Boek met onze 4 zekerheden

ALGEMEEN

Portugal ligt in Zuidoost-Europa op het meest zuidelijke punt van het Balkan schiereiland en grenst aan Albanië, Noord-Macedonië, Bulgarije en Turkije. 20 procent van het landoppervlakte bestaat uit eilanden. De hoofdstad van Griekenland is Athene. Het land is 3 keer zo groot als Nederland en er wonen 11 miljoen inwoners.

Beste reistijd en klimaat
Het grootste deel van Griekenland kent een mediterraan klimaat met zachte winters en warme zomers. Alleen in het uiterste noorden en op de hoger gelegen gebieden op het vasteland, op Peleponnesos en op Kreta kan het in de winter echt koud worden.
Griekenland is dan ook het hele jaar door te bereizen. Het voor- en najaar zijn echter de beste periodes, met mei en september als de beste maanden. Het is dan minder warm dan in de zomer.

Taal
De officiële taal in Griekenland is het Grieks.

De keuken van Griekenland
Veelgebruikte en kenmerkende producten in de Griekse keuken zijn olijfolie, kruiden en groenten, granen, wijn, diverse vleessoorten, waaronder pluimvee, konijn, lams- en varkensvlees, rundvlees en vis. Andere typische ingrediënten zijn kaas, aubergine, courgette en yoghurt. Veel desserts bevatten noten en honing.
 
Op de eilanden zul je veel gegrilde vis eten en inktvis, op het vasteland is lamsvlees zeer populair. Bekende gerechten zijn onder andere souvlaki, moussaka, griekse salade met feta. Voor het eten wordt vaak brood met iets erbij (bijvoorbeeld Tzatziki) geserveerd.

Feestdagen
Griekenland kent de volgende feestdagen.

Nieuwjaar1 januari
Driekoningen – Epifani 6 januari
Schone Maandag 2 maart
Onafhankelijkheidsdag 25 maart
Pasen (witte donderdag tot paasmaandag)
Dag van de arbeid 1 mei
Heilige geest 8 juni
Allerheiligen 11 juni
Maria Hemelvaart1 5 augustus
Kerstmis (24 en 25 december)

De tijd in Griekenland
Griekenland ligt in tijdzone UTC+2. (UTC+3 in de zomer). In Griekenland is het dus één uur later dan Nederland en België.
Voor de actuele tijdsverschillen kun je hier kijken. Voor de tijden van zonsopgang en zonsondergang voor bijvoorbeeld Athene kun je hier kijken.

Internet/Wifi
In vrijwel alle hotels is wifi aanwezig. Als het internet op de kamer niet goed werkt dan kun je het altijd in de openbare ruimte proberen. Daar is de connectie vaak beter.
In de meer afgelegen gedeeltes van het land kan het zijn dat het bereik minder goed is.
In Europa kun je met de meeste mobiele telefoniebundels internet gebruiken zonder extra kosten.

Telefoneren
Bellen naar Nederland kan vaak binnen je mobiele telefoniebundel via een Nederlandse provider, er worden binnen Europa geen roamingskosten meer in rekening gebracht. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.

Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 112
Politie: 100
Ambulance: 166
Brandweer: 199
 

Klik hier voor de beste reistijd per regio

FINANCIEEL

Valuta
Griekenland maakt gebruik van de Euro. Je vindt overal pinautomaten waar je terecht kunt om geld op te nemen. Je kunt op veel plekken ook met pin betalen.
Geld opnemen met een bankpas is ook in de eurozone niet altijd gratis. Exploitanten van geldautomaten mogen kosten in rekening brengen per transactie, zowel een vast bedrag als een percentage. Die kosten behoren aangegeven te worden op de geldautomaat of op het scherm, echter slechts enkele geldautomaten vermelden de exacte kosten voordat je de pincode invoert.

Kosten levensonderhoud
Aan maaltijden en drankjes zul je in Griekenland gemiddeld ongeveer 25 tot 35 euro per persoon per dag uitgeven. Hierbij gaan we uit van een eenvoudige lunch, een gemiddeld diner en enkele drankjes.

Fooi geven
In restaurant is 10% een normale fooi, in de taxi geef je wat wisselgeld.

Entreegelden
In het algemeen zijn de entreeprijzen in Griekenland vrij laag. Voor de Acropolis is het aan te raden van te voren kaartjes en een tijdslot te boeken. Dat kan via deze link.
 

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Griekenland is de voedingsspanning 230 volt. Dit is hetzelfde als in Nederland en België. Je hebt dus geen adapter nodig.
 
Kleding
Neem luchtige kleding mee, voor de avond iets met langen mouwen. Mocht je gaan wandelen, dan is een paar stevige berg- of wandelschoenen aan te raden.
Aan de kust zijn waterschoenen handig ivm. de vele rotsen in zee.
Als je een kerk of een klooster bezoekt is het gepast om blote schouders te bedekken en geen hele korte broeken of rokjes te dragen. Je kan verzocht worden je te bedekken.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort of een Nederlandse of Belgische identiteitskaart is verplicht.

GEZONDHEID

Vaccinaties
Voor Griekenland zijn geen inentingen verplicht gesteld.

Muggen
In Griekenland kun je net als in Nederland last hebben van gewone muggen. Er heerst geen malaria. Een gewone muggenolie met citronella is voldoende.

VERVOER

Huurauto
Griekenland is heel gemakkelijk te bereizen in een huurauto. De wegen zijn in het algemeen goed. In Griekenland wordt rechts gereden.
 
Navigatie
Wij raden je aan om Google Maps te downloaden op uw smartphone of tablet. Via deze app kun je wegenkaarten downloaden en offline gebruiken als GPS-systeem. Hiervoor heb je dus geen internetverbinding nodig tijdens het rijden.
 
Tanken
Je kunt overal in Griekenland gemakkelijk tanken. Betalen kan cash of een pinpas.

Tolwegen
De autosnelwegen zijn veelal tolwegen.
 
Taxi’s
De taxi is vaak een goedkope manier om binnen steden of dorpen te reizen. De prijzen liggen gemiddeld een stuk lager dan in Nederland. Je kunt de taxi’s gewoon aanhouden, in grote steden zijn ook taxistandplaatsen.

Openbaar vervoer
In Athene zijn er bussen en metro's, waarmee je overal gemakkelijk kunt komen.
Het vervoer tussen de steden wordt voornamelijk verzorgd door busdiensten.

Ferries
Er bestaat een uitgebreid netwerk van ferries tussen de verschillende eilanden. Het is aan te raden tickets vooraf online te kopen, zeker als je een auto meeneemt. De tickets regelen kan bijvoorbeeld via deze link.
Let op: er zijn over het algemeen snelle ferries waarop geen auto's mee kunnen en langzame ferries waarop dat wel mogelijk is.