Boek met onze 4 zekerheden
Vámonos Highlight
tupiza   uyuni blok foto

Tupiza: 4D/3N Salar de Uyuni

In Tupiza vind je indrukwekkende wildwesttaferelen met verlaten berggebieden in allerlei kleuren, hoge cactussen, lama’s en veel indianen. Je kunt een dagje gaan paardrijden rond Tupiza of een dagtour maken om de omgeving te verkennen. Je kunt een tour boeken van Tupiza door Avaroa nationaal park en over de beroemde zoutvlakte van Uyuni, eindigend in Uyuni of eindigend in San Pedro de Atacama in Chili, waarbij je van de ene verbazing in de andere valt.

De Salar de Uyuni is de grootste toeristische trekpleister van Bolivia.
Fantastische uitzichten, adembenemende landschappen, de flora en fauna, vulkanen en nog veel meer zijn hiervoor de reden. Met een oppervlakte van 10.500 km² is de Salar de Uyuni de grootste zoutvlakte ter wereld. Het zoutmeer bestaat uit elf zoutlagen van verschillende dikten, heeft een diepte van 120 meter en is rijk aan mineralen. De gemiddelde dagtemperatuur is 20°C terwijl de nachttemperatuur gemiddeld -25°C bedraagt. In de Salar de Uyuni bevinden zich eilanden in de vorm van een vis, Isla del Pescado en Incahuasi. Beide eilanden zijn begroeid met een grote hoeveelheid cactussen die tot tien meter hoog worden. In het N.P. Eduardo Avaroa kun je bij Laguna Colorada, de rode lagune, Andes flamingo’s zien.

Dag 1: Vanuit Tupiza stap je in een jeep voor een meerdaagse tour over de zoutvlakte van Uyuni en de schitterend gekleurde bergen op de hoogvlakte. De meeste tours starten vanuit Uyuni. Door in Tupiza te beginnen kom je veel minder andere toeristen tegen en geniet je in alle rust van al het moois dat je gaat zien. Op de eerste dag zie je de Quebrada van Palala, een door erosie spectaculair gekartelde rotsformatie. Hierna bezoek je de Sillar waar je geniet van het dramatische landschap voordat je verder gaat naar Nazarenito, een kleine mijnbouw gemeenschap. Aan het einde van de dag kom je aan in San Antonio de Lipéz (4.260 m) waar je de eerste nacht doorbrengt. Ondanks de temperatuur (-18/-20°), bevelen we je aan naar buiten te gaan om de immense Melkweg boven je te aanschouwen, want hier in San Antonio is de hemel werkelijk adembenemend.

Dag 2: Je staat redelijk vroeg op omdat dit de langste dag van de tour is. Je rijdt door het verlaten spookstadje van San Antonio dat ooit beroemd was vanwege zijn rijkdom aan goud. Volgens lokale legendes heeft de plaats onder heerschappij van de duivel gestaan en werden de dorpsbewoners gedwongen te vluchten. Na San Antonio kom je langs Laguna Morejón en het gebied met dezelfde naam, met vulkanische geërodeerde rotsformaties. Via de dorpjes Quetena Chico en Quetena Grande arriveer je bij Laguna Kolpa, waar grondstoffen worden gewonnen voor het maken van zeep. Via de Salar de Chalviri gaat de weg verder naar de heetwaterbronnen waar je kunt zwemmen en gaat lunchen.
De volgende stops zijn de lagunes Verde en Blanca, gelegen aan de voet van de Licancabur vulkaan (5.868 m). De vulkaan geeft de grens aan tussen Chili en Bolivia. Laguna Verdes groene kleur wordt veroorzaakt door het hoge gehalte aan arsenicum en magnesium in het water.
Daarna kom je bij El Desierto de Dalí; een plek met bergen van surrealistische kleuren die herinneren aan de werken van Salvador Dalí- en rotsformaties van versteende lava. Het volgende hoogtepunt zijn de Sol de Mañana Geisers op een hoogte van 5.000 m. Dit gebied is uiterst vulkanisch met temperaturen in de modderpoelen tot 90°. Tenslotte overnacht je in Huallajara.

Dag 3: De eerste bezienswaardigheid vandaag is Laguna Colorada waar in het warme seizoen flamingo´s te zien zijn. Het meer is tamelijk ondiep en heeft eilandjes van borax en ijs. De dieprode kleur van het meer wordt veroorzaakt door chloorbacteriën en afzettingen in het water.
De reis vervolgt door de Siloliwoestijn en daar zie je de beroemde Árbol de Piedra (een rotsformatie in de vorm van een boom) welke door erosie werd uitgesleten. Ook vandaag zie je verschillende lagunes. Bij Laguna Hedionda, waar je flamingo´s, vicuña´s en misschien zelfs een Andes vos kunt zien, is er tijd voor de lunch. Daarna passeer je de Ollagüe Vulkaan, waaruit constant rook vrijkomt, en reis je door de Salar de Chiguana naar Puerta Chuvica, waar je de laatste nacht zult doorbrengen.

Dag 4:Na zoveel bijzondere landschappen denk je misschien dat het niet mooier kan, maar de immense Salar de Uyuni is met niets te vergelijken. Met zijn 10.500 km² is de Salar de Uyuni de grootste zoutvlakte ter wereld, zich uitstrekkend in alle richtingen zover het oog rijkt. Vanaf hier kun je de Tunupa Vulkaan zien. De zoutvlaktes bestaan uit 11 aparte lagen met een dikte van tussen de 2 tot 20 m. Het is het grootste reservaat van mineralen zoals lithium, magnesium, potassium, stikstof, fosfor en borax ter wereld. De vlakte heeft 14 kleine eilanden, waarvan de meest belangrijke Incahuasi en Isla del Pescado zijn.
Wanneer je de zoutvlakte verlaat, bezoek je Colchani, het dorp waar zout wordt verwerkt tot keukenzout. Hier zijn souvenirs te koop van zout en van alpacawol, de belangrijkste industrieën in de omgeving. Uiteindelijk kom je in Uyuni aan, waar het Treinenkerkhof is. Hier zie je de eerste Boliviaanse stoomtreinen die inmiddels zijn afgedankt. De tour eindigt in Uyuni tussen 13.00 en 14.00 uur.

Inclusief:

Transport in 4WD
Spaanstalige chauffeur/gids of basic Engelstalige gids, afhankelijk van de keuze
Maaltijden vanaf de lunch op de 1e dag tot en met de lunch op de laatste dag
3x overnachtingen in (zeer) eenvoudige slaapzaal, gedeeld toilet óf 1x overnachting in een basic accommodatie en 2x overnachting in een 3* hotel, afhankelijk van de keuze.

Exclusief:

Entreekosten