Boek met onze 4 zekerheden

Hoe reis je in Guatemala?

Vliegtuig
Vliegen binnen Guatemala is relatief goedkoop. Guatemala City heeft verbindingen met Huehuetenango, Quetzaltenango, Puerto Barrios, Rio Dulce en Flores (Tikal). De meest gevlogen route is die tussen de hoofdstad en Flores. Er bestaat tevens een directe verbinding tussen Flores en Cancun (Mexico).

Huurauto
Guatemala is goed per huurauto te bereizen. Houdt u er wel rekening mee dat, ondanks alle innovaties van de afgelopen jaren, het wegennet beperkt is en de bestrating (soms) ronduit slecht. Het is niet mogelijk de auto mee de grens over te nemen.

Individuele vrijheid staat bij Vámonos hoog in het vaandel. Daarom kiezen wij ervoor geen vaste routebeschrijving te geven wanneer u bij ons een fly-drive boekt. Zo kunt u zelf kiezen hoe u naar de volgende bestemming rijdt; langs kleine dorpjes of juist via een snellere route zodat u meer tijd in de volgende bestemming heeft.

Openbaar vervoer
De meeste toeristen kiezen voor transport over land daar de afstanden goed per bus af te leggen zijn.
Het openbaar vervoer in Guatemala is ruwweg gezegd in twee categorieën onder te verdelen: de “Pulman bussen” voor de langere afstanden en lokale bussen voor de kortere afstanden. De laatste categorie bestaat veelal uit afgedankte Amerikaanse schoolbussen waar wij westerlingen nogal eens met problemen rond beenruimte geconfronteerd worden. Een korte jogacursus voor vertrek loont de moeite. Ze worden ook wel ‘chickenbussen’ genoemd. Een term die u begrijpt als u ziet wat er allemaal wordt meegenomen….

Tussen de toeristische plaatsen rijden tevens toeristenbussen die iets duurder zijn dan het lokale vervoer maar het reizen wel aangenamer maken. De bussen zijn gemakkelijk te reserveren en u wordt dan bij uw hotel opgehaald.

Is er voldoende accommodatie?

Tot in de kleinste plaatsjes in Guatemala zijn er hotels te vinden. In de grote en/of toeristische plaatsen in Guatemala vindt u een uitgebreid aanbod van kleine, eenvoudige hotelletjes tot luxe en dure resorts. Vooral in vakantieperiodes kunnen de hotels aardig vol zitten. Omschrijvingen en foto’s van veel hotels vindt u elders op deze website.

Wat zijn de kosten van het levensonderhoud?

Aan maaltijden en drankjes zult u in Guatemala ongeveer USD 25 per persoon per dag uitgeven.

Wat is de beste reistijd?

Guatemala heeft het hele jaar door een aangenaam klimaat. Het droge seizoen loopt van november tot en met maart. In de hoger gelegen gebieden koelt het dan ’s avonds wel af. 

In het regenseizoen is Guatemala echter ook goed te bereizen. Overdag is het vaak droog en aan het einde van de dag regent het vaak kort, maar hevig. De temperatuur blijft echter aangenaam. September is de natste maand.

Welke valuta wordt er gebruikt?

De munteenheid van Guatemala is de Quetzal. Voor de actuele koers kunt u kijken op, www.wisselkoers.nl.
Het is mogelijk te pinnen in de toeristische centra. Veel automaten accepteren echter alleen Visa of Mastercard! Op zeer veel plaatsen wordt een creditcard geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat de pinautomaten niet zo wijd verspreid zijn als in Nederland en een technisch defect aan deze machines niet ongebruikelijk is. Het is dus raadzaam om wat contante dollars voor noodgevallen mee te nemen.

Controleer voor vertrek of uw bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door uw bank. Neem contact op met uw bank voor meer informatie.

Welke vaccinaties heb ik nodig?

Voor je eigen gezondheid is het verstandig om je van te voren te laten informeren over de inentingen en eventuele antimalaria middelen die je voor je reis nodig hebt. Vámonos Travels is niet bevoegd om medisch advies te geven. Meer informatie vooraf vindt u op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, www.lcr.nl.

Ook kunt u via Thuisvaccinatie.nl een afspraak maken met een erkend arts die bij u thuis komt. Hij voorziet u van reisadvies en kan gelijk de juiste vaccinaties toedienen.

Welke reisdocumenten heb ik nodig?

Een paspoort dat na thuiskomst nog 6 maanden geldig is, is vereist. Mensen met een Nederlands paspoort hebben voor Guatemala geen visum nodig. Een toeristenkaart wordt kosteloos verstrekt door luchtvaartmaatschappijen tijdens de vlucht. Deze is 30 dagen geldig.

Als u via de Verenigde Staten vliegt dient u uiterlijk 72 uur voor vertrek een “reisautorisatie” aan te vragen. Meer informatie hierover vindt u op:
https://esta.cbp.dhs.gov 
Denk erom dat ook kinderen een eigen paspoort moeten hebben.

Moet er ter plaatse belasting betaald worden?

Let op dat er een belasting betaald moet worden bij aankomst en vertrek op de luchthaven van Guatemala: per keer usd 15 p.p.

Let erop dat bij de grensovergangen Mexico-Guatemala-Belize vertrekbelasting contant betaald moet worden (ca. €25 p.p.)