Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Ecuador ligt in Zuid Amerika en grenst in het noorden aan Colombia en in het zuiden aan Peru. Ecuador is een land vol bergen en oerwoud en is onder te verdelen in drie verschillende gebieden; de Hooglanden, de Amazone en Galápagos eilanden. 

Beste reistijd en klimaat
Ecuador heeft het hele jaar door een aangenaam klimaat. Het is het hele jaar door warm en de gemiddelde temperaturen liggen tussen 19 en 30 graden. De beste reistijd voor Ecuador is van juni t/m september. Buiten deze maanden valt er meestal alleen in de middag wat regen.
Voor de Galápagos is de beste reistijd van februari t/m april.
Omdat er in Ecuador verschillende klimaatzones zijn, is er niet echt één beste reistijd.
Ecuador valt in drie delen onder te verdelen.

Beste reistijd voor het hoogland
De beste tijd voor een bezoek aan de hooglanden van Ecuador is van juni t/m september. Dit is dan ook meteen de droge periode. Tussen december en april valt de meeste regen.
De hooglanden waar onder andere de plaatsen Quito, Otavalo, Cuenca, Ibarra en Baños liggen op een hoogte tussen de 2000 tot 6000 meter. Hoe hoger gelegen de stad, hoe koeler.
Algemeen genomen ligt de temperatuur hier overdag rond de 20 graden. De nachten zijn koel rond de 10 graden.
 
Beste reistijd voor de Amazone
Het hele jaar tropisch warm en vochtig. In juli en augustus natter en in december praktisch droog.
De meest ideale reistijd is van augustus t/m november. Verder valt gedurende het hele jaar (zeker ook in het regenseizoen) goed te reizen.
 
Beste reistijd voor de Galápagos
Het is lastig te zeggen wat de beste periode is. Juli t/m december is de droogste periode op de Galápagos. Omdat in deze periode de zee wat ruwer is, en er regelmatig veel mist hangt, wordt deze periode niet aangemerkt als de beste periode.
De beste periode voor de Galápagos is van januari t/m mei. In deze periode schijnt de zon volop, maar kan het af en toe ook behoorlijk regenen. Overdag is het vaak droog en aan het einde van de dag regent het vaak kort, maar heftig
 
Beste reistijd voor de kust
In de kuststreek met Guayaquil en Puerto Lopez is het altijd rond 30 graden. December tot maart is de natste en warmste periode. Overdag is het vaak droog en aan het einde van de dag regent het vaak kort, maar heftig. Een poncho is dus zeker geen overbodige luxe!

Taal
In Ecuador wordt Spaans gesproken. Daarnaast spreken veel Ecuadorianen ook hun eigen dialect Quechua. In de grote steden en in toeristische plaatsen spreken Ecuadorianen redelijk Engels. Het is altijd handig om een paar woordjes Spaans te leren. Op die manier kun je gemakkelijker in contact komen met de lokale bevolking

De keuken van Ecuador
In Ecuador kan je voor weinig geld heerlijk eten. Elke regio heeft haar eigen unieke gerechten. De meeste gerechten bestaan uit vis, kip, rundvlees en rijst.
Omdat het in de hooglanden koud kan zijn, eten ze in deze regio graag een stevige locro. Deze heerlijke soep is gemaakt van aardappelen, kaas, mais en avocado.
Aan de kust wordt uiteraard veel verse vis gegeten. Zoals in veel Latijns Amerikaanse landen is de bevolking dol op ceviche. De rauwe vis wordt vaak gemarineerd in limoen en garnalen of schelpdieren met chilipeper en rode ui.

In de Amazone vind je heerlijke gerechten met yuca, rijst, gefrituurde banaan (platanos) en vis.
De lunch is voor de Ecuadorianen de belangrijkste maaltijd van de dag. De porties zijn vaak groot en in de kleine eettentjes is het altijd gezellig druk. Als je ergens hoofdzakelijk locals ziet eten, dan kan je ervan uit gaan dat het eten goed is. Ecuadorianen eten graag Churrasco. Dit vleesgerecht wordt meestal geserveerd met frites en gebakken eieren.

Feestdagen
Ecuador is een overwegend katholiek land. Semana Santa (de week voor Pasen) wordt uitbundig gevierd en in sommige plaatsjes worden processies gehouden. Andere belangrijke feestdagen zijn;
 
Februari/maart: Carnaval
Maart/april: Semana Santa (begint op Palmzondag en eindigt op Paaszondag)
01 mei: Dag van de arbeid
24 mei: Batalla del Pinchincha. Op deze dag vieren ze, vooral in Quito, de overwinning op de Spanjaarden
24 juni: Inti Raymi (Zonnewendefestival van de Inca’s)
24 juli: De geboortedag van Simon Bolívar in 1783
10 augustus: Onafhankelijkheidsdag
02 november: Allerzielen

De tijd in Ecuador
Ecuador valt in tijdzone UTC-5. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Ecuador  7 uur vroeger is en tijdens onze wintertijd 6 uur vroeger dan in Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kan je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Quito kan je hier kijken.
Tussen het Ecuador en de Galápagos is 1 uur tijdsverschil. Op de Galápagos is het tijdens onze zomertijd 7 uur vroeger en onze wintertijd 8 uur vroeger dan in Nederland en België
Voor de actuele tijdsverschillen op de Galápagos kan je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang op de Galápagos kan je hier kijken.

Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kan je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
Daarnaast kent Ecuador veel internetcafés, waar je voor een paar USD Dollars gebruik kunt maken van een computer met internet.
Wanneer je een bezoek brengt aan de Amazone van Ecuador dan is er geen wifi en of internet.
Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Ecuador. Zo voorkom je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

Telefoneren
Bellen naar Nederland of binnen Ecuador is vaak duur via een Nederlandse provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Als je langere tijd in Ecuador blijft is het slim om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste providers zijn Claro, Movistar en CNT. Als je overweegt om een simkaart te komen dan kan je dat het beste doen op de luchthaven. Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 911
Politie: 101
Ambulance: 313
Brandweer: 102
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta

De munteenheid van Ecuador is de Amerikaanse Dollar (USD). Voor de actuele koers kan je kijken op www.wisselkoers.nl. Op de meeste plaatsen in Ecuador kan je pinnen met uw bankpas. Je kunt het beste Amerikaanse Dollars in kleine coupures meenemen.
 
Je kunt in Ecuador vrijwel overal met uw creditcard betalen. Visa, Mastercard en American Express worden vrijwel overal geaccepteerd.
Controleer voor vertrek of je bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door je bank. Neem contact op met je bank voor meer informatie.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zul je in Ecuador gemiddeld ongeveer USD 30 per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
In de meeste middenklasse en duurdere restaurants in Ecuador wordt 10% service (fooi) in rekening gebracht, dit komt dus ook al op de eindafrekening te staan. Een extra fooi is natuurlijk altijd welkom als je tevreden bent over de service. In eenvoudige eetgelegenheden is de fooi niet inbegrepen. Een fooi van 5-10% is gebruikelijk
Kruiers en taxichauffeurs ontvangen over het algemeen een kleine fooi.
Bij tours hangt de hoeveelheid fooi af van de duur van de tour, of het een groeps- of privétour is en natuurlijk van de kwaliteit van de service. Ga uit van ca. 10-15 euro per dag in totaal voor een goede gids of privéchauffeur. Bij een groepstour geef je minder.

Entreegelden
De entreegelden voor de nationale parken in Ecuador zijn tijdens je reis niet inbegrepen. Wanneer je gebruik maakt van een huurauto kan je zelf naar een nationaal park rijden en ter plekke de entree betalen.
Entreegelden Galápagos
Wanneer je tijdens je reis door Ecuador ook een bezoek brengt aan de Galápagos eilanden, dan dien je per persoon USD 100,- cash te betalen.
Voordat je naar de Galápagos vliegt, dien je op de luchthaven van Quito of Guayaquil een toeristenkaart van USD 20,- per persoon aan te schaffen. Dit doe je bij ‘Consejo de Gobierno del Régimen Especial de Galápagos’. Hier wordt tevens je bagage gecontroleerd.

 

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Je kunt via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij je thuis komt wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. De arts voorziet je van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen. Indien mogelijk wordt de rekening rechtstreeks naar je zorgverzekeraar gestuurd. Meer informatie over uw reisbestemming vind je hier.

Muggen
Als je je zorgen maakt over muggenbeten raden wij je aan altijd een eigen, geïmpregneerde klamboe mee te nemen. Vergeet daarnaast geen muggenlotion mee te nemen met voldoende deet erin.
Wanneer je een bezoek brengt aan de jungle dan beschikken al onze aangeboden lodges over een klamboe

 

WAT NEEM IK MEE

Stekker
In Ecuador is de voedingsspanning 120 volt bij 60 Hertz. De stopcontacten in Ecuador zijn Amerikaans. Wij adviseren een verloopstekker van type A of B (adapter Verenigde staten) mee te nemen. Het handigste is om een wereldstekker mee te nemen.
 
