen van de auto goed controleert hoe de auto er op dat moment uit ziet. Normaal gesproken neem je dit met de verhuurder door. Maak voor de zekerheid ook foto’s en controleer de banden.
 
Navigatie
Wij raden je aan om in Nederland een goede wegenkaart aan te schaffen want GPS-systemen zijn niet te huur in Cuba. Ook is het downloaden van de applicatie maps.me of Google Maps op uw smartphone of tablet mogelijk. Via deze app kun je wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heb je dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden.
 
Tanken
Huurauto’s in Cuba rijden op benzine. De brandstof die getankt moet worden heet Especial 94. Niet alle benzinestations hebben dit type, dus let hier goed op. Het is aan te raden contant geld mee te nemen, want creditcards worden niet overal geaccepteerd.
 

Reizen met kinderen

Cuba is een heel prettig land om met kinderen in te reizen. De Cubanen zijn erg vriendelijk naar kinderen en ze hebben geen probleem met luidruchtige rondrennende kinderen. Ze houden wel van wat reuring.
Verder is Cuba een heel geschikt land om met kinderen in te reizen. De wegen zijn rustig, je kunt zelf goed rondrijden, de afstanden zijn niet heel groot als je in het westen en midden blijft en bij veel hotels is een zwembad of is de zee nabij. Er zijn veel leuke excursies te doen die kinderen zal aanspreken zoals paardrijden, canopy of snorkelen.
 
Let op: we adviseren voor kleine kinderen wel zelf een kinderstoeltje mee te nemen voor in de auto, deze zijn in Cuba helaas niet te huur. Ze zijn dus ook niet verplicht.
 
We kunnen overal een babybedje voor je baby aanvragen, dit is in Cuba echter ook moeilijk te garanderen. Ik raad je aan voor de zekerheid een Deryan travelcot mee te nemen. De link naar de site van Deryan. Het fijne van dit bedje is dat het weinig weegt, het is erg klein om mee te nemen en je kindje is beschermd tegen muggen en ongedierte (je kunt het bijv. ook op het strand gebruiken).
 
In Cuba zijn verder heel weinig ziektes, er is bijvoorbeeld geen Malaria. Je moet wel rekening houden met het gebruik van water uit flessen. Ook is er bescherming tegen (gewone) muggen nodig, dengue komt wel voor.
 
De meeste maaltijden zijn prima geschikt voor kinderen. Men eet veel rijst met kip en dergelijke in Cuba. Ze wassen meestal de groente in mineraalwater. Je wordt dus niet snel ziek daar. Babyvoeding, luiers en dergelijke zijn zeer moeilijk verkrijgbaar. Het is raadzaam om voldoende vanuit Nederland mee te nemen.
 
De gezondheidszorg is van een hoge standaard in Cuba ook al zou je dat op het eerste gezicht niet denken. In Cuba is in elk hotel verplicht een arts of verpleegster aanwezig.
 
Voor de vlucht kunnen we voor kinderen tussen de 2 en 11 jaar een speciale kindermaaltijd aanvragen.
Voor baby’s kunnen we een babybasket aanvragen waarin het kindje gedurende de reis kan liggen. Tijdens stijgen en dalen, en tijdens turbulentie moet het kindje op schoot. Het is van de maatschappij afhankelijk tot welke leeftijd een dergelijk bedje aangevraagd kan worden. Het bedje kan nooit gegarandeerd worden. KLM hanteert een grens van 1 jaar of 10 kilo.