Kleding
Voor een bezoek aan Ecuador is het aan te raden voor zowel warm als koud weer, en regen en zon kleding mee te nemen. Luchtige, los vallende (katoenen of linnen) kleding is voor de Galápagos het prettigst. Ook voor de Amazone is deze kledig aan te raden. Neem daarnaast ook een regenponcho mee want deze gaat zeker van pas komen.
Als je gaat hiken, dan kan je niet zonder wandelschoenen. Wanneer je in één van de door Vámonos geboekte jungle lodges verblijft, dan kan je ter plekke gratis gebruik maken van kaplaarzen. Verder is een goede verrekijker ook handig om mee te nemen.
Voor een bezoek aan de hooglanden is het aan te raden een warm vest of fleecetrui mee te nemen. In de zon kan het erg warm zijn, maar als deze weg is dan kan het snel afkoelen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort dat na terugkomst nog 6 maanden geldig is, is vereist. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Ecuador geen visum nodig. Toeristenkaart wordt kosteloos verstrekt door luchtvaartmaatschappijen tijdens de vlucht. Deze is 90 dagen geldig. Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.

Als je via de Verenigde Staten vliegt dien je uiterlijk 72 uur voor vertrek een "reisautorisatie" aan te vragen. Meer informatie hierover vindt u op:
https://esta.cbp.dhs.gov 

 

VERVOER

Huurauto

Door de relatief korte afstanden is Ecuador prima met een huurauto te bereizen. In en rond de toeristische gebieden zijn de meeste wegen verhard. Hierdoor is het wegennet tussen de grotere toeristische plaatsen prima. Wanneer je meer richting de jungle of het hooggebergte gaat, dan zijn er ook onverharde wegen. Hier is het verstandig om een auto te nemen die hoger op de wielen staat.

Wanneer je door de bergen rijdt, moet je rekening houden met kuddes vee op de weg of grazend vee langs de weg. Ook ontbreekt op bergwegen vaak een vangrail.
 
Voor het huren van een auto in Ecuador heb je altijd een creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder. De borg wordt van je creditcard afgeschreven en na de reis wordt dit bedrag weer teruggeboekt.
Een internationaal rijbewijs is niet verplicht in Ecuador, maar vaak moet de bestuurder minimaal 1 of 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs.
 
Het is belangrijk dat je bij het ophalen van de auto goed controleert hoe de auto er op dat moment uit ziet. Normaal gesproken neem je dit met de verhuurder door. Maak voor de zekerheid ook foto’s en controleer de banden.
 
Een aantal belangrijke verkeersregels;
Je moet rechts rijden en links inhalen.
Een stilstaande schoolbus waar kinderen in- en uitstappen, mag niet gepasseerd worden zolang deze stilstaat.
Op een kruising verleen je voorrang aan verkeer van rechts, tenzij anders is aangegeven.
 
Een bestuurder die een rotonde wil oprijden verleent voorrang aan bestuurders die al op de rotonde rijden.
Rijd je op een hoofdweg dan heb je voorrang op bestuurders die op de secundaire weg rijden, tenzij anders is aangegeven
 
Wees ervan bewust dat Ecuadorianen zich niet altijd aan de regels houden en dat de rijstijl verschilt van wat we gewend zijn. Vaak worden de verkeersborden genegeerd en verlenen bestuurders geen voorrang aan voetgangers. We raden af om in het donker te rijden.
 
Navigatie

Wij raden je aan om de applicatie maps.me of Google Maps te downloaden op uw smartphone of tablet. Via deze app kan je wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heb je dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden.
 
Tanken

Tanken doe je in de steden en grotere dorpen. Bij de meeste tankstations tank je niet zelf, maar word je bediend door een servicemedewerker.

Tolwegen
Op een aantal snelwegen in Ecuador dien je tol te betalen.

Taxi’s
De taxi is de beste manier om in een stad van A naar B te gaan. Vanaf luchthavens en busstations kun je veilige taxi’s nemen. Elke luchthaven heeft binnen een kantoortje, waar je een taxi kunt reserveren en betalen. De veilige taxi’s bij busstations staan binnen de omheining van het station en de chauffeurs dragen een officieel naamkaartje.
Let op: hou op straat zelf nooit een taxi aan! In het hotel kunnen ze een veilige taxi voor je bellen en je adviseren over de ritprijs. Deze spreek je van tevoren met de chauffeur af. In de grotere steden hebben de taxi's meters.

Bussen
Het openbaar vervoer in Ecuador bestaat uit een zeer uitgebreid netwerk van 1e en 2e klas bussen die met grote regelmaat tussen alle steden en dorpen rijden. Wat grotere steden en dorpen hebben allemaal een centraal busstation waar alle bussen aankomen en vertrekken. Door de frequentie hoef je je geen zorgen te maken dat je geen plaatsje zult vinden.

 

PURE ECUADOR

Contact: Mayra Loor
Telefoonnummer tijdens kantooruren: +593 2 244 1721/ 255 1336
E-mail: info@pure-ecuador.com

Contact 24/7: +593 9 844 84148

Adres: Calle Isla Santa Fe N43-106 y Rio Coca
Quito
Ecuador